Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Ανατολή Ν. Μπέτσου


Μια εξέχουσα προσωπικότητα του Χριστιανικού Έργου της Πάτρας 
η Ανατολή Ν. Μπέτσου 
παρέδωσε τον πνεύμα της, τις πρωινές ώρες στον Κύριο.

Η ζωή της Ανατολής Μπέτσου, ακτινοβολούσε το φως της αλήθειας, και της γνήσιας και αληθινής αγάπης, προς όλους όσους γνώριζε.

Πλούσια η πνευματική και υλική προσφορά της προς όσους είχαν ανάγκη. Μαζί με τον σύζυγό της Νικόλαο έκαναν το σπιτικό τους στην Άνω Πόλη ένα πνευματικό κέντρο. Θεωρούσαν μεγάλη ευλογία για την ζωή τους που αξιώθηκαν από τον Θεό να γνωρίσουν σπουδαίες πνευματικές προσωπικότητες του χριστιανικού βιώματος, όπως οι π. Χριστόδουλος Παπαγιάννης, π. Γαβριήλ Αθανασιάδης, π. Χαρίτων Πνευματικάκις, π. Χαραλάμπης Δέδες και τους εφημέριους της ενορίας με τους οποίους συνεργαζόταν π. Ανδριανό Παπαδημητρακόπουλο, και π. Παύλο Χριστοδουλή. Το ισόγειο της οικίας Μπέτσου ήταν σε αποκλειστική χρήση για κύκλους, συγκεντρώσεις ομάδων νεανικών, και πολλά άλλα.

Στο σπίτι τους, πήγαινε σε ένα από τους πολλούς  κύκλους που γινόντουσαν μελέτης Αγίας Γραφής, και η μητέρα μου. Πρωτοστατούσε η κ. Ανατολή σε ιεραποστολικές εξορμήσεις για διάδοση περιοδικών και θρησκευτικών βιβλίων στην περιοχή. Γνωριζόταν από τα παιδικά της χρόνια με την μητέρα μου και είχαν μια ιδιαίτερη φιλία. Με την κ. Ανατολή καθόμουν στις εξώπορτες της ενορίας μας Αγίας Παρασκευής για να διαθέσουμε τα περιοδικά «Προς την Νίκην», «η Δράσις μας», το «Βορειοηπειρωτικό Βήμα» και ημερολόγια της «ΓΕΧΑ» και της «ΣΦΕΒΑ» όταν ήμουν μαθητής και ως νέος.

Με τον σύζυγό της μακαριστό Νικόλαο, έδεσαν ιεραποστολικά και πνευματικά, αλλά και ως συζυγία αποκτώντας περίφημη ευλογημένη οικογένεια. Ο γιός της ο ένας ιερομόναχος στο Άγιο Όρος, τα αγόρια και τα κορίτσια της, εξαιρετικές προσωπικότητες.

Ήταν ήρεμη και ευγενική αλλά και δυναμική προσωπικότητα, με φωτισμένη σκέψη, με συνέπεια, ευθύτητα, ειλικρίνεια, και σωστή ιεράρχηση των πραγμάτων.

Ο Θεός θέλησε από σήμερα να κοσμήσει την Ουράνια Βασιλεία Του με μια εξαίρετη ιεραποστολική γυναικεία παρουσία, που  μετέδιδε  πάντα  ρεύμα αγάπης και καλοσύνης με την παρουσίας της σε όλη την Άνω Πόλη της Πάτρας.

 Έζησε μια ζωη γεμάτη, όχι απλώς από εμπειρίες, αλλά γεμάτη από νόημα προσφοράς στην οικογένεια και την ιεραποστολή. Σε όλη τη μακρά πορεία της στη ζωή, η πυξίδα της έδειχνε πάντα σταθερά τον Χριστό. Και τώρα, ασφαλώς, έφθασε στον προορισμό της.

Αναπαύθηκε εν ειρήνη.

Από τον Ουρανό, μαζί με τον αείμνηστο σύζυγό της  Νικόλαο, εύχομαι να σκέπη σαν ολάνθιστη ομπρέλα τα παιδιά της και τις οικογένειές τους  με τις προσευχές της.

Αγαπητή μου κ. Ανατολή θα σε θυμάμαι πάντα με σεβασμό και αγάπη.

Καλό ταξίδι και χαιρετισμούς στον σύζυγό σου Νικόλαο και στην φιλενάδα σου και μητέρα μου Ευγενία.

Εγκάρδια τα συλλυπητήριά μου στα καλά της παιδιά και εγγόνια.

Αναστάσιος Κ. Κωστόπουλος

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


Ευτυχώς που υπάρχεις και γράφεις δυο κουβέντες για ανθρώπους που πρόσφεραν πολλά στην Εκκλησία. Η κ. Ανατολή ήταν γυναίκας πίστεως. Μας ωφέλησε που επί χρόνια μας άνοιγε το σπίτι της για να γίνει ο κύκλος που τόσα μας έμαθε.

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεός να την αναπαύσει. Ήταν μια δυναμική γυναίκα που με ηρεμία και χαμόγελο μιλούσε για την πίστη. Είχε αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια αλλά για μας θα είναι στην σκέψη μας.

jim είπε...

Ο Θεός να την αναπαύσει.
Ειλικρινή συλλυπητήρια στα παιδιά της. Δημιούργησε με τον αειμνηστο σύζυγό της μια, εκτός των άλλων, ιεραποστολική οικογένεια.
Όχι μόνο το σπίτι τους, ο ιερομόναχος Φιλήμων που έχει εξελιχθεί σε έναν από τους εκλεκτότερους κηρυκτικά αντιπροσώπους του Αγ. Όρους, ακόμα και το περίπτερό τους υπήρξε φωτεινός φάρος, για πολλούς ανθρώπους, σε μια δύσκολη εποχή και περιοχή.
Συγχαρητήρια στον Αναστάσιο που μας υπενθυμίζει ταπεινές αλλά σημαντικές σε προσφορά προσωπικότητες της πόλης μας. Από τα αφιερώματα του στα πρόσωπα των παιδικών μας χρόνων, που εργάστηκαν στην ενορία της Αγιας Παρασκευής, γνώρισα το ιστολόγιο και ενημερώνομαι τακτικά για τις εξελίξεις ευρισκόμενος εκτός Πατρών.

Ανώνυμος είπε...

Η ψυ΄χη της, η καρδία της... όλα δοσμένα στο Θεό. Να έχουμε την ευχή της!

Ανώνυμος είπε...

Στην Αγαπημένη μου θεία Ανατολή.


Μια γυναίκα, Ήρεμη, δυναμική, Σωστή χαμηλών τόνων πάντα με την καλή κουβέντα για όλους, σεβάστηκε προς ολους
Έζησε μια ζωή Γεμάτη αγάπη για τους Συνανθρώπους, και την Αγάπη της για τον Κύριο.Σαν την Μητέρα της,την Αγαπημένη μου Γιαγιά Ευγενία.
Θα μου λείψει πολύ, δεν θα περνω πια τηλέφωνο να τα λέμε.
Και να μου λέει πότε θα έρθεις να σε δω, έλα να μείνεις πιο πολύ, στην Ελλάδα, να σε βλέπω.
Δεν σε πρόλαβα εφέτος, θεία μου.
Καλό Ταξίδι, φίλησε μου την Γιαγιά μου,
Τους Γονείς μου, πες τους ότι μου λείπουν πολύ.
Αναπαυσου εν Ειρήνη .
Η Ανιψιά σου.
Αθανασία Μπλανκενσιπ.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Τάσο που άλλαξες τη φωτογραφία.
Αυτή την αντιπροσωπεύει, εν ώρα ιεραποστολής, όχι η προηγούμενη.
Καλά Χριστούγεννα, όπου και να τα περάσεις!