Tα μηνύματα που έστειλε ο Πάπας
Φραγκίσκος
Στην Κύπρο έφτασε στις 15:00 ο
Πάπας Φραγκίσκος.
Στο κόκκινο χαλί, τον Πάπα υποδέχθηκε στην Κύπρο, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου.
Ο Πάπας Φραγκίσκος επιθεώρησε Τιμητικό Διακλαδικό Στρατιωτικό Άγημα, το οποίο αποτελείτο από τα τρία σώματα στρατού της Εθνικής Φρουράς, το Ναυτικό, την Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς με σημαίες του Βατικανού και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παιάνιζε η φιλαρμονική μπάντα της Αστυνομίας το Εμβατήριο Υποδοχής και το Εμβατήριο Επιθεώρησης.
Πραγματοποιήθηκαν οι συστάσεις των δυο αντιπροσωπειών, οι οποίες αποτελούνταν από δεκατρία άτομα η κάθε μια.
Στο αεροδρόμιο λόγω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας βρέθηκαν μόνο 30 (τριάντα) μικρά παιδιά από Καθολικά σχολεία της Κύπρου τα οποία κρατούσαν σημαίες της Κύπρου και του Βατικανού.Ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι έδωσαν στον Παπα Φραγκίσκο μια ανθοδέσμη από κλωνάρια ελιάς σύμβολο Ειρήνης και μια ανθοδέσμη από λευκά λουλούδια σε κίτρινο περιτύλιγμα, που συμβολίζουν τα χρώματα του Βατικανού.
Ο Πάπας Φραγκίσκος εισήλθε για λίγα λεπτά στον χώρο VIP του παλαιού Αεροδρομίου Λάρνακας και στη συνέχεια η αυτοκινητοπομπή αναχώρησε για τη Λευκωσία συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.
Στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία έφτασε γύρω στις 4 το απόγευμα ο Πάπας Φραγκίσκος και η συνοδεία του.
Τον υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών στην Κύπρο Ιωσήφ Σουέϊφ και ο Πατριάρχης των Μαρωνιτών εκ Λιβάνου, Μπεσάρα Μπούτρος Αλ Ράι.
Η τελετή περιείχε προσφωνήσεις και ψαλμωδίες. Προσκλήσεις για την εκδήλωση είχαν λάβει γύρω στα 200 άτομα.
Στην περιοχή του Ναού υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη. Πλήθος κόσμου έφτασε στην περιοχή για να δει από μακριά τον Ποντίφικα. Στήθηκαν επίσης γιγαντο-οθόνες για να μπορεί ο κόσμος να παρακολουθήσει την προσφώνηση εντός του Ναού και τις ψαλμωδίες που θα ακολουθήσουν, στα ελληνικά και τα αραβικά.
Ισχυρότατα μηνύματα για ενότητα, αδελφοσύνη, υπομονή, καρτερικότητα και ευσπλαχνία έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος στην αντιφώνησή του στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, σε εκδήλωση το απόγευμα που περιλάμβανε ψαλμωδίες στα ελληνικά και τα αραβικά.
Ο Πάπας είπε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής και ευγνώμων για τη φιλοξενία και τα λόγια που είπαν οι εκπρόσωποι των διαφόρων εκκλησιών και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τις αδελφές που με το έργο τους στα σχολεία ρίχνουν γέφυρες και είναι κοντά στους μετανάστες.
Αναφέρθηκε στα βήματα των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου στο νησί και για το γεγονός ότι ο Βαρνάβας κήρυξε το Ευαγγέλιο και πέρασε από όλες τις κοινότητες, μίλησε για τη χάρη του Ιησού και τους ζήτησε να παραμείνουν πιστοί στον Κύριο.
"Έρχομαι με αυτή την επιθυμία να δω τη χάρη του Κυρίου στη γη σας, Σας καλώ ακάματοι να συνεχίσετε την προσπάθεια σας και να μην αποθαρρύνεστε", είπε ο Ποντίφικας.
Αναφέρθηκε στην κατάσταση στο Λίβανο και ευχήθηκε η κρίση και τα δεινά να τερματιστούν και είπε ότι ο ίδιος προσεύχεται για ειρήνη.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του μίλησε για την ευσπλαχνία του Κυρίου, τονίζοντας ότι ο προσηλυτισμός είναι στείρος. Οι ρίζες μας είπε, είναι στην ευσπλαχνία, ο Κύριος δεν μας απογοητεύει. Ανέφερε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρχουν τείχη στην Εκκλησία αλλά συνύπαρξη των διαφόρων απόψεων.
Τόνισε ότι στη διαφορετικότητα υπάρχει το πνεύμα της ενότητας και αρμονίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσωπικότητα του Αποστόλου Βαρνάβα, στην αρετή της υπομονής και το γεγονός ότι πήρε μαζί του και προστάτευσε τον Απόστολο Παύλο τον οποίο φοβόντουσαν όλοι για τον πρότερό του βίο.
Ο Ποντίφικας είπε ότι χρειαζόμαστε μια Εκκλησία με υπομονή που να δέχεται με ηρεμία τις αλλαγές.
Επίσης είπε ότι πρέπει να διαβάζουμε τα σημεία των καιρών και της κρίσης και να κοιτάμε το Ευαγγέλιο.
Ο Πάπας αναφέρθηκε επίσης και στην παραβολή του Ασώτου Υιού και τον ρόλο της ευσπλαχνίας.
Η Εκκλησία είπε, δεν θέλει να ισοπεδώσει αλλά να ενσωματώσει και αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να συζητάμε χωρίς να επιβάλλουμε. Κάποιος είπε, πρέπει να είναι καχύποπτος με όσους δεν συζητάνε γιατί έχουν κρυφές ατζέντες.
Ο Πάπας σε άλλο σημείο αναφέρθηκε και στις διάφορες ευαισθησίες στην Κύπρο και τόνισε ότι δεν πρέπει να νοιώθουμε την διαφορετικότητα ως απειλή στην ταυτότητά μας γιατί έτσι αυξάνεται ο φόβος και οδηγεί σε καχυποψία και η καχυποψία σε πόλεμο.
Εκπρόσωποι των Λατίνων και των Μαρωνιτών στην Κύπρο μίλησαν για τις κοινότητές τους και την ιστορία στο νησί και για το γεγονός ότι δεν μπορούν οι Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα κατεχόμενα χωριά τους. Αναφορά έγινε στα τρία καθολικά σχολεία στην Κύπρο και στο ρόλο των αδελφών μοναχών. Αναφορά έγινε στο έργο τους για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μεταναστών εργαζομένων στην Κύπρο, τη βοήθεια στην απασχόληση και στην εκπαίδευση για μια κοινωνία πιο ανθρώπινη.
Μετά το τέλος της τελετής, αναχώρησε για το Προεδρικό.
Σύντομα στο Προεδρικό Μέγαρο αφίχθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος, όπου τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο.
Την ευγνωμοσύνη του προς τον Πάπα Φραγκίσκο εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την επίσκεψή του σε μια μικρή χώρα και τη σημασία που αποδίδει σε λαούς που υποφέρουν και χώρες, που δέχονται παραβίαση του διεθνούς δικαίου, προσφωνώντας τον κατά την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Η απόφασή σας να επισκεφθείτε μια μικρή σε μέγεθος χώρα, αλλά που διαδραμάτισε ρόλο στην πορεία του χριστιανισμού, αποδεικνύει το μεγαλείο της δικής σας προσωπικότητας, να αποδίδεται τη σημασία που πρέπει στους λαούς που υποφέρουν σε χώρες που δέχονται παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ανεξαρτήτως μεγέθους», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εκ μέρους του συνόλου κυπριακού λαού, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, τον καλωσόρισε και του ευχήθηκε ο,τι καλύτερο στο ποιμαντικό του έργο.
Ο Ποντίφικας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για το θερμό καλωσόρισμα, και το αδελφικό, όπως το χαρακτήρισε πρωτόκολλο το οποίο, ανέφερε, φτάνει μέσα στην καρδιά.
Στο Προεδρικό ο Πάπας, έφτασε μέσα σε ένα μαύρo FIAT και με τη συνοδεία αυτοκινητοπομπής και έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους. Τον υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο. Αποδόθηκαν τιμές από στρατιωτικό άγημα ενώ έγινε ανάκρουση του Παπικού Ύμνου και Εμβατηρίου, που είναι ο εθνικός ύμνος του Βατικανού και του Εθνικού Ύμνου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Πάπας Φραγκίσμος κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Τρίτου που βρίσκεται στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου.
Κατά την εικοσάλεπτη συνάντηση του Προέδρου με τον Πάπα έγινε ανταλλαγή δώρων. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώρισε στον Πάπα παραδοσιακά λευκαρίτικα τραπεζομάντηλα για την κάλυψη της Αγίας Τράπεζας και του Αγίου Δισκοπότηρου και ασημένια μερέχα, ενώ ο Πάπας πρόσφερε στον Πρόεδρο ένα μετάλλιο ειδικά σχεδιασμένο για το ταξίδι του σε Ελλάδα και Κύπρο, το οποίο απεικονίζει τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα και οκτώ βιβλία που συνέγραψε. Ο Πρόεδρος παρουσίασε επίσης στον Πάπα την ειδική έκδοση γραμματοσήμου για την επίσκεψή του στην Κύπρο.
Κατά την είσοδο του Πάπα στο κτήριο του Προεδρικού Μεγάρου η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου έπαιζε το ορατόριο «Μεσσίας» του Χέντελ. Της κατ’ ιδίαν συνάντησης ακολούθησε συνάντηση του Πάπα με την οικογένεια του Προέδρου Αναστασιάδη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου