Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Η Παραβολή του άφρονος Πλουσίου - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

 

Η Παραβολή του άφρονος Πλουσίου

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Ο ιερός Θεοφύλακτος ερμηνεύοντας το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα κάνει μία αξιοσημείωτη παρατήρηση στον στίχο 20: «εἶπε δὲ αὐτῷ ὁ Θεός· ἄφρον, ταύτῃ τῇ νυκτὶ τὴν ψυχήν σου ἀπαιτοῦσιν ἀπὸ σοῦ· ἃ δὲ ἡτοίμασας τίνι ἔσται; ».

Ρωτά ο ιερός Θεοφύλακτος: Γιατί ο Θεός λέγει στον άφρονα «τὴν ψυχήν σου ἀπαιτοῦσιν ἀπὸ σοῦ»; Ποιός απαιτεί την ψυχή του; Οι άγγελοι. Γιατί την απαιτούν; Γιατί στην ζωή του δεν υπάρχει καθόλου ο Θεός. Η ψυχή του είναι προσκολλημένη στα υλικά αγαθά και στην αυταπάτη της νομιζομένης αυτοδυναμίας και παντοδυναμίας της. Όποιος αγαπά τον Θεό, ζει με Αυτόν. Δεν χρειάζεται ο Θεός να απαιτήσει την ψυχή του, γιατί αυτός ο ίδιος την προσφέρει στον Θεό.

Από την μία πλευρά βλέπουμε τον άφρονα που η ζωή του είναι ο εγωϊστικός εαυτός του. Από την άλλη βλέπουμε τον Παύλο που η ζωή του είναι ο Χριστός. Η πίστη είναι τρόπος ζωής. Ο άφρονας έχει πίστη μόνο στον εαυτό του. Κι ο τρόπος ζωής που επιλέγει τον οδηγεί στην κρίση και κατάκρισή του. Ο Παύλος πιστεύει στον Χριστό. Κι επιλέγει ως τρόπο ζωής του τον Σταυρό του Χριστού, ο οποίος τον οδηγεί στην ελευθερία.

Τα όσα ακούσαμε σήμερα δεν σας θύμισαν τα λόγια του Κυρίου μας, «ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι ὁ τὸν λόγον μου ἀκούων καὶ πιστεύων τῷ πέμψαντί με ἔχει ζωὴν αἰώνιον, καὶ εἰς κρίσιν οὐκ ἔρχεται, ἀλλὰ μεταβέβηκεν ἐκ τοῦ θανάτου εἰς τὴν ζωήν»;

Αυτός που ομολογεί με την ζωή του όπως ο Παύλος «Χριστῷ συνεσταύρωμαι· ζῶ δὲ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός», δεν φοβάται κρίση. Ζει ήδη μαζί με τον Χριστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: