Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ - π. Δημητρίου Μπόκου

ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

π. Δημητρίου Μπόκου

Λέει το ανέκδοτο, ότι πέθαναν κάποτε, την ίδια μέρα, τρεις παλιοί μεγάλοι ποδοσφαιριστές. Ο Ολλανδός Φαν Μπάστεν, ο Βραζιλιάνος Πελέ και ο Αργεντινός Μαραντόνα, που τον αποκαλούσαν και θεό (της μπάλας βέβαια). Πάνε στον Παράδεισο, χτυπάνε την πόρτα, τους ανοίγει ο άγιος Πέτρος και τους οδηγεί μπροστά στον Θεό για να κριθούν. Πρώτος εξετάζεται ο Φαν Μπάστεν και λέει:

-  Εγώ, Κύριε, δεν ήμουν και πολύ πιστός. Ήμουνα όμως πολύ καλός παίκτης και παρ’ όλο που δεν ζητούσα τη βοήθειά σου, πέτυχα πολλά. Ωστόσο ποτέ δεν αρνήθηκα την ύπαρξή σου.

-  Πολύ καλά, κάτσε στα αριστερά μου, απαντάει ο Θεός.

Δεύτερος παίρνει τον λόγο ο Πελέ.

-  Εγώ, Κύριε, ήμουνα πολύ πιστός. Σε κάθε αγώνα έκανα τον σταυρό μου, διάβαζα θρησκευτικά βιβλία και με το ταλέντο που μου έδωσες ανέβασα πολύ το ποδόσφαιρο.

-  Ναι, βέβαια, το ξέρω. Κάτσε στα δεξιά μου, απαντάει ευχαριστημένος ο Θεός. Και συ, Ντιέγκο, τί έχεις να μου πεις; Πού να σε βάλω εσένα; ρωτάει γυρίζοντας προς το μέρος του Μαραντόνα.

Ομιλία από τον Μητροπολίτη Κινσάσας του Κονγκό Αφρικής κ.κ. Θεοδόσιο στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου

Την Δευτέρα, 29 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες του οικείου ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Κιτίου κ. Νεκταρίου, στο πολιτιστικό κέντρο Αγίου Γεωργίου Κοντού ομιλία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κινσάσας  του Κονγκό Αφρικής κ.κ. Θεοδόσιο, με θέμα: 

«Η Ορθοδοξία στην Μητρόπολη Κινσάσας του Κονγκό Αφρικής».


Το θέμα της ομιλίας ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και καθ' όλη την διάρκεια της ομιλίας προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό του έργου που επιτελείται στην Μητρόπολη Κινσάσας.

Ψυχής Δρόμοι, τεύχος 25


 Ψυχής Δρόμοι, τεύχος 25
 
Περιεχόμενα
 
Χαρτογραφία

Λεωφόροι:

-Pia Chaudhari, Ελευθερία του σχετίζεσθαι: εξερευνήσεις στον διάλογο Ζηζιούλα και Winnicott

-π. Michael Bakker, Στην άβυσσο του ασυνειδήτου

-Antoine Vergote, Τι είναι και τι δεν είναι η Ψυχολογία της Θρησκείας

-Ralph Underwood, Αρχέγονα κείμενα: μια αντικειμενότροπη προσέγγιση στη Βιβλική Ερμηνευτική

-π. Γεωργίου Λιάγκα, Συσχετίζοντας τις απόψεις του Ευάγριου για την λύπη με τις σύγχρονες συναισθηματικές διαταραχές

-Δημήτρη Τσινικόπουλου, Αιμομικτική προσήλωση και θεία υποταγή

-π. Michael Gillis, Πνευματικός ζήλος

-Μαρία Γεωργακοπούλου, «Γενηθήτω το θέλημά Μου!»

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Καρυάς Πατρών - Ιερά Πανήγυρις

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΥ - ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΥ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 3-6/ 19:00 Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός  μετ’ αρτοκλασίας κατά τον οποίο θα  χοροστατήσει και θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ.  Χρυσόστομος.

ΚΥΡΙΑΚΗ  4-6/ 7:00 Έναρξις όρθρου, θείας     Λειτουργίας και του εσπερινού της Γονυκλισίας κατά την οποία θα  ιερουργήσει και θα ομιλήσει ο    Θεοφιλέστατος Επίσκοποκος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.     
19:00 Θα ψαλεί εσπερινός και  παράκλησις εις την Αγια Τριάδα   

Μνήμη του Αγίου μάρτυρα Ερμεία (31 Μαΐου)


Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευσταθίου, πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, που έζησε στις αρχές του 11
ου αιώνα μ.Χ., των Αγίων μαρτύρων Ευσεβίου, Χαραλάμπη και Χριστίνας, που μαρτύρησαν στη φωτιά, καθώς και του αγίου μάρτυρα Ερμεία, ο οποίος ήταν ένας ενάρετος στρατιωτικός, υπηρετούσε στα Κόμανα της Καππαδοκίας, γύρω στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. Το θάρρος, η γενναιότητα και η τιμιότητά του αναγνωρίζονταν από τους συμπολίτες του, καθώς επίσης και οι μεγάλες υπηρεσίες του προς το ρωμαϊκό στρατό. Ωστόσο, όταν ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος πληροφορήθηκε τη χριστιανική ιδιότητά του, μέσω του τοπικού Έπαρχου Σεβαστιανού, και αδιαφορώντας για το προχωρημένο της ηλικίας του Αγίου, επιδίωξε να τον κάνει να αρνηθεί την πίστη του και να το δημοσιοποιήσει αυτό με το να προσφέρει θυσία στα είδωλα.

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΑΤΕΡΩΝ Α΄ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΑΠΛΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

ΣΤΟ  ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
ΚΥΡΙΑΚΗΣ  ΠΑΤΕΡΩΝ  Α΄ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ  
ΑΠΛΑ  ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ*

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

       Δεύτερης Αποστολικής περιοδείας Παύλου, 49-52, ολοκλήρωση. Ο Απόστολος έχει ανταποκριθεί  στο. «Διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν», και ο Χριστός έχει κάνει τα πρώτα βήματα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, είναι πια παρών! Ευλογεί το Θεό, και είναι περιχαρής. Ώρα για Ιεροσόλυμα σκέπτεται, θα ήθελε την Πεντηκοστή λέει, γενέθλια της Εκκλησίας, να είναι εκεί.

    «Παίρνουν καράβι -τι καράβι δα- στην Άσσο-Τρωάδα, Μ. Ασία-παραπλέουν Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, ταξίδι μέρες αρκετές, φτάνουν στη Μίλητο. Καλεί, κι έρχονται και οι Πρεσβύτεροι της Εφέσου, και κάνουν Σύναξη. Αρχίζει να ομιλεί, κρέμονται απ’ τα χείλη του. «Δε χρειάζεται να πω εγώ, ξέρετε εσείς οι ίδιοι πολύ καλά, με τι φλόγα ψυχής σας κήρυξα Ιησού Χριστό, απλά και ταπεινά, δημόσια και οικογενειακά! Πηγαίνω Ιεροσόλυμα, τι θα συναντήσω εκεί, δεν ξέρω, το Πνεύμα το Άγιο λέει θα με βρουν πολλά … Το μόνο που θέλω είναι ν’ αξιωθώ να ολοκληρώσω … το έργο που μου ανέθεσε ο Θεός …

    Για την ώρα ξέρω επίσης ότι, δε θα με ξαναδείτε όλοι εσείς … Διό παρακαλώ να διάγετε ως πρέπει σε Επισκόπους της Εκκλησίας του Χριστού! Κι έτσι άξια να καθοδηγείτε τους αδελφούς που έθεσε στην ευθύνη σας ο Ιησούς Χριστός, για τους οποίους έχυσε το Αίμα του στο Σταυρό.

Το μεγάλο μυαλό | μαρτυρία για τον π. Ανανία Κουστένη | Κώστας Παναγόπουλος | Σοφία Χατζή

Το μεγάλο μυαλό | μαρτυρία για τον π. Ανανία Κουστένη | Κώστας Παναγόπουλος | Σοφία Χατζή

«Το μεγάλο μυαλό» και ο χαρισματικότερος σύγχρονος διανοητής της Ορθοδοξίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
ένα βιβλίο μαρτυρία για τον π. Ανανία Κουστένη
με τον Κώστα Παναγόπουλο, δημοσιογράφο και συγγραφέα
 
Ένα χειμαρώδες βιβλίο για έναν χειμαρώδη και πολυαγαπημένο, σύγχρονο πνευματικό πατέρα. Το βιβλίο περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος του μια περιγραφή βίου, περιστατικών και μαρτυριών για τον «Ασκητή των Εξαρχείων», με έγκυρα και πολύτιμα στοιχεία συναθροισμένα από όσα έζησαν κοντά του είτε ο ίδιος ο συγγραφέας, είτε άλλα πνευματικά τέκνα του μακαριστού πατρός Ανανία, είτε ο αρχιμανδρίτης πατήρ Σιλουανός Ιωάννου, υποτακτικός του επί τριάντα έτη.

Η Αγία Σοφία αιχμάλωτη του Ερντογάν - Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Η Αγία Σοφία αιχμάλωτη του Ερντογάν

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

          Ο Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι πολιτικοί αφού επανέφεραν σε κατάσταση αιχμαλωσίας τον πάνσεπτο ιερό ναό της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, αγλάισμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, φτάνουν σε τόση διαστροφή, ώστε να λένε ότι την «απελευθέρωσαν» μετατρέποντάς την σε τζαμί και βεβηλώνοντάς την. Τόση αγριότητα μόνο στους μουτζαχεντίν και στους άλλους φανατικούς του Ισλάμ βρίσκει κάποιος...

          Μιλώντας ο Ερντογάν για το ανοσιούργημά του δικαιολογήθηκε ότι ενήργησε «σύμφωνα με την κληρονομιά του Μωάμεθ του Πορθητή». Μηδένισε έτσι την ενέργεια του Κεμάλ, που τη μετέτρεψε σε μουσείο και ανάδειξε έτσι τα μοναδικά ψηφιδωτά της και άλλα εντός αυτής αριστουργήματα. Ο Εντογάν προτίμησε την προ 570 ετών ενέργεια του Μωάμεθ από αυτήν του Κεμάλ, πριν από 89 χρόνια.

ΜΙΑ ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΕΑ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ - Ελευθέριος Βάσσος

ΜΙΑ ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΕΑ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
 
Μια νεανική παρέα σαν παραμύθι από τα βάθη της ιστορίας. Αγόρια και κορίτσια, γέλια και χαρές, ο ναός του Αλκαζάρ και η βυσσινί θεά, εκδρομές και ανέμελος χρόνος. Η Λάρισα στην φθινοπωρινή μελωδία της δύοντας η δεύτερη χιλιετία. Στο παγκάκι έξω της εκκλησιάς, στο ρυθμό της άναρχης αναζήτησης. Μια φωνή σαν όνειρο μέσα στα όνειρα διαπερνά το χρόνο, ακόμα ηχεί. Είναι ο Απόστολης που ξαφνιάζει: φεύγω τώρα αμέσως για το κατηχητικό!
 
Λέξη αποκρουστική. Σαν μουσειακό κατάλοιπο, σαν κακόγουστο αστείο. Κι όχι άδικα. Η περιέργεια όμως παραμένει ανίκητη. Όσο κι αν μονομαχήσεις στο τέλος θα παραδοθείς. Ακολουθώ με τα σύννεφα της καχυποψίας πάνω μου. Ένας υπόγειος χώρος, μια συντροφιά κι ένας κληρικός να συζητούν: την άλλη μέρα η εκδρομή τους. Κυριακή αλλιώτικη, όπως και η ζωή από εδώ και πέρα. Ζωή που ξεβολεύει και σε ξεπερνά. Συνεχώς αποκαλύπτεται και δεν έχει λόγο να τελειώσει ποτέ. 

Ἐτιμήθη ἡ μνήμη τοῦ Παλαιῶν Πατρῶν Γερμανοῦ στήν Πάτρα. 197 χρόνια ἀπό τήν κοίμησή του.

         Στόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου τοῦ Ἐπισκοπείου Πατρῶν, ἐτελέσθη ἡ Θεία Λειτουργία τήν 30ῃ  Μαΐου 2023, ὑπό τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ.κ. Χρυσοστόμου καί τό ἱερό Μνημόσυνο ὑπέρ μακαρίας μνήμης καί αἰωνίου ἀναπαύσεως τοῦ ἀοιδίμου Ἱεράρχου Γερμανοῦ τοῦ Ἐθνεγέρτου, Μητροπολίτου Παλαιῶν Πατρῶν, ὁ ὁποῖος ἐκοιμήθη σέ ἡλικία 55 ἐτῶν, στό Ναύπλιο, στίς 30 Μαΐου 1826.

        Ὁ Σεβασμιώτατος στήν ὁμιλία του ἀνεφέρθη στήν μεγάλη προσωπικότητα τοῦ θρυλικοῦ Ἱεράρχου, στήν ἒνδοξο καταγωγή του, στήν στενή συνεργασία του μέ τήν συντοπίτη του Ἐνθοϊερομάρτυρα Γρηγόριο τόν Ε’, στήν Ἐθνική καί θρησκευτική του δράση, ὡς Μητροπολίτης Πατρῶν κατά τά δύσκολα χρόνια τῆς τουρκικῆς σκλαβιᾶς, στόν πρωταρχικό καί πρωταγωνιστικό του ρόλο γιά τήν Ἐπανάσταση τοῦ 1821 ἐναντίον τῶν Τούρκων κατακτητῶν, γιά τήν Ὓψωση τοῦ Λαβάρου τῆς Ἐπαναστάσεως στήν Ἁγία Λαύρα, τήν ὓψωση τῆς Σημαίας στήν Πλατεία Ἁγίου Γεωργίου Πατρῶν, στήν φρικτή ἀντιμετώπισή του ἀπό τόν Γκούρα κατά τόν ἐμφύλιο καί στήν τελευτή του στό Ναύπλιο, στίς 30 Μαΐου 1826.

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΤΡΩΝ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

Στόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου  Πατρῶν, τήν Δευτέρα 29 Μαΐου 2023, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, ἐτέλεσε τήν Ἱεράν Παράκληση πρός τήν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον καί τόν Ἀπόστολον Ἀνδρέαν, ὑπέρ ἐνισχύσεως καί φωτισμοῦ πάντων τῶν μαθητῶν τῶν διαγωνιζομένων εἰς τάς Πανελληνίους Ἐξετάσεις.


Ἀπευθυνόμενος στά παιδιά, ὁ Σεβασμιώτατος εὐχήθηκε νά ἔχουν πίστη στόν Θεό, ὑγιεία, θάρρος καί αὐτοπεποίθηση ὥστε νά ἀνταποκριθοῦν, μέ τήν βοήθεια τοῦ Θεοῦ, στίς ἀπαιτήσεις τῶν καιρῶν καί νά εἰσαχθοῦν στίς Σχολές τῆς ἐπιθυμίας τους, ἐκπληρώνοντας τούς βαθυτάτους πόθους τῆς καρδιᾶς τους.

Τούς διεβεβαίωσε ἐπίσης ὅτι θά τούς συνοδεύῃ ἡ ἀγάπη καί ἡ προσευχή του, ὅπως πάντοτε, ἰδιατέρως ὅμως κατ' αὐτάς τάς ἡμέρας.

Υπεροψίαν και μέθην

 .τό πιθανότερο εἶναι, βέβαια, 
ὑπεροψίαν καί μέθην·
ὑπεροψίαν καί μέθην 
θά εἶχεν ὁ Δαρεῖος.

Κ. Π. Καβάφης

______________________

Κλειδί του ποιήματος είναι το γεγονός ότι ο Δαρείος είχε σφετεριστεί τον θρόνο ύστερα από αιματηρές δολοπλοκίες, και ότι ο Μιθριδάτης έγινε απόλυτος μονάρχης αφού σκότωσε τον συμβασιλέα αδελφό του· τόσο ο ένας όσο και ο άλλος έπεσαν θύματα της υβριστικής τους φιλοδοξίας» (Βλ. Γ.Π. Σαββίδης, Μικρά καβαφικά, Α', Ερμής 1996 σ. 293).

Εκδρομή Κατηχητικού Ι. Ναού Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας

Μια ακόμη πρωτότυπη εκδρομή για το Κατηχητικό μας.

Με την ευχή και ευλογία Του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ και την συνοδεία του εφημερίου π. Οδυσσέα Κυρόσιμου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Μαΐου 2023 η εκδρομή του Κατηχητικού της ενορίας Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας.

Παρά το γεγονός ότι είχαμε τονίσει πως πρόκειται για μια ακόμη πρωτότυπη εκδρομή, η συμμετοχή των παιδιών δεν ήταν η αναμενόμενη και αυτό ίσως οφείλεται στο ότι είχαμε επιλέξει ως προορισμό τα Ιωάννινα, μια πόλη που είχαν επισκεφτεί πολλές φορές τα παιδιά, είτε με σχολικές εκδρομές είτε ιδιωτικά με τους γονείς τους.

Ξεκινήσαμε λοιπόν από την Αμφιλοχία στις 8 π.μ. και μιάμιση ώρα αργότερα φτάσαμε στο Κέντρο Ανακύκλωσης Ιωαννίνων, ένα καταπληκτικό έργο το οποίο κατασκευάστηκε πρόσφατα από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και τον Δήμο Ιωαννιτών, εγκαινιάστηκε δε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Ιούλιο του 2022.

Εικοσιεννέα Μαϊου. - George Kordis

  Εικοσιεννέα Μαϊου. Μνήμη της άλωσης της Πόλης και ο νους ρωτά και απορεί. Πάντα απορούσα τί ήταν αυτό που έκανε την άλωση αυτή φοβερή και τις συνέπειες της θλιβερές για ολη την ανθρωπότητα. Τί χάθηκε με την πτώση αυτή; Χάθηκαν μονάχα χώματα, ισχύς πλούτος κτίσματα ή μήπως κάτι λιγότερο χειροπιαστό αλλά περισσότερο ουσιαστικό; Χάθηκε μήπως ένας πολιτισμός, ένας ολόκληρος τρόπος να πλάθει κανείς την ύλη και να ανασυστήνει τον κόσμο, να τον ξανακαινουργιώνει ζυμωμένο με το όραμα μιας ζωής κοινωνίας;
Απορούσα μέχρι που επισκέφτηκα την Πόλη και μπήκα στην Αγία Σοφιά. Τότε θαρρώ πως κατάλαβα. Θαρρώ…

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Δειλά δειλά εισήλθαμε. Κόσμος πολύς, διάφορος. Φωτογραφίες μουρμουρητά, η επαγγελματική φλυαρία των τσιτσερόνι. Κι ένας κόσμος να προβάλλει έξαφνα από εκεί που δεν το προσμένεις. Φως μέγα κι όλα να γίνονται ένα όλον.

Η Εταιρεία Μεσογειακού Πολιτισμού, ανακοινώνει το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Πισιδίας, του από Κορέας, κυρού Σωτηρίου Τράμπα .

Η Εταιρεία Μεσογειακού Πολιτισμού, ανακοινώνει το ετήσιο μνημόσυνο του  μακαριστού Μητροπολίτου Πισιδίας, του από Κορέας, κυρού Σωτηρίου Τράμπα .


Θεολογικά Παράλληλα

 Θεολογικά Παράλληλα

Η Απαρχή από τη Δευτέρα 26 Ιουνίου έως την Κυριακή 2 Ιουλίου διοργανώνει μια σειρά Θερινών Μαθημάτων Θεολογίας, με θεματικές από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, την Εκκλησιαστική Ιστορία, το Τυπικό και τους Πατέρες της Εκκλησίας.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης στην Απαρχή: Αρτέμωνος 72, Αθήνα 116 31

Κάθε ημέρα από τις 18.00 μέχρι τις 21.00 θα πραγματοποιούνται δύο Μαθήματα από αξιόλογους ακαδημαϊκούς, ενώ θα μεσολαβεί και ένα ημίωρο διάλειμμα.

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 40€ συνολικά.

Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες για τους τρόπους πληρωμής ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Μνήμη του οσίου Ισαακίου του ομολογητού (30 Μαΐου)


 Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Εμμέλειας, της μητέρας του Μεγάλου Βασιλείου, που κοιμήθηκε οσιακά σε μονή, όπου συμμόναζε με τη θυγατέρα της Μακρίνα. Επίσης, γιορτάζουμε τη μνήμη του οσίου Ισαακίου του ομολογητή, ηγουμένου της μονής Δαλμάτων.
Ο Όσιος Ισαάκιος καταγόταν από τη Συρία και έζησε κατά την εποχή του βασιλιά Ουάλη, που ήταν υποστηρικτής των αιρετικών Αρειανών και πολέμιος των Ορθοδόξων. Μια πολύ σκληρή αυτοκρατορική απόφαση ήταν και η  απαγόρευση να χρησιμοποιούν οι ορθόδοξοι τους ναούς τους.
Κατά την εποχή εκείνη, γύρω στο 364 μ.Χ., ο Ουάλης ετοιμαζόταν για εκστρατεία εναντίον των Γότθων, που απειλούσαν την Κωνσταντινούπολη. Φωτισμένος από τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό ο Ισαάκιος, πήγε μπροστά στο βασιλιά και του ζήτησε να αποδώσει τους ναούς στους Ορθόδοξους, για να έχει την ευλογία του Θεού και να γυρίσει νικητής από τον πόλεμο.

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Ἀντίχριστος & πτώση τῆς Κων/πόλεως - π. Βασιλείου Μπακογιάννη

Ἀντίχριστος & πτώση τῆς Κων/πόλεως 
              
 ὑπό ἀρχιμ. Βασιλείου Μπακογιάννη
    
 Ὁ ἀντίχριστος θά εἶναι ἄνθρωπος, στόν ὁποῖο θά εἰσέλθει ἡ ἐνέργεια, ἡ δύναμη τοῦ σατανᾶ (2 Θεσ. 2:9). Θά ἔρθει γιά νά κυβερνήσει τόν κόσμο.  Καί ἐκεῖνο πού τόν ἐμποδίζει νά ἔλθει τώρα, λέει ὁ Παῦλος, εἶναι ἡ ρωμαϊκή ἐξουσία (Β΄Θες.2:7). Ἤθελε (καί θέλει) νά εἶναι μονοκράτορας!
 
Φορέας τῆς ρωμαϊκῆς ἐξουσίας ἦταν καί ὁ Μ. Κων/νος.  Μεταξύ τῶν ἄλλων, ἔβαλε στόπ στούς διωγμούς, ἀκύρωσε  τούς νόμους τῆς παλαιᾶς, ρωμαϊκῆς Αὐτοκρατορίας,   καί τούς ἀντικατέστησε μέ  νόμους χριστιανικούς. Σκεφθεῖτε: Κατά τόν SRunciman, ὑπῆρχε  νόμος στό Βυζάντιο, πού  ἀκύρωνε  νόμο ἀντίθετο μέ τή διδασκαλία τοῦ Εὐαγγελίου! Ἡ Νέα Ρωμαϊκή Αὐτοκρατορία «αἰχμαλώτισε τό δράκοντα, ...πού παραπλανάει τήν οἰκουμένη, καί τόν ἔδεσε γιά χίλια χρόνια» (Ἀποκ. 20:2).
        
  Χίλια χρόνια κράτησε αὐτή ἡ Αὐτοκρατορία. Χίλια χρόνια ἔμενε δεμένος ὁ σατανᾶς μέσῳ τῶν νόμων· «γιά νά  μήν μπορέσει ἄλλο νά πλανέψει τά ἔθνη, ὥσπου νά συμπληρωθοῦν τά χίλια χρόνια» (Ἀποκ. 2:3).   Ὅμως, μετά ἀπό χίλια χρόνια, τό 1453, ἡ Αὐτοκρατορια καταλύθηκε. Καταλύθηκε καί ἡ νομοθεσία, πού ἔδενε τό σατανᾶ. Καί ὁ σατανᾶς  λύθηκε  (Ἀποκ. 20:3). 

Όταν το πνεύμα της Πόλης δεν έσβησε ποτέ…. - Γεώργιος Διον. Κουρκούτας

Αφιέρωμα στην Άλωση της 29ης Μαΐου 1453

Όταν το πνεύμα της Πόλης δεν έσβησε ποτέ….

Η ημερομηνία της 29ης Μαΐου μάς παραπέμπει στο τρομακτικό για την Ανθρωπότητα, τον Χριστιανισμό και τον Ελληνισμό γεγονός της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως. Οι συνέπειες της Άλωσης ήταν μεγάλες και οδυνηρές, τόσο για τον Ελληνισμό, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Τερματίστηκε ένας περίλαμπρος πολιτισμός, που φώτιζε τον κόσμο για χίλια και πλέον χρόνια. Οι τέχνες, τα γράμματα, η φιλοσοφία είχαν βρει καταφύγιο στο φιλόξενο Βυζάντιο και εκεί γνώρισαν τη μεγαλύτερη άνθησή τους.

Άνθρωποι του πνεύματος, όπως ο Μάρκος Ευγενικός, ο Γεώργιος Γεμιστός (ή Πλήθων) κ.ά., δρούσαν ακόμα και όταν η Αυτοκρατορία βρισκόταν στη δύση της. Δεν θα ήταν υπερβολή, αν λέγαμε ότι τον καιρό της πολιτικής και στρατιωτικής της παρακμής, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία γνώρισε μια πρωτόγνωρη πνευματική ακμή, που αποτέλεσε και την τελευταία δέσμη σοφίας προς την άξεστη Δύση. Με την Άλωση άρχισε μια περίοδος βαρύτατης σκλαβιάς για τους Έλληνες, μιας σκλαβιάς που κράτησε περίπου 400 χρόνια….

Ήταν πολλά τα λεφτά Μιχαήλ... - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Θα γνωρίζετε το διαβόητο λόγιο: «κρειττότερόν εστιν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν Λατινικήν».

Η φράση αυτή θεωρείται από πολλούς ότι ήταν το σύνθημα των Ανθενωτικών στην Κωνσταντινούπολη κατά την περίοδο της πολιορκίας της από τους Οθωμανούς.

Τι θα λέγατε όμως αν μαθαίνατε πως η φράση αυτή ουδέποτε ειπώθηκε αλλά αποτελεί ένα άθλιο κατασκεύασμα;

Την φράση αυτή την αναφέρει στο Χρονικό του ο Μιχαήλ Δούκας, ο ιστορικός της Αλώσεως.

Ουσιαστικά κατασυκοφαντεί τον Λουκά Νοταρά, τον Μέγα Δούκα, και του αποδίδει το λόγιο διότι ο Νοταράς ήταν Ανθενωτικός.

Ο Μιχαήλ Δούκας όμως πέφτει σε μία μεγάλη αντίφαση. Από την μία πλευρά αποδίδει αυτό το λόγιο στον Νοταρά και ουσιαστικά τον χαρακτηρίζει ως φιλότουρκο. Από την άλλη πλευρά όμως αναφέρει στο χρονικό του ότι ο Μέγας Δούκας δαπάνησε ένα μεγάλο μέρος από την περιουσία του για την ενίσχυση της άμυνας, πολέμησε στην πρώτη γραμμή επικεφαλής 500 στρατιωτών και τελικά πέθανε αυτός και οι γιοί του με τρόπο μαρτυρικό με διαταγή του Μωάμεθ.

ΜΝΗΜΗ ΑΛΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ

Στήν Ἱερά Μητρόπολη Πατρῶν, τιμήθηκαν οἱ Ἥρωες καί Μάρτυρες τῆς ἁλώσεως τῆς Κωνσταντινουπόλεως, μέ πρῶτον τόν μαρτυρικόν Αὐτοκράτορα τῆς Κωνσταντινουπόλεως Κωνσταντῖνον τόν Παλαιολόγον, ὁ ὁποῖος ἔπεσεν ἐπί τῶν ἐπάλξεων τῆς Βασιλίδος τῶν Πόλεων.

Τῆς Θείας Λειτουργίας προέστη ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, ὁ ὁποῖος μίλησε ἐπίκαιρα, γιά τήν θλιβερά ἐπέτειο τῆς ἁλώσεως τῆς Κωνσταντινουπόλεως, γιά τά γεγονότα πρό τῆς ἀποφράδος ἐκείνης ἡμέρας, γιά τήν φοβερή καί φρικτή καταστροφή ὑπό τῶν βαρβάρων Ὀθωμανῶν Τούρκων καί γιά τά μετά τήν ἅλωση, τά μαρτύρια δηλαδή, τούς διωγμούς καί κατατρεγμούς, τά σκλαβοπάζαρα καί τούς ἐξισλαμισμούς καί πλεῖστας ἄλλας φρικτάς βασάνους πού ὑπέστη τό Γένος κατά τά 400 καί γιά κάποιες περιοχές 500 χρόνια τουρκικῆς σκλαβιᾶς.


Ἐπίσης ἀνεφέρθη στούς στύλους καί πυρῆνες τοῦ Γένους πού ἐστήριζαν καί ἐφώτισαν αὐτόν τόν Λαό κατά τά πικρά χρόνια τῆς τουρκικῆς σκλαβιᾶς, τήν Ἐκκλησία δηλαδή καί τήν Οἰκογένεια πού κράτησαν ζωντανή τήν πίστη στόν Θεό, τήν ἀγάπη στήν Πατρίδα, τήν γλῶσσα καί τήν Παράδοση.

Ο αγνός αυτοκράτορας και η Αλωση της Πόλης - Γράφει ο Θεόδωρος Λάμπρος

570 χρόνια από την πτώση της Βασιλεύουσας

Ο αγνός αυτοκράτορας
και η Αλωση της Πόλης
 
Γράφει ο Θεόδωρος Λάμπρος
(*ΒΑ Modern History (London Guildhall University)
*MA Mediterranean Studies (University Of London)
(Ιστορικός – Συγγραφέας – Τακτικό Μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας – Αρχισυντάκτης στο ενημερωτικό πόρταλ skalistiri.news - Διαχειριστής του ιστορικού πόρταλ "Το skalistiri.news σκαλίζει το 1821" και Αναβιωτής του 1821
skalistirinews@gmail.com).
 
«Το δε την πόλιν σοι δούναι, ουτ' εμόν εστιν ουτ' άλλου των κατοικούντων εν ταύτη
κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα ζωής ημών».
Αυτά τα λόγια ανήκουν στον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και αντικατοπτρίζουν την αγνή προσωπικότητα του που ενώ είχε την ευκαιρία να διαφύγει από την Κωνσταντινούπολη και να σωθεί, προτίμησε να την υπερασπιστεί και να πέσει σαν αγνός στρατιώτης  κάτω από τα τείχη της σαν άλλος Λεωνίδας στις Θερμοπύλες.
          Τα μεστά και γεμάτα ουσία λόγια του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου προς τον Πρέσβη του Μωάμεθ στις 21 Απριλίου 1453 ήταν τα εξής.
«Το να σου παραδώσω την πόλη ούτε στις δικές μου προθέσεις είναι ούτε σε κανενός άλλου απ' όσους κατοικούν σ' αυτή, γιατί όλοι με κοινή απόφαση (που πήραμε) με τη δική μας αβίαστη θέληση θα πεθάνουμε και δε θα υπολογίσουμε τη ζωή μας» (Από το χρονικό του Ιωάννη Φραντζή). Αυτός ήταν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Ο αγνός αγωνιστής και τελευταίος αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Του Βασιλέα μας Κωσταντίνου Παλαιολόγου τετράστιχα της Τραουθκιάς

Του Βασιλέα μας Κωσταντίνου Παλαιολόγου τετράστιχα της Τραουθκιάς

1.

Μα νόμισες εις τα βουνά εκάμαμεν για χάζιν
Εν μιάλον το χαττήριν του Αρκόντου μες τ αγιαζιν
Τραμούντες των κακών τζιαιρών ποττέ του εν Εφοήθειν
Τζιαι ήρωας της μοίρας  ΤΟΥ ολόγρουσα εντύθειν

2.

Τζει πέρα εις τους ουρανούς εγλεπέν μας τζιαι λάλεν
Έτο που σηκωθήκασειν τζιαι για την Πόλην πάλε
Εσιει μας λλίους ο Θεός με μαστορκάν πολέμου
μόνον για την ελευτερκάν του Βόσπορού ανέμου

3.

Σιλλιάες εκατόν πολλές τζι αλλό εξήντα πάλε
Εστάθησαν πουκατωθκιον στα τεισιή για να κλέψουν
Τζι εμεις ούλλοι πολεμιστες οκτω σιλλιάες φκάλε
λοαρκασμόν του άδικού πούρταν για να κουρσέψουν

Ο πρώτος Πατριάρχης μετά την Άλωση Γεννάδιος Σχολάριος - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

 Ο πρώτος Πατριάρχης μετά την Άλωση Γεννάδιος Σχολάριος είναι ένα πρόσωπο το οποίο έχει αντιμετωπιστεί πολύ σκληρά από πολλούς συγχρόνους μελετητές και ιστορικούς.

Η κύρια αιτία για αυτή την αντιμετώπιση είναι οι συκοφαντίες του Μιχαήλ Δούκα, του ιστορικού της Αλώσεως.

Ο Γεννάδιος συκοφαντείται ότι οδηγούσε το λαό στην μοιρολατρία, ότι αναθεμάτισε τον αυτοκράτορα, ότι κατά την διάρκεια της πολιορκίας έσπερνε την διχόνοια στους υπερασπιστές της Πόλης.

Μία προσεκτική όμως μελέτη των πηγών αποδεικνύει ότι ο Δούκας βρίζει και κατασυκοφαντεί τον Γεννάδιο και τους Ανθενωτικούς και τους καταλογίζει πράγματα τα οποία προέρχονται από την φαντασία του.

Αν κάποιος διαβάσει το κείμενο που θυροκόλλησε στην θύρα του κελλιού του ο Γεννάδιος και το συγκρίνει με το κείμενο που καταγράφει ο Δούκας στο Χρονικό του θα διαπιστώσει τις παραχαράξεις που κάνει ο τελευταίος.

Κωνσταντίνος Παλαιολόγος Δεσπότης του Μυστρά - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

 

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Ενδιαφέρον έχουν μερικά γεγονότα τα οποία συνέβησαν όσο ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ήταν Δεσπότης του Μυστρά.

Ο Κωνσταντίνος στον Μυστρά δημιούργησε ένα επίλεκτο σώμα στρατού και κατέλαβε από τους Λατίνους το φρούριο της Λαρέτζας. Νυμφεύθηκε την κόρη του Λατίνου Φεουδάρχη, Μαγδαληνή, και στην συνέχεια πολιόρκησε και κατέλαβε την Πάτρα. Αυτό στενοχώρησε τον Πάπα αφού η Πάτρα ήταν Παπικό φέουδο.

Για την δημιουργία του στρατού ο Κωνσταντίνος φορολόγησε βαριά τους άρχοντες. Αυτοί στράφηκαν για βοήθεια στον Σουλτάνο Μουράτ (πατέρα του Μωάμεθ). Του ζήτησαν να έλθει να τους ελευθερώσει από την τυραννία του Κωνσταντίνου!!!

Ο Κωνσταντίνος πληροφορείται την προδοσία και συντρίβει τους στασιαστές. Κατευθύνθηκε πέρα από τον Ισθμό της Κορίνθου και με την βοήθεια των βλαχόφωνων της Θεσσαλίας ελευθέρωσε την Στερεά Ελλάδα και την Θεσσαλία από τους Οθωμανούς και τους Βενετούς.

Μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Θεοδοσίας (29 Μαΐου)


 Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Θεοδοσίας, η οποία γεννήθηκε από Χριστιανούς και πλούσιους γονείς στην Κωνσταντινούπολη, στα χρόνια του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Γ΄, του Αδραμυττηνού (716 μ.Χ.).
Μετά το θάνατο του πατέρα της, η μητέρα της την προετοίμασε μέσω της μορφώσεως και της ζωής της Εκκλησίας στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς της. Η Αγία Θεοδοσία επιδόθηκε με ζήλο στην απόλυτη αφοσίωση στο θέλημα του Θεού, με ταπείνωση και άσκηση καθημερινή. Ο δρόμος αυτός, της άσκησης και της εγκράτειας, την οδήγησε σε μοναστήρι, όπου δοκιμάστηκε και αργότερα εκάρη μοναχή.

Μνήμη της Οσίας Υπομονής (29 Μαΐου)


 Η Εκκλησία μας σήμερα τιμά τη μνήμη της Οσίας Υπομονής.
Η Αγία Υπομονή κατά κόσμον Ελένη Δραγάση, καταγόταν από βασιλική και ευλογημένη γενιά, αφού ο πατέρας της ήταν ο Σέρβος ηγεμόνας Στέφανος Δουσάν. Παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Μανουήλ Β’ Παλαιολόγο (1350-1425).
Μέσα στα 35 χρόνια που έζησε κοντά στο σύζυγό της, ο Θεός τους χάρισε οκτώ παιδιά, ένας εκ των οποίων, ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ ήταν και ο τελευταίος αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (1448 – 29 Μαΐου 1453). Μετά το θάνατο του συζύγου της, το 1425, απεσύρθη στη Μονή της κυράς Μάρθας, όπου εκάρη μοναχή. Μάλιστα, πολλά μέλη της οικογένειάς της, έγιναν μοναχοί και προσέφεραν ολοκληρωτικά τη ζωή τους στο Θεό. Η Αγία Υπομονή αγαπούσε ιδιαίτερα τις Μονές, γι’ αυτό και έκτισε μαζί με τον πατέρα της την Ιερά Μονή Παναγίας Παμμακαρίστου στη ΝΑ Σερβία.

Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Ομολογία - Ζήνων

   

Ομολογία
 
Θα μπορούσα ξανά στο Θαβώρ να ανέβω 
για χάρη σου.
Μα φοβάμαι πως πάλι θα σβηστεί εξάφνου
το όραμα
και στην άκρη θα μείνει απλά πεταμένο 
κι ανόητο 
των σκηνών το αυθόρμητο της ψυχής μου 
το αίτημα.
 
Θα μπορούσα ξανά στο Θαβώρ να ανεβώ 
και τα πόδια μου
μου το λεν δε φοβούνται ποτέ αυτόν 
τον ανήφορο

Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός: «Η Εκκλησία εκφράζει και εκφράζεται μόνο από το Ευαγγέλιο του Χριστού»

Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός: «Η Εκκλησία εκφράζει και εκφράζεται μόνο από το Ευαγγέλιο του Χριστού»
Η εορτή της μετακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού
 
Στην Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στο Μέγα Δένδρο Θέρμου ιερούργησε την Κυριακή 28 Μαΐου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, επί τη εορτή της μετακομιδής αποτμήματος εκ του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Το Ιερό Λείψανο προσέφερε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας η Εκκλησία της Αλβανίας και το μετέφερε στην ομώνυμη Ιερά Μονή, που βρίσκεται στην γενέτειρα του Αγίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος, στις 2 Ιουνίου 2007. Έκτοτε φυλάσσεται εκεί ως πολύτιμος θησαυρός και το γεγονός αυτό τιμάται πανηγυρικά την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου. Εφέτος λόγω του ότι συμπίπτει με την Δεσποτική Εορτή της Πεντηκοστής, η πανήγυρη μεταφέρθηκε την τελευταία Κυριακή του Μαΐου.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, με την συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου, αρχιμ. Θεοκλήτου Ράπτη, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Θέρμου, πρωτοπρ. Βασιλείου Λάμπου, του Αρχιδιακόνου Στεφάνου Καππέ και του Διακόνου Αμβροσίου Καλλιάφα. Τους ύμνους της εορτής απέδωσαν οι ιεροψάλτες του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θέρμου.

Εορτή Λήξης ΧΦΕ

Μια ακόμα χρονιά φτάνει στο τέλος της!
Μια χρονιά γεμάτη από πλούσιες ευκαιρίες, αλλά πάνω απ’ όλα με ευλογίες από τη Χάρη του Κυρίου μας. Σας προσκαλούμε λοιπόν, το Σάββατο 3 Ιουνίου και ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων στο κτήμα της Αδελφότητας Θεολόγων η Ζωή στην Αγία Παρασκευή, προκειμένου να παρακολουθήσετε την Εορτή Λήξης των εργασιών της ΧΦΕ για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Θα έχουμε την τιμή να μας μιλήσει ο π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Φθιώτιδος, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώσει η χορωδία μας.

Σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά! 

Το Ευαγγέλιο | Εγώ σε έκανα γνωστό στον κόσμο | Κυριακή των 318 Πατέρων | Μικρά κείμενα κατήχησης


Το Ευαγγέλιο | Εγώ σε έκανα γνωστό στον κόσμο | Κυριακή των 318 Πατέρων | Μικρά κείμενα κατήχησης
 
Κατά Ιωάννην ιζ 1-13
Αφού τα είπε αυτά ο Ιησούς, σήκωσε τα μάτια του στον ουρανο και είπε: "Πατέρα, έφτασε η ώρα, φανέρωσε τη δόξα του Υιού σου, ώστε και ο Υιός σου να φανερώσει τη δική σου δόξα.
Εσύ του έδωσες εξουσία πάνω σε όλους τους ανθρώπους. Έτσι και αυτός θα δώσει την αιώνια ζωή σε όλους αυτούς που του εμπιστεύτηκες. Και ποιά είναι η αιώνια ζωή: Να αναγνωρίζουν οι άνθρωποι εσένα ως τον μόνο αληθινό Θεό, καθώς και εκείνον που έστειλες, τον Ιησού Χριστό. Εγώ φανέρωσα τη δόξα σου πάνω στη γη, αφού ολοκλήρωσα το έργο που μου ανέθεσες να κάνω. Τώρα λοιπόν εσύ, Πατέρα, δόξασέ με κοντά σε εσένα με τη δόξα που είχα κοντά σου προτού να γίνει ο κόσμος.

Κυριακή των Αγίων Πατέρων - π. Βασίλειος Θερμός

 

Κυριακή των Αγίων Πατέρων


π. Βασίλειος Θερμός
Ψυχίατρος παιδιών καί εφήβων.
Δρ. Θεολογικής Σχολής του Παν/μιου Αθηνών.
Καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών
  

Αδελφοί μου, στα σημερινά αναγνώσματα ακούσαμε δύο αποχαιρετισμούς. Ο απόστολος Παύλος απευθύνεται προς τους πρεσβυτέρους της Εφέσου και ο Χριστός νουθετεί τους μαθητές Του. Ο πρώτος γνωρίζει ότι μάλλον δεν θα τους ξαναδεί, ο δεύτερος γνωρίζει πως είναι η τελευταία συνομιλία τους πριν από τον θάνατό Του.

 Πόσες ομοιότητες! Ο Παύλος και ο Χριστός τους αναθέτουν στον Πατέρα από τον Οποίο ζητούν να τους στηρίξει και να τους διαφυλάξει. Αμφότεροι καταθέτουν τις τελευταίες υποθήκες τους για την ενότητα. Και οι δύο αγάπησαν την γονυκλισία: ο Παύλος προσευχήθηκε στο τέλος μαζί με τους πρεσβυτέρους ενώ ο Χριστός μόνος Του την ίδια νύχτα.

Κορυφαίες στιγμές! Και πάνω απ’ όλα παρατηρούμε πως η τελευταία επαφή είναι η κατάλληλη στιγμή για να διακηρύξουν την ανάγκη για ενότητα! Μάλιστα, βλέπουμε να διαφαίνεται στα δύο περιστατικά η διπλή φύση της ενότητας. Ο Παύλος μιλά για την ενότητα της αλήθειας (που θα κινδυνεύσει από τους αιρετικούς) και ο Χριστός προσεύχεται για την ενότητα της αγάπης, κατά το πρότυπο της Αγίας Τριάδος.

Η αλήθεια η δική σου και η αλήθεια η δική μου; - π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος

 Κυριακή Ζ' των Πατέρων

Η αλήθεια η δική σου και η αλήθεια η δική μου; 

 π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος
᾿Ιωάν. ιζ΄ 1–13

Μια μέρα του έτους 1698 η βασίλισσα της Σουηδίας Χριστίνα, ζώντας πλέον στην Ρώμη, βρέθηκε μπροστά σε ένα γοητευτικό άγαλμα του Μπερνίνι, ενός από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του Ιταλικού Μπαρόκ, διακεκριμένου στην γλυπτική και την αρχιτεκτονική με τον τίτλο:

‘’Αλήθεια, πού αποκαλύπτεται με τον χρόνο’’. Στεκόταν και θαύμαζε το όμορφο και έξυπνο γλυπτό του μεγάλου καλλιτέχνη, και τότε κάποιος της είπε:

-Βλέπω, Υψηλοτάτη, είστε θαυμάστρια της αλήθειας.  Δεν είναι όλοι οι βασιλείς έτσι….

-Είναι αλήθεια αυτό που λέτε, απάντησε η πρώην βασίλισσα, αλλά είναι γεγονός επίσης, ότι όλες οι αλήθειες δεν είναι από μάρμαρο!  

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στο κομμάτι του Ευαγγελίου του που διαβάσαμε σήμερα, μας μιλάει για την αλήθεια που δεν είναι…από μάρμαρο! Μας διδάσκει για την αλήθεια που είναι αιώνιος ζωή. Μας γνωρίζει την αλήθεια που είναι πρόσωπο. Μας μεταφέρει με τη σειρά του ‘’ τα ρήματα’’ που και αυτός έλαβε και έζησε.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ - π. Δημητρίου Μπόκου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ

π. Δημητρίου Μπόκου

Με το κλείσιμο της αναστάσιμης περιόδου και πριν από την Πεντηκοστή, τιμούμε τους αγίους 318 Πατέρες που συγκρότησαν την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας, πόλη της βορειοδυτικής Μικράς Ασίας, πολύ κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Το πρόβλημα ήταν ο αιρετικός Άρειος, που δίδασκε ότι ο Χριστός δεν είναι Υιός του Θεού, αλλά δημιούργημα, κτίσμα. Το θέμα είναι τεράστιας σημασίας, γιατί τα δημιουργήματα δεν έχουν αφ’ εαυτών ύπαρξη, ζωή και αθανασία. Ζουν και υπάρχουν μόνο, επειδή τα διακρατεί στην ύπαρξη η δημιουργική πνοή και ενέργεια του Θεού. Συνεπώς, κανένα δημιούργημα, όσο τέλειο και αν είναι, δεν μπορεί να μεταδώσει σε άλλους ζωή και σωτηρία, αφού το ίδιο δεν είναι πηγή ζωής, αυτοζωή (Κυριακή αγίων Πατέρων).

Οι 318 άγιοι Πατέρες έφτιαξαν τα πρώτα επτά άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως, όπου διατρανώνουν την πίστη μας «και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, …Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού, γεννηθέντα ου ποιηθέντα». Γεννήθηκε από τον Πατέρα ο Χριστός, έχει την ίδια θεία ουσία με αυτόν («ομοούσιος τω Πατρί»), δεν είναι πλάσμα του όπως εμείς. Είναι Θεός, ίσος με τον Πατέρα. Πιστεύουμε αυτό ακριβώς που ο Χριστός έλεγε πάντα για τον εαυτό του.

Τότε που η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν Ενωμένη.

Τότε που η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν Ενωμένη.

«Εντός της διαφορετικότητος μας εκάστη Ορθόδοξος Εκκλησία, αλλά και έκαστος Ορθόδοξος πιστός είμεθα ενωμένοι εις εν σώμα, έκαστος με τα ειδικά του χαρίσματα, έναντι των οποίων δεν πρέπει να υποβλέπομαι τους άλλους, αλλά να χαιρόμεθα ως να είναι ειδικά μας χαρίσματα».
«Ημείς εις την Ανατολήν δεν έχομεν Πάπα. Η ενότης μας πηγάζει και ολοκληρούται από την κοινή πίστη μας»
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Στον Ναό της του Θεού αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας όπου συνήλθε η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος, Πραγματοποιήθηκε το Συλλείτουργο των Ορθοδόξων Προκαθημένων, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, στις 26 Δεκεμβρίου 2000 επί τη λήξει των εορτασμών του δισχιλιετούς Ιωβηλαίου του Χριστιανισμού. Συλλειτούργησαν οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας Πέτρος και Αντιοχείας Ιγνάτιος, ο μητροπολίτης Λαοδικείας Ιάκωβος ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, οι Πατριάρχες Βελιγραδίου Παύλος, Βουκουρεστίου Θεόκτιστος, Σόφιας Μάξιμος, ο μητροπολίτης Αβραάμ ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Γεωργίας, ο μητροπολίτης Τριμυθούντος Βασίλειος ως εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Βαρσοβίας Σάββας, ο Φινλανδίας Ιωάννης, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος και ο Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Νικόλαος. Οι προκαθήμενοι των Ορθόδοξων Εκκλησιών απηύθυναν μήνυμα ενότητας, ειρήνης, αγάπης και ελπίδας προς τους πιστούς ανά τον κόσμο. Απουσίαζε και τότε η Μόσχα.

ΔΙΟ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ - π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός

ΔΙΟ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός

 "Διὸ γρηγορεῖτε, μνημονεύοντες ὅτι τριετίαν νύκτα καὶ ἡμέραν οὐκ ἐπαυσάμην μετὰ δακρύων νουθετῶν ἕνα ἕκαστον" (Πράξ.  20, 31)
"Γι’ αὐτὸ νὰ ἀγρυπνεῖτε, καὶ νὰ θυμᾶστε ὅτι τρία χρόνια συνέχεια δὲν ἔπαψα νύχτα καὶ μέρα νὰ νουθετῶ μὲ δάκρυα τὸν καθένα σας". 

     "Γρηγορείτε". Αυτός ο λόγος του αποστόλου Παύλου προς τους πρεσβυτέρους της Εφέσου και, κατ' επέκτασιν, προς κάθε χριστιανό, κάθε εποχής, περιγράφει μία αίσθηση κινδύνου, την οποία μπορούμε να εντοπίσουμε σε τρεις πτυχές της ζωής μας. Η πρώτη είναι ο εαυτός μας. Η δεύτερη είναι ο άλλος. Η τρίτη είναι ο κόσμος. Γιατί όμως να βρισκόμαστε σε εγρήγορση; Δεν είναι ωραιότερο να αντιμετωπίζουμε την ζωή με χαλαρότητα, χωρίς καχυποψία, αλλά με την αίσθηση ότι τα φέροντα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε όταν συμβούν, χωρίς να κάνουμε κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία; Δεν είναι ομορφότερη η αμεριμνησία, η απουσία άγχους για τη ζωή και τις σχέσεις μας;