Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Είμαστε Χριστιανοί ή οπαδοί προσώπων "χριστιανικών";


 Σε συζήτηση τηλεφωνική την οποία είχα με μια κυρία, με πληροφόρησε, ότι Ιερέας έλαβε εντολή από τον Μητροπολίτη του να καλύψει κάποιο κενό. Τον ιερέα αυτόν τον ακολούθησαν 50 πιστοί στον Ναό που πήγε.

Έτσι πήγε το μυαλό μου στην λέξη «οπαδός».

Έριξα μια γρήγορη ματιά στο Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας το οποίο ορίζει τον οπαδό ως «αυτόν που υποστηρίζει πρόσωπα, ιδέες, θεσμούς ή ομάδες σε πολιτικό, ιδεολογικό, κοινωνικό, θρησκευτικό ή άλλο επίπεδο». Επίσης, είναι αυτός «που υποστηρίζει με φανατισμό κάτι ή κάποιον, που το πάθος του υπερβαίνει τη λογική».

Έτσι με βασανίζει εδώ και ώρα…. είμαστε Χριστιανοί ή οπαδοί προσώπων "χριστιανικών";

Πολλοί αδελφοί κάνουν χιλιόμετρα, για να μετέχουν της Θείας Λειτουργίας, λες και στην ενορία τους δεν την τελούν οι ιερείς-εφημέριοι. Ακούω να λένε «σήμερα πήγα στον Παράδεισο» από την λειτουργία που έκανε ο π. (τάδε), και μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Πάω στην Εκκλησία για τον Χριστό ή για να απολαύσω τον ιερέα του οποίου είμαι οπαδός;

Μπορείς να εμπιστευθείς ανθρώπους οπαδούς αφού η λέξη «οπαδός» παράγεται από το αρχαίο ρήμα «οπάζω», που σημαίνει «ακολουθώ, καταδιώκω» όταν ακολουθείς τον (τάδε) και τις απόψεις του και όχι τον Χριστό;

Το Λεξικό της κοινής Νεοελληνικής γράφει: «οπαδός: αυτός που δέχεται τις ιδέες ή γενικά τις απόψεις κάποιου και ενεργεί σύμφωνα με αυτές· (πρβ. θιασώτης): ~ μιας θρησκείας / μιας ιδεολογίας / μιας ομάδας»

Έχω την άποψη -μπορεί και λανθασμένη- ότι δεν έχει καμιά σχέση ο ''οπαδός'' με τον ''χριστιανό''. Νομίζω οι οπαδοί δεν είναι γνήσιοι Χριστιανοί. Επειδή οι οπαδοί είναι οπαδοί.

Θα παρακαλούσα κάποιους εκ των φίλων που έχουν οπαδούς, και από εκείνους που τρέχουν πίσω από τους οπαδούς, να κάνουν μια βουτιά στο είναι τους για να βρουν την βασιλική οδό.

Θα τελειώσω φέρνοντας στην μνήμη μας αυτά που έγραψε ο αείμνηστος πρωτ. Γεώργιος Δ. Μεταλληνός « …Υπάρχουμε, δυστυχώς, πρόσωπα - χρησιμοποιώ το πρώτο πρόσωπο του πληθυντικού, με όλη την ειλικρίνεια - που δεχόμαστε τον τίτλο του Γέροντος η προβαλλόμαστε οι ίδιοι ως Γέροντες, χωρίς να έχουμε αυτά τα πνευματικά χαρίσματα· χωρίς να έχουμε, δηλαδή, πραγματική εμπειρία της πνευματικής ζωής. Και γινόμαστε, πολλές φορές, δολοφόνοι των ψυχών.»
 
Με αγάπη
Α.Κ.Κ.

48 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ναι…. καλά τα γράφεις… αλλά πέρα από τους οπαδούς υπάρχει και η λαϊκή ευσέβεια σε πρόσωπα τα οποία οι πιστοί τους αναβιβάζουν σε οσίους οι οποίοι είναι μοναδικοί. Αυτοί πιστεύουν πως είναι οι σωτήρες του πνεύματος του Χριστιανικού.

Ανώνυμος είπε...

Τα μηνύματα στο τηλέφωνο παίρνουν φωτιά μας πληροφορούνε που ο φίλος μας παπάς θα λειτουργήσει. Η τεχνολογία είναι κοντά μας τουλάχιστο κάθε σαββατο βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

Το Πάσχα έκανα περίπου 50 Χιλιόμετρα από το σπίτι μου και πήγα να κάνω την Ανάσταση σε ιδιωτικό Ναό που θα Λειτουργούσε ο Πνευματικός μου. Αναγκάστηκα να πάω αφού έκανα το σταυρό ξεκινήσαμε. Κανένας δεν μας σταμάτησε. Με την ευχή του Πνευματικού μας προστάτευε Άγγελος Κυρίου. Ο Πνευματικός θέλοντας να πειθαρχήσει στον Θεό και όχι στους άνομους δεσποτάδες που έσκυψαν το κεφάλι στον ηγεμόνα πήγε στον ιδιωτικό αυτό Ναό που ήταν σε άλλη μητρόπολή. Όχι δεν είμαι οπαδός είμαι Ορθόδοξος Χριστιανός. Στον Ναό συνέρρευσαν πλήθη Ορθοδόξων από διάφορα μέρη. Μετά την κανονική και Χριστιανοπρεπεί Ανάσταση επιστρέψαμε σπίτι χωρίς κανένα εμπόδιο. Νεφέλη του Αναστάντα Χριστού μας προστάτευσε. Μεγάλα τα της πίστεως κατορθώματα.

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με εσάς. Πολλοί τα απογεύματα μας τηλεφωνούν στο ναό και ρωτάνε αύριο ποιος παπάς θα λειτουργήσει. Ανάλογα με τον παπά βλέπεις και τους ανθρώπους του. Ορισμένοι ερωτούν ο πατήρ …. που θα είναι αύριο; σκοπός τους να πάνε κοντά του.
Επίτροπος

Ανώνυμος είπε...

Είναι φανατικοί οπαδοί. Ο π. Γεώργιος τα λέει ξεκάθαρα. Στηλιτεύουν τους πολιτικούς και τους οπαδούς των ποδοσφαιρικών ομάδων στο κήρυγμα και αμνηστεύουν τους εαυτούς τους.

Θεόδωρος Μακάριος είπε...

Δηλαδή όσοι κάναμε στις ενορίες μας Ανάσταση τι είμαστε; Εμάς δε μας προστατευσε ο Χριστός; δεν ήταν η Ανάσταση στις ενορίες μας κανονική και χριστιανοπρεπης; Τι είναι αυτά που λέτε;

Ανώνυμος είπε...

Ενορίτισσα που έκανε και σύναξη μελέτης Αγίας Γραφής από την αρχή της Πανδημίας δεν ήλθε ξανά. Αναρωτήθηκα μπας και πέθανε; Ο προισταμενος του ναού μας απάντησε πως τώρα πάει στο κόμμα λειτουργούν εκεί. Χριστέ μου τι άλλο θα δουν τα μάτια μας. Μέχρι και χθες δεν πάτησε στον Ναό.

Ανώνυμος είπε...

Φοβάμαι, αγαπητέ Αναστάσιε, πως αυτό που ζούμε δεν είναι παρά η πρετεσταντοποίηση της εκκλησίας.

Με το πρόσχημα της πίστης (που έχουμε εμείς ενώ οι άλλοι δεν έχουν), της τήρησης των παραδόσεων (όπως τις εννοεί ο καθένας), της προσωπικής μας ανάπαυσης (κοντά στον πνευματικό μας, βεβαίως, που ελέγχει κάθε πτυχή της ζωής μας) έχουν αρχίσει να δημιουργούνται ομάδες (μάλλον έχουν αρχίσει να επισημοποιούνται και να διαχωρίζονται ομάδες) που λειτουργούν στα όρια (ή ακόμα και εκτός) του πνεύματος της εκκλησίας.

Και εννοώ ομάδες που καθεμία θεωρεί τον εαυτό της ως τη μόνη που διατηρεί ανόθευτη την ορθοδοξία και για τον λόγο αυτό δεν χρειάζεται να λογοδοτεί σε (πουλημένους ή οικουμενιστές) επισκόπους, ούτε καν στην υποταγμένη (όλοι το ξέρουν αυτό, ετσι δεν είναι;) Ιερά Σύνοδο.

Αλήθεια, φίλτατε 2:08, που έκανες Πάσχα ακολουθώντας τον πνευματικό σου σε ιδιωτικό ναό, σε άλλη μητρόπολη, ο πνευματικός σου είχε πάρει άδεια από τον οικείο μητροπολίτη να λειτουργήσει εκεί, όπως ορίζουν οι κανόνες;;;

Φοβάμαι το σχίσμα αγαπητέ Αναστάσιε, και όχι τόσο ένα μεγάλο σχίσμα (όπως τότε με τους παλαιοημερολογίτες), όσο τα μικρά ανεπίσημα (ή και ημιεπίσημα) σχίσματα που με έπαρση δημιουργούν αυτές οι ομάδες και τόσο ταλαιπωρούν την ενότητα της εκκλησίας...

Ανώνυμος είπε...



Ενας εφημέριος έλεγε σ' έναν Γέροντα, ο Γέροντας του έπαιρνε τους ενορίτες και ο Γέροντας του απάντησε, να σε προβληματίσει γιατί οι ενορίτες φεύγουν από την ενορία σου, και να προσπαθήσεις να τους κρατήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Όταν ο γέροντας κάνει λειτουργίες στον δικό του χώρο στο σωματείο του. Μήπως να του απαντήσω γέροντά μου έλα να αναλάβεις να πληρώνεις ψάλτες, νεωκόρο, μητρόπολη, ΔΥΟ, ένσημα και όλα τα υπόλοιπα έξοδα γιατί εκτός από τον κόσμο μειώνεις και τις εισπράξεις στο παγκάρι και εσύ γέροντα δεν δίνεις από αυτά ποθεινά.
π. Κωνσταντίνος

Ανώνυμος είπε...

Όπου οπαδός εκεί ακρότητα.
Όπου οπαδός καταστροφή.
Οι οπαδοί στην Εκκλησία κάνανε κακό.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα το ανακάλυψες ιστολόγε ότι η Εκκλησία μας έχει πολλούς οπαδούς και λίγους Χριστιανούς. Δεν βλέπεις τα άρθρα και τις γραμμές που δίνουν οι ηγέτες και οι ηγετίσκοι. Άλλος μου λέει είμαι με τον Μόρφου και άλλος με τον Κυθήρων, τον Εδέσσης κλπ. Ο δικός σου φίλος μας μιλάει για μουρόπανα που φορούν οι χριστιανοί, αν βγάλω το ρ και βάλω άλλο σύμφωνο τι θα πει ο ποιητής. Ο άλλος μας μιλάει ότι τα πάντα στον Ναό είναι Άγια γιαυτό γέμισε το Αγρίνιο και δεν έχει θέσεις το νοσοκομείο. Μην μου ανεβούν τα γκάζια γιατί όσο μακριά είσαι από τους εκκλησιαστικούς θα είσαι καλά όσο καλύτερα θα ξεπαγιάσεις.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος γεννά τους οπαδούς;

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δύναμη τους χιλιάδες αναγνώστες σου. Με το να κτυπάς το κουδουνάκι δεν ακούει κανένας. Γνωρίζεις πολλά μην περιμένεις από τους άλλους κτύπησε την καμπάνα και δώσε ονόματα για να μάθουμε τους αρχηγούς που είναι δειλοί γιατί όλα τα κάνουν υπόγεια. Τρέμει το φυλλοκάρδι τους μην και χαλάσει το καλό τους όνομα. Όλα για το όνομα και να αποδείξουν πως με τον κόσμο τους έχουν δύναμη.

Ανώνυμος είπε...

Σωστά τα γράφεις. Θεραπεία να μας προτείνεις.

Ανώνυμος είπε...

«Το γαρ της εκκλησίας όνομα ου χωρισμού, αλλά ενώσεώς εστι και συμφωνίας όνομα» (Ερμην. εις Α΄ Κορ, PG 61,13).

Θεόδωρος Μακάριος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Λέγω δὲ τοῦτο, ὅτι ἕκαστος ὑμῶν λέγει· ἐγὼ μέν εἰμι Παύλου, ἐγὼ δὲ. Ἀπολλώ, ἐγὼ δὲ Κηφᾶ, ἐγὼ δὲ Χριστοῦ. Μεμέρισται ὁ Χριστός;
Και έλεγε η φιλόλογός μου κ. Ιωάννα Φ. μεμέρισται, μεμέρισται…. Τότε κορίτσι της που παρακολουθούσα της ομάδες των αγωνιστριών την παρεξηγούσα τώρα λέω κ. καθηγήτρια είχες δίκιο.

Ανώνυμος είπε...

Μην ξεχνάμε ότι ο π. Γεώργιος Μεταλληνός ήταν διάσημος αντιοικουμενιστής και γνώριζε πόσο μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν οι πιστοί από τον οικουμενισμό!
Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση από τους διαδίδοντες τον οικουμενισμό...

Περαστικός

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Μετταληνός ήταν αντιοικουμενιστής είναι μια πραγματικότητα αυτό που γράφεις. Έδωσε μάχες υπέρ της Ορθοδοξίας. Δεν υπήρξε ποτέ αρχηγός ομάδας για να έχει οπαδούς. Δεν συνταυτίστηκε με καμία κίνηση για να έχει θεμέλια. Ήταν ανεξάρτητος μεμονωμένος μέχρι που παρέδωσε το πνευμα του στον Χριστό.
Άγγελος

Κρ. Π. είπε...

- Ποιά είναι η υγιής σχέση με τον πνευματικό; Ποια είναι η έννοια της υπακοής που διαβάζουμε σε διάφορα βιβλία;

- Είναι πολύ καίριο θέμα, και εάν εδώ γίνουν παρανοήσεις, μπορεί να την πληρώσει και η ψυχολογική ωρίμανσή μας, αλλά και η σχέση με τον Θεό, η ποιότητά της.
Η σχέση της υπακοής που υφίσταται στο μοναστήρι δεν υφίσταται στον κόσμο. Οι πιστοί άνθρωποι δεν είναι υποτακτικοί του πνευματικού. Και ο πνευματικός και οι πιστοί καλούμαστε να κάνουμε υπακοή στον Χριστό, «Εαν με αγαπάτε τηρήσετε τις εντολές μου». Είπε ο Χριστός. Εκεί είναι η υπακοή μας, εκεί είναι η αναφορά μας.

Τι είναι ο πνευματικός; Δύο πράγματα κάνει. Το ένα είναι ότι προσφέρει τις υπηρεσίες του ως εξομολόγος. Μετανοούμε,θέλουμε την άφεση, και αυτός προσφέρεται ως μάρτυρας της μετάνοιας μας ενώπιον του Θεού και ως μάρτυρας της αγάπης του Θεού προς εμάς. Το άλλο που κάνει είναι να βοηθάει με τη συμβουλή και την καθοδήγηση του την πνευματική μας πορεία. Βοηθάει όμως, όχι δεσμευτικά. Βοηθάει μέσα από τη γνώση, την πείρα και την αρετή του, όποια έχει, σ' αυτή την οδό που ξεκινήσαμε να πηγαίνουμε.

Είχαν ρωτήσει κάποιοι τους Αποστόλους: «Δείξτε μας την οδό, ποιά είναι η οδός του Θεού που ακολουθείτε εσείς». Και όλοι μας χρειαζόμαστε κάποιον να μας δείχνει την οδό, τις παγίδες που υπάρχουν εκεί, το πως θα περπατάμε και προς τα που θα περπατάμε και πως θα προφυλασσόμαστε. Αυτό είναι η αποστολή του, γι' αυτό και ο πνευματικός δεν θα πρέπει να απαιτεί υπακοή από μας αλλά να λέει: «Αυτό έχει η πίστη μας να σου δώσει, δες σ' αυτό τι μπορείς να κάνεις για ν' ανταποκριθείς στη δωρεά. Εσύ είσαι ελεύθερος, εσύ λογοδοτείς απέναντι στο Θεό».

Αυτό προϋποθέτει επομένως και ένα κριτικό πνεύμα και από την μεριά μας,ώστε να μην μπούμε στη λογική μιας υποταγής σε έναν πνευματικό. Αλλά κριτικό πνεύμα δεν σημαίνει πνεύμα αντιλογίας. Να η σχέση. Για να είναι υγιής η σχέση αποφεύγουμε τα άκρα: ούτε αντιλογία, ούτε το κεφάλι κάτω. Του λέμε τι έχουμε κατανοήσει εμείς και τι προσπαθούμε να κάνουμε, πού αποτυγχάνουμε, δεχόμαστε τι έχει να μας πει, αν έχουμε κάποια αντίρρηση την ξαναλέμε, διαβάζουμε κι όλας, καταρτιζόμαστε. Δεν κρεμόμαστε από τα διαβάσματα που έκανε ο πνευματικός. Έχουμε τη δική μας πορεία. Μετά από λίγα χρόνια μπορεί να μην έχουμε αυτό τον πνευματικό, μπορεί να βρεθούμε κάπου αλλού. Έχουμε την πορεία μας μέσα στην Εκκλησία. Είμαστε βαπτισμένοι και χρισμένοι με το Άγιο Πνεύμα. Και λάβαμε πάρα πολύ μεγάλο αξίωμα.

Πηγή: π. Βασ. Θερμός, «Άνθρωπος μόνος και μπερδεμένος ψάχνει» κεφ. Ποιά είναι υγιής και ποιά νοσηρή σχέση;

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαστε χριστιανοί αλλά οπαδοί παπάδων, αδελφοτήτων, μοναστηριών.

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς καμιά συζήτηση είμαστε οπαδοί προσώπων. Αυτή η σύγχρονη ειδωλολατρία έχει εισχώρηση βαθιά στον κόσμο διότι έχει ανάγκη κάποιος να τον καθοδηγεί. Είμαστε όλοι ως μικρά παιδιά 40 χρονών που πρέπει να μας κρατούν από το χέρι. Ο απογαλακτισμός δεν θα γίνει γιατί αυτό μας καλλιεργούν στους χώρους τους μοναστηριακούς, τους ενοριακούς και τους οργανωσιακούς. Αν εν είσαι οπαδός παράδεισο δεν βλέπεις!!!!

Ανώνυμος είπε...

Άγγελε 9:40μμ μάθε πρώτα να γράφεις ορθογραφημένα το πασίγνωστο όνομα του π. Γεωργίου Μεταλληνού και μετά να γράψε τις εξυπνάδες σου...

Ανώνυμος είπε...

Μην βάζετε στραβούς λογισμούς.
Και οι ιερείς και οι αδελφότητες και τα μοναστήρια τον ίδιο Χριστό υπηρετούν, αν μένουν προσηλωμένοι στην ορθόδοξη πίστοι και δεν ξεφεύγουν στον διαδεδομένο αιρετικό και καταστροφικό οικουμενισμό!!!

Ανώνυμος είπε...

Βρήκαν, τώρα, θεμα να ασχοληθούν.
Τους πείραξε, προφανώς, που κάποιοι πιστοί εκκλησιαζονται εκεί που ιερουργεί και λειτουργεί ο πνευματικός τους πατέρας.
Τι να κάνουμε! Κάποιοι δεν αναπαύονται ψυχικά να εκκλησιάζονται σε ναούς που ιερουργούν και λειτουργούν καινοτόμοι και μοντέρνοι ιερείς, οικουμενιστές και νεωτεριστές.
Είναι προτιμότερο να αμαρτάνουν εσωτερικά σε ναούς στους οποίους λειτουργούν και ιερουργούν κληρικοί που τους κατασκανδαλίζουν;
Τι να κάνουμε, δεν έχουν φθάσει στα ύψη της πνευματικής ωριμότητας εκείνων οι οποίοι τους κατακρίνουν και μέμφονται!

Ανώνυμος είπε...



Kαι ο Οσιος Παίσιος είχε τους οπαδούς του και ο Οσιος Πορφύριος και ο Οσιος Ιάκωβος, και τι έπρεπε να κάνουν, να τους διώχνουν και να τους στέλνουν στις ενορίες τους

Ανώνυμος είπε...

Το ότι ως δικαιολογία έχουν τον οικουμενισμό ως έναν αόρατο εχθρό αυτό δείχνει ότι υπάρχουν αρκετοί που έχουν βλαφθεί από εξωεκκλησιαστικούς ιερείς. Ως εξωεκκλησιαστικούς εννοώ όσους δεν υπηρετούν σε ενορία.

Ανώνυμος είπε...

Σου εύχομαι 8.08 να φτάσεις σε ύψος πνευματικής ωριμότητας γιατί είσαι βαλτωμένος σε πρόσωπο και όχι στο Πρόσωπο του Χριστού.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ 12,31 για την διόρθωση. Τι να γίνει πρότυπό μου έχω τον Άγιο Παΐσιο που έγραφε ανορθόγραφα αλλά αγίασε και όχι αυτούς που έχουν τα πτυχία των πτυχίων και υπηρετούνε αλλότρια. Ο π. Ζήσης οικουμενιστής ήταν και διορθώθηκε αλλοίμονο σε όσους πολεμούν στα λόγια τον οικουμενισμό και παραμένουν μέσα σε αυτόν. Οι αμαρτωλοί φωνάζουν εναντίον της αμαρτίας για να κρύψουν τις πομπές τους. Το ίδιο κάνουν και όσοι είναι στα βαθιά του οικουμενισμού τον πολεμούν για να αυτοδικαιωθούν. Πρόσεχε γιατί σε κόβω από δαύτους.
Άγγελος

Ανώνυμος είπε...

Οι παλαιοί κληρικοί κρυβόντουσαν από τον κόσμο. Σήμερα τους αρέσει όλων αυτών η προβολή. Έτσι ακούς από τα πνευματικά παιδιά (οπαδούς) να εξυμνούν τα χαρίσματα του ιερέα τους. Αυτού μόνο τις ομιλίες ακούνε, από αυτόν παίρνουν άδεια για να πιούν καφέ, αυτός δίνει την συγκατάθεση για τον γάμο, το επάγγελμα και τόσα άλλα. πολλά από τα τέκνα- οπαδοί είναι οι διαφημιστές του αγίου πνευματικού τους, αφήνουν την οικογένεια την πολύτεκνη που δημιούργησαν με ευλογία του πνευματικού για να τρέχουν ως οδηγοί του αγίου πνευματικού. Στην ζωή μου είχα την ευλογία να έχω πνευματικό τον Αρχιμανδρίτη Κωνσταντίνο Οικονόμου της Μητροπόλεως Πατρών. Ταπεινά εξομολογούσε, προσπαθούσε να θεραπεύσει τις αμαρτίες μας και να μας κάνει σωστούς Χριστιανούς. Πότε δεν δεχόταν ούτε μια μαρμελάδα, ούτε μας τραβολογούσε δεξιά και αριστερά γιατί τις μετακινήσεις του τις έκανε με ταξί. Έκανε την Θ. Λειτουργία ως ιεροκήρυκας σε διάφορους ναούς αλλά ποτέ δεν συγκέντρωνε κοντά του κανένα. Αυτοί είναι οι αγαθοί λευίτες που με το έργο και την ζωή τους ευαρεστούνε τον Θεό.
Χρειαζόταν η αναφορά αυτή του Ιστολόγου που γνωρίζει χρόνια τώρα στο εκκλησιαστικό χώρο πολλά. Χρειαζόταν για να γίνει μια επανεκκίνηση διότι έτσι που πηγαίνει η υπόθεση από ιερείς σε λίγο θα υπάρχουν γκουρού που θα τα γνωρίζουν όλα μόνο αυτοί.
Ανδρέας

Ανώνυμος είπε...

μια διόρθωση ορθογραφικού λάθους μου.

ορθόδοξη πίστη (όχι πίστοι)


Ο σχολιαστής των 18 Μαΐου 2021 - 12:34 π.μ.

Ανώνυμος είπε...

Προς 8:08 π.μ.: κάποιοι που κατηγορούν αυτούς που ανέφερες να κοιτάξουν πρώτα τι είδους κείμενα δημοσιεύουν στα ιστολόγιά τους και ποιους προβάλλουν και μετά να εμφανίζονται ως διορθωτές των τρωτών της εκκλησιαστικής ζωής.

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που μαζεύουν και μεταφέρουν κόσμο 8.08 είναι οι οικουμενιστές και όχι οι παραδοσιακοί που ζουν όπως διδάσκουν οι άγιοι Πατέρες στην αφάνεια.

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Η υπακοή εμπνέεται δεν επιβάλεται!
Αλλά υπάρχουν κ άνθρωποι που για να αγοράσουν σπίτι ρωτούν τον γέροντα!
Ε,και αυτοί άνθρωποι είναι κ έχουν τις υποχρεώσεις τους τα καθήκοντά τους!
Είχαν ρωτήσει κάποιον γεροντα αν είναι καλό να αγοράσει αυτή τη μάρκα αυτοκινήτου κ αυτός είπε ναι!
Ε,και στη συνέχεια το καινούργιο αυτό αμάξι του έβγαλε προβλήματα!
Πήγε λοιπόν κ παραπονέθηκε στον γέροντα!
Εσύ,που μου είπες...
Εσύ που μου σύστησες...κλπ

Και εγώ αγόρασα κάποτε Ένα κλιματιστικό ολοκαίνουργιο και όταν ήρθε η ώρα να το τοποθετήσω,έσβησε!έτυχε!Φταίει ο γέροντας λέμε, η η κατασκευάστρια εταιρεία?
Όλοι οι πνευματικοί προσφέρουν!
Νομίζω,εάν ο καθένας δεν αγωνισθη αληθινά, και όλοι μαζί ώστε να βρούμε μια χρυσή αγία τομή ως προς την αλήθεια κ τη συμμετοχή στα Μυστήρια κ στη ζωή,θα μας φωτίζει κ Ο Θεός,γιατί εργάζεται κ Αυτός κ ασχολείται ιδιαιτέρως με κάθε άνθρωπο!
Και όταν φθάσω στο σημείο να έχω εξαγοράσει όλους μου τους λογισμούς,από παιδί και όλα τα σφάλματα μου και καθαρίζονμαι συνεχώς,θα μπορώ να έχω κ προσωπική διάκριση του τι πρέπει να κάνω με την βοήθεια Του Θεού!
Φυσικά,αλλα τα χαρίσματα του ενός κ άλλα του άλλου!
Μένω σε έναν λόγο του δαιμονα,που τον ρώτησε ο Αββάς Ιωάννης,στο αγαπητό μου Λειμωναριον ποια προσευχή φοβούνται οι δαίμονες κ είπε το
Αναστητω Ο Θεός κ διασκορπισθητωσαν οι εχθροί αυτού!
Έπειτα τον ρώτησε τι είναι εκείνο που φοβάστε οι δαίμονες περισσότερο στους Χριστιανούς.
Και αυτος απάντησε:
Τον σταυρό που έχετε στον τράχηλο σας!
Το Βάπτισμα!
Και την Θ.Κοινωνια στην Εκκλησία!
Και από αυτά τα τρία τον ξαναρωτήσε,ποιο φοβάστε περισσότερο?
Απάντηση κ στέκομαι μεταξύ της μιας μέχρι την άλλη Θ.Κοινωνια...

Αν ίσως φυλάσσετε κ α λ ω ς ,
Εκείνο το οποίο μεταλαμβανατε
Ουδείς από ημάς ηδύνατο να σας αδικήσει!!!"

Ευτυχώς που υπάρχει εξομολόγησις αλλά κ εμείς ????

Τότε ο Αββάς δόξαζε Τον Θεό κ ρώτησε τον γεροδαιμονα!
Δεν φθάνει δλδ μόνον αυτό!
Ποια πίστη τον ρώτησε αγαπάτε περισσότερο.
Και αυτός απάντησε:
Την πίστιν εκείνην η οποία δεν έχει αυτά τα τρία και ήτις δεν ο Μ ο λ ο Υ ε ι Θεόν τον Υιόν της Μαρίας!
Χριστός Ανέστη!
Χρειαζόμαστε πίστη και Ζωή εν Χριστώ!

Ανώνυμος είπε...

Σ ευχαριστώ πολύ για την ευχή σου 9:13.
Θα προσπαθήσω να σου μοιάσω...

Ανώνυμος είπε...

Γράψε ονόματα να κάνεις μπαμ! Σου έστειλα στο mail διάφορους τέτοιους τύπους της Αθήνας. Γιατί τους καλύπτεις;

Ανώνυμος είπε...

Με το παρντόν 1:43,της Ασφαλείας είστε;

Ανώνυμος είπε...

Τα κοινωνικά σχόλια 2,37 είναι το εργόχειρο των ευσεβών ορθοδόξων χριστιανών.

Ανώνυμος είπε...

Μην χάνεις τον χρόνο σου η ασθένεια αυτή χρονίζει και έχει παγιωθεί. Συμφέρει τους ιερείς να έχουν οπαδούς. Δεν θα αλλάξει τίποτα. Μόνο αν χωριστεί η εκκλησία από το κράτος τότε θα προσγειωθούνε οι ιερείς στην Ελλάδα. Σε μας εδώ στην αλλοδαπή είναι προσγειωμένοι και δεν πετούν στα ύψη.

Ανώνυμος είπε...

ΨΕΥΤΡΟΝΙ Άγγελε 9:22 πμ. φαίνεται είσαι μεγάλος οικουμενίσταρος. Δικαίωμα σου είναι να είσαι μεγάλος οικουμενίσταρος και να χάσεις την ψυχή σου. Αλλά δεν έχεις δικαίωμα να ψεύδεσαι και να συκοφαντείς τον π. Θεόδωρο Ζήση.
Ο π. Θεόδωρος Ζήσης έχει δηλώσει ότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΠΗΡΞΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ. Μην ψεύδεσαι λοιπόν οικουμενίσταρε Άγγελε!

Διορθωτής

Ανώνυμος είπε...

Με αφορμή το :
«Είμαστε Χριστιανοί ή οπαδοί προσώπων "χριστιανικών"»;
1. «Με πληροφόρησαν για σας άνθρωποι της Χλόης ότι έρχεστε σε προστριβές μεταξύ σας. Θέλω να πω ότι καθένας σας λέει κάτι διαφορετικό. Ο ένας λέει: «Εγώ είμαι του Παύλου, ο άλλος: «Εγώ είμαι του Απολλώ». Ένας άλλος : «Εγώ είμαι του Κηφά-Πέτρος». Και κάποιος άλλος: «Εγώ είμαι του Χριστού». Διαμοιράστηκε, λοιπόν ο Χριστός; Μήπως είναι ο Παύλος που πέθανε πάνω στο Σταυρό για να σας σώσει; Ή μήπως στο όνομα του Παύλου έχετε βαπτιστεί;»-1Κορ.1,11-13. Ακτίνα φωτός από γραπτό Αγιογραφικό.

2. Την ίδια εποχή. Όχι λίγοι οι τάχα μου με … «χάρισμα γλωσσών», και να καπελώνουν τους με όντως και αληθινό! Και να εγείρονται στη Σύναξη της Εκκλησίας, να λαλούν και να διαλαλούν ακατανόητα ως … «Άγιο- πνευματικά»! Αν διαβάζατε με τι και πόση αγία διάκριση παλεύει ο Απ. Παύλος, και ποιους όρους βάζει, όπως επισημαίνει Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος-«Εκδόσεις «Ταώς, «Ομιλιών Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου, Μικρή Φιλοκαλία». «Η Αγάπη και το χάρισμα της Διδαχής», «Η καταξίωση του χαρίσματος των γλωσσών», «Κριτήριο των χαρισμάτων το πνευματικό όφελος των πιστών», σελ. 144-149-θα καταλαβαίνατε και θα εξηγούσατε πάρα πολλά,

3. Πάμε στα αμέσως μετά. Εδώ είναι που παθαίνεις πραγματικό τραλαλά. Βγήκε στην έρημο από τα είκοσι ως πάνω από τα εκατό, ογδόντα χρόνια και, ασκητεύοντας και τι και πόσο ασκητικά, και όχι λίγο αγαπητικά, και άγιασε ένας Μέγας Αντώνιος. Κι έβαλε Κανόνα στους μαθητές του λίαν αυστηρό να τον θάψουν, όπως και έκαναν, και κανένας απολύτως να μη μάθει πού; Τέτοια ταπείνωση ο άνθρωπος του Θεού! Κι ακολούθησε στην Εκκλησία πλημμυρίδα Ασκητών και … «ασκητών», που καθένας τους έλεγε κι έκανε ό,τι νόμιζε γνήσιο, πιο γνήσιο, πολύ πιο γνήσιο κι ορθόδοξο τάχα μου με του Αγίου Πνεύματος … «φωτισμό»! Αλλά ο Θεός έστειλε μια βόλτα στα μέρη εκείνα τον Άγιο και Μέγα Βασίλειο. Και ακριβώς αυτός, επειδή ευτυχώς, ήταν και Άγιος, και Μέγας και είχε όντως εξ Αγίου Πνεύματος φωτισμό, έβαλε στα πράγματα μια τάξη και ένα ρυθμό !

…………………………………………………………………………………………………….

4. Και ο Απ. Παύλος επανέρχεται και λέει. «Προσέξτε με πόσο μεγάλα γράμματα σας γράφω τώρα με το ίδιο μου το χέρι. Όσοι θέλουν να αποκτήσουν καλή φήμη στους ανθρώπους, αυτοί προσπαθούν να σας υποχρεώσουν να περιτέμνεσθε …», Γαλ. 6,11κε. Με άλλα λόγια και συγκαιρινά. Προσέξτε καλά, κάποιοι, ίσως και χωρίς να το καταλαβαίνουν, όπερ πολύ χειρότερο, δημιουργούν χριστιανούς «με πνευματική λοβοτομή»! Δηλαδή, ανώριμους, εξαρτημένους, ανάπηρους πνευματικά μια ζωή! Στην κρίση σας η αντιστοιχία με τα σημερινά.

Αλλά ! Καλό είναι να ανοίγουμε από καιρό σε καιρό Καινή Διαθήκη ιδιαίτερα. Και να διαβάζουμε, και να καταλαβαίνουμε τι τρόπο ζωής ως της Αλήθειας, της Πίστης Του πιστοποιητικό ορίζει ότι θέλει ο Χριστός. «Ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα, και δοξάσωσι τον Πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς»-Ματθ.5.16. Και οι πάντες γνωρίζουν και ποιο όνομα έχουν τα καλά έργα, και πώς οφείλουν να τα επιτελούν, ως «αχρείοι δούλοι Του, που αυτό το οποίο οφείλουν να επιτελέσουν, αυτό επιτελούν»-Λουκ.17,10. Τα ίδια και αυτά ταύτα βέβαια τα ορίζει και μας τα λέει και αλλιώς ! Με ανοιχτό ενδεχόμενο εξόχως δεινό. «Το γαρ όνομα του Θεού δι υμάς βλασφημείται εν τοις έθνεσιν»-Ρωμ.2,24,

Τα παραπέρα στην προσωπική ειλικρίνεια και το μέτρο ταπείνωσης καθενός! Και ένα τελευταίο. Κάθε άλλο παρά είναι … «προτεσταντικό» να ανοίγουμε και να διαβάζουμε Αγία Γραφή, ιδιαίτερα Καινή Διαθήκη από καιρό σε καιρό! Υπάρχουν και ωραίες μεταφράσεις, και επίσημες, και εγκεκριμένες αρμοδίως εκκλησιαστικά!

«Χριστός Ανέστη. Θανάτω, θάνατον πατήσας».

Αθανάσιος Κοτταδάκης

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύ λυπηρό το άπαξιωτικό κλίμα που επικρατεί πλέον στις μέρες μας στους κόλπους της....." ορθοδοξίας".Αλήθεια ποιοι πραγματικά δημιουργούν μια τέτοια κατάσταση οπαδών; Το ψάξατε εμπεριστατωμένα ή απλά σχολιάζετε ελαφρά τη καρδία; Μετρήστε μου τους ορθοτομούντες τον λόγο της αληθείας, αλλά όχι στα τρομερά κυρήγματα,ούτε στις μακροσκελείς διαδικτυακές παρεμβάσεις όσων φόρεσαν το αγιασμένο ράσο (άραγε το τιμούν.Ποιός ιερεας ,αρχιμανδρίτης, επίσκοπος κτλ κτλ, θυμάται τον λόγο ύπαρξής του ώς λειτουργός Του Υψίστου;Ειναι ή δεν είναι ο λόγος ύπαρξης ο ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ;; Τι θα ανταποδώσουμε στον Κύριό μας όταν μέσα στον ναό Του φοράμε μάσκες ; Τι θα του άπαντήσουμε ,ή μάλλον τι του άπαντήσαμε όταν υπάκουσαμε στον κάθε λογής Καίσαρα, και ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ; Θα σταθούμε ενώπιόν του εν ώρα τελικής κρίσεως και θα του πούμε πως ο ταδε κυβερνητικός ή πνευματικος ή επίσκοπος (ή μήπως ο πάπας;.....) μας νουθετησε να πράξουμε ανάλογα;;; Από που ξεκινούμε ως πιστοι ορθόδοξοι Χριστιανοί; Δεν έχουμε κανόνες; Δεν έχουμε αποφάσεις Οικουμενικων Συνόδων ; Τι τους κάναμε τους θεοφορους Πατέρες μας; Κατά το δοκούν Χριστιανοί...γιαλαντζι Χριστιανοί που όπου μας πάει ο άνεμος θα πάμε; Έτσι μας θέλει ο Κύριος μας Αναστασιε και ολοι όσοι τρέχετε να μιλήσετε για οπάδούς; Στην μια εκκλησια δεν πάμε γιατί δεν επιτρέπεται να μπούμε μέσα δίχως μάσκα. Ο ένας ιερεας προτρέπει για τα εμβολια, άλλος για την υπακοή στον Καίσαρα ανασταίνει πιο γρήγορα...(!!!!!!!!) ,ο άλλος δίνει ευλογία για κατάλυση το Μ.Σάββατο,και σαν να μην φτάνει μόνο αυτό, και γιά διπλή θεία Κοινωνία!!! (το ζήσαμε κι αυτό από ιερέα -πνευματικό!!) Αλλος μοιράζει και ποινές λόγω ανυπακοής ,άκουσον άκουσον,για μάσκα κτλ...Φτάσαμε στο θλιβερό σημείο να ψάχνουμε σωστό λειτουργό του ΥΨΙΣΤΟΥ ΚΙ ΟΧΙ ΆΛΛΟΥ ΆΡΧΟΝΤΑ!!!Ποιος λοιπόν προωθεί κατά τα λεγόμενα σας οπαδούς; Φτάσαμε στα έσχατα επειδή η υποκρισία και ο καθωσπρεπισμός μόλυναν κάθε μας κύτταρο.Αν Χριστιανοί μου αναπαύεστε με όσα βλάσφημα μας επέβαλλαν οι πολιτικοί μας άρχοντες ,τότε καλώς θεωρείται τους λίγους εναπομείναντες γνήσιους ιερείς ώς προωθούντες τον προτεσταντισμό. Εκλαϊκεύοντας τα λογια μου θα σας πω πως όσα σταφύλια δεν φτάνει η αλεπού ,τα θεωρεί ασήμαντα.
Ο Άγιος Νικόδημος ο αγιορείτης έγραψε :

Καθώς τα πηγάδια όσο σκάβονται, τόσο καθαρότερο και γλυκύτερο νερό βγάζουν, έτσι και η συνείδηση, όσο περισσότερο εξετάζεται και ξεχώνεται από τα πάθη, με τα οποία είναι σκεπασμένη, τόσο καλύτερα μας διδάσκει, τι πρέπει να κάνουμε.

Unknown είπε...

Ανασταση στις 12 σαφώς και είναι. Αλλά πόσες ενορίες Ανάστησαν τον Χριστό μας όπως Του έπρεπε;

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ 7'44 ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΠΟΛΥΤΩΣ

Ανώνυμος είπε...

Με συγχωρείτε ρε παιδιά...σε διαφορετικούς κόσμους ζούμε; Δεν ψάχναμε που να πάμε εκκλησία, επειδή οι εκκλησίες έκλειναν από τις 7 το πρωί με 9 άτομα μέσα;Δεν ήρθε Πάσχα και δεν έβρισκες παπά να εξομολογηθείς;Αυτό δεν είναι ΑΠΟΥΣΊΑ των ποιμένων από τη ζωή μας; Τώρα μας θυμήθηκαν οι ποιμένες και μας ξαναψάχνουν;;;Ας μου απαντήσει κάποιος!!!

Ανώνυμος είπε...

Ζούμε στα χρόνια όπου ο φθόνος πεφτει σε κάθε σωστό ποιμένα που υπάρχει.Πέφτουν επάνω του οι σούπερ ορθόδοξοι Χριστιανοί να τον φάνε επειδή τους χαλάει την σουπα.Δεν αντέχουν να βλέπουν ουτε τον Μορφου ουτε τον Κυθηρων ουτε κάθε άλλον σωστό ποιμένα που πράττει το αυτονόητο.Τρελλαινονται γιατί τους ενοχλεί την συνείδηση.Κι εται μη έχοντας να κάνουν το σωστό, κοιτώντας μέσα τους,πανε και ρίχνουν λάσπη παντοιοτροπως .

Ανώνυμος είπε...

«Συνήθως οι άνθρωποι, όταν αισθάνονται ολίγοι, δεν αναπαύονται, θέλουν να πηγαίνουν με τους πολλούς κι ας πηγαίνουν οι πολλοί εις τον βυθόν.»

✝️π. Γεώργιος Καψάνης