Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Η «ΣΙΓΟΥΡΙΑ» και ο «αδύναμος κρίκος» !! - Ιάκωβος


Η «ΣΙΓΟΥΡΙΑ» και ο  «αδύναμος κρίκος» !!

Έχεις ένα πολύ δυνατό σχοινί. Αν δέσεις τη μια του άκρη σ’ ένα γερό δέντρο και το τραβήξεις από την άλλη άκρη μ’ ένα τρακτέρ, ε! τότε δεν θ’  αντέξει και θα κοπεί! Γιατί κόπηκε, αφού ήταν τόσο δυνατό; Απλούστατα επειδή η δύναμη που εξασκήθηκε πάνω του ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη δύναμη τη δική του. Σε ποιο σημείο κόπηκε; Φυσικά στο πιο αδύνατό του σημείο. Σ’ ένα σημείο που του έλειπε απλά μια κλωστή, ή το είχαν χαράξει μ’ ένα μαχαίρι ή ακόμα σε κάποιο σημείο που είχε υποστεί φθορά από προηγούμενες χρήσεις.
          Ο Ελληνισμός της Κύπρου, κομμάτι  γνήσιο του παγκόσμιου Ελληνισμού, δεν είναι απλά ένα σχοινί, είναι μια γερή αλυσίδα, που αν οι κρίκοι της είναι δυνατοί αλλά ταυτόχρονα και άρρηκτα δεμένοι μεταξύ τους, είναι πολύ δύσκολο να «κοπεί» όσο δυνατό και να είναι το «τρακτέρ» και όση δύναμη και αν εξασκήσει για να την διαλύσει!

Δυστυχώς όμως, ενώ διακηρύττουμε συχνά - και πολύ σωστά - ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι εχθροί μας, αλλά θύματα και αυτοί της σκληρότητας και της αδιαφορίας των ισχυρών της γης και των άδικων επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας που ονειρεύεται να ξαναζωντανέψει την πάλαι ποτέ «Οθωμανική Αυτοκρατορία» και ενώ υποτίθεται ότι θέλουμε να συνομιλήσουμε μαζί τους για να βρούμε λύσεις στα πολλαπλά και συνεχώς επιδεινούμενα προβλήματα που μας χωρίζουν,  εμείς, μεταξύ μας προσπαθούμε αλαζονικά και από καθέδρας να επιρρίπτουμε ασταμάτητα τις ευθύνες ο ένας στον άλλο! «Εμείς κάναμε λάθη; Να παραδεχτούμε τέτοιο πράγμα; Διαψεύδουμε ακόμα και τα ολοφάνερα! Η διάψευση είναι η πιο εύκολη λύση!  «Εμείς» είμαστε όλοι «πατριώτες» και «ήρωες»! Οι «άλλοι» είναι ΟΛΟΙ «προδότες». Απομονώνουμε μεγάλες ομάδες του λαού σαν «άχρηστες» και τους φερόμαστε υποτιμητικά! Κανένας άλλος, εκτός από «εμάς» δεν έχει τη σοφία και τη φρόνηση την «δική» μας. «Εμείς» είμαστε «Θεοί»! Την «ΣΙΓΟΥΡΙΑ» θα την βρείτε μόνο .. όταν σας κυβερνούμε «εμείς»! Όμως, για να πάει μπροστά μια πατρίδα, την ΣΙΓΟΥΡΙΑ και την ΠΡΟΚΟΠΗ δεν πρέπει να την έχουν ΜΟΝΟ αυτοί που εκάστοτε κυβερνούν! Πρέπει να την έχουν πραγματικά, να την βιώνουν και να την αισθάνονται ΟΛΟΙ οι πολίτες της.
Παίρνουμε ατσάλινα ψαλίδια, μικρά και μεγάλα, χαράζουμε και κόβουμε διαρκώς κρίκους. Καμωνόμαστε πως δεν καταλαβαίνουμε πως και ένας κρίκος να αδυνατίσει ή να εξουδετερωθεί, η αλυσίδα δεν θα δουλέψει!
Ας ανανήψουμε κι ας μη παρασυρόμαστε από τον άμετρο κομματικό φανατισμό και την γλύκα της εξουσίας. Ας κατανοήσουμε επιτέλους πως με τη νοοτροπία αυτή πορευόμαστε κατά κρημνών και πως ούτε τα εγγόνια των εγγονιών μας δεν θα απολαύσουν την χαρά μιας δίκαιης, υποφερτής και όχι ταπεινωτικής λύσης.

Ιάκωβος

Δεν υπάρχουν σχόλια: