Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

ΕΟΡΤΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ και από τα... ΓΚΙ !!! - Άγγελος Αντωνέλλης

 Τα  φυτά  ΓΚΥ :
1)  Δεν   έχουν   Ρίζες -δεν φυτρώνουν στο έδαφος- αλλά  στα κλαδιά άλλων Δένδρων, αντλώντας απ΄αυτά το νερό με   τα  αναγκαία  γι΄αυτά , ανόργανα θρεπτικά συστατικά , που είναι διαλελυμένα σ΄αυτό.
2)  Διαθέτουν πράσινα φύλλα και φωτοσυνθέτουν παράγοντας έτσι τις δικές τους τροφές.
ΓΙ΄ΑΥΤΟ    ΚΑΙ   ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ    ΣΑΝ    ΗΜΙ- ΠΑΡΑΣΙΤΑ
Έτσι   αυτά   τα   φυτά,  που  ‘’φύονται‘’ εξ΄ολοκλήρου  επάνω  στα δένδρα, δεν διατρέχουν  το κίνδυνο  να  αποτελέσουν λεία για τα φυτοφάγα εδαφόβια ζώα.
Ωστόσο αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν έναντι των φυτών της ξηράς  συνδέεται  άμεσα
με τις  παρακάτω  αναφερόμενες δυσκολίες επιβίωσης και εξάπλωσής τους :
1) Η  Διασπορά  και  Φύτρωση των σπόρων τους   στους  σκληρούς και  συμπαγείς  κλάδους   των δένδρων ξενιστών τους ....!!!!!,   και φυσικά   δίχως τη φροντίδα κάποιου Κηπουρού !!!!!
2) Επειδή  τα περισσότερα από αυτά τα φυτά είναι ΔΙΟΙΚΑ, άλλα δηλαδή παράγουν θηλυκά  άνθη και άλλα αρσενικά, έτσι  θα πρέπει να υπάρχουν στις περιοχές που ευδοκιμούν σε  ικανό αριθμό και  γκί με  αρσενικά και γκι με θηλυκά άνθη,  αλλά παράλληλα και σε ικανό αριθμό και τα δένδρα –ξενιστές όπου αυτά φιλοξενούνται .....ώστε να είναι εφικτή η γονιμοποίησή τους σε  μεγάλο ποσοστό.
3) Η   επικονίαση των λουλουδιών τους , θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη σε μεγάλο βαθμό και δεν πρέπει να επαφίεται μόνο μέσω του αέρα.....
Πώς τελικά  ικανοποιούνται – αντιμετωπίζονται  όλες οι παραπάνω προυποθέσεις ;;; 
Σεις   τι  πιθανές    στρατηγικές   αντιμετώπισης   θα  προτείνατε   στον  υπεύθυνο της  βιοκοινότητας για τη διατήρηση  της ισορροπίας  του οικοσυστήματος  ;;;
Δείτε στο video ,  σε συγκεκριμένο  οικοσύστημα   μια,
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ - ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ  ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ – ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΓΚΙ ,

που αφορά  τη συνεργασία συγκεκριμένου είδους πουλιού κατάλληλου, για την αναγνώριση του καρπού του γκί , του τρόπου πρόσληψής του, της κατάποσής του, της μερικής περιφερειακής μόνο πέψης του, της σύντομης διαδρομής του στο πεπτικό σωλήνα του πτηνού (15min), της μη συνολικής πέψης του, την αποβολή του και την απόθεσή του σε κάποιο, κλάδο και όχι στο έδαφος, με το παχύρευστο  κολλώδες  περίβλημα του σπόρου ,και τον ίδιο το σπόρο απείρακτο, σώο, ΩΣ  ΑΛΛΟΣ - ΙΩΝΑΣ ΕΝ ΤΗ ΚΟΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΗΤΟΥΣ ΤΗΣ ΘΑΛΛΑΣΗς) ώστε αυτό  να είναι σίγουρο ότι θα είναι στερεωμένο πλέον στο κλάδο , αλλά και η άμεση φύτρωσή του –και μόνιμη πλέον  εγκατάσταση  και αύξηση του νέου ΓΚΙ... και,, και.... !!!!) και όχι μόνο αυτά....




Το video https://youtu.be/KhH8PCF0Uig μας παρουσιάζει μια τέτοια εντυπωσιακή συνεργασία  μεταξύ ενός πτηνού MISTLETOEBIRD  με κάποια ποικιλία ΓΚΥ στην Αυστραλία.

  Ύστερα από τα παραπάνω , ο λόγος του  Μεγάλου Βασιλείου στην Εξαήμερο  :
 '' ..Ουδέν αναίτιον, ουδέν από ταυτομάτου, πάντα έχει τινά σοφίαν απόρρητον, 
    ουδέν απρονόητον, ουδέν ημελημένον παρά Θεού ..,
    είδον ταύτα εγώ, και την εν πάσι του Θεού σοφίαν εθαύμασα .'' ,  πόσο παλλαπλά  ιδιαίτερα σήμερα, επιβεβαιώνεται!!!! 
Άγγελος Αντωνέλλης

7 σχόλια:

aggelos antonellis είπε...

Το video προέρχεται από εξαιρετική παραγωγή του BBC με τίτλο :

'' ΤΗΕ SECRET LIFE OF PLANTS ''

Ανώνυμος είπε...

Τα βλέπει καθένας μας αλλά δεν γνωρίζει τι σοφία κρύβουν και αυτά. Πίσω και από τα μικροπράγματά και τα ασήμαντα για μας είναι η σοφία του δημιουργού Θεού.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ βίντεο είναι καταπληκτικό. Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ αυτά που μας δείχνει. Μέσα σε λίγα λεπτά μας λέει τόσα πολλά για την συνεργασία αυτού του πουλιού στην αναπαραγωγή του γκι.
Αξίζει να το δουν το βίντεο.

Ανώνυμος είπε...

Μετά σου λένε ότι τα πάντα έγιναν στην τύχη. Εδώ βλέπει καθένας την Σοφία του Θεού ως Δημιουργού. Κανένας δεν θα μπορούσε να σχεδιάσει αυτές τις λεπτομέρειες με την αξία που έχουν.

Ανώνυμος είπε...

Κατατοπιστικό το βίντεο και σπουδαίες οι επισημάνσεις και οι πνευματικές προεκτάσεις του κ. Αντωνέλλη.

Ανώνυμος είπε...

Θαυμαστά τα όσα διάβασα. Τελικά η δημιουργία αποκαλύπτει την πανσοφία του Δημιουργού. Τέλεια συνεργασία και ωφέλεια φυτού και πτηνού.

Ανώνυμος είπε...

Κάτι το οποίο ελάχιστοι παρατηρούν ή γνωρίζουνε και όμως κρύβει τον Δημιουργό που τα πάντα εν σοφία τα κατασκεύασε. Το σχετικό βίντεο μας αποδεικνύει την αλήθεια των γραφομένων. Συγχαρητήρια στον κ. Αντωνέλλη για την πολύτιμη αυτή πληροφορία και περισσότερο διότι την συνόδευσε με το βίντεο αυτό.