Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Τιμητική εκδήλωση για την Γυναίκα της Πίνδου στον Πύργο

Αθηνά Τσιτσή-Παπαδοπούλου: Ένας χρόνος από το πέρασμα στην αθανασία

Τιμητική εκδήλωση για την Γυναίκα της Πίνδου στον Πύργο

Με μία σεμνή εκδήλωση αποκαλύφθηκε μία αναμνηστική πλάκα στην οικία στον Πύργο, όπου έζησε και απεβίωσε η Αθηνά Τσιτσή- Παπαδοπούλου, η τελευταία επιζώσα γυναίκα της Πίνδου το 1940. Αυτές τις ημέρες συμπληρώθηκε ένα έτος από τον θάνατό της, σε ηλικία 102 ετών. Η αείμνηστη Αθηνά στις ημέρες του Πολέμου του 1940, ζώντας στην περιοχή της γενέτειράς της, τον Πλάτανο Θεσπρωτίας, βοήθησε τις αποστολές του Ελληνικού Στρατού, μαζί με τις άλλες γυναίκες του χωριού της, μία πράξη που ενίσχυσε την Ελληνική Νίκη και την απόκρουση των Ιταλών εισβολέων. Η οικία βρίσκεται επί της οδού Λιούρδη, πλησίον της εισόδου του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Πύργου.

Η τελετή αποκαλυπτηρίων της πλάκας έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου 2024 από τον Δήμαρχο Πύργου κ. Ευστ. Καννή και τον εφημέριο Αγίου Αθανασίου π. Άγγελο Ζέζα. Προηγήθηκε τρισάγιο και, μετά τα αποκαλυπτήρια, που υλοποίησε ο Σύνδεσμο Οπλιτών Ηλείας, έγινε μικρή ιστορική αναφορά από τον καθηγητή κ. Γεώργιο Κουρκούτα. Συγκινησε πολλούς από τους παρισταμένους η προσφορά μίας μεγάλης γλάστρας με βασιλικό από συντοπίτισσα στην μνήμη της κυρίας Αθηνάς.
 
Ένα ιστορικό τοπόσημο για τον Πύργο….
 
Την σημασία του γεγονότος επισήμανε σε σύντομη παρέμβασή του  ο Δήμαρχος κ. Καννής, που ανέφερε ότι η πόλη του Πύργου αποκτά ένα ακόμη ιστορικό τοπόσημο, στοιχείο απαραίτητο για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Παρών ήταν τα τέκνα και τα εγγόνια της τιμωμένης, αλλά και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Θ. Κόρδας, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων» κ. Αθαν. Δασκόπουλος και οι πρόεδροι Ε.Α.Α.Ν. κ. Ζώης Υφαντής και Ε.Α.Α.Σ. κ. Αθ. Τσιγκρέλης, ο γλύπτης κ. Βασ. Λύγγας κ.ά.
 
Το πρωί της Κυριακής στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου τελέστηκε θρησκευτικό μνημόσυνο για Αθηνά Τσιτσή- Παπαδοπούλου, για την συμπλήρωση ενός έτους από την εκδημία της. Για την προσφορά της η αείμνηστη Αθηνά τιμήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και πολιτιστικούς Συλλόγους της Ηπείρου, της Αττικής και της Ηλείας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: