Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Οσιομάρτυρος Παρασκευής, του Ιερομαρτυρος Ερμολάου, καθώς και των Ιερομαρτύρων Ερμίππου και Ερμοκράτους.
Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε σε προάστιο της Ρώμης, επί Αδριανού, από ευλαβείς και εύπορους γονείς, τον Αγάθωνα και την Πολιτεία. Την ονόμασαν Παρασκευή, επειδή γεννήθηκε την έκτη μέρα της εβδομάδας. Σύμφωνα όμως με το απολυτίκιό της, ο ενάρετος τρόπος ζωής της ήταν αντάξιος του ονόματός της. Σπούδαζε τη τέχνη της ενώσεως με το Νυμφίο Χριστό, καλλιεργώντας τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.
Μετά την κοίμηση των γονέων της, η αγία έλαβε το μοναχικό σχήμα. Υπακούοντας ωστόσο στην άνωθεν κλήση, ακολούθησε την αποστολική οδό του κηρύγματος, η οποία έμελλε να είναι και η οδός του μαρτυρίου της.
Μετά τη σύλληψη της Αγίας και την αντίστασή της να αρνηθεί την πίστη της, ο αυτοκράτορας Αντωνίνος διέταξε φρικτά βασανιστήρια γι’ αυτή. Όμως, τίποτε δεν την πτόησε, αντίθετα ο Θεός επιτελούσε θαυμαστά σημεία. Έκθαμβος ο Αντωνίνος, όταν είδε το θαύμα, αμφισβήτησε το γεγονός ότι το λάδι ήταν ζεστό και πλησίασε το καζάνι για να ελέγξει το περιεχόμενό του, οπότε τυφλώθηκε. Η Παρασκευή ανταποκρίθηκε στην παράκληση του Αντωνίνου να τον θεραπεύσει πράγμα που έπραξε, με αποτέλεσμα ο Αντωνίνος και η συνοδεία του να ασπαστούν το χριστιανισμό και να σταματήσει ο διωγμός.
Η Οσιομάρτυς Παρασκευή συνέχισε το κηρυκτικό της έργο για μερικά ακόμη χρόνια, μέχρι τη στιγμή που παρέδωσε το πνεύμα της με αποκεφαλισμό, ο οποίος έγινε στην περιοχή της κοιλάδας των Τεμπών. Ο ενάρετος, οσιακός και μαρτυρικός της βίος αποτελεί ορόσημο για όσους επιθυμούν η ζωή τους να είναι πραγματική προετοιμασία δηλ. παρασκευή για την αιωνιότητα και τη Βασιλεία του Θεού.
Ο Ιερομάρτυρας Ερμόλαος ανήκε στον Ιερό κλήρο της εκκλησίας στη Νικομήδεια. Όταν ο Άγιος Παντελεήμων ανακρινόταν, και ρωτήθηκε από ποιόν διδάχθηκε τη χριστιανική πίστη, απάντησε, από τον ιερέα Ερμόλαο. Αυτό ήταν αρκετό, για να σταλούν αμέσως στρατιώτες και να συλλάβουν τον Πρεσβύτερο της Εκκλησίας. Οι φίλοι και συνεργάτες του Ιερείς, Έρμιππος και Ερμοκράτης τον ακολούθησαν, με τη θέλησή τους, μπροστά στον κριτή της Νικομήδειας.
Ο δικαστής, αφού εξέτασε πρώτα τον Ιερέα Ερμόλαο, ρώτησε έπειτα τους άλλους δύο τι ζητούσαν και ήλθαν σ’ αυτόν. Εκείνοι αποκρίθηκαν, ότι ήταν στρατιώτες του Ερμολάου κάτω από τη σημαία του Μεγάλου Αρχιερέως Χριστού, και ότι τον παρακαλούσαν να έχουν όλοι κοινό θάνατο, όπως είχαν και κοινή αδελφική ζωή. Η απάντηση αυτή, αντί να κινήσει το θαυμασμό του δικαστή, άναψε περισσότερο το θυμό του. Καταδίκασε λοιπόν και τους τρεις σε θάνατο.
Έτσι, με τη θυσία τους οι οικονόμοι των Μυστηρίων της Εκκλησίας, κέρδισαν τα αθάνατα βραβεία των αθλητών της πίστης και της αγάπης του Σωτήρος.
Στον τόπο μας τιμώνται ιδιαίτερα τόσο η Αγία Παρασκευή όσο και ο Άγιος Ερμόλαος. Η σκέψη μας στρέφεται στην ομώνυμη κοινότητα του Αγίου Ερμολάου στην Κερύνεια, καθώς και στις Εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής στη Λάπηθο, το Στρογγυλό, το Κιάδος, την Αγγαστίνα. Επίσης, μεταξύ άλλων ναών επονόματι των Αγίων υπάρχουν στη Γεροσκήπου, στο Μουτουλλά, στα Καμηνάρια, στη Λακατάμεια και την πόλη της Λευκωσίας.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου