Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Η μαυροφορεμένη Παναγιά του Τράχωνα. Εκατό έτη από τον εγκαινιασμό του νέου Ναού 1916-2016

Η φωνή της ιστορίας, η σιωπή των προγόνων και το δέος των Ορθοδόξων Χριστιανών ήταν συναγμένα επί τω αυτώ, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016.
Όλοι εκεί, γύρω από το Άγιο Θυσιαστήριο, όπως ιστορικά βίωσε στο παρελθόν η Εκκλησία του Τράχωνα, ο παπά Καλλίστρατος, ο παπά Κυριάκος και άλλοι κληρικοί και λαϊκοί. Δάσκαλοι και ευεργέτες του Τράχωνα. Ένδοξο παρελθόν, πονεμένο παρόν και ελπιδοφόρο μέλλον.
Εκατό έτη από το 1916, από τότε που εγκαινιάστηκε ο νέος, ο σημερινός Ναός της Παναγίας του Τράχωνα.

Οι πιστοί εόρτασαν το γενέθλιο της Θεοτόκου και την Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.
Πλατυτέρα ουρανού και γης, η μαυροφορεμένη Παναγιά του Τράχωνα.

Φύλακας πάσης της οικουμένης, ο Τίμιος Σταυρός. Η ωραιότητα της Εκκλησίας, πιστών το στήριγμα, η δόξα των Αγγέλων και των δαιμόνων το τραύμα.
Οι πιστοί από τη συμφορά του 1974 είχαν σήμερα, τη δεύτερη ευλογία (η πρώτη στις 27/12/2015) να αναβαπτιστούν οι ίδιοι και να αναβαπτίσουν σιωπηλά το Ναό της Θεοτόκου. Το ιερό Θυσιαστήριο της θλιμμένης Παναγιάς.
Μια προσευχή κρυμμένη στα μάτια και στις ψυχές όλων των ευλαβών προσκυνητών:
Αναφώνησαν Κύριε ελέησον!
 Κύριε δώσε φώτιση, ειρήνη, αγάπη, ταπείνωση και συγχώρεση!
 Κύριε ενίσχυσε τη νεολαία σου!
Της εορτής προέστη, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος μαζί και με άλλους κληρικούς.
Η Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας του κατεχόμενου Τράχωνα ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση αυτού του τάματος, αυτού του προσκυνήματος σήμερα στην χάριν της Παναγίας.





Δεν υπάρχουν σχόλια: