Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Η Αγία Παρασκευή εντάχθηκε σε μία γυναικεία μοναστική αδελφότητα - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

 Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Στον βίο της Αγίας Παρασκευής της Ρωμαίας διαβάζουμε ότι η Αγία όταν ήταν 20 ετών εντάχθηκε σε μία γυναικεία μοναστική αδελφότητα. Η Παρασκευή έζησε τον 2ο αιώνα.

Μερικές φορές υπάρχει η λανθασμένη άποψη ότι ο μοναχισμός ξεκίνησε από τον Αντώνιο τον Μέγα και τον Παχώμιο. Μας διαφεύγει ότι ο μοναχισμός ξεκίνησε ήδη από τα χρόνια των Αποστόλων.

Από τον πρώτο αιώνα έχουμε την δημιουργία των τάξεων των Παρθένων και των Χηρών. Δεν είναι απλά ανύπαντρες γυναίκες και χήρες. Είναι γυναίκες που αποφάσισαν να αφιερώσουν τον εαυτό τους στον Χριστό και να ζήσουν με παρθενία και ασκητικό τρόπο ζωής. Η καθιέρωση μίας Παρθένου ή Χήρας γινόταν με την ευλογία και χειροθεσία του Επισκόπου.

Στις πηγές βρίσκουμε τους συνεισάκτους, άνδρες και γυναίκες αφιερωμένους που ζούσαν στην ίδια κατοικία, αυτούς που ζούσαν μόνοι τους στις οικίες τους, αυτούς που σχημάτιζαν μικρές ομάδες και ζούσαν μαζί. Συνήθως διέμεναν κοντά στους Καθεδρικούς Ναούς και συμμετείχαν στην κοινή λατρεία. Στην αρχαία Εκκλησία οι Παρθένες και οι Χήρες είχαν ιδιαίτερη θέση μέσα στον Ναό. Από τις τάξεις αυτές προήλθαν και οι Διακόνισσες, οι οποίες επελέγοντο από τον Επίσκοπο για εκκλησιαστική διακονία και εθεωρούντο μέρος του Κλήρου μαζί με τους άνδρες διακόνους.

Οι Παρθένοι ζούσαν ασκητικό βίο. Δεν υπήρχε τότε οργανωμένος μοναστικός τρόπος ζωής. Κάθε κοινότητα είχε τις δικές της συνήθειες. Συνήθως έτρωγαν μία φορά την ημέρα. Δεν έτρωγαν κρέας. Είχαν κανόνες προσευχής και αυστηρής νηστείας.

Αρκετές από τις Παρθένους, όπως η Αγία Παρασκευή, αναλάμβαναν και ιεραποστολικό έργο ανάμεσα στις γυναίκες. Ήταν πιό εύκολο για την εποχή εκείνη μία γυναίκα να εισέλθει στο δωμάτιο μίας άλλης γυναίκας και να την διδάξει το ευαγγέλιο. Γι᾽ αυτό και οι Απόστολοι είχαν στην ακολουθία τους γυναίκες οι οποίες βοηθούσαν στην κατήχηση των γυναικών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: