Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Η εορτή Οσίου Μακαρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Πατρών

Η εορτή Οσίου Μακαρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Πατρών

 Ιερά Αγρυπνία ετελέσθη το βράδυ της περ. Πέμπτης 18 Ιανουαρίου τ.ε., επί τη εορτή του Οσίου Μακαρίου του Αιγυπτίου, στην πανσεβάσμια Ιερά Μονή της Παναγίας Ελεούσης της Ι. Μ. Πατρών. Την ημέρα αυτή άγει τα ονομαστήριά της και η Καθηγουμένη της Μονής, Γερόντισσα Μακαρία.

Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία ετέλεσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ομπλού π. Νεκτάριος Κωτσάκης, με συλλειτουργούς τον π. Ειρηναίο Σωτηρόπουλο, Αδελφό της Ι.Μ. Ομπλού και προϊστάμενο του Ι.Ν. Αγ. Ειρήνης Πατρών, τον Ιεροκήρυκα της Ι.Μ. Πατρών π. Γερβάσιο Παρακεντέ, τον π. Θεόκλητο Παντελίδη Αδελφό της Ι. Μ. Γηροκομείου & προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Κυρίου Πατρών, τον π. Κωνσταντίνο Θεοδωρόπουλο Αδελφό της Ι. Μ. Γηροκομείου και προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Αγυιάς Πατρών, τον π. Ιερόθεο Ανδρουτσόπουλο Αδελφό της Ι. Μ. Γηροκομείου & προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου Πατρών, τον π. Ανδρέα Θεοδωράτο προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Μιντιλογλίου, τον π. Παϊσιο Γρίβα, Αδελφό της Ι.Μ. Γηροκομείου, τον π. Ιωσήφ Μήλια Αδελφό της Ι.Μ. Ομπλού, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Παναγιώτη Θωμά, οι Πρεσβύτεροι π. Γρηγόριος Κόρδας, π. Γεώργιος Τζεφριός.

Συμπροσευχόμενος ο μοναχός Παϊσιος της Ιεράς Προυσιωτίσσης.


Στο τέλος της Ιεράς Ακολουθίας ο π. Νεκτάριος Κωτσάκης ανέγνωσε κόλυβα στον τιμώμενο Άγιο.

Στο Κοινωνικό κήρυξε τον Θείο Λόγο ο π. Θεόκλητος αναφέροντας τα παρακάτω:

Αδελφοί μου, η επέτειος μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Μακαρίου του Αιγυπτίου οδήγησε τα βήματα μας σήμερα στην Πανσεβάσμια Ιερά Μονή της Παναγίας της Ελεούσης, αφ ενός μεν αγρυπνούντες να τιμήσουμε τον τιμώμενο Άγιο και ιερό βλάστημα της Αιγύπτου Όσιο Μακάριο, αφ ετέρου δε να επιδώσουμε τις εόρτιες ευχές στη πολυσέβαστη Καθηγουμένη Γερόντισσα Μακαρία η οποία σήμερα άγει τα σεπτά ονομαστήρια της.

Ο Όσιος Μακάριος από νεαρή ηλικία συνειδητοποίησε ότι η εν Χριστω ζωή και η τελείωση αυτής αποτελούσε για αυτόν μονόδρομο για την σωτηρία της ψυχής του καθώς αγάπησε,βίωσε και κατανόησε καρδιακά τον Ιησού Χριστό. Έτσι για την επίτευξη του ιερού αυτού σκοπού επέβαλε τον εαυτό του σε οικειοθελή πνευματική εξορία στην έρημο της Νιτρίας. Εκεί ο Θεός για να τον ενισχύσει και να τον επιστηρίξει στον αγγελικό βίο της μοναχικής πολιτείας του έφερε ως ποδηγέτη του τον Μέγα Αντώνιο. Δίπλα του ο Όσιος Μακάριος ενηλικιώθηκε πνευματικά και πήρε όλα τα εφόδια και τις πνευματικές βακτηρίες για να επιδοθεί με ζήλο και αυταπάρνηση στην ασκητική ζωή. Έτσι και έγινε. Μέσα από αυστηρή απομόνωση,νηστεία,  προσευχή καί άσκηση ο Θεός τον αξίωσε να γευθεί επουράνιες δωρεές ως επιβράβευση καθώς ο Θεός μας είναι μισθαποδότης. Με αυτόν τον τρόπο διήνυσε την ζωή του ο Όσιος για αυτό και εμείς σήμερα τον τιμούμε ως εύοσμο άνθο του κήπου των Οσίων της Θριαμβέυουσας Εκκλησίας.

Αν παρατηρήσουμε αδελφοί μου και γνωρίζοντας την βιοτή της γερόντισσας Μακαρίας θα διαπιστώσουμε ότι έχει πολλά κοινά σημεία με την βιοτή του Οσίου που φέρει επάξια το όνομα του.

 Από μικρή ηλικία και εκείνη κατάλαβε ότι ο μοναδικός δρόμος και πορεία για αυτήν ήταν δίπλα στον Κύριό της. Τον επέλεξε ως Νυμφίο της ψυχής του και Εκείνος ως νύμφη δική του αξιώνοντάς την να ενδυθεί το μοναχικό και αγγελικό σχήμα και να γευθεί την γλυκιά ζωή μέσα σε αυτό.

Θέλοντας λοιπόν και εκείνη να βιώσει αυτό το μεγαλείο της εν Χριστώ ζωής ακολούθησε το δικό της μονοπάτι μακριά απο τα εγκώσμια. Θέλησε δηλαδή να γευθεί την Θεοσκέπαστη έρημο της μοναχικής ζωής. Ο Κύριός μας και σε αυτή έστειλε φωτεινό οδοδείκτη και έμπειρο καθοδηγητή δίπλα της για να την μυήσει στην αγγελομίμητη ζωή. Την μακαριστή πλέον γερόντισσα Μακρίνα δίπλα στην οποία έμαθε τις σωτήριες διδαχές και βίωσε στον απόλυτο βαθμό την εμπειρία της ασκητική ζωής. Κράτησε και κρατάει τα όσα διδάχτηκε δίπλα της ως παρακαταθήκη ιερά για αυτό αξιώθηκε απο τον Θεό με τόσες πνευματικές αρετές.

Σεβαστή μας γερόντισσα Μακαρία ευχόμεθα ο Άγιος αας να αποτελεί για εσάς τόν ανύστακτο ικέτη και πρεσβευτή ενώπιον του θρόνου επί του οποίου επαναπαύεται ο Παμβασιλέυς Κύριος μας για να εκπληρώνει τα προς σωτηρία αιτήματα της ψυχής σας με πρώτο την επουράνια μακαριότητα.

Στο τέλος, ο προεστώτας της Θείας Λειτουργίας π. Νεκτάριος ευχήθηκε τα δέοντα στην εορτάζουσα Γερόντισσα Μακαρία, χαρακτηρίζοντάς την πρότυπο μοναχικού βίου, παράδειγμα προς μίμηση. Στο πρόσωπό της -είπε - αποτυπώνεται η απέραντη η αγάπη προς το πλησίον. Ολόκληρη η ζωή της είναι ένας αγώνας δημιουργίας με άριστα και θεάρεστα έργα.

Σε όλους τους παρευρισκομένους προσφέρθη από την φιλόξενη Αδελφότητα, κέρασμα.

 Πηγή: "Ο ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ" 798/21-1-2023

Δεν υπάρχουν σχόλια: