Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Ευχετήριο Γράμμα - π. Προκόπιος Ι. Κόρδας

Με τις ευλογίες και εγκάρδιες ευχές του σεπτού ποιμενάρχου μας συνεχίζονται και αυτό το ακαδημαϊκό εξάμηνο, μέσα σε δύσκολες πράγματι συνθήκες, οι ποιμαντικές δραστηριότητες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλεως και ιεράς Μητροπόλεως των Πατρών. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους φοιτητές των δυο φοιτητικών εστιών του πρώην ΑΤΕΙ Πατρών, και πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την εγκάρδια συμμετοχή τους στις προσκλήσεις μας, και τον σεβασμό προς το πρόσωπό μας. Η αγάπη τους για την τοπική εκκλησία είναι εντυπωσιακή.


Απευθυνόμενος προς τους νέους μας, και ενόψει της εορτής των Χριστουγέννων θα ηθελα να μεταφέρω μερικές σκέψεις αγάπης.


Η νεολαία μας διατηρεί μεγάλη δίψα για την αλήθεια, μια αναζήτηση για τη γνησιότητα, έχει καλές ευαισθησίες, έναν ωραίο αυθορμητισμό, ευφυία, αυταπάρνηση και ανθρωπιά.


Το πιο λυπηρό είναι ότι κατά καιρούς ορισμένοι επιβουλεύονται ή και εκμεταλλεύονται τα όνειρα των παιδιών μας.

Στους περισσότερους νέους υπάρχει μέσα τους η επαναστατικότητα, η τάση για αλλαγές, σημαντικές καθώς μας λέγουν, η αναθεώρηση και η μετατροπή για κάτι καλύτερο. Αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Όμως αγαπητοί νέοι, επανάσταση δεν είναι να ρίχνετε μολότοφ, να σπάτε βιτρίνες και να καίτε αυτοκίνητα, αλλά προσωπική ρήξη με τον εμπαθή εαυτό σας, απέκδυση του παλαιού ανθρώπου και ένδυση του νέου του κατα Χριστού κτισθέντα,,"Ἀπεκδυσάμενοι τόν παλαιόν ἄνθρωπον σύν ταῖς πράξεσιν αὐτοῦ, καί ἐνδυσάμενοι τόν νέον τόν ἀνακαινούμενον εἰς ἐπίγνωσιν κατ’ εἰκόνα τοῦ κτίσαντος αὐτόν" (Κολ. 3, 9-10), αναλογισμού ευθύνης και υποχρεώσεων.

Ειναι αποδεδειγμένο οτι οι μεγάλοι θέλουν τα παιδιά τους πιστή και ακριβή συνέχειά τους, προέκταση του εγώ τους, ίσως γιατί  επιβεβαιώνονται μεσα απο αυτά. Παράλληλα υπάρχει μια τάση προς αποχαύνωση της νεολαίας και έτσι την καθιστούν ευάλωτη, (ναρκωτικά, αλκοόλ, τρόπο διασκεδάσεως, τραγικά γεγονότα στα γήπεδα στις συναυλίες).
Η εκκλησία μεταφέροντας τα μεγαλεία του Θεού προς εκείνους αντιδρούν.

Εύκολο είναι να λες ότι είσαι άπιστος, άθεος, ανεξέλεγκτος. Δύσκολο αρκετά είναι να είσαι υπεύθυνος Χριστιανός, αληθινός πιστός, γνήσιος φίλος του Θεού. Ο σπουδαίος δανός φιλόσοφος Κίρκεγκαρντ λέγει χαρακτηριστικά. (Όπως το βέλος του καλού σκοπευτή, όταν φεύγει από τη φαρέτρα, δεν μπορεί να ησυχάσει πριν φθάσει στον σκοπό του, έτσι και ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από τον Θεό με μόνη κατεύθυνση προς τον Θεό και δεν μπορεί να ησυχάσει αν δεν βρεθεί κοντά του).

Αγαπητοί μας νέοι, είσαστε πλασμένοι για τον ηρωισμό έλεγε ο Πώλ Κλοντέλ, και οι πατέρες της εκκλησιας θα πουν, οποίος σπέρνει Χριστό στις ψυχές φυτεύει ενα ανθός στον παράδεισο. Αξίζει λοιπόν στην ελληνική νεολαία μας καλύτερη τύχη, μια γενναιότερη στάση, μια μεγαλύτερη αγωνιστικότητα, αγωνίζεστε είναι η εντολή του Θεού.

Οι προσκλήσεις και προκλήσεις της εποχής ειναι μεγάλες, ελεύθερα χωρίς βια διαλέξτε τι ακολουθείτε και ποιον ακολουθείτε.

Ο όσιος Παΐσιος έλεγε, οι νέοι που θα κρατηθούν καθαροί σε εναν κόσμο προκλήσεων θα αριθμηθούν με τους μάρτυρες της Εκκλησίας μας την ώρα της κρίσεως.

Μ' αυτές τις σκέψεις και μεταφέροντας τις ευλογίες του ποιμενάρχου μας, ευχόμαστε από καρδιάς η γέννηση του Θεανθρώπου Χριστού να σας οδηγήσει στην αγιότητα που είναι και ο τελικός σκοπός της επίγειου ζωής.

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.
Αρχιμανδρίτης π. Προκόπιος Ι. Κόρδας.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια από τις λίγες ελπίδες της Εκκλησίας είναι οι νεολαίοι. Διάβαζα ότι η πλειοψηφία των πολιτών της Μεγάλης Βρετανίας είναι άθεοι. Σε κάποιο ποσοστό αυτό πλέον υπάρχει και εδώ. Υπάρχει η παρηγοριά ότι πάει κάποιος μειωμένος κόσμος κατά κοινή ομολογία στους ναούς. Όλοι αυτοί είναι κάποιας ηλικίας. Απουσιάζει η νεότητα. Προσπάθειες όπως αυτή θα πρέπει να γίνουν το μοναδικό μέλημα της Εκκλησιαστικής ηγεσίας. Συγχαίρω ταπεινά τον π. Προκόπιο που προσπαθεί να βοηθήσει αυτά τα παιδιά που τρέχουν κοντά στην Εκκλησία και να γνωρίζει την ευθύνη του ως πρόσωπο. Το ίδιο συγχαίρω και όσους ασχολούνται με την νεολαία. Οι ομιλίες σε γερασμένα ακροατήρια σε ναούς και πνευματικά κέντρα προσπαθούν να συντηρήσουν και όχι να αναγεννήσουν. Τέτοιες προσπάθειες αναγεννούνε μέλη στην Εκκλησία. Αυτό έχει ανάγκη.

Ανώνυμος είπε...

Ο ανθός της Ελλάδας, ο ανθός της Εκκλησία μας.

Ανώνυμος είπε...

Μηνύματα αισιοδοξίας αναρτήσεις με τέτοια θέματα. Χάρηκα με την φωτό.

Ανώνυμος είπε...

"Ιδού εγώ και τα παιδία α μοι έδωκεν ο Θεός"!
Ευλογημένη αυτή η προσπάθεια να είναι και να φέρει καλούς καρπούς πνευματικούς.

Ανώνυμος είπε...

Τα πλούτη μια εκκλησίας είναι τα παιδιά της. Τα πλούτη της Πάτρας είναι και αυτά τα παιδιά. Συνέχιζε τον αγώνα π. Προκόπιε μόνο καλά αποτελέσματα θα έχεις γιατί αγαπάς τον Χριστό.