Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Αγιασμός στο Πανεπιστήμιο Πατρών - Αλέξανδρος Κολλιόπουλος



Την εξ ύψους βοήθεια ζήτησε σύσσωμη η Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Πανεπιστημίου Πατρών εν΄ όψει της νέας περιόδου. Σήμερα το πρωί στο αμφιθέατρο της Πρυτανείας τελέσθηκε Αγιασμός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου ενώ παρέστησαν ο Αρχιμανδρίτης π. Πέτρος Μποζίνης, οι Πρεσβύτεροι π. Παναγιώτης Ρόδης, π. Παναγιώτης Θωμάς, π. Στυλιανός Μασσαράς και ο Διάκονος Σεραφείμ Αργυρόπουλος.

Την σεμνή τελετή προλόγισε ο Καθηγητής του Φυσικού Τμήματος κ. Πέτρος Περσεφόνης λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «...Επί τριανταπέντε ολόκληρα χρόνια ζούσαμε στην ψευδαίσθηση της ευμάρειας που υπηρέτησε το πάθος της πλεονεξίας μας. Και μέσα σε ένα χρόνο το σαθρό αυτό οικοδόμημα που κτίσαμε όλοι μαζί γκρεμίστηκε μπροστά στα μάτια μας σαν χάρτινος πύργος. Καταντήσαμε σήμερα να έχουμε το θλιβερό προνόμιο της πιο διεφθαρμένης χώρας της Ευρώπης. Γιατί άραγε; Τι έφταιξε γι’ αυτό; Πότε και πώς πήραμε τη ζωή μας λάθος;

Όλοι ξέρουμε ότι η ηθική στον άνθρωπο δεν στέκεται μόνη της αλλά στηρίζεται στην πνευματικότητά του, και ένας ουσιώδης παράγοντας της πνευματικότητας του ελληνικού Λαού επί είκοσι συνεχείς αιώνες υπήρξε η θρησκεία του, η Ορθοδοξία. Μπορεί να υπάρξει ηθική χωρίς θρησκεία; και αν ναι, ποιοι θα είναι ενδεχομένως οι λογικοί πυλώνες μιας τέτοιας ηθικής; Τα άτομα χωρίς θρησκεία συμπεριφέρονται ορθολογικά και οδηγούν στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας στην οποία η οικογένεια διαλύεται, τα άτομα στεγνώνουν από τα ανθρώπινα συναισθήματα του σεβασμού προς τον πλησίον, της φιλαλληλίας, και της ευσπλαχνίας, δηλαδή η κοινωνία γίνεται ένα ασυνάρτητο συνονθύλευμα ακραίων ατομιστών που συνεχώς αποζητούν περισσότερα από το κοινωνικό σύνολο χωρίς να έχουν ίχνος διάθεσης οικειοθελούς ανταπόδοσης. Όταν δεν υπάρχει άλλο όραμα ζωής πέραν από την κατανάλωση και την οικονομική δύναμη τότε η διαφθορά είναι ο μόνος τρόπος ζωής, διότι διαφορετικά αν δεν είσαι διεφθαρμένος είσαι ανόητος.

Οι δύο αντίποδες, ηθική χωρίς θρησκεία και ηθική με θρησκεία. Το ψεύτικο και το αληθινό. Το ψεύτικο όταν το έχεις σου λείπει, σε βασανίζει. Το αληθινό όταν το έχεις, έχεις το πάν. Το αρνείσαι και δεν σε αρνείται. Το διώχνεις και έρχεται.

Αποβάλαμε την Ορθόδοξη πνευματικότητα από τη ζωή μας σαν κάτι μωρό επιζητούντες σοφία. Είναι γνωστό άλλωστε το «Ελλησι σοφιαν αιτούσιν». Η Ορθοδοξία μας όμως δεν είναι σοφία, είναι πέρα από τη σοφία στο χώρο και την άνεση της μωρίας, της όντως σοφίας που σώζει τον άνθρωπο και αυτή δεν αποκτάται με τη μάθηση..."

Καλωσορίζοντας ο νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γεώργιος Παναγιωτάκης τον Σεβασμιώτατο, επισήμανε την αναγκαιότητα σε κοινό αγώνα - εάν χρειαστεί - ώστε να διατηρηθεί η Δωρεάν και Δημόσια Εκπαίδευση. Και ολοκλήρωσε με την ευχή ώστε να γίνει θεσμός ο Αγιασμός στις αρχές του κάθε Ακαδημαϊκού έτους, στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της πόλεώς μας.

Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Χρυσόστομος ο οποίος είπε ότι προσυπογράφει το κάλεσμα του κ. Πρυτάνεως. Μίλησε ακόμη για την πραγματική Ελευθερία του ανθρώπου, την Αγάπη και την Αλήθεια που την βρίσκουμε κοντά στον Χριστό.

* Στην εφημερίδα «Ο Εκκλησιολόγος» του Σαββάτου θα είναι απομαγνητοφωνημένη ολόκληρη η ομιλία του Σεβασμιωτάτου και του κ. Περσεφόνη.

* Κατόπιν ο κ. Πρύτανης δέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο και το λοιπό Ιερατείο στο γραφείο του, όπου υπήρξε εποικοδομητική συζήτηση σε διάφορα ζητήματα.

* Να αναφέρουμε ότι υπήρξε ικανοποιητική προσέλευση των φοιτητών.

Αλέξανδρος Κολλιόπουλος


14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Αγιασμός με την παρουσία του Μητροπολίτη Πάτρας κ. Χρυσοστόμου και την στήριξη του Πρύτανη Παναγιωτάκη έγινε πλέον θεσμός στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Η σημερινή μέρα ήταν μια ανάσα αισιοδοξίας για όσους θρησκεύουν.
Ναι σε αυτό τον χώρο υπάρχουμε και εμείς οι χριστιανοί που επιθυμούν να δίνουν μαρτυρία και παρουσία. Περιμένω την Πέμπτη για την συνάντηση με τον πατέρα Παναγιώτη με λαχτάρα. Απορώ μερικές φορές που ούτε οι αγώνες δεν υπερισχύουν από το να πάω στην συνάντηση. Και κάτι ακόμα η Κυριακάτικη Λειτουργία στο ναό του Πανεπιστημίου είναι το κάτι άλλο.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Πάτρα πρωτοπόρα. Από τις φωτό είδα πολύ φοιτητόκοσμο.

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους να γεμίζουν τα αμφιθέατρα και για προσευχή. Αξιέπαινη η συμμετοχή, σημαντική η παρουσία Μητροπολίτη και Πρύτανη. Προτείνω να διοργανωθεί και μια ομιλία θεολογικού περιεχομένου με συζήτηση. Είναι τόσα τα θέματα που μας ενδιαφέρουν και η εκκλησία κάτι έχει να προτείνει. Γιατί να μιλάνε οι άλλοι και οι εκκλησιαστικοί να σιωπούν; Ας γίνει η αρχή….

Ανώνυμος είπε...

Η συνεργασία Εκκλησίας και Πανεπιστημίου θα φέρει κάτι το καλό. Μετά την μεταπολίτευση υπήρχε εχθρική διάθεση από μέρους πανεπιστημιακών προς την Εκκλησία. Ήλθε ο καιρός για ομαλή συμπόρευση. Όλες οι φωνές πρέπει να ακούγονται. Συγχαίρω τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου που παραβρέθηκε στον Αγιασμό. Μου άρεσε και μένα η σκέψη για παρουσιάσεις θεμάτων όπου θα λάβουν μέρος πανεπιστημιακοί και θεολόγοι.
Κυριακή Θεοδωρακοπούλου

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Περσεφόνης αν και Φυσικός μίλησε υπέροχα. Από φοιτητές καλά πήγε η σύναξη αυτή. Έχω την εντύπωση ότι φέτος δεν έδωσαν το παρών αρκετοί καθηγητές. Η όλη εκδήλωση ήταν τέλεια. Έπαινοι και συγχαρητήρια και σε όσους προετοίμασαν την συνάντηση και μάλιστα σε αυτούς που αφισοκόλλησαν και μετάφεραν το μήνυμα του αγιασμού στις σχολές. Ήταν σπουδαία η μέρα αυτή για όλους μας. Σημαντικά ήσαν και τα όσα με γλυκύτητα και απλό λόγο μας είπε ο επίσκοπος ο οποίος πραγματικά μπορεί και μιλάει στην γλώσσα της νεότητας.
Άγγελος

Ανώνυμος είπε...

Δόξα τω Θεώ!
Η ευκαιρία του Αγιασμού είναι μεγάλη ευλογία για όλους μας!
Μακάρι να συνεχιστούν παρόμοιες προσπάθειες και να ευλογήσει ο Θεός τους αγώνες των φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου!

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική η πρωτοβουλία της τέλεσης του Αγιασμού. Είναι μια ευλογημένη παράδοση να τελούν στην αρχή κάθε έργου οι χριστιανοί αγιασμό. Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι αυτονόητο να ξεκινήσουν τα σχολειά με αγιασμό. Σε λίγους πανεπιστημιακούς χώρος έχω μάθει για κάτι παρόμοιο. Η ευλογία την οποία έδωσε ο Μητροπολίτης και η παρουσία του Πρύτανη και των φοιτητών είναι η μαγιά για κάτι περισσότερο και στην Πάτρα και σε άλλα Πανεπιστήμια της πατρίδας.

Ανώνυμος είπε...

Είναι γεγονός ότι δεν ήσαν αρκετοί Καθηγητές στην εκδήλωση, όπως εύστοχα επισημαίνει ο παραπάνω σχολιογράφος. Όμως, την ώρα εκείνη είχαν συνάντηση στην Πρυτανεία. Σημαντικό ότι ο Πρύτανης κ. Παναγιωτάκης ανέβαλε σημαντική υποχρέωση, ώστε να παραστεί στον Αγιασμό. Μάλιστα υποσχέθηκε σε κατ΄ιδίαν συνομιλία μετά το τέλος της εκδηλώσεως ότι θα πραγματοποιήσει όλα όσα του προτείνει ο Σεβασμιώτατος ώστε η τοπική Εκκλησία να έχει την παρουσία που της αρμόζει στον χώρο της σοφίας και της γνώσης.
- Το Πανεπιστήμιο των Πατρών είπε, δεν θα ακολουθήσει επί των ημερών του το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης όπου δεν ενέκρινε στον Μητροπολίτη κ. Άνθιμο ανάλογη εκδήλωση.Μαζί κ. Κολλιόπουλε πήγαμε στον άγιο Πατρών μόλις εκλέχθηκα για να λάβω την ευχή του και τις ευλογίες του. Και μαζί του θα πορευθεί η Πανεπιστημιακή Κοινότητα σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος για τους νέους και την Παιδεία μας.
Αλέξανδρος Κολλιόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Όσους αγιασμούς και να κάνουν το δημόσιο πανεπιστήμιο χρεοκόπησε. Η μόνη ελπίδα στην διοίκηση να μπουν μάνατζερ και να σταματήσει η κυριαρχία των μπίζνεσμαν καθηγητών.

Ανώνυμος είπε...

Το ότι ο Πρύτανης παραβρέθηκε στον Αγιασμό και μετά στην Πρυτανεία εδέχθη τον Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο και τους συνεργάτες του κατέδειξαν ότι έχει σεβασμό και ευλάβεια. Τα όσα ο κ. Κολλιόπουλος μαρτυρεί με το σχόλιο 10,24 αποδεικνύει ότι ο Πρύτανης αξίζει πολλά. Μακάρι το παράδειγμά του να το δουν και άλλοι συνάδελφοί του.

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Πολύ χαιρόμαστε για την ωραία αυτή στάση του πανεπιστημίου, την παρουσία των παιδιών και την προθυμία του Σεβαμσιότατου να ανταποκριθεί.

Ανώνυμος είπε...

Είναι ένα σπουδαίο γεγονός ο Αγιασμός σε χώρο Πανεπιστημιακό. Ο Μητροπολίτης Πατρών φροντίζει από ότι φαίνεται να διατηρεί «καλές σχέσεις» με όλους τους φορείς της περιφέρειάς του. Του αξίζουν συγχαρητήρια. Σε κάποιους Πανεπιστημιακούς χώρος δεν τολμά να πατήσει Μητροπολίτης. Ο Πατρών κ. Χρυσόστομος όχι μόνο έκανε τον Αγιασμό, αλλά και μίλησε. Μπράβο στον Μητροπολίτη και συγχαρητήρια και στον Πρύτανη όπου έχει κατανοήσει ότι η συνεργασία με την Εκκλησία είναι για το καλό των νέων.

Ανώνυμος είπε...

Ενθαρρυντική η τελετή. Συγχαίρω αυτούς που είχαν την οργάνωση. Επαινώ τον υπεύθυνο ιερατικό σύνδεσμο μητροπόλεως με πανεπιστημιακή κοινότητα. Ο Μητροπολίτης και Πρύτανης να στηρίζουν κάθε φοιτητική πρωτοβουλία.

Ανώνυμος είπε...

Και η ΧΦΔ Πατρών όπως βλέπω στις φωτό έδωσε το δυναμικό και ουσιαστικό παρών. Συγχαρητήρια συνάδελφοι.