Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Τὸ δημοφιλὲς ΤΙΚ-ΤΟΚ καὶ... τὰ ἄλλα ΤΙΚ-ΤΟΚ

 
  • Δημοφιλές
  • Διασκεδαστικό
  • Δημιουργικό
  • Γεμάτο προκλήσεις

Τί είναι;
Να γίνω πιο συγκεκριμένη:
  • Σου δίνει τη δυνατότητα να ανεβάζεις τα δικά σου βιντεάκια.
  • Περιέχει challenges… δοκιμασίες και παιχνίδια –μερικές φορές επικίνδυνα.
  • Είναι τρόπος να… «σκοτώνεις» τον χρόνο σου.
Τώρα δεν μπορεί… Βλέπω το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη σου και μου λες:
Tik Tok!
Ναι, ακριβώς γι’ αυτό λέω να μιλήσουμε!
  • Και… μη βιαστείς να σκεφτείς πως ό,τι σου αρέσει το καταδικάζουμε. Σκέψου απλώς ότι μερικά πράγματα χρειάζεται να τα δεις με μία πιο κριτική ματιά. Γι’ αυτό και το συζητάμε εδώ, διατυπώνοντας κάποιους προβληματισμούς:
  • Φτιάχνεις τα δικά σου βιντεάκια λοιπόν. Ωραίο! Αλλά… τι προβάλλεις;
  • Εκθέτεις την προσωπική σου ζωή, ουσιαστικά περιμένοντας με αγωνία τα likes. Αξίζει να κάνεις θέατρο την καθημερινή σου ζωή, για να γίνεσαι δημοφιλής;
  • Αν δεν έχουν οι αναρτήσεις σου τα αναμενόμενα likes, πόσο καλά το παίρνεις;
  • Το ότι πολλοί ξέρουν ότι το Tik Tok είναι προσφιλές εργαλείο στα χέρια των παιδιών και των νέων σε απασχόλησε ποτέ; Κάποια παιδιά έχουν κινδυνεύσει από επιτήδειους με επικίνδυνες προθέσεις…
  • Τα… hacks που γίνονται viral και που όλοι προσπαθούν να τα κάνουν, απλώς και μόνο επειδή είναι «μόδα», δεν αισθάνεσαι κι εσύ ότι μερικές φορές υποτιμούν τη νοημοσύνη σου και καλλιεργούν ένα μιμητισμό;
  • Το Tik Tok τον τελευταίο καιρό κατακλύζεται από αναρτήσεις –κοριτσιών κυρίως– οι οποίες εκθέτουν δημόσια την ψυχική ασθένεια από την οποία πάσχουν. Αυτό πως σου φαίνεται σαν τακτική; Κάποιοι είπαν ότι τώρα είναι της μόδας να «γιορτάζουμε» τις χειρότερες στιγμές μας κι ότι τα δάκρυα πετυχαίνουν περισσότερες προβολές (views). Και το χειρότερο είναι πως από αυτά τα βίντεο ενθαρρύνονται υγιείς έφηβες να κάνουν λανθασμένες ψυχολογικές διαγνώσεις στον εαυτό τους!
 
Αν είσαι από αυτούς που μπήκαν στον πειρασμό να δοκιμάσουν μία από τις επικίνδυνες προκλήσεις – παιχνίδια του Tik Tok, και μάλιστα την έπαθες, όπως πολλοί, τώρα θα κατανοείς τους προβληματισμούς μου.
Αν όμως είσαι από αυτούς που για όλα τα παραπάνω δεν προβληματίζεσαι… υπάρχει όμως και κάτι, στο οποίο θα συμφωνήσεις:
Ότι στο Tik Tok σπαταλάς πολύτιμο χρόνο!
Tόν χρόνο που έχεις για…
  • να ασχοληθείς πιο πολύ με τους ανθρώπους γύρω σου.
  • να δώσεις ένα χέρι βοήθειας σε όσους για σένα κοπιάζουν.
  • να δραστηριοποιηθείς αξιοποιώντας τις κλίσεις και τα ταλέντα σου.
  • να ασχοληθείς με τα μαθήματά σου.
να ασχοληθείς με την ψυχή σου. Να δεις τη ζωή σου πιο υπεύθυνα.
 
Λοιπόν… Άσε το Tik Tok της οθόνης και άκου…
…το τικ-τοκ των δεικτών του ρολογιού, που σου θυμίζουν ότι ο χρόνος περνά…
…τα χτυπήματα στην πόρτα σου, από κάποιον που ίσως περιμένει βοήθεια από σένα…
…τους χτύπους της καρδιάς σου, που σου ζητά να κοιτάξεις λίγο μέσα σου…
Άσε για λίγο την οθόνη λοιπόν!
Φιλοθέη
 
Απὸ τὸ Περιοδικό «ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Μάιος 2023

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φιλοθέη εδώ ταιριάζει το δάσκαλε που δίδασκες, όχι για σένα αλλά για τους ιδιοκτήτες του περιοδικού. Λόγω ηλικίας διαβάζω Δράση και Σωτήρα.
Προ ενός μηνός μετά την εξομολόγηση, και πριν πάει στο κύκλο με πλησιάζει ο κληρικός της κινήσεως και μου πιάνει κουβέντα η οποία ήταν διακεκομμένη μαζί μου.
Την ώρα του μιλούσα κοιτούσε το κινητό τηλέφωνο. Υπέθεσα ότι βλέπει τα ραντεβού των εξομολογήσεων και των λοιπών του υποχρεώσεων. Που και που σταματούσε να κοιτάζει το τηλέφωνο και κάτι μου έλεγε.
Μετά από κάποια λεπτά… έγινε η αποκάλυψη. Ο σεβαστός ιερέας κοιτούσε στο τηλέφωνο μηνύματα «ομάδων» που συμμετέχει στο Viber και άρχισε να μου δείχνει βίντεο και φωτογραφίες. Δόξασα τον Θεό που δεν έχω ώστε να χάνω τον χρόνο μου. Δεν είναι μόνο το τικ-τοκ που το έμαθα προεκλογικά αλλά και το Viber που μια φίλη μου χάνει πάνω από ώρα ημερήσια χαζεύοντας όπως ο σεβαστός ιερέας.
Μου είχαν πει να μπω στο Viber του κύκλου για ενημέρωση και άλλα. Δεν έχω. Μήπως λοιπόν το καλό περιοδικό Φιλοθέη μου, πρέπει να πει, όχι στο χάσιμο χρόνου για χαζομάρες του Viber ή του WhatsApp και άλλων παρόμοιων που δεν τα γνωρίζω όπως το τικ-τοκ.
Ανδριάνα

Ανώνυμος είπε...

Επισης μηπως εσείς να σταματήσετε να κρίνετε περιοδικό για εφήβους και να διαβάζετε περιοδικά για την ηλικία σας;
Δεν απευθύνεται σε σας το Προς τη Νίκη.

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορούσα να σου πω ότι το διάβασα επειδή το είδα εδώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Βέβαια στον κύκλο με έχουν γράφει και μου το φέρνουν και αυτό. Αλλά δεν το διαβάζω μια και δεν είναι σχολιαρόπαιδο. Το παίρνω για να ενισχύσω την προσπάθεια και το αφήνω στα γραμματοκιβώτια για να το πάρει όποιος θέλει. Παρακαλώ να έχω απάντηση στο γεγονός του κληρικού που κοίταζε το τηλέφωνο όπως κάνουν πολλές φορές που διακόπτουν για να απαντήσουν καθώς και σε ακολουθίες που ακούς από τα μεγάφωνα να κτυπά. .
Ανδριάνα