Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ

Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής (580-662), ήταν αρχικά Ηγούμενος της Μονής Χρυσουπόλεως κοντά στην Κωνσταντινούπολη και αγωνίσθηκε για πολλά χρόνια χωρίς «ανώτερη» εκκλησιαστική υποστήριξη, ενώ τα Πατριαρχεία της Ανατολής και η Ρώμη είχαν αποδεχθεί την αίρεση κάτω από πίεση του μονοθελήτου Αυτοκράτορα Κώνσταντος Β΄ (641-668). Ο Άγιος Μάξιμος, χωρίς να κατέχει κάποια ιδιαίτερη θέση στην εκκλησιαστική ιεραρχία - ήταν ένας απλός μοναχός - ύψωσε το θεολογικό του ανάστημα ένας αυτός, εναντίον όλης της «επισήμου Εκκλησίας». Ο Άγιος Μάξιμος υπήρξε κατά τη μαρτυρία των ιστορικών «μέγιστος θεολόγος, ο οποίος εσφράγισε με το αγωνιστικό του σθένος και την πλούσια συγγραφική του προσφορά τη θεολογική αναίρεση της μονοθελητικής αιρέσεως»· επίσης, «είναι δύσκολον να ευρεθή άλλος θεολόγος ο οποίος να επηρέασε περισσότερον την πορείαν της ελληνικής ορθοδόξου θεολογίας από αυτόν».
Ο Άγιος Μάξιμος περιήλθε γη και θάλασσα από την ΚΠολη μέχρι την Ρώμη για να προασπιστεί την Αλήθεια, συνελήφθη, υπέστη φρικτά βασανιστήρια και πέθανε στην εξορία. Δεν έζησε για να παραστεί στην Στ΄ Οικουμενική Σύνοδο, όμως δια των μαρτυρικών αγώνων του υπέρ της Ορθοδοξίας και δια της θεοπνεύστου θεολογίας του απετέλεσε τον εμπνευστή και το θεμέλιο αυτής της Συνόδου.
Όπως διαβάζουμε στο συναξάριο της εορτής της Στ΄ Οικουμενικής Συνόδου η Αγία Σύνοδος καταδίκασε ως αιρετικούς επτά (7) Πατριάρχες (!!) και άλλους Επισκόπους καθώς και αρκετούς κληρικούς.
Αναθεματίστηκαν, καθαιρέθηκαν και εκδιώχθηκαν από την Εκκλησία του Χριστού ως αιρετικοί :
· 4 Οικουμενικοί Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως Σέργιος (610-638), Πύρρος (638-641, 654), Παύλος Β΄ (641-653) και Πέτρος (654-666),
· ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Κύρος (630-642),
· ο Πατριάρχης Αντιοχείας Μακάριος (650-685),
· ο Πάπας Ρώμης Ονώριος (625-638) και
· οι επίσκοποι Στέφανος, Πολυχρόνιος και Κωνσταντίνος.
Και η Σύνοδος δικαίωσε μετά θάνατον τον απλό μοναχό Μάξιμο τον Ομολογητή, τον οποίο είχαν καταδικάσει οι ανωτέρω αιρετικοί μεγαλοσχήμονες Επίσκοποι και Πατριάρχες.
Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΩΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΤΩΝΕΙ
π. Αναστάσιος

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον αυτό το "υπέστη φρικτά βασανιστήρια". Από ποιον αλήθεια; Από χριστιανούς; έστω μονοθελήτας; Και πού; στο "Άγιο" Βυζάντιο; Μα η επίσημη ιστορία μας άλλα υποστηρίζει. Εκεί όλα ήταν τέλεια. Διότι εμείς οι ορθόδοξοι, εμείς οι Έλληνες, συγγνώμη, εμείς οι Ρωμιοί εννοούσα, ....
Καιρός να δούμε τα πράγματα όπως ήταν, να πάψουμε να πιστεύουμε ότι το Βυζάντιο ήταν το κράτος του Θεού ή μάλλον να καταλάβουμε ότι το Βυζάντιο ήταν το κράτος του Θεού με επίσημη και κρατικά υποστηριζόμενη θρησκεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αυτά.
Χρόνια πολλά στους εορτάζοντας.
γδμ

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία όσα μας ενημερώνει ο π. Αναστάσιος, αλλά να συμπληρώσω ό,τι: ο Άρειος ήταν ιερεύς, ο Ευτυχής αρχιμανδρίτης, και επίσης ότι έχομε-εαν γνωρίζομεν εκκλησιαστικην ιστορίαν ουχί επιλεκτικώς-, πολλούς μοναχούς που εξετράπησαν σε αιρέσεις παρασύροντας και τον απλό λαό, και ιερείς και ιερομονάχους. Διαβάζουμε στον βίο του οσίου Σάββα ό,τι ένας μεγάλος αριθμός μοναχών της Λαύρας του εξέπεσαν στον Ωριγενισμό. Ο εκπεσμός στην αίρεση δεν είναι "προνόμιο" των Πατριαρχών, αλλά κινδυνεύουμε άπαντες-εξάλλου έχουμε πλειάδα Πατριαρχών που ορθοτόμησαν και ορθοτομούν την πίστιν. Η Αλήθεια είναι γνώρισμα της Εκκλησίας και όχι μεμονωμένων προσώπων ή ομάδων.
- Συμφωνώ και επαυξάνω με όσα γράφει ο γδμ.
πβρ.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή ανρτήση .....Κάνω μια εργασία για τον Αγ. Μάξιμο τον Ομολογητή. Αν μπορείτε στείλτε καμιά βιβλιογραφία για το που μπορώ να βρω στοιχεία για τον Αγ. Μάξιμο ευχαριστώ...

Ανώνυμος είπε...

Αρκετά υπερβολικό το βλέπω το κείμενο. Μέσα στις χιλιάδες των επισκόπων υπάρχων και καμιά δεκαριά από αυτούς, αυτό δεν λέει τίποτα. Αυτόν που υπονοείς, είναι διδάσκαλος της Ορθοδοξίας, και διδάκτορας του Κανονικού Δικαίου.
Επί τη εορτή σου χρόνια πολλά και καρποφόρα.

Ανώνυμος είπε...

Πάντα οι λίγοι καθαροί υπηρετούν την ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Το βυζάντιο δεν ήταν ούτε άγιο ούτε κολασμένο .Αλλά εξασφάλισε συνθήκες για την πρόοδο τής Εκκλησίας.Κι εμείς σήμερα καλούμεθα να μιμηθούμε και να απορρίψουμε.Καλή φώτιση,λοιπόν.

Ανώνυμος είπε...

Οι καθαροί;;;;;;;;;;;;
Αιρετικοί δεν ήταν αυτοί;;;;;
Για κοίτα τι ακούς!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Π. Αναστάσιε, πολύ καλό. Χρόνια πολλά!