Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Μητροπολίτης Κλεόπας Σουηδίας: Αρκετά!

Μητροπολίτης Κλεόπας Σουηδίας: Αρκετά!

Στον απόηχο του συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε χθες (31 Ιουλίου 2023), καθώς και παρόμοιων συλλαλητηρίων που πραγματοποιήθηκαν τόσο στη Σουηδία όσο και στη Δανία, όπου ακτιβιστές έλαβαν άδεια συνέλευσης, σύμφωνα με τα δικαιώματα που τους παρέχουν τα Συντάγματα των προαναφερθέντων εθνών, όπου, ωστόσο, ένας μεμονωμένος αριθμός ατόμων οδηγούμενοι από συγκεκριμένα κίνητρα, προχώρησα στην καύση αντιγράφων του Κορανίου σε τρεις διαφορετικές περιστάσεις, θεωρώ σωστό να εκφράσουμε την αντίθεσή μας ως Επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Σκανδιναΐβα όσον αφορά όχι μόνο τις συγκεκριμένες ενέργειες, αλλά κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στη δυσφήμιση ιερών συμβόλων που αντανακλούν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (ΕΣΔΑ), το οποίο αναφέρεται στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, καθώς και στο δικαίωμα εκδήλωσης θρησκείας ή πεποιθήσεων κάποιου.

Επιπλέον, το άρθρο 10 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι: «η ΕΕ θα καταπολεμήσει τις διακρίσεις λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων....... ”.

Το άρθρο 17 της ίδιας συνθήκης ορίζει επίσης ότι:

“1. Η Ένωση σέβεται και δεν θίγει το καθεστώς των εκκλησιών και των θρησκευτικών ενώσεων ή κοινοτήτων στα κράτη μέλη.

2. Η Ένωση σέβεται εξίσου το καθεστώς των φιλοσοφικών και μη ομολογητικών οργανώσεων σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο.

3. Αναγνωρίζοντας την ταυτότητά τους και την ειδική συμβολή τους, η Ένωση διατηρεί ανοικτό, διαφανή και τακτικό διάλογο με τις εκκλησίες και τις οργανώσεις αυτές. ”

Σύμφωνα με το άρθρο 10, τμήμα 1 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ασχολείται με την "Ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας", δηλώνεται ότι: "Όλοι έχουν δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία αλλαγής θρησκείας ή πεποιθήσεων και ελευθερίας, είτε μόνος είτε σε κοινότητα με άλλους και δημόσια ή ιδιωτικά, εκδήλωσης θρησκείας ή πεποιθήσεων, λατρείας, διδασκαλίας, πρακτικής και σεβασμού.

Το άρθρο 22 του Χάρτη, το οποίο καλύπτει την «πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική πολυμορφία», σημειώνει ότι: «η Ένωση σέβεται την πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική πολυμορφία.

Το άρθρο 52, το τμήμα 3 του Χάρτη δηλώνει ότι: “Εφόσον ο παρών Χάρτης περιέχει δικαιώματα που αντιστοιχούν σε δικαιώματα που εγγυάται η Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, η έννοια και το πεδίο εφαρμογής των εν λόγω δικαιωμάτων είναι ίδια με εκείνα που θεσπίζονται από η εν λόγω σύμβαση. Η διάταξη αυτή δεν εμποδίζει το δίκαιο της Ένωσης να παρέχει ευρύτερη προστασία.

Σύμφωνα με το άρθρο 53 του Χάρτη, με τίτλο “Επίπεδο προστασίας”: “Τίποτα του παρόντος Χάρτη δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως περιορισμό ή θίγει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όπως αναγνωρίζονται, στα αντίστοιχα πεδία εφαρμογής τους, από το δίκαιο της Ένωσης και το διεθνές δίκαιο και από διεθνείς συμφωνίες στις οποίες η Ένωση ή όλα τα κράτη μέλη είναι μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, και από τα συντάγματα των κρατών μελών.

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 1 της οδηγίας 2000/78 του Συμβουλίου της ΕΕ, και συγκεκριμένα στα άρθρα 1, 2 τμήματα 1 και 2, καθώς και το άρθρο 4, τμήμα 2, έχει θεσπιστεί ένα γενικό πλαίσιο για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο και τον χάρτη που ισχύει σήμερα, ο οποίος εφαρμόζεται σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, η προστασία, ο σεβασμός και η υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας αποτελούν ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα της ζωής και της έκφρασης των πολιτών.

Συμμορφωμένος πλήρως με αυτό το πλαίσιο, ο Πανσεβασμιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε μήνυμα στον Επικεφαλή Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας δηλώνοντας ότι «καταδικάζουμε απερίφραστα τις βάναυσες, υπεροπτικές και ασεβείς επιθέσεις κατά του Ιερού Κορανίου, που πραγματοποιήθηκαν πρώτα στη Σουηδία και στη συνέχεια στην Ολλανδία, εντός μιας εβδομάδας. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων είτε στη Σουηδία είτε στην Ολλανδία, καταδικάζει ολόψυχα αυτές τις πρωτόγονες συμπεριφορές και όσους τις ανέλαβαν. ”

Καταλήγει σημειώνοντας ότι «το καθήκον μας ως θρησκευτικοί ηγέτες είναι να κηρύξουμε τον σεβασμό σε όλα όσα μέλη διαφόρων θρησκειών έχουν ιερό και όσιο, να διατηρούν την ίδια κατεύθυνση και όλοι μαζί να καταδικάζουμε τέτοιες ασεβείς συμπεριφορές. ”

Είναι απαράδεκτο κάποιοι να πιστεύουν λανθασμένα ότι η βεβήλωση θρησκευτικών συμβόλων από απομονωμένα άτομα εκφράζει τους πολίτες των σκανδιναβικών Εθνών στο σύνολό τους. Αυτά τα έθνη έχουν αποδείξει στην πράξη πόσο σέβονται όλες τις θρησκευτικές κοινότητες χωρίς εξαίρεση και υποστηρίζουν το υπουργείο τους μέσω κρατικών επιχορηγήσεων και προγραμμάτων.

Απαντώντας στην καύση ενός Κορανίου από Ιρακινό πρόσφυγα στη Σουηδία, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Εξοχότατος Ulf Kristersson δήλωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος να προσβάλλουμε άλλους ανθρώπους. ” Συνέχισε προσθέτοντας ότι «Πιστεύω ότι επειδή κάποια πράγματα είναι νόμιμα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κατάλληλα. ”

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και υπό το φως του γεγονότος ότι ο Χριστός και το Ευαγγέλιο Του κηρύττουν την ειρήνη και τον σεβασμό της συνύπαρξης μεταξύ των ανθρώπων, προσευχόμαστε αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά να μην καταστρέψουν την εικόνα και τις προθέσεις των ανθρώπων να επιδείξουν αμοιβαίο σεβασμό και ειρηνική συνύπαρξη. Ελπίζουμε ότι αυτές οι μεμονωμένες ιεροσυλίες δεν θα επαναληφθούν ποτέ ξανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: