Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

5ο  ΔΙΕΘΝΕΣ  ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ  ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

        Λόγος αγαθός γι αυτό το θαυμάσιο ιερό βήμα που έστησε η Μεγάλη του Χριστού Μητέρα Εκκλησία! Και δείχνει ότι «νήφει εν πάσι»-1Τμ.4,5. Ότι πατάει στο «εδώ και τώρα» καλά. Ότι ξέρει και να κατεβάζει Ουρανό, μαρτυρία Αλήθειας Ιησού Χριστού, του Κυρίου και Θεού ημών σε καίρια θέματα εποχής, και να μεριμνά στα όρια της ευθύνης και αποστολής για τα επερχόμενα. Και βέβαια, για τον υπέρ τριάντα ενιαυτούς ευλογημένο οιακοστρόφο της, Παναγιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως-Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, άνθρωπο με ανοιχτούς ορίζοντες και θαρρετούς βηματισμούς! Και, ολόθερμες ευχαριστίες ιδιαίτερα στους εκλεκτούς κλητούς, που κατέθεσαν τα δέοντα μετά λόγου γνώσεως στο θέμα : «Η ποιμαντική Διακονία στο χώρο της υγείας», που επιλέχτηκε για το 5ο Διεθνές Συνέδριο του Οικουμενικού του Οικουμενικού Πατριαρχείου-Ρόδος, Οκτώβριος 2022.

      Αλλά και! Θερμά συγχαρητήρια στο φίλτατο κ. Αναστάσιο Κωστόπουλο για την άμεση και ζωντανή ανάρτηση των κάθε άλλο παρά μικρού ενδιαφέροντος και συνακόλουθης εγκυρότητας Εισηγήσεων. Και ευχή και ελπίδα πως δε θα αργήσει και η ανάρτηση των άξιων ευρύτερης μελέτης αντίστοιχων κείμενων τους.

      Προσωπικά παρακολούθησα, άκουσα προσεκτικά: 1. Τη θαυμάσια για τον αγωνιακό της ρεαλισμό πρώτη και εναρκτήρια εισήγηση του λίαν αγαπητού Καθηγητή και Διευθυντή του περιοδικού «Σύναξη» κ. Θανάση Παπαθανασίου με θέμα: «Μπορεί να θεραπευθεί η σημερινή διχόνοια;». Απλά, καθαρά, με το όνομά τους λόγος για την όχι δυσδιάκριτη πνευματική διχόνοια που έχει εμφιλοχωρήσει στο εκκλησιαστικό σώμα από τον απροσδόκητο αιφνιδιασμό, και το επικίνδυνο ως και θανατερό ποιμαντικό θαλάσσωμα αρκετών κληρικών, συνακόλουθα  και λαϊκών στην πανδημία Κόβιτ19, που συνεχίζει δολερά με παραλλαγές το κατά της υγείας και ζωής των ανθρώπων όπου γης έργο της. 2.  Την εκπληκτική ως και συναρπαστική, για τον και, «έξω της παραδοσιακής ορθόδοξης θεολογικής παρεμβολής», πρωτοποριακό και όχι λίγο τολμηρό λόγο και βηματισμό εισήγηση του ελλογιμώτατου, και όχι μόνο, Καθηγητή και Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Χρυσόστομου Σταμούλη με θέμα: «Ένας απάνθρωπος και εχθρικός Χριστός: Οι ποιμαντικές συνέπειες μιας παρεννοημένης θεολογίας». Όπου η αποκάλυψη και απογύμνωση της αντιστροφής της ουσίας  και της σημασίας της Σάρκωσης του Υιού και Λόγου του Θεού, και τα τραγικά παρεπόμενα της.  3α. Του σεβαστού όσο και αγαπητού Πρωτοπρεσβύτερου, Ψυχίατρου, Καθηγητή … π. Βασιλείου Θερμού, και, 3β. Του Ρωμαιοκαθολικού Fr. Arnaldo Pangrazzi, Καθηγητή … αμφότερων με θέμα: «Οι δυσκολίες στην Ποιμαντική Διαμόρφωση». Όπου η αναφορά σε ατυχείς ποιμαντικές παρακαμπτήριες, παραλείψεις, αδυναμίες, και ελλείψεις και η κατάθεση πολύτιμης εμπειρίας, του πρώτου από την 36χρονη Διακονία του ως Εφημερίου τε και Ψυχίατρου, και βέβαια των συνακόλουθων σκέψεων και ουσιαστικών προτάσεων, και τα αυτά αλλιώς ο δεύτερος από την 50χρονη Διακονία ως Εφημερίου τε και  Κοινωνικού Λειτουργού σε Νοσοκομεία κλπ.

      Τώρα, επειδή σε αυτές τις τέσσερις εισηγήσεις, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο λόγος επικεντρώθηκε ως ήταν επόμενο και φυσικό σε επελθόντα από την τρέχουσα Πανδημία Κοβιτ19 βαριά παθήματα και δεινά θανατερά εξ αιτίας θεολογικά ασύγγνωστων ποιμαντικών λαθών όχι λίγων κληρικών, παραθέτω από την εισήγηση π. Βασιλείου Θερμού το απόσπασμα που ακολουθεί. Και, λέει απροκάλυπτα και ονοματίζει την ατυχή αιτία που έφτασαν στο μη περαιτέρω τα πράγματα! Και, επισημαίνει το πιο βαρύ και επικίνδυνο των ποιμαντικών λαθών, μάλιστα συγκεκριμένα και συγκριτικά με αντίστοιχα πρότερα. Και, ας μου συγχωρηθεί να θεωρήσω ότι δεν είναι τυχαία και η … «επακούμβηση» τους με κάποια δικαστικά διατρέξαντα στην Πάτρα τις μέρες αυτές!      

      «Χρειάζεται -άκουσα να λέει ευκρινώς- να συνειδητοποιήσουμε ότι η μαγική θρησκευτικότηταελκύει και αντίστοιχους κληρικούς … Και, δεδομένου ότι στην πανδημία … «άνθησε» το φαινόμενο του Γεροντισμού, δηλαδή, των κληρικών που παρέσυραν στους παραλογισμούς τους πλήθος λαϊκών με αποτελέσματα νεκρούς! Είναι πολύ σημαντικό, και να το λέμε αυτό! Γιατί, τα αποτελέσματα μέχρι την πανδημία δεν ήταν νεκροί! Ήταν άλλα πολύ θλιβερά τα αποτελέσματα του Γεροντισμού, αλλά δεν είχαμε φέρετρα»! Προσθέτω, και τι φέρετρα!

     Δεν ξέρω, και μάλλον αμφιβάλλω αν μπορεί το απόσπασμα αυτό να προκαλέσει κρίση συνειδήσεως και προσωπική ανασύνταξη πνευματική, χωρίς άνωθεν Χάρη ή Δωρεά. Γιατί, κληρικοί συν λαϊκοί, βυθισμένοι ανεπίγνωστα σε «θρησκευτικότητα μαγική», έχουν την πεποίθηση, γράφε, την ψευδαίσθηση, ότι δεν τους αφορά, η εύστοχη επισήμανση του ιερού Αυγουστίνου: «Υπάρχει και κάτι χειρότερο από την αμαρτία. Και αυτό είναι η αλαζονεία της αρετής»! Και τη βάζουν στο πλάι ως αδιάφορα!

Αθανάσιος Κοτταδάκης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τις άκουσα όλες τις εισηγήσεις. Ήταν εξαιρετικές. Υπήρξε συνέδριο υψηλού επιπέδου με ουσιαστική ποιμαντική προσέγγιση.
Μεγάλο το κακό που προξένησαν τα δύο τελευταία χρόνια οι λίγοι αλλά αυτοδιαφημιζόμενοι «Γέροντες»;;; κληρικοί στην Εκκλησία. Από υπερασπιστές έγιναν σκάνδαλο που μας δίχασαν με την αδιαλλαξία στο εγώ τους. Από θεολόγοι έγιναν διδάκτορες της ιατρικής επιστήμης και καθηγητές επιδημιολόγοι. Όλα αυτά διότι κάθε ένας από αυτούς του λίγους νομίζουν ότι είναι οι Μάρκοι Ευγενικοί ή και οι Παλαιών Πατρών Γερμανοί και σηκώνουν τα Λάβαρα… με μια διοικούσα Εκκλησία που παρατηρεί αλλά να μην επεμβαίνει να θεραπεύσει. Όλοι μας γέλασαν φοβερά. Μας κάνανε περίγελο της κοινωνίας. Ντρέπομαι στο περιβάλλον μου να πω για Εκκλησία με παίρνουν στο ψητό μιλώντας για αυτούς τους κομπλεξικούς κληρικούς και δεν βλέπουν την πλειοψηφία των άξιων.

Ανώνυμος είπε...

Το μεσημέρι άκουσα κάποιες από τις εισηγήσεις.
Δεν θα έπρεπε να γίνουν στην Ρόδο αλλά στην Σύνοδο της Ιεραρχίας στην Αθήνα.