Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Ο Πύργος «ξαναβρίσκει» τον Βιλαέτη μέσα από το έργο και την ζωή του

 Με επιτυχία η εκδήλωση του Σαββάτου
Ο Πύργος «ξαναβρίσκει» τον Βιλαέτη μέσα από το έργο και την ζωή του

 Στην κατάμεστη αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας στον Πύργο παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 30 Νοεμβρίου 2019 το νέο βιβλίο που αφορά την ζωή και την δράση του Ηλείου ήρωα Χαράλαμπου Βιλαέτη. Συγκεκριμένα, η Φιλαρμονική Εταιρεία «Απόλλων» σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολιν Ηλείας παρουσίασαν το βιβλίο που συνέγραψε ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Γεώργιος Κουρκούτας και αποτελεί μία ελάχιστη προσφορά στην μνήμη του κορυφαίου αγωνιστή από τον Πύργο. Ο Βιλαέτης  έπεσε μαχόμενος στην Μάχη του Λαντζοΐου, στις 10 Μαΐου 1821, αλλά παραμένει άγνωστος στο ευρύ κοινό. Στόχος της όλης πρωτοβουλίας, όπως τόνισαν οι διοργανωτές, είναι να τιμηθεί ο ήρωας και να γίνει γνωστή η ζωή του, μετά από την ενδελεχή έρευνα που έγινε σε πηγές και βιβλία που αφορούν την Ελλάδα και την Ηλεία του 1821.


 Η πρωτοβουλία της Φιλαρμονικής και το ενδιαφέρον για το 1821
Στην έναρξη της εκδηλώσεως τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού εις μνήμην του ήρωος, ενώ ακολούθως  το μέλος της Φιλαρμονικής κ. Κυριάκος Κυριακόπουλος απήγγειλε 2 τραγούδια που αφορούν τον Βιλαέτη και καταγράφονται στις σελίδες του βιβλίου.
  Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, που περιέγραψε την όλη προσπάθεια ανάδειξης του Βιλαέτη. Αυτή ξεκίνησε με την οργάνωση της σχετικής εκδηλώσεως στο Λαντζόι του Δήμου Πύργου κάθε Μάιο, με την συνεργασία της Φιλαρμονικής, του Λαογραφικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις» και του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας.  Σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως απηύθυνε ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, που τόνισε το πολιτιστικό έργο της Φιλαρμονικής Πύργου και εξήρε την ερευνητική προσπάθεια του συγγραφέα του βιβλίου κ. Γεωργίου Κουρκούτα, που δείχνει ανάλογο ενδιαφέρον στην γενικότερη προβολή της Ηλειακής Ιστορίας.
Χαιρετισμοί και ιστορική προσέγγιση
Εκ μέρους του Δήμου Πύργου χαιρέτισε την εκδήλωση ο Δήμαρχος κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, που αναφέρθηκε στην συνολική προσπάθεια που στηρίζει και η νέα Δημοτική Αρχή, για να αποκτήσει η πόλη και ο ευρύτερος Δήμος την δική του θέση στην ιστορική πορεία. Για τον σκοπό αυτό και θα αναβαθμιστεί η εορτή μνήμης για τον Βιλαέτη, ενώ για το 2021 ο Δήμος Πύργου θα κινηθεί προς ανάδειξη του ιστορικού παρελθόντος του 1821, με απώτερο στόχο την διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητος του τόπου. Για την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Κοροβέσης, που εκδήλωσε το άμεσο ενδιαφέρον της Περιφέρειας για το 1821, τμήμα του οποίου είναι και η παρουσίαση ηρώων της Ηλείας, όπως ο Βιλαέτης.  
Στην σύντομη παρέμβασή του ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Γεώργιος Κουρκούτας αναφέρθηκε στους ανθρώπους που βοήθησαν την όλη του προσπάθεια και αποτελεί αυτό το βιβλίο αφορμή μεγαλύτερης ενασχόλησης για το 1821. Στο πλαίσιο της εκδηλώσεως προβλήθηκε στην αίθουσα ο πίνακας του ζωγράφου και αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής κ. Στάθη Θεοδόση με θέμα την Μάχη του Λαντζοΐου, τον οποίο πλαισίωναν δύο φουστανελοφόροι, με παραδοσιακές φορεσιές και άρματα του 1821 από την Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Ηλεία του 1821. Για τους 2 φουστανελοφόρους, τους κ. Φώτη Βερβίτα από το Κούμανι Φολόης και Αθαν. Αναγνωστόπουλο από το Γεράκι Ήλιδος, και την όλη προσπάθεια ανάδειξης του 1821 και δημιουργία σχετικού αγήματος φουστανελοφόρων αναφέρθηκε σε σύντομη παρέμβασή του ο επικεφαλής της Ομάδος πρωτοβουλίας, ιστορικός και δημοσιογράφος κ. Θόδωρος Λάμπρος.
Αθαν. Φωτόπουλος : το 1821 πρέπει να το μελετήσουμε μέσα από τους πρωταγωνιστές του
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, την οποία συντόνιζε ο Πανεπιστημιακός κ. Αλέξιος Καράμπελας, ήταν ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος. Ο κ. Φωτόπουλος παρουσίασε την ιστορική διαδρομή του Βιλαέτη και της πόλεως του Πύργου στα προεπαναστατικά χρόνια, ενώ επεσήμανε πολλές από τις άγνωστες ερμηνείες της Ιστορίας. Αφού συνεχάρη τον συγγραφέα για τον τρόπο προβολής των πηγών, ανέφερε ότι μπορούμε να αντλήσουμε πολλά διδάγματα για τον Νέο Ελληνισμό μέσα από την μελέτη του έργου και της ζωής των ηρώων, όπως ο Βιλαέτης, χωρίς να φοβόμαστε να θίξουμε «ευαίσθητες» πλευρές της Ιστορίας.  Τον επίλογο στην εκδήλωση έκανε ο κ. Αλέξιος Καράμπελας, που τόνισε την αξία της Ιστορικής Μνήμης στην εποχή μας.  Η όλη εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου και με τις καλύτερες εντυπώσεις από όλους για την έκδοση ενός ξεχωριστού βιβλίου.
Παρουσίες
Στην είσοδο της αιθούσης υπήρχε χώρος για παρουσία και προμήθεια του βιβλίου «Χαράλαμπος Βιλαέτης (1780-1821)-Ο Ήρωας οπλαρχηγός του Πύργου».  Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για το μορφωτικό και πολιτιστικό έργο της Φιλαρμονικής «Απόλλων».
Ανάμεσα στους άλλους το παρών έδωσαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο Διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ κ. Ιωάννης Μπλούνας, ο Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Γιάννης Αργυρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτριος Νικολακόπουλος, ο τ. Δήμαρχος Γαστούνης κ. Κώστας Λούρμπας, ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν. Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Α. Ηλείας κ. Σωτήριος Γαραντζιώτης, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. Ηλείας κ. Γεώργιος Σταματόπουλος, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδος κ. Κωνσταντίνος Χριπάτσιος, ο Ιστορικός κ. Βύρων Δάβος, ο εκδότης του «Παρατηρητή» και λογοτέχνης κ. Γιάννης Νικολόπουλος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ηλίας Παπαγγελής, ο τ. Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας κ. Β. Βασιλειάδης, οι τ. Αντιδήμαρχοι Πύργου κ. Σπύρος Μπαμπής και Κωνσταντίνος Μποσμής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητικών κ. Αντώνης Χατζηδάκης, ο εκπρόσωπος του ΔΣ του Συνδέσμου Οπλιτών Ηλείας κ. Θεοφάνης Παπαδόπουλος, η τ. Πρόεδρος Εταιρείας Ηλειακών Μελετών κ. Ευγενία Χριστοπούλου,  ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γορτυνίων Ηλείας κ. Γεώργιος Μπράμος, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Παλαιμάχων Κορέας Νομού Ηλείας κ. Κωνσταντίνος Φάρος, ο τ. Περιφερειακός Σύμβουλος Ηλείας κ. Γεώργιος Νικολακόπουλος, η σύζυγος του τ. Δημάρχου Πύργου κ. Λιλίκα Δημητρακοπούλου, ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας κ. Γεώργιος Μαραγκός, ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Παρατάξεως «Αναγένεσις» κ. Αγαθοκλής Κωτσάκης κ.ά.






Δεν υπάρχουν σχόλια: