Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Χειροτονία ιερέα και διάκονου στη Μελβούρνη, Αυστραλία


Δ
ύο χειροτονίες κληρικών, ένας Διάκονος και ένας Ιερέας, πραγματοποιήθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο, την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, στην Εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Νότια Γιάρα της Μελβούρνης.
 
Επίσης, κατά τη διάρκεια των χειροτονιών, ο Σεβασμιώτατος συνοδευόταν από τον Επίσκοπο Σωζόπολης, Επίσκοπο Σωζόπολης και Επίσκοπο Κερασούντας, τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Τον Αιδεσιμότατο Χριστόφορο Κρικελή, και άλλους ιερείς της πόλης, τον Σεβασμιώτατο Ιερώνυμο Κόικα στο διάκονο και τον π. Παντελεήμονα Λάσκαρη στην Αγία Ιεροσύνη.
 
Ο π. Ειρηναίος Κόικας, ο οποίος μέχρι πρόσφατα υπηρέτησε τα μέλη της Κοινότητας της Αγίας Παρασκευής στο St Albans ως μη ταιριαστής κληρικός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της χειροτονίας του ως Διάκονος, εξέφρασε για πρώτη φορά την ευγνωμοσύνη του στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, για την αγάπη που έλαβε από Αυτόν τοποθετώντας τον στις τάξεις της αγιολογικής Εκκλησίας.
 
«Βλέπω στο πρόσωπό σας τον στοργικό πατέρα της παραβολής του άσωτου γιου», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας παράλληλα από τον Σεβασμιώτατο να τον συγχωρήσει για την προηγούμενη αντικανονική συμπεριφορά του.
 
Στη συνέχεια εξέφρασε την αγωνία του για την επιτυχία των προσπαθειών ολόκληρης της Κοινότητας του Αγίου Αλμπάν να επιστρέψει στην ταιριαστή Εκκλησία, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, χαιρετίζοντας την παρουσία πολλών μελών της στην τελετή χειροτονίας.
 

«Όσο ήμουν στην κοινότητα, ο κύριος σκοπός και η ανησυχία μου, ειδικά μετά την εκλογή σας στην ηγεσία της Εκκλησίας μας, ήταν το τέλος του σχίσματος που έχει προκαλέσει τόσα δεινά στην ενορία και στην Εκκλησία μας», είπε και συνέχισε: «Καυχηθήκαμε και χαιρόμαστε για την ένταξη της Κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα Κλέιτον, το 2019, εντός της Μητέρας Εκκλησίας. Ελπίζαμε, και ήταν επίσης η ένθερμη επιθυμία μας, ότι το θέμα μας στην κοινότητα του St Alban θα είχε το ίδιο ευτυχισμένο τέλος. Ωστόσο, πιστεύω ακράδαντα και ολόψυχα, κρίνοντας από την παρουσία κάποιων ιστορικών, παλιών προέδρων, και των κυριών και πρώην προέδρων της φιλοπτώχου κοινωνίας του Αγίου Αλμπάν, ότι αυτή η κοινότητα σύντομα θα έρθει στην φιλόξενη, πατρική αγκαλιά του Ποιμενικού μας».

 
Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος συνεχάρη τον νέο Διάκονο για το θάρρος του και για την πνευματική του γενναιότητα να αφήσει το σκοτεινό παρελθόν του σχίσματος και να εισέλθει στο λαμπρό παρόν και το ένδοξο μέλλον της αλήθειας της Εκκλησίας και της αγιότητας της ιεροσύνης. «Η χάρη του Θεού», τόνισε, «απαιτεί σήμερα να εμφανιστείτε ενώπιον του ταονεί και υπό την Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνωρισμένου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, για να λάβετε τον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης, μετά από μια μεγάλη περιπέτεια της ζωής σας ή, αν μου επιτρέπετε να χαρακτηρίσω πιο σωστά, μετά από έναν εκκλησιαστικό εφιάλτη στο σχίσμα και την αντι-κανονιότητα. Αλλά ο Θεός σας έδειξε πραγματικά τον δρόμο της αλήθειας και εσείς, από την πλευρά σας, έσκυψε το λαιμό σας και υπάκουσε στο κάλεσμα του Θεού, και με υποδειγματική ταπεινότητα αναγνωρίσατε τα λάθη σας, ομολόγησε τα λάθη σας και ζήτησε το έλεος της Εκκλησίας ».
 

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος απευθύνθηκε στον τακόμενο με πνευματικές οδηγίες και συμβουλές, με κεντρικό μήνυμα, κατά τη διάρκεια της ιερατικάς πορείας του, να αφοσιωθεί στον αγώνα για την ενότητα και την ειρήνη της Εκκλησίας. «Αυτό το ειρηνικό κράτος, η κατάσταση της αγάπης και της ενότητας, οραματιζόμαστε και λειτουργώ με όλες μου τις δύναμη από την πρώτη στιγμή της άφιξής μου στην ευλογημένη μεγάλη ήπειρο της Ωκεανίας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος και συνέχισε: «Οφείλουμε, ως πραγματικοί διάδοχοι των Αποστόλων, να επουλωθούν οι πληγές και τα σκάνδαλα των σχισμών που μαστίζουν την Ιερά Αρχιεπισκοπή μας εδώ και πολλά χρόνια. Γι' αυτό, αγαπητέ μου διάκονε, η επιστροφή σου στην κανονική Εκκλησία μου έδωσε τη χαρά και την ελπίδα ότι σύντομα όλοι οι αδελφοί μας θα μπορέσουν να επιστρέψουν, στο πνεύμα της μετάνοιας και της ενότητας, στην κανονικότητα, και να εισέλθουν στην αγκαλιά της Αγίας Εκκλησίας μας, η οποία τους περιμένει, ως κοινή μητέρα, με ανοιχτές αγκάλες και με πολλή αγάπη».

 
Πριν από την άλλη χειροτονία, ο Διάκονος Π. Παντελεήμονας Λάσκαρης απηύθυνε ευχαριστήρια λόγια και ευγνωμοσύνη σε όσους τον καθοδήγησαν και τον στήριξαν στη ζωή του, οδηγώντας τα βήματά του στην ιεροσύνη και φέρνοντάς τον ενώπιον του Πνευματικού Ποιμενικού του για να λάβει το βαθμό του Ιερέα. Ευχαρίστησε, ειδικότερα, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ευελπίδας Ιεζεκιήλ του Δερβίση και τις Χάριτες τους, τον Επίσκοπο Σωζόπολης και Επίσκοπο Ευρέμιου Κερασούντα, τον πνευματικό του πατέρα Π. Χρήστο Δημολιάνη και άλλους κληρικούς της Βικτώριας και τους ενορίτες της Εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, καθώς και την οικογένεια και τους φίλους του, ιδιαίτερα τη σύζυγό του, Σιλουάνι, για την θυσιαστική αγάπη, υποστήριξη και ενθάρρυνση που παρείχε. «Με στηρίξατε χωρίς δισταγμό ένα γεγονός που δείχνει τη μεγάλη σας αγάπη και υπηρεσία στον Χριστό και την Εκκλησία», είπε απευθυνόμενος στη σύζυγό του, αναγνωρίζοντας ότι αυτή και τα δύο παιδιά τους αποτελούν πηγή έμπνευσης για τη διακονία του.

Επιπλέον, ο πρόσφατα χειροτονημένος π. Παντελεήμονας, έκανε ειδική μνεία στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, δηλώνοντας ότι «σας είμαι υπόχρεος για την αγάπη, την καθοδήγηση, την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη που μου έχετε δείξει». Έκλεισε την ομιλία του σημειώνοντας: «Μέσα από όλους αυτούς τους ανθρώπους που ευχαρίστησα, έχω δει την αγάπη του Θεού και είναι αυτή η αγάπη του Θεού που με φέρνει εδώ σήμερα. Είναι αυτή η αγάπη που μου δίνει την ευκαιρία να δώσω τη ζωή μου στη διακονία του Χριστού και της Εκκλησίας, με πλήρη εμπιστοσύνη και πίστη στο Θεό».

 
Στη συνέχεια, ο π. Παντελεήμονας, ο οποίος στο εξής θα υπηρετεί στην Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, άκουσε με σεβασμό τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο ένας κληρικός εκτελεί με συνέπεια τα πνευματικά και ιερατικά του καθήκοντα.
 
Ο Σεβασμιώτατος, παραθέτοντας αποσπάσματα από πατριωτικά κείμενα, προέτρεψε τον νέο Ιερέα να γνωρίζει την αμαρτία του και ταυτόχρονα τη συγχώρεση που πρέπει να δείξει στους πιστούς, καθώς και να διδάξει σωστά τον λόγο της αλήθειας του Χριστού, να μην παρασύρεται από τις ανθρώπινες φροντίδες. «Ο Θεός δεν θα σας σώσει για τα καλά σας έργα, ούτε θα σας καταδικάσει για τα λάθη και τις παραλείψεις σας», τόνισε, «αλλά θα σας λυπηθεί, ως φιλεύσπλαχνος και εραστής της ανθρωπότητας, για την αγάπη σας απέναντί Του και για την αγάπη σας και προς το ελάχιστο των αδελφών Του».

Κλείνοντας, δήλωσε με πεποίθηση ότι ο νέος Ιερέας, π. Παντελεήμονας έχει λάβει πολλά δώρα από τον Θεό και έχει τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να υπηρετήσει την Εκκλησία και τον άνθρωπο και να τον οδηγήσει στη σωτηρία. «Είμαι βέβαιος ότι θα σκεφτείτε να υπηρετήσετε την Εκκλησία μας με επιτυχία και πνευματικότητα και θα φανείτε αντάξιοι των απαιτήσεων των καιρών και των προσδοκιών του Ποιμενικού και του Αρχιεπισκόπου σας», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: