Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας βίωσε διπλή πνευματική χαρά το πρωί της Κυριακής 21 Νοεμβρίου. Τη μεγάλη γιορτή της Εισόδου του Θεοτόκου στο Ναό, πραγματοποιήθηκε με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια στην Ιερά Ενορία του Αγίου Νικολάου, στο Μάρρικβιλ του Σίδνεϊ.
Ο νέος Επίσκοπος καταμετρήθηκε άξιος να λάβει τη χάρη της επισκοπής από τα χέρια του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακάριου και μετονομάστηκε σε Βαρθολομαίο, προς τιμήν του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και για την συμπλήρωση τριάντα ένδοξων και γόνιμων χρόνων ως Πατριάρχης.
Πριν από τη χειροτονία του και μπροστά στον Αρχιεπίσκοπό του, ο εκλεγμένος Επίσκοπος δήλωσε την αφοσίωσή του στο σεβαστή κέντρο της Ορθοδοξίας και στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του προς τους Συνοδούς Ιεράρχες για την προαγωγή του, ενώ αναφέρθηκε και ευχαρίστησε τους ανθρώπους που τον βοήθησαν πολύ κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Αναφέρθηκε ονομαστικά, μεταξύ άλλων, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, από τον οποίο έλαβε τους δύο πρώτους βαθμούς ιεροσύνης, τους συναδέλφους του επισκόπους και όλους εκείνους που βρίσκονται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, τον Αιδεσιμότατο Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Ζορμπάλα, ο οποίος τον βάπτισε, τους δασκάλους του στο Ελληνικό Ορθόδοξο Θεολογικό Κολέγιο του Αγίου Ανδρέα, τους αείμνηστους Πατέρες Παναγιώτη Μπασκούτα, Ο Γιώργος Κουκούλας, ο Κωνσταντίνος Μαυρίδης και ο Μιχάλης Αποστολόπουλος, ο παππούς του, ο αείμνηστος Π. Φίλιππος Μωραΐτης, και ο θείος του, Ιάκωβος, από την Ιερά Μονή Διονυσίου στο Άγιο Όρος.Επιπλέον, έκανε ειδική μνεία στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό, ευλογημένης μνήμης, από τα χέρια του οποίου έλαβε το βαθμό του Αρχιμανδρίτη και, όπως τόνισε, έμαθε πολλά από τη μεγάλη εμπειρία και σοφία του.
Ο Μητροπολίτης Χαριούπολης συγκινήθηκε ιδιαίτερα με την αναφορά των μακαρίτιδων γονιών του, Βασίλη και Λυγέρη. "Τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τους κόπους τους. Με μεγάλωσαν με αγάπη, πίστη, ταπεινότητα, μελαγνιά και το φόβο του Θεού. Σφράγισαν τη ζωή μου με την διδακτική τους καθοδήγηση», σημείωσε ο συναισθηματικά φορτισμένος επίσκοπος, προσευχόμενος ο Θεός να τους δώσει ανάπαυση στη γη των ζωντανών και όπου οι ενάρετοι αναπαύονται.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, και έχοντας αναφέρει και ευχαριστήσει για τη συνεργασία τους τους ανθρώπους από τις ενορίες των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο Λίβερπουλ, και την Ανάσταση του Κυρίου μας, Κόγκαρα, καθώς και τον ιερό Κλήρο και τον χριστό-αγαπητό λαό της Καμπέρα και της Τασμανίας, ο σύντομα χειροτονημένος Επίσκοπος απευθύνθηκε με βαθιά αγάπη στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Μακαρίου, Ευχαριστώντας τον για την πατρική αγάπη με την οποία τον αγκάλιασε από τη στιγμή που συναντήθηκαν. «Είμαι ευγνώμων στο Θεό που υπάρχετε στη ζωή μου και στη ζωή της τοπικής Εκκλησίας μας», τόνισε και υποσχέθηκε να τιμήσει το επισκοπικό αξίωμα και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθεί αντάξιος των προσδοκιών της Εκκλησίας.
Με την πεποίθηση ότι ο νέος Επίσκοπος έχει ό,τι απαιτείται για να ανταποκριθεί πραγματικά στις προσδοκίες της Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας απηύθυνε πατρικές συμβουλές και οδηγίες για την περαιτέρω πρόοδό του, ξεκινώντας από τη σημερινή γιορτή και σημειώνοντας τον θεολογικό και πνευματικό συμβολισμό της εισόδου της Μαριάμ, του Θεού-παιδιού, στο Ναό. «Η πλήρης αφοσίωση της Παναγίας στο Θεό μας υπενθυμίζει ότι κανείς δεν ανήκει στον εαυτό του», τόνισε μεταξύ άλλων και τόνισε ότι «ανήκουμε στον Χριστό, τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή».
Αναφερόμενος στην ύψιστη τιμή που έλαβε ο Επίσκοπος Χαριούπολης, δηλαδή στο εξής να ονομαστεί Βαρθολομαίος, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι η τιμή αυτή αποτελεί, ταυτόχρονα, τη μεγαλύτερη ευθύνη, καθώς θα πρέπει να έχει ως στόχο να είναι όσο το δυνατόν πιο παρόμοια με το πρόσωπο που κρατούσε την Ορθοδοξία στους ώμους του για τριάντα ολόκληρα χρόνια. Μιλώντας από καρδιάς για τον Πατριάρχη του λαού μας, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για το μεγαλύτερο πνευματικό πρόσωπο της σύγχρονης κοινωνίας, «από τη μία πλευρά, γιατί στο πρόσωπο του, ενσαρκώνεται ένας υψηλός και πνευματικός θεσμός και, αφετέρου, επειδή ως άνθρωπος, έχει σθένος για τη ζωή, τη χάρη και έναν πλούτο θεϊκής και ισχυρής προσευχής». «Ο Πατριάρχης μας είναι μια εξαιρετική ιεραρχική μορφή της Εκκλησίας, ένας φωτισμένος λειτουργός των Μουσών του Θεού και υπέρμαχος των υψηλών αξιών», τόνισε αλλού και πρόσθεσε: «Ένας ολόκληρος κόσμος πνευματικών αξιών, αρετών και δώρων αποστάζεται στο πρόσωπο του. Αντικατοπτρίζει ένα είδος ομορφιάς και αριστείας, καθιστώντας μια εικόνα πληρότητας."
Ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Χαλκηδονίου, από την εποχή που χειροτόνησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος τότε ήταν ο Διάκονος Βαρθολομαίος στην ιεροσύνη. "Έρχεστε για να λάβετε χάρη. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αυτός είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για το τέλος. Αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει να αδειάσετε τον εαυτό σας για να κάνετε χώρο για τη χάρη», ήταν τα πατρικά λόγια της συμβουλής του αείμνηστου Ιεράρχη Μελίτωνα, τα οποία επανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος πριν από τη δίκη του Επισκόπου, προτρέποντάς τον να μην είναι ικανοποιημένος με τα δώρα του και να μην βασίζεται στη δύναμή του, αλλά να κάνεις χώρο για τη χάρη του Θεού, έτσι ώστε να γίνει ενεργός στη ζωή σου.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος δήλωσε με σιγουριά ότι ο Επίσκοπος Βαρθολομαίος θα έχει μια όμορφη, σεμνή, ταπεινή και ευλογημένη ιεραρχική διακονία, καθώς διακρίνεται για τη σκληρή δουλειά και τις οργανωτικές του ικανότητες, για την εκκλησιαστική του νοοτροπία και το ήθος του, για την εκπαίδευση και τη φιλανθρωπική ευαισθησία του, καθώς και για την αφοσίωσή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και για το ενωτικό όραμά του για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στους γονείς του Εξοχότατου, σημειώνοντας ότι αφού δεν μπόρεσαν να γεννήσουν παιδιά για 16 ολόκληρα χρόνια, «η Παναγία σας έστειλε σε αυτούς ως απάντηση στις πολλές και ένθερμες προσευχές τους. Τολμώ να καταθέσω σήμερα, ενώπιον αυτής της εκκλησίας, ότι είστε παιδί της Παναγίας μας», τόνισε, «και, ως εκ τούτου, δεν είναι τυχαίο ότι χειροτονείστε την ημέρα που τιμούμε την είσοδό της στο Ναό».
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του Επισκόπου Χαριούπολης, παρόντες και με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δερβίσης, ο Επίσκοπος Ιάκωβου Μιλητοπούλου, ο Εμιλιάνο Μελόας, ο Ελπιδαίος Κυανίου, ο Σιλουάν της Σινόπης, ο Κυριάκος της Σωζόπολης, ο Χιστοδούλος Μαγνησίας και ο Εύμενος κερασούντας. Μεταξύ του εκκλησιάσματος, το οποίο μαζί με τον Κλήρο φώναζαν δυνατά, «Άξιος» για τον νέο Επίσκοπο ήταν, μεταξύ άλλων, η Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Εξοχότητά της Μάρθα Μαυρομάτη, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, κ. Χρήστος Καρράς, οι Γερουσιαστές της ΝΔ, ο Ον. Πέτρος και η Κόρτνεϊ Χούσος, ο Πρόεδρος του Διακοσιαστικού Συμβουλίου της Βικτώριας, ο Πρόεδρος του Διακοσιαστικού Συμβουλίου της Βικτώριας, Ο κ. Τόνι Τσουρνταλάκης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας καμπέρας, κ. Ιωάννης Λουκαδελής. Η λειτουργία τιμήθηκε επίσης από την παρουσία του Δεξιού Αιδεσιμότατου Επισκόπου Μάλκολμ Ρίτσαρντς της Αγγλικανικής Εκκλησίας και του Επισκόπου Ρόμπερτ Ράμπατ της Εκκλησίας των Μελκιτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου