Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Το «δεν είναι για Μοναστήρια στην σημερινή εποχή», του Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη - Του Β. Χαραλάμπους

Το «δεν είναι για Μοναστήρια στην σημερινή εποχή», του Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
______________
Ο Αρχιμανδρίτης Χαράλαμπος Βασιλόπουλος, στο βιβλίο του  «Ο Άγιος Νεκτάριος» (των εκδόσεων του “Ορθοδόξου Τύπου”), διασώζει ένα περιστατικό με τον Πατριάρχη Μελέτιο Μεταξάκη και τον Άγιο Νεκτάριο. Το φιλομόναχο και ασκητικό φρόνημα του Αγίου Νεκταρίου, προσέκρουσε στην εκκοσμικευμένη στάση του Πατριάρχη Μελέτιου Μεταξάκη.  Αιτία ήταν η ολοκλήρωση του κτισίματος του ερειπωμένου Μοναστηριού, της Ζωοδόχου Πηγής στην Αίγινα.
 
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το Μοναστήρι αυτό στην Αίγινα, ήταν και το μόνο που υπήρχε.  Τότε λοιπόν ο Πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης, όταν ήταν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, είχε μεταβεί στην Αίγινα για αποτρέψει τον Άγιο Νεκτάριο να ολοκληρώσει το κτίσιμο του Μοναστηριού. 
 
Χαρακτηριστική ήταν και παρατήρηση - υπόδειξή του, για να σταματήσει το κτίσιμο: «Τι κάνεις εδώ; Μοναστήρι κτίζεις τώρα; Δεν βλέπεις ότι τόσα εξωκκλήσια γύρω εδώ ερήμωσαν; Δεν είναι για Μοναστήρια στην σημερινή εποχή».  Η τελευταία παρατήρησή του, «δεν είναι για Μοναστήρια στην σημερινή εποχή»,  εμφανώς καταδεικνύει το ολίσθημα της εκκοσμίκευσης. 
 
Ο Άγιος Νεκτάριος, ο «ένθεος θεράπων Χριστού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Απολυτίκιόν του, την εκκοσμικευμένη υπόδειξη αγνόησε και συνέχισε την ολοκλήρωση του Μοναστηριού.
 
Ο Άγιος Νεκτάριος αναστήλωσε την ερειπωμένη από το έτος 1834 «από τότε που οι Βαυαροί μαγαρίσαν τις εκκλησίες και τα Μοναστήρια» κατά τον Μακρυγιάννη, Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία μετά την αναστήλωσή της αφιερώθηκε στην Αγία Τριάδα. 
 
Θα πρέπει να προσθέσομε ότι η επίσημη αναγνώριση της Μονής έγινε μετά την κοίμηση του Αγίου στις 15 Μαΐου 1924.  Η ανυπακοή στο εκκοσμικευμένο φρόνημα, υπακοή εις Χριστόν γέγονεν.
 
Προς τούτο η ευγνωμονούσα Εκκλησία, εις τα Προσόμοια του Εσπερινού, “Εν τω Μικρώ Εσπερινώ”, ψάλλει το ακόλουθο : «Την Μονήν ην ανήγειρας και κανόσι τετείχικας, εις ψυχών Νεκτάριε περιποίησιν…» και «όθεν εν Αιγίνη, θεοφρόνως εγείρεις, Μονήν σεπτή Όσιε».
 
Κατά τον λόγο του Προφήτη Ιωήλ «εζήλωσε Κύριος την γην αυτού και εφείσατο του λαού αυτού» (Ιωήλ 2,18) και όντως Άγιον Ιεράρχη «τον νεοφανή φωστήρα της Εκκλησίας» (Δοξαστικό Μικρού Εσπερινού) ανέδειξε «εν εσχάτοις χρόνοις».  Όπως είχε προειπεί ο Άγιος Νεκτάριος, «η Αίγινα θα γίνει, το Άγιον Όρος των Μοναζουσών», έτσι και έγινε.  Περί τα δέκα γυναικεία Μοναστήρια, λειτουργούν στην Αίγινα. 
 
Το επακόλουθο για τον Άγιο Νεκτάριο, τον «εν οσιότητι και αληθεία θεοπρεπώς πολιτευσάμενον»  (Δοξαστικό Μικρού Εσπερινού) και «Ορθοδόξων δογμάτων ερμηνευτήν» (Κάθισμα Όρθρου), ήταν η αγιοκατάταξή του και το πλήθος των θαυμάτων του, ενώ για τον Πατριάρχη Μελέτιο Μεταξάκη, ο οποίος έχει σε απόλυτο βαθμό διαψευστεί,  η πληθύς των θεολογικών ενστάσεων. 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο άγιος Νεκτάριος έφτιαξε ένα γνήσιο κοινοβιακό Ορθόδοξο γυναικείο μοναστήρι. Σήμερα το 80% των ανδρικών μονών είναι κέντρο διερχομένων και μόνο εγγεγραμμένων. Μετά την κουρά πάνε στην μαμά ή στο σπιτάκι τους. Ο Μεταξάκης μπορεί να προέβλεπε την σημερινή κατάντια των ανδρικών μονών και να είχε αυτή τη γνώμη.

Ανώνυμος είπε...

Η Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη τα λέει όλα. Αυτή είναι η γενική μομαστική κατάσταση στν Ελλάδα. Όλοι μένουν σπίτι τους με τον μισθό της ενορίας, τα τυχερά, το αυτοκίνητο και μάλλον την κοσμική ζωή.
Ο Μελέτιος Μεταξάκης δικαιώθηκε!!!
Ηγούμενος· Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος.
Εγγεγραμμένοι Ιερομόναχοι και Μοναχοί· Μοναχοί 92, Εγκαταβιούντες 14.
(με επίσημα στοιχεία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών)

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς εν μέσω πανθρησκειας.Πρεπει να βρεις ηγούμενο άγιο Νεκτάριο όχι ότι θα είσαι ασφαλής ως προς την βαρβαρότητα ξένων ελίτ και αιρετικών ομάδων,αλλά θα είσαι ασφαλής ως προς το δόγμα,την διάκριση την καθοδήγηση...ώστε ακόμα και η θυσία που θα κάνεις για Τον Χριστό,να έχει τη νόμιμη άθληση που λέγει και η Γραφή.
Ουσιαστικά δεν παίζει ρόλο μόνο η πίστη στη θεωρία αλλά και στην πράξη.
Και πριν στείλεις κάποιον να πάει σε καλό μοναστήρι,όταν σε ρωτήσει και σου πει " θέλω να γίνω μοναχή,μοναχός αλλά δεν ξέρω σε ποια μόνη ";;;
...πιστεύω ότι πρέπει να ελέγξεις αν είναι δυνατός στην Πίστη,ο Ηγούμενος και ποιος εχει πίστη ,πίστη έως Θανάτου!!