Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Μνήμη του Αγίου νεομάρτυρος Νικήτα από τη Νίσυρο (21 Ιουνίου)


Σήμερα, εορτάζουμε τη μνήμη του έφηβου Nεομάρτυρος Nικήτα από τη Νίσυρο, ο οποίος μαρτύρησε στη Χίο το έτος  1732.
Οι γονείς του Νικήτα ήταν Χριστιανοί οι οποίοι εξωμότησαν και απέστησαν της Ορθοδόξου λατρείας ασπαζόμενοι το Ισλάμ και έφυγαν από τη Νίσυρο και κατοίκησαν στη Ρόδο. Ο Νικήτας όταν ήταν νήπιο ονομαζόταν Μεχμέτ και αγνοούσε την πατρώα πίστη του μέχρι την ημέρα που η μητέρα κάποιου συνομήλικου παιδιού τον εξύβρισε λέγοντάς  τον «άπιστο». Τότε παρακινήθηκε να ερευνήσει το ζήτημα και κατενύγη η καρδία του. Ανεχώρησε για τη Χίο, όπου βρήκε τον Άγιο Μακάριο το Νοταρά και εξομολογήθηκε και καθοδηγήθηκε πνευματικά. Μετέβη στη Νέα Μονή της Χίου όπου ασκήθηκε στη μοναχική πολιτεία.

Μετά από ικανό χρονικό διάστημα στην πνευματική άσκηση, επιθυμούσε να βαδίσει κι αυτός την οδό του μαρτυρίου. Έλαβε ευλογία από τη Μονή και κατέβηκε στη Χώρα της Χίου. Εκεί πιεζόταν έντονα από τους Οθωμανούς να καταβάλει φόρο, το λεγόμενο χαράτζι. Διερχόμενος κάποιος Ιερέας ονόματι Δανιήλ τον ερώτησε «πώς όντας Οθωμανός ζητούν από αυτόν το χαράτζι;» Μόλις έμαθαν την πληροφορία οι κατακτητές προσπάθησαν με κολακείες και απειλές να μεταστρέψουν το φρόνημά του. Αφού δεν κατάφεραν να κάμψουν την θέλησή του, τότε αποφάσισαν να τον ρίξουν στη φυλακή. Εκεί άντεξε με θάρρος για δέκα ημέρες τα βασανιστήρια. Κατόπιν τον οδήγησαν έξω της πόλεως και τον αποκεφάλισαν.
Έλαβε τον αμαράντινο στέφανο του μαρτυρίου σε ηλικία μόλις δεκαπέντε ετών.
«Ἅγιοι Μάρτυρες, οἱ καλῶς ἀθλήσαντες, καὶ στεφανωθέντες, πρεσβεύσατε πρὸς Κύριον, ἐλεηθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν».
Σήμερα επιτρέπεται η κατάλυση όλων των τροφών, διότι είναι η εβδομάδα του Αγίου Πνεύματος. Ακόμη μια ευκαιρία να διδαχθούμε ότι η νηστεία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο για απόκτηση των αρετών.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: