Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Τιμήθηκε στην Ώλενα η μνήμη του εθνομάρτυρα επισκόπου Ωλένης Φιλαρέτου

 Τιμήθηκε στην Ώλενα η μνήμη του εθνομάρτυρα επισκόπου Ωλένης Φιλαρέτου
Μία μορφή και μια θυσία που διδάσκει διαχρονικά τον Ελληνισμό
Και φέτος, 13 Σεπτεμβρίου, τιμήθηκε στην τοπική κοινότητα της Ώλενας του Δήμου Πύργου η μνήμα του εθνομάρτυρα επισκόπου Ωλένης Φιλαρέτου, που απεβίωσε μαρτυρικά στις φυλακές της Τριπολιτσάς, τον Σεπτέμβριο του 1821, λίγο πριν πέσει η πόλη αυτή στα ελληνικά Στρατεύματα.



Αφού προηγήθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο της εισόδου του χωριού, όπου υπάρχει προτομή του ηρωικού επισκόπου.
Στεφάνους κατέθεσαν εκ μέρους του Δήμου Πύργου, ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Σεϊντής, εκ μέρους του Δημοτικού Διαμερίσματος Ωλένης ο Πρόεδρος του κ. Λύσανδρος Παπαδόπουλος, εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου ο Αντιπύραρχος κ. Κωνσταντίνος Κατσαριώτης, μαθητές εκ μέρους του Δημοτικού Σχολείου και εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δημοτικός  Σύμβουλος Πύργου κ. Θεόδωρος Κόρδας.
Ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος μετέφερε σε όλους τους παρόντες τις ευχές του Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού. Για την προσφορά του Επισκόπου Φιλαρέτου στον Αγώνα για την Ελευθερία των Ελλήνων το 1821   μίλησε σε σύντομη ομιλία του ο Φιλόλογος του Γυμνασίου Καράτουλα κ. Γεώργιος Κουρκούτας. Μαζί με τον Ιωάννη Βιλαέτη και τον παπα-Αλέξη Οικονόμο ήσαν οι τρεις Ηλείοι που φυλακίσθηκαν και μαρτύρησαν στις φυλακές της Τριπολιτσάς. Επεσήμανε ιδιαίτερα την αξία να προβάλλονται τέτοιες μορφές που προσέφεραν τα πάντα και κοσμούνταν από αρετές σε μία εποχή απουσία προτύπων για τους πάσης φύσεως ηγέτες μας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού  Ωλένης, ενώ το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ωλένης προσέφερε μικρή δεξίωση προς τιμήν όλων των παρευρεθέντων.




Δεν υπάρχουν σχόλια: