Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Τότε που η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν Ενωμένη.

Τότε που η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν Ενωμένη.

«Εντός της διαφορετικότητος μας εκάστη Ορθόδοξος Εκκλησία, αλλά και έκαστος Ορθόδοξος πιστός είμεθα ενωμένοι εις εν σώμα, έκαστος με τα ειδικά του χαρίσματα, έναντι των οποίων δεν πρέπει να υποβλέπομαι τους άλλους, αλλά να χαιρόμεθα ως να είναι ειδικά μας χαρίσματα».
«Ημείς εις την Ανατολήν δεν έχομεν Πάπα. Η ενότης μας πηγάζει και ολοκληρούται από την κοινή πίστη μας»
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Στον Ναό της του Θεού αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας όπου συνήλθε η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος, Πραγματοποιήθηκε το Συλλείτουργο των Ορθοδόξων Προκαθημένων, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, στις 26 Δεκεμβρίου 2000 επί τη λήξει των εορτασμών του δισχιλιετούς Ιωβηλαίου του Χριστιανισμού. Συλλειτούργησαν οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας Πέτρος και Αντιοχείας Ιγνάτιος, ο μητροπολίτης Λαοδικείας Ιάκωβος ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, οι Πατριάρχες Βελιγραδίου Παύλος, Βουκουρεστίου Θεόκτιστος, Σόφιας Μάξιμος, ο μητροπολίτης Αβραάμ ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Γεωργίας, ο μητροπολίτης Τριμυθούντος Βασίλειος ως εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Βαρσοβίας Σάββας, ο Φινλανδίας Ιωάννης, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος και ο Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Νικόλαος. Οι προκαθήμενοι των Ορθόδοξων Εκκλησιών απηύθυναν μήνυμα ενότητας, ειρήνης, αγάπης και ελπίδας προς τους πιστούς ανά τον κόσμο. Απουσίαζε και τότε η Μόσχα.

   

(Δυστυχώς από τον Νοέμβριο του 2011 ο ιστορικός Ναός μετατράπηκε από Μουσείο σε Τζαμί ).

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επιτρέψτε μου να σχολιάσω ότι στο Ναό της του Θεού Σοφίας εν Νικαία συνεκλήθη η Ζ' Οικουμενική Σύνοδος (787). Η Α΄ συνεκλήθη στο εν Νικαία αυτοκρατορικό ενδιαίτημα το οποίο είχε περίκεντρη μορφή και oculus στο κέντρο του και πρέπει να βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από την πύλη της Κωνσταντινούπολης. Το κτήριο πιθανώς ήταν προσβάσιμο από την κύρια οδική αρτηρία της πόλης με κατεύθυνση Β-Ν. Αργότερα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες είχε μετατραπεί σε εκκλησία και κοσμήθηκε με την ψηφιδωτή παράσταση των Αγίων Πατέρων που συμμετείχαν στην Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο(Από το Δελτίο της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας).

Ανώνυμος είπε...

Οι Ρώσοι η μεγαλύτερη καταστροφή της Εκκλησίας και της Ευρώπης. Ως πότε θα την ανεχθούμε;;;

Ανώνυμος είπε...

"Ημεις εις την Ανατολήν δέν έχομεν Πάπα"
Πρόκειται για ιστορική δήλωση, διότι αποκαλύπτει αυτό που επιστεύετο παλαιότερα, πρίν εμφανιστούν οι θεωρίες για "Πρώτου άνευ ίσων" καί για "θέση του Πατριάρχου ανάλογη με την θέση του Θεού Πατρός μέσα στην Αγία Τριάδα".
Τα παλαιότερα κείμενα αποκαλύπτουν την αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε μήπως κάνεις λάθος. Η Ουκρανία που κρεμηζει ναούς τι έχεις να πεις.