Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Άγιος Αμβρόσιος και Μέγας Θεοδόσιος - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

 Ο Παυλίνος στον Βίο του Αγίου Αμβροσίου γράφει για τα όσα συνέβησαν μετά την σφαγή στην Θεσσαλονίκη:

"Την ίδια εποχή, εξαιτίας της πόλης της Θεσσαλονίκης, ο επίσκοπος Αμβρόσιος ταράχτηκε πολύ όταν έμαθε πως η πόλη σχεδόν καταστράφηκε. Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος του είχε υποσχεθεί ότι θα συγχωρούσε τους πολίτες της προαναφερθείσας πόλης αλλά, μετά από μυστικές συμφωνίες των αξιωματικών με τον αυτοκράτορα και χωρίς να το γνωρίζει ο επίσκοπος, έγινε σφαγή στην πόλη για περισσότερο από μία ώρα και πολλοί αθώοι θανατώθηκαν. Όταν ο επίσκοπος έμαθε αυτό που συνέβη, εμπόδισε τον αυτοκράτορα να εισέλθει στον ναό και τον επέπληξε, λέγοντας του ότι ήταν ανάξιος να είναι μέλος της Εκκλησίας και να συμμετέχει στα Ιερά Μυστήρια μέχρι να κάνει δημόσια μετάνοια. Ο αυτοκράτορας όμως απάντησε ότι ο Δαυίδ είχε πράξει μοιχεία και φόνο επίσης. Ο επίσκοπος όμως απάντησε, "Εφόσον ακολούθησες τον Δαυίδ στην αμαρτία, ακολούθησέ τον στην διόρθωση." Όταν ο αυτοκράτορας άκουσε αυτά τα λόγια, τα πήρε τόσο κατάκαρδα που δεν δίστασε να κάνει δημόσια μετάνοια." (Παυλίνου, Βίος Αμβροσίου, 7)

Έκπληξη δεν προκαλεί η στάση του Αμβροσίου επειδή γνωρίζουμε το κύρος του, την πολιτική επιρροή της οικογένειάς του και τον σεβασμό του Αυτοκράτορα προς το πρόσωπό του.

Έκπληξη προκαλεί η ταπείνωση και η έμπρακτη μετάνοια του Θεοδοσίου. Άλλος Αυτοκράτορας θα έστελνε το απόγευμα δύο Γότθους να λύσουν το θέμα... Αυτός όμως δέχθηκε το εκκλησιαστικό επιτίμιο και σε πολιτικό επίπεδο θέσπισε νόμο η θανατική ποινή να εκτελείται ένα μήνα μετά την καταδίκη.

Η Εκκλησία τίμησε τον Θεοδόσιο και τον μνημονεύει μεταξύ των ευσεβών Αυτοκρατόρων.

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: