Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Ποιμαντικές Δραστηριότητες στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 το πρωί, η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Διεύθυνση δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν στο Αμφιθέατρο του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς» της Ιεράς Μητροπόλεως, Επιστημονική Ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς θεολόγους των Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης με θέμα: «Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος. Η αρετή ως παράγων Παιδείας: ´´οὐδέν ἀρετῆς ἴσον´´ (PG 53, 75) και ´´πάσης εὐπορίας μείζων ἀρετή´´ (PG 53, 201)».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Στην Ημερίδα συμμετείχαν περισσότεροι από 100 εκπαιδευτικοί θεολόγοι, η Διευθύντρια Εκπαιδεύσεως κ. Ζωή Βαζούρα, η Σχολική Σύμβουλος Θεολόγων κ. Μαρία Συργιάννη, ενώ εισηγητές ήταν ο Αρχιμ. Μιχαήλ Σαντοριναίος – Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως, οι Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Μαρία Ράντζου και κ. Ευάγγελος Πεπές, ο υποψήφιος δρ Θεολογία κ. Νεκτάριος Σωτηριάδης, η θεολόγος Διευθύντρια του 6ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Θεσσαλονίοκης κ. Ζηνοβία Παπαδοπούλου και ο Ψυχίατρος κ. Αλέξης Λάππας.

Την Ημερίδα παρακολούθησε και χαιρέτισε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ο οποίος παρέθεσε και γεύμα σε όλους τους συμμετέχοντες, ενώ από πλευράς Ιεράς Μητροπόλεως τον συντονισμό είχε ο Αρχιμ. Βαρνάβας Γιάγκου, Διευθυντής του Τομέα Ποιμαντικής και Νεότητας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Μητροπολίτης κ. Φιλόθεος κατόπίν προσκλήσεως του Διοικητικού Συμβουλίου επισκέφθηκε την ΧΑΝΘ, η οποία ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη από τον μακαριστό Μητροπολίτη Γεννάδιο, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος Πρόεδρός της.

Εκεί τέλεσε, μαζί με τον Αρχιμ. Ευσέβιο Νακόπουλο και τον Διάκ. Σπυρίδωνα Καραταΐδη, τον καθιερωμένο Αγιασμό στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Στεφάνου και στη συνέχεια πραγματοποίησε ομιλία σε πολυπληθές νεανικό κοινό με θέμα «Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης στα ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΝΘ

ΒΙΝΤΕΟ ΟΜΙΛΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΝΘ

               Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024 το πρωί, στο Αμφιθέατρο του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς» της Ιεράς Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε Ημερίδα Κατηχητριών και Κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως με θέμα «ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ», στην οποία μίλησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, ο Ψυχίατρος κ. Αλέξης Λάππας και ο Εκπαιδευτικός κ. Ζαχαρίας Σπανός.

               Την Ημερίδα χαιρέτισαν ο Μητροπολίτης κ. Φιλόθεος και ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Πρωτοπρεσβ. Αθανάσιος Γκίκας, ο οποίος προήδρευσε και στην πρώτη συνεδρία, ενώ στην δεύτερη προήδρευσε ο θεολόγος κ. Γρηγόριος Μαυροκωστίδης.

               Συμμετείχαν περισσότεροι από 200 κατηχήτριες και κατηχητές και οι Ιερείς - υπεύθυνοι Νεότητος των Ενοριών, ενώ την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Διευθυντής Νεότητος Αρχιμ. Βαρνάβας Γιάγκου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΚΑΤΗΧΗΤΩΝ

               Το απόγευμα του Σαββάτου, στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ροτόντα, πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Συναυλία Εκκλησιαστικών Ύμνων με τίτλο «ΦΩΣ ΗΧΩΝ ΚΑΙ ΛΕΞΕΩΝ – ΕΝ ΒΗΘΛΕΕΜ», προεόρτια της Μεγάλης Δεσποτικής Εορτής των Χριστουγέννων.

               Στη Συναυλία συμμετείχαν ο Χορός Ψαλτών «Εργαστήρι Παρασημαντικής», υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου, δρος Σωτηρίου Δεσπότη και η Νεανική Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση του κ. Ηρακλή Παναγόπουλου.

               Η Ροτόντα γέμισε ασφυκτικά από Θεσσαλονικείς, ενώ την Συναυλία επιλόγησε ο Μητροπολίτης κ. Φιλόθεος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΤΟΝΤΑ

               Το πρωί της Κυριακής 24 Νοεμβρίου (ΙΓ’ Λουκά) ο Μητροπολίτης κ. Φιλόθεος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Παναγίας «της Δεξιάς» στην περιοχή «Καμάρα» της Θεσσαλονίκης και κήρυξε τον θείο λόγο.

ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΕΞΙΑ

               Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, στην οποία από του ιερού Βήματος συμπροσευχήθηκε και ο Γέρων Μητροπολίτης κ. Άνθιμος, εψάλη και τον Μνημόσυνο των Κτητόρων του Ιερού Ναού, ενώ συνεχάρη και τους ιερείς του Ναού Αρχιμ. Ευθύμιο Βακαλάκη και Πρωτ. Γεώργιο Χειλά, καθώς και τον αφυπηρετήσαντα Πρωτ. Αγάπιο Παπαδόπουλο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΕΞΙΑ

               Το απόγευμα της Κυριακής, ο Μητροπολίτης κ. Φιλόθεος μετέβη στον ιστορικό Βυζαντινό Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Άνω Πόλης, όπου προέστη της Λιτανεύσεως της ιεράς Εικόνος και του ιερού Λειψάνου της Αγίας Αικατερίνης και στη συνέχεια χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, κατά την διάρκεια του οποίου κήρυξε τον θείο λόγο ο ιεροκήρυξ Αρχιμ. Κωνσταντίνος Φουντουκίδης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

               Το πρωί της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης λειτούργησε ο Μητροπολίτης κ. Φιλόθεος, ο οποίος μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου κήρυξε τον θείο λόγο προς τους πιστούς, ενώ στην Απόλυση συνεχάρη τον Προϊστάμενο Αρχιμ. Νεκτάριο Τριανταφυλλίδη για την φιλόκαλη διάθεσή του και την διεξαγωγή της Πανηγύρεως.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ιστοσελίδα της Ι.Μ.Θ εδώ και καιρό είναι υπό κατασκευή. Έτσι, όποιος την αναζητεί, "πέφτει" στην αντίστοιχη σελίδα των παλαιοημερολογιτών. Στην ανακοίνωση διαβάσαμε για εκδηλώσεις που έγιναν. Ευχαριστούμε, αλλά χρήσιμο θα ήταν η Μητρόπολη να μας πληροφορεί εγκαίρως και για εκδηλώσεις που θα γίνουν, ώστε όσοι ενδιαφέρονται να μπορούν να παρευρίσκονται. Μένω κοντά στην Ροτόντα και απορώ για το ποιοι και πότε ενημερώθηκαν για την συναυλία, ώστε ο χώρος μάλιστα να είναι ασφυκτικά γεμάτος!! Απορώ με την σχετική αδράνεια του γλυκού μας Μητροπολίτη για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ενημέρωσης των πιστών Θεσσαλονικέων διότι και νέος είναι και ταλαντούχος και σύγχρονος, ωστόσο, επικοινωνιακά νομίζω ότι η Μητρόπολη έχει μείνει πίσω.

Γιάννης Ιωαννίδης είπε...

Το προηγούμενο σχόλιο ήταν δικό μου, ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Στίς φωτογραφίες που παρουσιάζονται, βλέπουμε μέσα στον ναό του Αγίου Γεωργίου Ροτόντας βιολιά, βιολοντσέλλα, φλάουτα, κλαρινέττα, όμποε, φαγκόττα, τύμπανα καί μεταλλόφωνα.
Καί φυσικά δέν πρόκειται για μία μικρή επαρχιακή πόλη, αλλά για την Θεσσαλονίκη, πού διαθέτει Μέγαρο Μουσικής, αίθουσες συναυλιών, θέατρα, που θα μπορούσαν άνετα να στεγάσουν μία συναυλία.
Αλλά όσες αίθουσες καί άν έχουμε, πρέπει οπωσδήποτε να βάλλουμε μουσικά όργανα μέσα στούς ναούς, για να ομοιάσουμε μέ τους Δυτικούς καί τα "πεφωτισμένα έθνη της Ευρώπης".
Πρέπει κι εμείς να γίνουμε "μοντέρνοι".

Ανώνυμος είπε...

Στη διάρκεια πολλών ετών υπήρξαν αψιμαχίες αν το κτήριο της Ροτόντας είναι θρησκευτικό η πολιτιστικό μνημείο μέχρι την απόφαση του ΣτΕ το 1999, που αποδίδει οριστικά τη Ροτόντα στα πολιτιστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης.
Η Ροτόντα είναι μουσείο σήμερα που κάποιες φορές το προσφέρουν στην Εκκλησία για κάποιες ελάχιστες λατρευτικές συνάξεις όμως δεν είναι της Εκκλησίας αλλά του Υπουργείου πολιτισμού. Το σχόλιο του φίλου δείχνει ότι δεν γνωρίζει τα γεγονότα αλλά όπως τα έχει στο μυαλό του.

Η Ροτόντα φιλοξένησε τρεις θρησκείες το αρχαίο Δωδεκάθεο, τον Χριστιανισμό και τον Μωαμεθανισμό, υπήρξε μητρόπολη της Θεσσαλονίκης από το 1524 έως το 1591 (μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος). Το αρχαιότερο μνημείο της πόλης (μαζί με την Καμάρα) χτίστηκε στα χρόνια του Καίσαρα Γαλερίου γύρω στα 306 μ. Χ., ως ναός του Δία ή του Κάβειρου. Θεών που είχαν ως προστάτες τους οι τετράρχες (Διοκλητιανός, Γαλέριος, Μαξιμιανός, Κωνσταντίνος Χλωρός). Είναι πιθανό το κτίριο να προοριζόταν για Μαυσωλείο του αυτοκράτορα Γαλερίου, το οποίο τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, αφού ο Γαλέριος πέθανε και τάφηκε μακριά από τη Θεσσαλονίκη..
Το 1917 έγιναν εργασίες για την μετατροπή του ναού σε «Μακεδονικό Μουσείο», που τελικά δεν υλοποιήθηκε. Τη Ροτόντα κοσμούσε από το 1912 μέχρι το 1955 σταυρός στον τρούλο, ο οποίος εκείνη τη χρονιά αφαιρέθηκε σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί ως ρωμαϊκό μνημείο. Τότε περίπου απαγορεύεται και η τέλεση λειτουργίας εκεί..

Ανώνυμος είπε...

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, αγαπητέ φίλε 11 - 05, δέν είναι Ιερά Σύνοδος.
Οταν το κτίριο καθαγιάστηκε καί λειτούργησε ως ναός επί 1200 χρόνια, θα έπρεπε να παραμείνει ναός, ειδικά σήμερα που δέν ευρισκόμαστε υπό ξένη κατοχή.
Στίς φωτογραφίες φαίνονται ψηφιδωτά με εκκλησιαστικές παραστάσεις, τα οποία ασφαλώς δέν έφτιαξαν οι Ρωμαίοι, ούτε οι Μουσουλμάνοι.
Μπορεί άλλοι Οργανισμοί, Ιδρύματα, Πανεπιστήμια κλπ. να μήν σέβονται την Ιερότητα του χώρου, αλλά η ίδια η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να μήν διοργανώσει εκδήλωση με συμφωνική ορχήστρα σε αυτόν τον χώρο.
Υπάρχουν πολλοί καλοί χώροι στη Θεσσαλονίκη γι αυτόν τόν σκοπό.

Ανώνυμος είπε...

Είσαι αθεόφοβος με τα όσα γράφεις και παραπλανάς τον θρησκευόμενο λαό. Δεν γνώριζα καθόλου γι αυτή τη συναυλία. Μπήκα, διάβασα και είδα ότι ήταν μια συναυλία βυζαντινής μουσικής με έναν πάρα πολύ μεγάλο, σπουδαίο άνθρωπο οποίος διηύθυνε τη χορωδία. Τι να σου πω! Από κει και πέρα είσαι για κλάματα, Εσύ είσαι για κλάματα και όχι όλος αυτός ο κόσμος ο οποίος πήγε να απολαύσει τη βυζαντινή μουσική μέσα σε έναν χώρο εκκλησιαστικό κάποτε θα πρέπει να σταματήσουνε φωνές που πλάθουν μυθεύματα και παρασύρουν τον κόσμο. Συγχαρητήρια για την εκδήλωση μακάρι να δινόταν η ίδια εκδήλωση σε Ναό της Αθήνας και άλλων πόλεων.