Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός - Οι Ηλείοι θα προσεύχονται από τα σπίτια τους, καμία Ακολουθία την Μ. Εβδομάδα


Με εγκύκλιό του 1643/7-4-220 ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός αναφέρει ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα όλοι οι Ιεροί Ναοί θα είναι κλειστοί και οι Ηλείοι θα προσεύχονται από τα σπίτια τους.

Δεν θα γίνει περιφορά των Επιταφίων, ενώ η Μεγάλη εορτή της Αναστάσεως θα εορταστεί πανηγυρικά στις 27 Μαΐου.
Στην εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης κ. Γερμανός αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Όλοι μας ζούμε τις δύσκολες ημέρες της πανδημίας του κορονοϊού και πονάμε. Αλλά ο Χριστός Ανέστη και εμείς και οι ενορίτες σας είμεθα Μέλη του και «εάν τε ζώμεν, εάν τε αποθνήσκομεν του Κυρίου εσμέν» (Ρωμαίους ΙΔ΄8). Και επομένως θα συναναστήση και ημάς.
Εφέτος βέβαια δεν θα τελέσουμε τις Ακολουθίες και την θείαν Λειτουργία, δεν θα κοινωνήσουμε, δεν θα κάνουμε περιφορά του Επιταφίου ούτε την τελετή της Αναστάσεως. Θα είμεθα κλεισμένοι στα σπίτια μας, ως οι Μαθηταί του Κυρίου στο Υπερώον.

Όμως χωρίς την απιστίαν και τον φόβον των Μαθητών του Χριστού. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι ο Χριστός είναι Υιός του Θεού, «Θεός αληθινός εκ Θεού αληθινού» και ότι εκουσίως ανέβη στο Σταυρό «ίνα δια του Αίματος Αυτού καθαρίση ημάς εκ πάσης αμαρτίας» και καταβάς εις τον Άδην και Αναστας συνανέστησε και όλους ημάς και μας οδήγησε στα δεξιά του Πατρός.
Εμείς μένουμε στα σπίτια μας δια να προστατεύσωμε τους αδελφούς μας και τον εαυτόν μας βέβαια. Μένουμε στα σπίτια μας για να μην πάθουμε ό,τι έπαθαν οι μεγάλες και πλούσιες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Αγγλία η Αμερική. Όμως στα σπίτια μας παραμένοντας προσευχόμαστε και συμπροσευχόμαστε όλοι μαζί σαν να είμεθα στην Εκκλησία. Και η ταπεινότης μου μαζί σας από τον Μητροπολιτικόν οίκο θα προσεύχωμε όλη την Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα.
Βεβαίως όσοι Εφημέριοι εφημερεύετε σε Ναούς που πανηγυρίζουν, όπως την Τρίτη της Λαμπρής, την Πέμπτη 23 Απριλίου του Αγίου Γεωργίου, την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής, την Κυριακή του Θωμά, στις 2 Μαΐου του αγίου Αθανασίου, στις 3 Μαΐου της Αγίας Μαύρας, στις 8 Μαΐου του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου ή στις 10 του Αγίου Νικολάου, δύνασθε να λειτουργήσετε αλλά κεκλεισμένων των θυρών με τους ψάλτες μόνον και τον νεωκόρον και χωρίς λιτανείες στο χωριό ούτε γύρω στον ναό.
Την Ανάστασι, πρώτα ο Θεός, θα την εορτάσωμε όλοι μαζί και πανηγυρικά την Τετάρτη της αποδόσεως του Πάσχα 27 Μαΐου.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μόνο Σεβασμιώτατε προσέξτε να μην συμβεί αυτό που συμβαίνει σε πολλούς Ναούς Ιερών Μητροπόλεων δηλαδή με άτυπη άδεια του Μητροπολίτη να τελούν ακολουθίες σε Ναούς οι ευλαβέστατοι εφημέριοι ή και σε παρεκκλήσια των Ναών τους κρυφά.
Η απόφασή Σας, για προσευχή και από Σας, εις τον «Μητροπολιτικό Οίκο» είναι λεβέντικη και διδάσκει τους νεότερους Αγίους Αρχιερείς και Ιερείς ότι όπου το ποίμνιο και ο Ποιμένας. Διότι οι Άγιοι Αρχιερείς Λειτουργούν μετά των ανθρώπων τους με άπασα την αυτοκρατορική ενδυμασία τους και ο περιούσιος λαός του Θεού εκ της τηλοψίας.
Άγγελος Κουμπιάς

Ανώνυμος είπε...

Αχταρμάς.....με όλο το σεβασμό στο γέροντα.... δεν έχει συνεργάτες κοντά του;

Ανώνυμος είπε...

Ας τον ακολουθήσουν και άλλοι. Δίκαιος ο Μητροπολίτης και σωστός.
Κρατάω και μια πισινή μήπως από τις αντιδράσεις των ιερέων του κάνει πίσω.

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

Σας ασπάζομαι αδελφικά λίαν αγαπητέ συμφοιτητή, και βέβαια με όλο το σεβασμό που οφείλω στο κορυφαίο άγιο Λειτούργημα-Υπούργημα με το οποίο έχετε από το Θεό ευλογηθεί. «Η ζωή υμών κέκρυπται συν τω Χριστώ εν τω Θεώ»-«Η ζωή σας είναι κρυμμένη μαζί με το Χριστό στο Θεό»,Κολ.3,3. Αυτές τις ώρες της μεγάλης δοκιμασίας αναρίθμητοι είναι οι χριστιανοί ορθόδοξοι που μετέχουν πνευματικά ωσεί ζωντανά παρόντες στις μεταδιδόμενες Τηλεοπτικά Ακολουθίες-Λειτουργίες.
Στο, «αιώνια μέσα μας Χριστούγεννα» του Βερίτη προσθέτω και «αιώνια μέσα μας Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι», όποτε κι αν τελεστεί ιερουργικά. Αυτό και Σας εύχομαι. Συν την ελπίδα να Τον νιώθουμε με την «καρδίαν ημών καιομένην», όσο θα συμπορεύεται πλάι μας, και όχι όταν για λόγους που μόνο Εκείνος ξέρει θα έχει απομακρυνθεί από μας ! Αθανάσιος Κοτταδάκης

Ανώνυμος είπε...

Σημεία τών καιρών.....

Ανώνυμος είπε...

Έχει καί ένα δίκιο ο γέρων Γερ
μανός, διότι είναι και κοροϊδία το κεκλεισμένων θυρών.... αλλά έστω και έτσι....ας όψονται εις όν εξεκέντησαν....

Ανώνυμος είπε...

Έκανε το αυτονόητο με τόσους λαϊκίζοντες σε βάρος της δημόσιας υγείας...

Unknown είπε...

Η πιο στιβαρή και ουσιαστική απόφαση μητροπολίτη. Εύγε του.
Ένας ιερέας.

Ανώνυμος είπε...

Από όλους του Μητροπολίτες της Ελλάδας, Κρήτης, Δωδεκανήσου η καλύτερη λύση ήταν αυτή του Ηλείας. Μακάρι να την έπαιρνε και ο δικός μας

Ανώνυμος είπε...

Εντύπωση μου έκανε η ΣΟΦΗ απόφαση του Μητροπολίτη Ηλείας. Έψαξα στην site της Εκκλησίας της Ελλάδας και στην στήλη Ἱεράρχαι Παλαιᾶς και Νέας Ἑλλάδος, διαποιμαίνοντες Ἱεράς Μητροπόλεις (Κατά πρεσβεῖα χειροτονίας) είναι 6ος ο Γερμανός. Να κάνουν υπακοή στην απόφαση αυτή και άλλοι Μητροπολίτες. Θα επισημάνω την προσοχή στους κληρικούς που δεν υπολογίζουν Μητροπολίτη και Κράτος γιατί είναι πολλοί οι παρανομούντες.