Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

ΙΡΑΝ - ΙΣΡΑΗΛ Προανακρουσμα μεγάλου πολέμου; - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

 

ΙΡΑΝ - ΙΣΡΑΗΛ
Προανακρουσμα μεγάλου πολέμου;

Από ημερών ολόκληρη η υφήλιος ΑΝΗΣΥΧΕΙ.Μετα την απάντηση του Ιραν στην επίθεση του Ισραηλ κορυφαιοι αναλυτες προβληματιζονται.Αν για μια επίθεση του Ιραν ελεγχόμενη χρειαστηκαν τέσσερεις πολεμικες αεροποριες για να περιοριστουν οι απωλειες τι θα συμβεί σε περίπτωση πολλαπλης διασπορας αιφνιδιαστικων επιθέσεων.Ποσοι θα εμπλακουν αν το Ιραν επιτυχει σοβαρες απωλειες ζωων στο Ισραηλ η σε μεγάλη πρεσβεια;
Ο Τζέρεμι Μπάουεν του BBC τοκίζει:
"Πολλά εξαρτώνται από το τι κάνει τώρα το Ισραήλ. Λαμβάνουν πολλά σήματα από τους συμμάχους τους, οι οποίοι τους βοήθησαν πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι Αμερικανοί δίνουν ένα πολύ ισχυρό σήμα «σιδερένιης» ασφάλειας - λέγοντας ουσιαστικά «έχουμε την πλάτη σας». Οι Βρετανοί και οι Ιορδανοί συμμετείχαν επίσης, και το ίδιο το Ισραήλ έχει τρομερές δυνατότητες αεράμυνας."

Για την όλη επίθεση του Ιραν και την πιθανη απάντηση του Ισραηλ αρκετοι αναλυτες ξεκαθαριζουν πως ητο προειδοποιημενη και δεν στοχευε κατοικημενες περιοχές αλλά στρατιωτικους στόχους και άφησε χρόνο σε Βρεττανους,Γαλλους Ιορδανους  και Αμερικανους να βοηθήσουν το Ισραηλ.Γι αυτό και οι Αμερικανοι τονίζουν πως δεν επιθυμουν συνέχεια από το Ισραηλ. Ο Τζέρεμι Μπάουεν το παρουσιάζει ευστοχα: " Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν ζήτησε διπλωματική απάντηση και δεν μιλά για κανενός είδους στρατιωτική απάντηση.
Οι Ιρανοί τηλεγράφησαν ξεκάθαρα ότι επρόκειτο να κάνουν κάτι – οι Ισραηλινοί, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλοι ήταν έτοιμοι. Επομένως, αυτή ήταν μια βαθμονομημένη κίνηση από την πλευρά του Ιράν και οι δυτικοί σύμμαχοι ελπίζουν τώρα ότι αυτό θα είναι το τέλος αυτού του επεισοδίου.
Για το Ιράν, είναι πολύ σημαντικό να αποκατασταθεί η αίσθηση της αποτροπής."
Εικοσιτετραωρα πριν την επίθεση τονιζαμε πως οσοι εργαζομαστε χρόνια στην ιστορική έρευνα της  μάχης των πληροφοριών καθώς και ποικιλοι επιχειρησιακοι πληροφοριων δρωντες η συνταξιοδοτηθεντες δεν αντιμετωπισαμε χωρίς έντονη ανησυχία την στοχευμενη επίθεση του Ισραηλ κατά σημαντικούς και συμβολικου Ιρανικου στόχου.
Κυριολεκτικά κάποιοι εξεπλαγησαν.Σε πολλές δεξαμενες σκέψης αρκετοι ειδικοί τονιζαν στο Ισραηλ και της ΗΠΑ." Οι εμμεσες και αμεσες " επιθέσεις" κατά του Ιραν να μην υπερβαινουν πότε τις κόκκινες γραμμές"Αυτες οι προειδοποιήσεις ανελυαν την μεσοποταμια σκέψη η οποία διαφερει από.την αραβικη και τη μεσογειακη τη δυτικη  και βεβαιως τις ποικίλες σχολες εβρα ι κης θεασης των συγκρουσεων. Ξεκαθαριζαν την ερμηνεια της ασεβειας από την ιρανική διανοηση και την ιρανική  ηγεσία τόσο την ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ όσο και την επιχειρησιακη.
Σε εκεινο το κείμενο μας μεταφεραμε την δημοσιευση του Bloomberg  και Ισραηλινων μέσων: " Επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν τις εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, το Bloomberg ανέφερε ότι το Ιράν θα μπορούσε να εξαπολύσει επιθέσεις με πυραύλους υψηλής ακρίβειας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο στρατιωτικές και κυβερνητικές τοποθεσίες στο Ισραήλ."
Τωρά βασιλευει παντου ένα ακραιο διπλωμάτικόν και επιχειρησιακων παρασκηνιον με επικεντρο την συγκρατηση του Ισραηλ και των δορυφορων του Ιραν.
Ελπίδα μας η δήλωση του Ιραν πως η δραστηριοποιηση του για απάντηση στην επίθεση από το Ισραηλ εκλεισε θα εκτιμηθει και το Ισραηλ δεν θα ανοίξει μιαν αλυσίδα καταστροφης και ΚΙΝΔΥΝΩΝ για ολην την Μέσην και Εγγυς Ανατολή
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: