Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Έφθασε στην Κύπρο η αντιπροσωπεία από την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας

 
Την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017, έφθασε στην Κύπρο η αντιπροσωπεία από την  Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, η οποία βρίσκεται στο νησί μας με την ευκαιρία της εκδήλωσης ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία 415 προσφυγόπουλων της Κυπριακής τραγωδίας του καλοκαιριού του 1974, στην Ηλεία. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο Θεοφιλέστατος  Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος.
Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία μετέβη στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου εκεί ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των απαγχονισθέντων αδελφών μας κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59. Στο τέλος του τρισαγίου, ο Επίσκοπος Ωλένης κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των ηρώων αδελφών μας.

Το απόγευμα τελέστηκε Εσπερινός στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου στην Αρχιεπισκοπή, με την ευκαιρία της εορτής της Συλλήψεως της Αγίας Άννας.
Του Εσπερινού προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας καλωσόρισε τον Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο και την αντιπροσωπεία και εξέφρασε την χαρά, την οποία τον διακατέχει, με την παρουσία τους στην Κύπρο. Στο τέλος του σύντομου του καλωσορίσματος, ο Μεσαορίας Γρηγόριος, δώρισε ως ανάμνηση στον Επίσκοπο Ωλένης, εικόνισμα της Παναγίας Παντάνασσας του κατεχόμενου χωριού Γερολάκκου.
Στην αντιφώνησή του, ο Επίσκοπος Ωλένης, ευχαρίστησε τους συντελεστές που οργάνωσαν την εκδήλωση αυτή, δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, αλλά και τους ανθρώπους, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στην Ηλεία το 1974, και συμμετείχαν και αυτοί στην οργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Eπίσης, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο και μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη σημερινή εορτή της Αγίας Άννας, τονίζοντας ότι με τη γέννηση της Παναγίας μας, έρχεται η σωτηρία και η ειρήνη του ανθρωπίνου γένους. Τόνισε, ότι η Αγία Άννα μας δίνει ένα μήνυμα ζωής, χαράς και αισιοδοξίας. Χάρη της προσευχής τους και της εμπιστοσύνης τους στο θέλημα του Κυρίου μας, ο Ιωακείμ και η Άννα απέκτησαν παιδί σε προχωρημένη ηλικία.
Ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Μεσαορίας για την τιμή που του έκανε να χοροστατήσει στον Εσπερινό και να απευθύνει λόγους αγάπης και ευχαριστιών για
Στο τέλος του Εσπερινού αναπέμφθηκε δέηση υπέρ ανεύρεσης των αγνοουμένων μας και ταχείας επανόδου όλων των εκτοπισμένων στις εστίες τους και μνημόσυνα πάντων των τελειωθέντων κληρικών, διδασκάλων, κοινοταρχών, εκκλησιαστικών επιτροπών, ιεροψαλτών, ευεργετών, πατέρων και αδελφών Κυθρεωτών.
Στη συνέχεια, ακολούθησε λιτανεία της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Άννας, πέριξ του Ιερού Ναού.
Στον Εσπερινό παρεβρέθηκαν η αντιπροσωπεία από την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και οι εκτοπισμένοι της κωμοπόλεως Κυθρέας, οι οποίοι εόρτασαν την Αγία Άννα Συρκανιάς, στην προσφυγιά.
Ραφαήλ Μισιαούλης




Δεν υπάρχουν σχόλια: