Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

"Επομένως πόλεμος. Γρηγορείτε Συνέλληνες!" - Βύρων Πολύδωρας

Στο πλευρό της δασκάλας από τη Ραφήνα, η οποία κατακεραυνώνει το νέο βιβλίο Γραμματικής της έκτης δημοτικού τάσσεται με φλογερή ανακοίνωσή του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας, μιλώντας για "πόλεμο".

Η ανακοίνωση του κ. Πολύδωρα αναφέρει:

"Μετά λύπης μου, όπως διαβάζω στις εφημερίδες 'Δημοκρατία', 'Ελεύθερο Τύπο', 'Αδέσμευτο Τύπο', 'Εστία', 'Βραδυνή', 'Έθνος' και 'Νέα' πρόκειται περί οργανωμένου σχεδίου.

Η διάλυση της γραμματικής και της γλώσσας γίνεται με… 'επιστημονική' υποστήριξη βαρέος πυροβολικού 140 πανεπιστημιακών! Δεν είναι λάθος ή αμέλεια. Είναι 'προμελέτη'.

Μας λέγουν με πρωτοφανή οίηση: 'Πώς τολμάτε, εσείς οι μη λέκτορες, οι μη ειδικοί, οι μη γλωσσολόγοι, οι αγράμματοι, μ' ένα λόγο να αντιστέκεσθε;'. Επομένως, ΠΟΛΕΜΟΣ! Γρηγορείτε Συνέλληνες!".

Σημειώνεται ότι το νέο "γλωσσικό ζήτημα" ανέκυψε μετά από άρθρο εκπαιδευτικού σε ιστοσελίδα συλλόγου δασκάλων της Ραφήνας.

Η εκπαιδευτικός υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως λανθασμένα στο βιβλίο αναφέρεται πως η ελληνική γλώσσα έχει πέντε φωνήεντα και συγκεκριμένα τα "α, ε, ι, ο, και το ου", ενώ σημειώνει πως και στα σύμφωνα "από 17, έμειναν μόνον τα 15!!! Τα ξ και ψ δεν υπάρχουν πλέον!!!".

Δείτε σε pdf το βιβλίο της Ε' και ΣΤ' Δημοτικού

Πηγή: Nooz.gr

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα αναπαράγεις αυτές τις βλακείες;;;; Η δασκάλα της ραφήνας είναι άσχετη, να περάσει από πειθαρχικό άμεσα...
Η γραμματική και η γλώσσα εξελίσσεται

Ανώνυμος είπε...

Προσπαθούν μεθοδικά να καταργήσουν το αλφάβητο και να εισαγάγουν το λατινικό.
Αίσχος τα υποχθόνια σχέδια δεν θα περάσουν. Η Ελληνική γλώσσα θα συνεχίσει να υπάρχει.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνούμε ότι η γραμματική και η γλώσσα εξελίσσονται!Αλλά προς το χιρότερο!Προς την κατεύθυνση της αγραμματωσύνης και της γλωσσικής αναρχίας όπως καταφαίνεται απ τις αρλούμπες και τις κοτσάνες κάποιων μαρκουτσοφόρων αμφοτέρων των φύλων στα ΜΜΕ!

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η αλλοίωση γίνεται σε άλλες γλώσσες ή μόνο στην Ελληνική;

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως καμμία γλώσσα στον κόσμο δεν κατακρεουργήθηκε τόσο όσο η όμορφη Ελληνική.

Ανώνυμος είπε...

Ο νικήσαντας τον Ελύτη


Ισως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της δημόσιας εικόνας του υπουργού Δημόσιας Τάξης είναι η σχέση του με τη γλώσσα και τα γράμματα. Ο ίδιος περηφανεύεται ότι έχει συγγράψει σχεδόν 40 βιβλία. Βέβαια, τα περισσότερα είναι απλά φυλλάδια ή ανθολογίες επιφυλλίδων και άρθρων, πράγμα που συμβαίνει συνήθως με τους πολιτικούς (και τους δημοσιογράφους). Αλλά κοινή πεποίθηση είναι ότι πρόκειται για τον «διανοούμενο της δεξιάς» (Γ. Λακόπουλος, «Το Βήμα», 10/5/05), για έναν «απαράμιλλο ρήτορα», του οποίου «η ποιότητα λόγου οφείλεται πέρα από το πηγαίο ταλέντο στην απέραντη ευρυμάθεια» (Φώτης Παπαθανασίου, «Απόφαση», 14/6/05).

Ας μας επιτραπεί να αμφιβάλλουμε. Και επειδή δεν έχει ακόμα εφευρεθεί το κατάλληλο τεστ γνώσεων που θα πιστοποιεί τη διάκριση ενός απλού πολυλογά από τον γνήσιο λόγιο, αρκούμαστε στο ακόλουθο στιγμιότυπο που είναι νομίζουμε αποκαλυπτικό.

Στην ίδια παρουσίαση του βιβλίου «Ανταποκρίσεις από τη λογοτεχνία» του Γ. Λιάνη, για την οποία έγινε λόγος σε διπλανές στήλες, ο Β. Πολύδωρας επέλεξε να κλείσει την παρέμβασή του με κάτι έντονο: Αποφάσισε να καταγγείλει αυτούς που κατά τη γνώμη του κακοποίησαν τη γλώσσα του Ελύτη, στην έκθεση του Οργανισμού «Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα» το 1997 για τον ένα χρόνο από το θάνατο του ποιητή.

«Διαμαρτύρομαι», λέει ο κ. Πολύδωρας, «γιατί το 1997 κάνανε μια λαμπρή έκθεση, αλλά χρησιμοποιήσανε μια κακή λέξη. Μια λαμπρή έκθεση (σ.σ.: βάζει τα γυαλιά του και συμβουλεύεται τις σημειώσεις του) που την έβγαλαν "Ο νικήσαντας τον Αδη". Ο Ελύτης, αν ζούσε τότε, θα τους μαστίγωνε. Σας ευχαριστώ θερμά».

*Μέσα στα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, ακούστηκε η διαμαρτυρία της συντρόφου του ποιητή Ιουλίτας Ηλιοπούλου, που επισήμανε ότι ο τίτλος της έκθεσης είναι αυτούσιος στίχος του Ελύτη.

*«Τι λέτε;» ήταν η αντίδραση του έκπληκτου κ. Πολύδωρα. «Απολογούμαι και προς τον Ελύτη και προς εκείνους που δέχτηκαν την κριτική παρατήρηση. Δικό μου σφάλμα. Δεν είμαι αλάνθαστος».

Δεκτή η συγνώμη. Ομως το σφάλμα ήταν διαφωτιστικό. Σημαίνει ότι δεν έχει διαβάσει το «Αξιον Εστί», δεν το έχει καν ακούσει από τη μελοποιημένη εκδοχή του Θεοδωράκη. Η παραμόρφωση του γραμματικού τύπου είναι τόσο έντονη ώστε θα τη θυμόταν καθένας. Γι' αυτό την επέλεξαν άλλωστε για τίτλο της έκθεσης.

Η Αννα Φραγκουδάκη στο βιβλίο της «Γλώσσα και ιδεολογία» (1987) σχολιάζει το στίχο: «Οταν ο Οδυσσέας Ελύτης αλλοιώνει τη μορφή των μετοχών σ' ένα στίχο του "Αξιον Εστί", κατασκευάζει συνέμφαση με την παράδοση. "Ο νικήσαντας τον Αδη και τον Ερωτα σώσαντας, αυτός ο πρίγκηπας των κρίνων είναι". Με την αλλοίωση των μετοχών παραπέμπει συνηχητικά στη γλώσσα της εκκλησίας και στο δημοτικό τραγούδι και προσθέτοντας τη μινωική τοιχογραφία κατασκευάζει έμμεσα την ενότητα του ελληνισμού με τρία στάδια, κλείνοντας σε μερικές λέξεις ολόκληρη ιδεολογία» (σ. 24).

Στην πρόσφατη διατριβή της για τον Ελύτη (2002) η Μαρία Χατζηγιακουμή αναφέρει κι αυτή «τη χρήση λέξεων αυτούσιων ή παραλλαγμένων από την αρχαία γραμματεία και τα εκκλησιαστικά κείμενα που αρμονικά συνυπάρχουν με τη σύγχρονη γλώσσα» για να ενισχυθεί η «συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού».

Και λοιπόν; Το πρόβλημα δεν είναι ότι διέφυγε ενός πολιτικού η ακριβής διατύπωση ενός στίχου, έστω και πασίγνωστου. Ούτε, βέβαια, είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει όλες τις φιλολογικές αναγνώσεις των λέξεων «που ξενίζουν» στον Ελύτη (Μπαμπινιώτης, «Το Βήμα» 22/3/98). Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο πολιτικός αισθάνεται τόσο αυτάρκης, ώστε είναι έτοιμος να μαστιγώσει στο όνομα του Ελύτη τους παραχαράκτες του έργου του, χωρίς να το έχει καν διαβάσει ο ίδιος. Του αρκεί η γυμνασιακή καθαρεύουσα και είναι έτοιμος να βγάλει αγράμματους όλους όσοι ασχολήθηκαν με το αφιέρωμα στον Ελύτη: καθηγητές πανεπιστημίου, ποιητές, μελετητές.

Ανώνυμος είπε...

Η βίαιη, όμως, επιβολή της ημιμάθειας είναι ίδιον αυταρχικών καθεστώτων και στην καλύτερη περίπτωση θυμίζει την επίσημη κουλτούρα της περιόδου 1967-1974.

Ανώνυμος είπε...

http://www.polytoniko.org/apofth.php?newlang=el&font=Palatino+Linotype&right=no

Ανώνυμος είπε...

Νέα προβλήματα για τις οικογένειες. Τα παιδιά θα μαθαίνουν τη φωνητική γραφή και οι γονείς θα προσπαθούν να τους μάθουν ορθογραφία, κι όλοι θα μπερδεύονται. Αχ Ελλαδίτσα!

Ανώνυμος είπε...

Ποιος είπε ρε παιδιά για φωνητική γραφή; Έλεος δηλαδή!

Ανώνυμος είπε...

Δεν σε βλέπω ετοιμοπόλεμο Πρόεδρέ μου. Σε κάνω για Γιώτα 4 τουλάχιστον. Άφησε λοιπόν του παληκαρισμού και πιες στο κολωνάκι το καφεδάκι σου με τους ομοίους σου. Εμείς ο λαουτζίκος θα δούμε το τι θα κάνουμε.

Ανώνυμος είπε...

Η φωνητική γραφή είναι γκρίκλις με ελληνικούς χαρακτήρες. Η γλωσσική εξέλιξη που ίσως επιβάλλουν.

Ανώνυμος είπε...

Λάου λάου κι όλα τα κόβουν. Το είδα και δεν το πίστευα!

http://esxatianasxesi.blogspot.gr/2012/07/blog-post_2136.html

Ανώνυμος είπε...

2.35
είναι δυνατόν να διαβάζεις αυτές τις βλακείες;
ο άνθρωπος παραπέμπει σε άρθρο του Σαραντάκου που λέει ακριβώς τα αντίθετα απ' όσα ο ίδιος υποστηρίζει. Δεν έκανε καν τον κόπο να το ελέγξει. Κι εσύ μας παραπέμπεις εκεί! Έλεος!

Ανώνυμος είπε...

O χρόνος θα δείξει. Ο σκόπος φαίνεται.

Ανώνυμος είπε...

ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟ. ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ 5 ΦΩΝΗΕΝΤΑ ΚΑΙ 15 ΣΥΜΦΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΕΩΝ. ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΛΑΤΙΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ, ΚΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΘΑΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

Ανώνυμος είπε...

Τι έλεος και έλεος; Εγώ δεν βλέπω να έχουμε έλεος για τη μητρική μας γλώσσα και όχι μόνο. Χωρίς κόμματα και ταμπέλες. Αίσχος.

Ανώνυμος είπε...

Μετά θα μας πουν: αφού μαϊμουδίζετε καλά πιάστε κι από ένα δέντρο γιατί τα σπίτια σας ανήκουν στους πολιτισμένους κι όχι στους Έλληνες.
Καληνύχτα.

Ανώνυμος είπε...

http://www.antinews.gr/2011/09/19/122959/