Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Απόστολος Ιούδας Αδελφόθεος / Απόστολος Ιούδας Θαδδαίος - Μητροπολίτης Χονκ Κονγκ Νεκτάριος

Γνωρίζω ότι στα των εορτών ισχύει συνήθως αυτό που λένε και για τους αγιογράφους: ο βλάχος πληρώνει, ο Χριστός με τσαρούχια…

Στις 19 Ιουνίου έγινε μόδα να γίνονται πανηγύρια για τον Απόστολο Ιούδα Θαδδαίο.

Θα σας το χαλάσω λιγάκι.

Γνωρίζω πως στα σύγχρονα Ιερατικά και τα Μηναία υπάρχει μία σύγχυση αλλά αν διαβάσουμε τις ακολουθίες θα καταλάβουμε πως στις 19 είναι η μνήμη του Αποστόλου Ιούδα του Αδελφοθέου και στις 21 Αυγούστου η μνήμη του Αποστόλου Ιούδα Θαδδαίου... Και ναι, δεν είναι ένα πρόσωπο αλλά δύο ξεχωριστά.

Στο Σαββαϊτικό Τυπικό της έκδοσης του 1545 υπάρχουν οι δύο εορτές με τη μορφή που τις βλέπουμε σήμερα.

Στην εορτή της 19ης Ιουνίου αναγράφεται: «εις τας ιθ᾽, του αγίου αποστόλου Ιούδα, συγγενούς του Κυρίου…» και δίδεται απολυτίκιο (Ήχος α᾽. Τον Τάφον σου Σωτήρ) «Χριστού σε συγγενή, ω Ιούδα ειδότες, και μάρτυρα στερρόν, ιερώς ευφημούμεν, τον πλάνον πατήσαντα, και την πίστιν τηρήσαντα, όθεν σήμερον την παναγίαν σου μνήμην εορτάζοντες αμαρτημάτων την λύσιν, ευχαίς σου λαμβάνομεν».

Στην εορτή της 21ης Αυγούστου αναγράφεται: «εις τας κα᾽, του αγίου αποστόλου Θαδδαίου και της αγίας μάρτυρος Βάσσης». Ακολουθεί η τυπική ένδειξη: «τροπάριον, Απόστολε άγιε…».

Μητροπολίτης Χονκ Κονγκ Νεκτάριος

1 σχόλιο:

Γιάννης Ιωαννίδης είπε...

Ευχαριστούμε πολύ τον Αναστάσιο και τον Σεβασμιώτατο για την πράγματι παραγωγική ενημέρωσή μας. Είναι κρίμα να αγνοείται ο Άγιος Ιούδας ο αδελφόθεος, ο οποίος είναι συγγραφέας μίας μικρής, αλλά ξεχωριστής επιστολής, που περιλαμβάνεται στον κανόνα της Καινής Διαθήκης.