Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Περί ιερών Λειψάνων Αγίου Αναστασίου Πέρσου

 
 Φορητή  εικόνα Αγίου Αναστασίου του Πέρση
Έργον Αθανασίου Τζελάτη. 
Συλλογή  Αναστασίου Κ. Κωστόπουλου

Ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος (571-641) φρόντισε να μεταφερθεί το λείψανο του Αγίου Μάρτυρος Αναστασίου του Πέρσου από τα Ιεροσόλυμα στην Κωνσταντινούπολη, από’ όπου κατά την Σταυροφορία τα αφαίρεσαν από την αλωμένη πόλη το 1204, για να τοποθετηθούν στο ναό τής Αγίας Τριάδος στην Βενετία όπου για αιώνες παρέμεινε. Μετά την καταστροφή του ναού τα λείψανα μετακομίσθηκαν το έτος 1842 στο ναό του άγιου Φραγκίσκου τής Αμπέλου χωρίς την Τιμία Κάρα όπου ευρίσκονται ως σήμερα σε μια μαρμάρινη σαρκοφάγο επάνω από την Αγία Τράπεζα.

Είχα την ευλογία να μεταβώ πολλές φορές στην Μονή ως προσκυνητής του Αγίου καθώς και εις την Ρώμη στην τιμία Κάρα του Αγίου. Την Κάρα του Αγίου είχε προσκύνηση -στην Μονή που παραχώρησε ο Πάπας στο Πατριαρχείο Ρουμανίας- κατά την επίσκεψή του στο Βατικανό και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κυρός Χριστόδουλος. 

Μετά από διαμεσολάβηση του Τσέχου μακαριστού Καρδινάλιου Θωμά Σπίτλικ (Τomáš Špidlik). -Ο οποίος υπήρξε διεθνούς φήμης θεολόγος και βαθύς γνώστης των Πατέρων και της χριστιανικής πνευματικότητας της Ανατολικής Εκκλησίας, γνώριζε 16 γλώσσες.- έλαβα υπό του μακαριστού Καρδιναλίου και διαφυλάσσω ιερό λείψανο του Αγίου. Σε Μονές και Ναούς της Ελλάδος και της Κύπρου έχω προσκύνηση ιερά Λείψανα του Αγίου.

Αναγκάστηκα να επαναλάβω τα παραπάνω διότι διάβασα σε περιοδικό που κυκλοφόρισε αυτό το μήνα διάφορα ανιστόρητα σχετικά με τα άγια Λείψανα του Αγίου και αντί για τον Άγιο λέει ο συντάκτης αυτά που επιθυμούσε να περάσει. Το Λείψανο είναι προσπελάσιμο στο κοινό. Προ ετών είχα αναφέρει ότι κατά την εορτή του Αγίου θα απουσίαζα εις Ιταλία, όπου επί των ιερών Λειψάνων του Μάρτυρος, τελέσθηκε υπό Ορθοδόξου κληρικού Θεία Λειτουργία.


Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ο ΠΕΡΣΗΣ
Βίος και Μαρτύριο
Εκδόσεις "ΤΑΩΣ"


Ο Δρ. Παναγιώτης Μαρτίνης στο βιβλίο αυτό παρουσιάζει τον Βίο του Αγίου Αναστασίου του Πέρσου έτσι όπως τον διέσωσαν δύο πηγές:
α) Ο μοναχός Γεώργιος Πισίδης, σύγχρονος του Αγίου (7ος μ.Χ. αι.), στο έργο του “Βίος και Πολιτεία και Άθλησις του Αγίου ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ του μαρτυρήσαντος εν Περσίδι”
β) Ο Συμεών ο Μεταφραστής, άριστος αγιολόγος του 10 αι., στο έργο που επιγράφεται, “Μαρτύριον του Αγίου Μεγαλομάρτυρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ του Πέρσου”.
Ο άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης τιμάται υπό της Εκκλησίας ως όσιος, μάρτυρας, θαυματουργός και ως μυροβλήτης, αφού τα ιερά λείψανά του ευωδιάζουν.
Στος τέλος του βιβλίου υπάρχει “Ασματική Ακολουθία του Αγίου Αναστασίου”.

Συγγραφέας: Παναγιώτης Μαρτίνης
Διδάκτωρ Θεολογίας – τ. Σχολικός Σύμβουλος
Άρχων Ιερομνήμων της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Σχήμα: 15 Χ 22 σελίδες: 176 Έκδοση 5η

Δεν υπάρχουν σχόλια: