Τρίτη 30 Μαΐου 2023

ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΑΤΕΡΩΝ Α΄ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΑΠΛΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

ΣΤΟ  ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
ΚΥΡΙΑΚΗΣ  ΠΑΤΕΡΩΝ  Α΄ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ  
ΑΠΛΑ  ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ*

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

       Δεύτερης Αποστολικής περιοδείας Παύλου, 49-52, ολοκλήρωση. Ο Απόστολος έχει ανταποκριθεί  στο. «Διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν», και ο Χριστός έχει κάνει τα πρώτα βήματα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, είναι πια παρών! Ευλογεί το Θεό, και είναι περιχαρής. Ώρα για Ιεροσόλυμα σκέπτεται, θα ήθελε την Πεντηκοστή λέει, γενέθλια της Εκκλησίας, να είναι εκεί.

    «Παίρνουν καράβι -τι καράβι δα- στην Άσσο-Τρωάδα, Μ. Ασία-παραπλέουν Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, ταξίδι μέρες αρκετές, φτάνουν στη Μίλητο. Καλεί, κι έρχονται και οι Πρεσβύτεροι της Εφέσου, και κάνουν Σύναξη. Αρχίζει να ομιλεί, κρέμονται απ’ τα χείλη του. «Δε χρειάζεται να πω εγώ, ξέρετε εσείς οι ίδιοι πολύ καλά, με τι φλόγα ψυχής σας κήρυξα Ιησού Χριστό, απλά και ταπεινά, δημόσια και οικογενειακά! Πηγαίνω Ιεροσόλυμα, τι θα συναντήσω εκεί, δεν ξέρω, το Πνεύμα το Άγιο λέει θα με βρουν πολλά … Το μόνο που θέλω είναι ν’ αξιωθώ να ολοκληρώσω … το έργο που μου ανέθεσε ο Θεός …

    Για την ώρα ξέρω επίσης ότι, δε θα με ξαναδείτε όλοι εσείς … Διό παρακαλώ να διάγετε ως πρέπει σε Επισκόπους της Εκκλησίας του Χριστού! Κι έτσι άξια να καθοδηγείτε τους αδελφούς που έθεσε στην ευθύνη σας ο Ιησούς Χριστός, για τους οποίους έχυσε το Αίμα του στο Σταυρό.

Αυτά τα λέω, γιατί ξέρω καλά πολλά. Με το που θα φύγω μακριά, θα ορμήσουν σ’ εσάς αδίστακτοι αιρετικοί, κάποιοι και από ανάμεσά σας. Να είσαστε σε αγρύπνια και επιφυλακή για τις ψυχές όλων τους τις ψυχές. Να κρατάτε καλά στο νου σας ότι τρία στη συνέχεια χρόνια, μέρα και νύχτα, και με τι δάκρυα, δεν έπαψα να νουθετώ τον καθένα σας προσωπικά!

       Ασήμι ή χρυσάφι ή ρούχα ωραία και καλά, ούτε ζήτησα, ούτε έλαβα. Για τις ανάγκες μου, κι αυτές των συνεργατών μου, δούλεψαν τα χέρια αυτά, το ξέρετε όλοι πολύ καλά. Που σημαίνει, σας έδωσα παράδειγμα, πώς και πόσο οφείλετε πρώτοι εσείς να εργάζεστε σκληρά! Για να μπορείτε έτσι να στέκεστε αρωγοί, σε όσους είναι σε στέρηση. Να θυμάστε εδώ που ο Κύριος Ιησούς Χριστός λέει : «Καλύτερο είναι να δίνεις, παρά να παίρνεις»! Εδώ μπορεί να προστεθεί και το δικό του λεγόμενο προς Τιμόθεο-1,6,8. «Έχοντας τροφές και ενδύματα, θα αρκεστούμε σ’ αυτά …», ευανάγνωστο, λίαν σαφές!

      Αυτά είπε, και ήταν άξια πολλής προσοχής. Μετά, ως έπραττε πάντα, δεν παρέλειπε ποτέ. «Γονάτισε κι αυτός και κείνοι κι έκαναν προσευχή». Και ακολούθησε τούτο, τόσο ανθρώπινο, τόσο συγκινητικό, καθώς την ακοή όλων βασάνιζε οδυνηρά εκείνο το, «ξέρω ότι δε θα με ξαναδείτε». «Ξέσπασαν όλοι σε μεγάλο κλάμα, έπεφταν στην αγκαλιά του, τον κατασπάζονταν … Κατόπιν τον συνόδευσαν ως το καράβι, τον ξεπροβόδισαν.»

·        Πραξ. 20, 16-18, 28-36.

Αθανάσιος Κοτταδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: