Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Από την Πάτρα στην Καβάλα για την Πατριαρχική Δοξολογία

Ξεκίνησαν σήμερα δύο πούλμαν με 87 προσωπικότητες της πόλεως των Πατρών: Πανεπιστημιακούς, Ιατρούς, Δικηγόρους κλπ., με προορισμό την Θεσσαλονίκη και την Καβάλα ώστε να συμμετέχουν αύριο Δευτέρα στην ΥΠΟΔΟΧΗ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ και του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ στην επίσημη ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ στον ιερό καθεδρικό Ναό του αγίου Αποστόλου ΠΑΥΛΟΥ Καβάλας, καθώς και στο πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων μετά την Δοξολογία. Θα επιστρέψουν την Τρίτη με ενδιάμεσα προσκυνήματα.

Οι υπεύθυνοι της εξορμήσεως εντός των επόμενων μηνών θα ιδρύσουν Σύλλογο υπό την επωνυμία: Αδελφότης Φίλων Οικουμενικού Πατριαρχείου με έδρα την Πάτρα.

Οι σκοποί της Αδελφότητας και οι υποχρεώσεις των Μελών  θα περιλαμβάνονται στο Καταστατικό του Συλλόγου που θα κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Πατρών.

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Προσωπικότητες"...
Σαν δεν ντρέπονται λιγάκι!
Υπηρέτες της αντικανονικότητας!

Αναστάσιος είπε...

Προς: 4 Σεπτεμβρίου 2022 - 3:50 μ.μ

Γράφεις αγαπητέ κύριε ή κυρία:
«"Προσωπικότητες"... Σαν δεν ντρέπονται λιγάκι! Υπηρέτες της αντικανονικότητας!»

Οι προσωπικότητες αυτές που μάλλον τις αμφισβητείς, για τους Πατέρες της Εκκλησίας, ο άνθρωπος είναι ένα θεολογικό όν, ο οποίος είναι πλασμένος από τον Θεό «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν» Του. Πρόσεξε μήπως στην αγνοία σου βλαστημάς τον Δημιουργό Θεό.

Όσο για τους υπηρέτες τις αντικανονικότητας, ο Παναγιώτατος στην σημερινή του ομιλία στην Θάσο, έδωσε τις απαντήσεις σε όλους εσάς, διότι ως φιλόστοργος πατέρας επιθυμεί την μετάνοιά σας και την επιστροφή σας στις Συνοδικές αποφάσεις της Εκκλησίας.
Υπάρχουν ελάχιστοι σήμερα Επίσκοποι και κληρικοί, στην Ελλάδα και αλλού, που δεν κάνουν υπακοή στην Εκκλησία, αλλά στην άποψή τους, αφού θεωρούνε τον εαυτό τους πάνω από την Εκκλησία. Είναι αυτοί που και σήμερα, όπως και στα κατηχητικά μας δίδασκαν, ότι η Εκκλησία είναι ο «παρατεινόμενος Χριστός», ο οποίος είναι χθες και σήμερα ο αυτός και στους αιώνες (Εβρ. 13,8). Αυτοί οι λιγοστοί συγκροτούνε ξεχωριστά ο κάθε ένας Σύνοδο, με Πρόεδρο και Μέλη τον εαυτό τους, και με παρερμηνείες ι. Κανόνων και Εκκλησιαστικής Παραδόσεως, αποφαίνονται ότι αυτοί που πειθαρχούνε στις αποφάσεις της Εκκλησίας είναι «Υπηρέτες της αντικανονικότητας!»
Είναι ελάχιστοι όλοι αυτοί, που ως κενοί κάνουν κρότο στο διαδίκτυο, δεν επιθυμούν να έχουν ελεύθερους ανθρώπους στον χώρο τους, αλλά μάζες «όχλο» ώστε να το παίζουν Γέροντες και γνήσιοι ερμηνευτές του κηρύγματος της Εκκλησίας, ξεχνώντας κατά τον Άγιο Γρηγόριος Νύσσης. Που θεωρούσε ότι το κυριότερο συστατικό του ανθρώπου είναι το λογικό, γιατί είναι η αντανάκλαση της τελειότητας του Θεού στον άνθρωπο. (Φλορόφσκυ, Οι Ανατολικοί Πατέρες του τέταρτου αιώνα, ελλ. μετ. Π.Κ. Πάλλη(Θεσσαλονίκη: εκδ. Πουρναρά,2006)278.). Δεν επιθυμούν ελεύθερους ανθρώπους αλλά κομματικούς οπαδούς.

Ξεχνάς, διότι δεν σε συμφέρει, ότι οι άγιοι Πατέρες την ονομάζουν την Εκκλησία “θεοπρεπέστατη” και “αγιοφόρο” και ο άγιος Ειρηναίος λέει, ότι «όπου η Εκκλησία εκεί και το Πνεύμα το Θεού (που αγιάζει τους πιστούς) και όπου το Πνεύμα του Θεού εκεί και η Εκκλησία και πάσα χάρις»
Κλείνω, με λόγους του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς που μας διδάσκει: «Η Εκκλησία είναι ο Θεάνθρωπος Χριστός παρατεινόμενος εις όλους τους αιώνας και εις όλην την αιωνιότητα. Αλλά μαζί με τον άνθρωπον και διά τον άνθρωπον, ανήκει εις την Εκκλησίαν, ρέουν διά μέσου όλου του σώματος της Εκκλησίας ρεύματα των ζωηφόρων κεχαριτωμένων δυνάμεων και μας ζωογονούν με την αθανασίαν και την αιωνιότητα.»

Υπακοή όχι σε ανθρώπους, αλλά στην Εκκλησία που την εκφράζει η Συνοδικότητα.

Ανώνυμος είπε...

Πολλά τα ρούβλια των ρώσων στα εκκλησιαστικά όργανά τους. τρέχει το χρήμα σε μητροπόλεις και ναούς δικών τους. Η μεγάλη απόδειξη ότι με το χρήμα η «αντικανονικότητα» διασπά την Εκκλησία είναι η σιμωνιακή εκκλησία των ρώσων στην Αφρική.
Ντροπή σας φιλορώσοι.

Ανώνυμος είπε...

Ανοησίες... αργόσχολοι

Ανώνυμος είπε...

ΣΣας πόνεσε που πάνε να συμπαρασταθούν στον Επιφάνιο οι πατρινοί. Καλά κάνουν. Είναι αγωνιστές μαθητές του ανένδοτου π. Γερβασίου. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στον Σύλλογό σας. Θα είμαι ηθικός και οικονομικός συμπαραστάτης σας ως απλός φίλος στους αγώνες σας για δικαιοσύνη και αλήθεια. Πέρασε η μπογιά όσων κατέβαιναν σε δρόμους και πλατείες και φωνασκούσαν καμιά εικοσαριά απρεπώς στον Αγιο Ανδρέα μπρος και πίσω .
«Μαράν αθά»

Ανώνυμος είπε...

Άσε τα δικολαβίστικα και τις σοφιστείες Αναστάσιε. Οι περισσότερες Εκκλησίες δεν έχουν αναγνωρίσει το μόρφωμα του Ντουμένκο.

Ανώνυμος είπε...

Δικολάβος ο Αναστάσιος!!!!!
Εδώ γελάνε με τα χάλια σας τα ανεπανόρθωτα.
Όλοι εσείς οι παραπλανημένοι από ανθρωπάκια που ανίκανοι να παίξουν κάποιο ρόλο κάνουν τους ηγετίσκους της συναγωγής τους σε μικροομάδες ακροατών τους και οι δόλιοι δεν ακούσαν ποτέ ότι "H των πλειόνων ψήφος κρατείτω". Η Εκκλησία της Ελλάδας στην Σύνοδο της Ιεραρχίας αναγνώρισε ως Κανονικό Μητροπολίτη Κιέβου τον Μακαριώτατο κ. Επιφάνιο. Όποιος δεν πειθαρχεί μιάζει με τον Άρειο και όλους τους διαχρονικά αποστάτες των εκκλησιαστικών αποφάσεων.
Διαβάστε να ξεστραβωθείτε αυτό που λέει στο site η Ελλαδική Εκκλησία https://www.ecclesia.gr/epikairotita/main_epikairotita_next.asp?id=3394&fbclid=IwAR0r2cp0Scb_8KNpVTi2w_M90y7b466KcBlTrQJimIbsYvyJ9GEyPfjFmjI
«Με την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην κοινότητα Παναγίας της Θάσου ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στην τοπική Εκκλησία. Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, ενώ συμμετείχαν αρκετοί Αρχιερείς.
Ο Μητροπολίτης κ. Επιφάνιος προσφωνώντας τον Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο και τον Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο δεν έκρυψε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την ιστορική, όπως την χαρακτήρισε, συνύπαρξη των τριών προκαθημένων και το κοινό συλλείτουργο που τέλεσαν. «Τα λόγια δεν χωρούν την πνευματική χαρά για τη σημερινή Θεία Λειτουργία», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Μαρτυρούμε την ενότητα της Εκκλησίας του Χριστού όλοι εδώ μαζί». Απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη τόνισε: «Παναγιότατε, αφιερώσατε τη ζωή σας στην ενότητα της Εκκλησίας και καταβάλλατε κάθε προσπάθεια για την επιτυχία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου σε μια προσπάθεια να δώσετε λύση σε χρονίζοντα προβλήματα της ορθόδοξης εκκλησίας και αποκαθιστώντας την ενότητα της Εκκλησίας της Ουκρανίας και της Βόρειας Μακεδονίας».
Επίσης, τόνισε: «Κάποιοι αρνούνται την εκκλησιαστική κοινωνία για χάρη της εξουσίας. Επιδιώκουν την κοσμική δύναμη και τα πλούτη» και τους κάλεσε «να εγκαταλείψουν τα πείσματα και να επιστρέψουν στην αλήθεια και την ενότητα της εκκλησίας».
Ακόμη, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη που δείχνει στη χώρα του και τη σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια που έχει αποστείλει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. «Εμείς οι Ουκρανοί», τόνισε, «αγωνιζόμαστε για το κράτος, για την εκκλησία μας και για το λαό μας». Απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο εξέφρασε τη χαρά του για τη μέχρι σήμερα αδελφική αγάπη που έδειξε τόσο ο ίδιος όσο και η εκκλησία της Ελλάδος προς τον ευσεβή λαό της Ουκρανίας». Στην ομιλία του ο Οικουμενικός πατριάρχης, κάνοντας μια σημειολογική αναφορά στην πολυσήμαντη ιστορική πορεία της εκκλησίας, τόνισε ότι στη μακραίωνη πορεία της παρά τα προβλήματα και τις δύσκολες συνθήκες πάντα καταφέρνει να βρει στο τέλος τον ορθό δρόμο και να αντιμετωπίσει με επιτυχία όλα τα προβλήματα. Αναφορά έκανε και στη στάση του Αρχιεπισκόπου υπογραμμίζοντας ότι η Εκκλησία της Ελλάδος και ο Μακαριώτατος προτάσσουν πάντα το μείζον συμφέρον της Εκκλησίας.»
Αυτά λέει η ΕΚΚΛΗΣΙΑ τώρα οι εκτός εκκλησίας θα λένε πολλά όπως οι παπικοί, οι προτεστάντες, οι αγγλικανοί, οι Ιεχωβάδες η και ο Χάρης ο ΄΄ανθρωπος του θεού΄΄.

Ανώνυμος είπε...

Σας αποστόμωσε ο Βαρθολομαίος όλους εσάς τους δεκαρολόγους. Μίλησε και για σένα που λες για τον Επιφάνιο ‘’μόρφωμα του Ντουμένκο’’
Για το θέμα της εγκυρότητας των χειροτονιών που θέτει κυρίως η ρωσική εκκλησία, και αγράμματοι αρχιερείς και μειονεκτικοί ρασοφόροι της εν Ελλάδα Εκκλησίας, αλλά και των λεγόμενων αυτοχειροτονηθέντων επισκόπων στην ουκρανική εκκλησία, ο Παναγιότατος ήταν απόλυτα κατηγορηματικός. Τα χαρακτήρισε «στρέβλωση της αλήθειας» και «πλάνη που εξυπηρετεί μόνο σκοπιμότητες» για να συμπληρώσει ότι όλα αυτά που διακινούνται «είναι μυθεύματα, προϊόντα στοχευμένης προπαγάνδας και ορισμένοι γνωρίζουν καλά από την προπαγάνδα».
Οι προπαγανδιστές θα ξεσκεπαστείτε και θα σας χλευάσουν και οι δικοί σας.

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Επιφάνιος αναφέρθηκε εκτενώς στον χαιρετισμό του στην σημερινή μεγαλόπρεπη Θεία Λειτουργία στη στάση της Ρωσίας αλλά και της ρωσικής εκκλησίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Κάποιοι αρνούνται την εκκλησιαστική κοινωνία για χάρη της εξουσίας. «Επιδιώκουν την κοσμική δύναμη και τα πλούτη» για να συμπληρώσει στη συνέχεια πως «πρέπει να εγκαταλείψουν τα πείσματα και να επιστρέψουν στην αλήθεια και την ενότητα της εκκλησίας». Αυτά ισχύουν και για τους εκκλησιαστικούς δορυφόρους της ρωσικής εκκλησίας που με τα ρούβλια τα πολλά τους κρατούν στο χέρι. «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη» και όχι τριάντα αργύρια σαν αυτά που πήρε ο Ιούδας ο προδότης.

Ανώνυμος είπε...

Να δημοσιεύσεις το σχόλιο που σου απεστάλη για τις προϋποθέσεις της άρσης ενός σχίσματος.
Αυτό επιτάσσει η δημοσιογραφική δεοντολογία.

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαίνω τέτοιο νταβαντούρι για μια εκδρομή πατρινών. Είναι οι μοναδικοί που πάνε εκδρομή; Πολλοί ναοί σε χερσαία και νησιωτική ελλάδα είναι εκδρομικά γραφεία. Ο φόβος είναι μήπως πάρουν πελάτες. Εδώ στο χωριό που κατοικώ τέτοιους μπελάδες δεν έχουμε.

Ανώνυμος είπε...

Σαν συμπιεσμένα ελατήρια πετάχθηκαν οι οπαδοί των Ουκρανών σχισματοαιρετικών όταν διατυπώθηκε η πικρή αλήθεια. Για να υπερασπίσουν το πραξικόπημα του Βαρθολομαίου στην Ουκρανία.

π. Νεόφυτος είπε...

Το θέμα της Εκκλησιαστικής Κανονικότητας της Ουκρανίας για την Εκκλησία της Ελλάδας έχει κλείσει μετά την ΑΠΟΦΑΣΗ της Ιεραρχίας της. Το ίδιο και για το Άγιο Όρος. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας είναι ο κ. Επιφάνιος. Η Εκκλησία μας θέλει να έχει καλές σχέσεις και με την μερίδα αυτών που ακολουθούν τον Μητροπολίτη Ονούφριο. Αυτός και ο Μόσχας δεν μας μνημονεύουν. Ας έλθουν και θα είναι καλοδεχούμενοι. Ο Αρχιεπίσκοπός μας κ. Ιερώνυμος μνημονεύει τον Μόσχας. Τώρα οι περί τους τρεις Μητροπολίτες από την Ελλαδα που πολεμούν τον κ. Επιφάνιο ας αποτειχιστούν από την Εκκλησία της Ελλάδας για να χάσουν τον Θρόνο τους για τα πιστεύω τους και να δουν πόσοι θα τους ακολουθήσουν. Αν τολμούν ας κάνουν την υπέρβαση και να σταματήσουν το αντάρτικο. Το ίδιο οι ευλαβέστατοι ευλαβέστατοι ιερείς.
Αν δεν ακούν την Εκκλησία ας ακούσουν την φωνή γνωστής Αδελφότητας Θεολόγων η οποία πήρε θέση:
https://www.osotir.org/2022/03/26/o-angelos-t%e1%bf%86s-moschas-echi-pesi/
Το 98% κατά την εκτίμησή μου του πιστού λαού συντάσσεται με το σημερινό συλλείτουργο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου. Το 2% ας αποτειχιστή για να ακολουθήσει την φωνή της συνειδήσεώς του. Γιατί δεν το κάνει; Γιατί δειλιάζουν; Απλά γιατί «ἀντλώντας πληροφορίες ἀκόμη καὶ ἀπὸ θολὲς πηγές» δεν πιστεύουν αυτά που λένε ή γράφουν.
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

10 από τις 14 τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν αναγνώρισαν την αντικανονική θρησκευτική δομή της Ουκρανίας.

Ανώνυμος είπε...

Αφού στην Ορθόδοξη Εκκλησία ισχύει το "Η ψήφος των πλειόνων κρατείτω" θά πρέπει να γίνει Πανορθόδοξη Σύνοδος, με την συμμετοχή όλων των Πατριαρχών και Αρχιεπισκόπων, καί να κρατήσει η ψήφος των πλειόνων.
Αυτή είναι η Παράδοση της Εκκλησίας σε όλες τις Οικουμενικές και Τοπικές Συνόδους, ειδικά όταν υπάρχουν προβλήματα, που δημιουργούν διαφωνίες καί διαφορές απόψεων.
(Παρακαλούνται όσοι χρησιμοποιούν τον όρο "Η Εκκλησία", να μήν ξεχνούν ότι Εκκλησία είναι καί τα Δέκα Πατριαρχεία και Αρχιεπισκοπές, που δέν αναγνωρίζουν τον κ. Επιφάνιο και την συνοδεία του).

Ανώνυμος είπε...

Καλά να περάσουν στην εκδρομή τους.

Ανώνυμος είπε...

Πολλά θέλεις! Προσωπικά, πλέον δε γράφω γιατί εκ των πραγμάτων για να αναπτύξεις ένα σκεπτικό χρειάζεται έκταση κειμένου που απαιτεί χρόνο, αλλά τελικά ο ιστολόγος να μην το αναρτήσει. Και έτσι επέρχεται σιγά σιγά το "αυθόρμητο" consensus!

Ομολογώ ότι μου προκάλεσε γέλιο η συνύπαρξη των λέξεων "δημοσιογράφος" και "δεοντολογία". Οι δημοσιογράφοι χορεύουν κατά το ρυθμό του νταουλιού που επιλέγουν. Μην το ξαναπείς. Είναι ουτοπικό! Σε ελάχιστους μπορεί η συνύπαρξη να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά "τους τρώει το σκοτάδι".

Ανώνυμος είπε...

π. Νεόφυτε το να ενθαρρύνετε την αποτείχιση δε νομίζω ότι αποτελεί τον κατάλληλο τρόπο ποιμαντικής. Ας το προτείνει η Εκκλησία αν θέλει. Αλλά βγαίνουμε κατά μόνας και λέμε τέτοια πράγματα προσπαθώντας να δημιουργήσουμε εντυπώσεις και να φανούμε πρωτοπαλήκαρα της Εκκλησίας. Η Εκκλησία, υγιώς, αναζητά το απολωλός. Δεν το σπρώχνει στον γκρεμό. Αυτή η αναζήτηση υστερεί. Το να συζητήσουμε πριν τη συνοδική σύναξη με το πλήρωμα και δει αυτό που έχει την αντίθετη γνώμη.

Ανώνυμος είπε...

Από μια εκδρομή γράφτηκαν άρες μάρες κουκουνάρες.
Οι αναγνώστες δεν έχουν άλλη εργασία από την κριτική. Λέει ένας από τους τελευταίους να γίνει Πανορθόδοξη Σύνοδος. Από όσα γνωρίζω την δικαιοδοσία την έχει η Μητέρα Εκκλησία και όχι οι θυγατέρες. Έτσι συμβαίνει και στην ζωή μας την καθημερινή. Τις αποφάσεις στο σπίτι δεν τις παίρνουν τα παιδιά αλλά το ανδρόγυνο στην προκείμενη περίπτωση η Κωνσταντινούπολη.
Άντε και για… γιατί έχω και εργασία.

Ανώνυμος είπε...

Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας είναι ο Ονούφριος και κανείς άλλος. Να προσέχεις τι γράφεις ιστολόγε.

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα,Αναστασιε,είναι το ποια είναι η Εκκλησία.Ποια ορίζουν οι Πατέρες ως εκκλησία.Δεν ξέρω αν έχεις καταλάβει.

Αναστάσιος είπε...

Με ερωτούν επισκέπτες σε σχόλιά τους αν λαμβάνω μέρος στην εκδρομή αυτή.
Τους απαντώ όχι.
α. Το έμαθα Σάββατο βράδυ με το mail που μου έστειλαν.
β. Και να το γνώριζα δεν θα ελάμβανα μέρος διότι αποφεύγω στον συνωστισμό με αφορμή την πανδημία. Δεν ταξιδεύω με πούλμαν. Δεν συμμετέχω σε συγκεντρώσεις που δεν κρατούν τα προβλεπόμενα μέτρα. Φοράω παντού ιατρική μάσκα και δεν ανέχομαι άλλους δίπλα που δεν την φορούν.

Αναστάσιος είπε...

Προς: 5 Σεπτεμβρίου 2022 - 10:28 π.μ

Έχεις κάθε δικαίωμα ως Ρώσος να αναγνωρίζεις τον κ. Ονούφριο, είναι και αυτός ένας εκ των επισκόπων της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Εγώ ως Έλληνας Πολίτης που πειθαρχώ Σύνοδο των Επισκόπων της Εκκλησίας της Ελλάδος αναγνωρίζω ως Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας τον κ. Επιφάνιο. Αν η Σύνοδος των εν Ελλάδα Ιεραρχών αλλάξει απόφαση θα ακολουθήσω την απόφασή της.
Με την ευκαιρία που επικοινωνώ μαζί σου, ως Ρώσος πολίτης που είσαι θα σε παρακαλούσα να σταματήστε τον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Φιλικά.

Ανώνυμος είπε...

Μου αρέσει ιστολόγε ο μοναδικός τρόπος που απαντάς. Όταν βέβαια έχει κέφια. Σε πάω!!!!

Αναστάσιος είπε...

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απαντά στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://anastasiosk.blogspot.com/2022/09/blog-post_566.html

«μέ στεντορείᾳ τῇ φωνῇ: τὰ περὶ αὐτοχειροτονήτων καὶ περὶ χειροτονιῶν ἐγερθέντα ζητήματα ἐν τῇ Ἱεραρχίᾳ τῆς Ἐκκλησίας τῆς Οὐκρανίας εἶναι ὅλα μυθεύματα, προϊόντα στοχευμένης προπαγάνδας.»
«Δὲν παρεθεώρησε τὴν Ἁγιωτάτην Ἐκκλησίαν τῆς Ρωσίας, ὡς ἦτο διαρθρωμένη εἰς τὴν χώραν τῆς Οὐκρανίας. Πάντας εἰς ἑνότητα ἐκάλεσεν. Ἀτυχῶς δὲν ἐξετιμήθη ὑφ’ ὅλων ἡ πρόσκλησίς μας αὐτή. Αἱ ἀνθρώπιναι διαφορετικαὶ τοποθετήσεις καὶ προοπτικαὶ δὲν ἔδωκαν χῶρον δι’ εὐρυτέραν θεώρησιν τοῦ προβλήματος ἀπὸ πλευρᾶς τῶν περὶ τὸν Μητροπολίτην Ὀνούφριον Ἁγίων Ἀρχιερέων. Ὅμως αἱ εὐκαιρίαι εἰς τὴν Ἐκκλησίαν δὲν ἐξαντλοῦνται. Πάντοτε ἡ θύρα εἶναι ἀνοικτή.»
«Εἰς τὴν Ἐκκλησίαν καὶ διὰ τὴν Ἐκκλησίαν τοῦ Χριστοῦ δὲν ὑπάρχουν ἀδιέξοδοι καὶ ἄλυτα προβλήματα.»