Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Μαχαίρωσαν το δάσκαλο 99 φορές

Μαχαίρωσαν το δάσκαλο 99 φορές

Το 1905 και ενώ ο Μακεδονικός αγώνας ήταν σε εξέλιξη, οι  Βούλγαροι αντάρτες διέπραξαν μια φρικτή δολοφονία. 

Ο Έλληνας δάσκαλος Βασίλειος Μαλεγκάνος έπεσε σε βουλγαρική ενέδρα με επικεφαλής δύο από τους πιο σκληρούς κομιτατζήδες. Τον Βασίλ Τσακαλάρωφ (φωτογραφία) και τον Μήτρο Βλάχο. Ο Μήτρος Βλάχος είναι αυτός που πρόδωσε τον Παύλο Μελά στους Τούρκους.

Τα γεγονότα που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη περιέγραψε αναλυτικά ο απόγονος της οικογένειας Κωνσταντίνος Μαλεγκάνος:


"Ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι είχε 99 μαχαιριές στο σώμα του. Τον παράτησαν ημίγυμνο στο αμπέλι του. Ανησύχησε ο πατέρας του ο Θωμάς Μαλεγκάνος γιατί άργησε να επιστρέψει σπίτι και πήγε να τον αναζητήσει. Όταν αντίκρισε τον νεκρό γιο του, λιποθύμησε. Στη συνέχεια τους βρήκαν κάτοικοι της περιοχής και μετέφεραν τη σορό στο χωριό. Την άφησαν εκτεθειμένη για μια δυο μέρες για να μπορεί όλος ο κόσμος να δει το φονικό με το μένος που έγινε".

Η σύγκρουση των Ελλήνων με τους Βούλγαρους ξεκίνησε το 1870, όταν δημιουργήθηκε η Εξαρχία, δηλαδή η βουλγαρική εκκλησία που αποσχίστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. Πίσω από το θρησκευτικό σχίσμα κρυβόταν το αλυτρωτικό σχέδιο με την Μεγάλη Βουλγαρία. Η Μακεδονία την περίοδο εκείνη ήταν υπό Οθωμανική κυριαρχία, αλλά η αυτοκρατορία κατέρρεε. Ήταν η περίοδος που οι βαλκανικοί λαοί ονειρεύονταν την ανεξαρτησία τους και οι γείτονες σχεδίαζαν την δημιουργία νέων συνόρων και έξοδο στο Αιγαίο. Οι Βούλγαροι σύντομα κατάλαβαν ότι για να πάρουν τη Μακεδονία που η μεγάλη πλειοψηφία είχε ελληνικό πληθυσμό, έπρεπε να «χτυπήσουν» τα μέσα διάδοσης και στήριξης του ελληνισμού. Τους παπάδες και τους δασκάλους. Η εκκλησία και τα σχολεία κρατούσαν ενωμένο τον πληθυσμό και οι κομιτατζήδες αμέσως τους στοχοποίησαν.

Οι κομιτατζήδες τρομοκρατούσαν τον πληθυσμό και σε πολλές περιπτώσεις κακοποιούσαν ιερείς προκειμένου να τους αναγκάσουν να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία στα βουλγάρικα. Δεν δίσταζαν ακόμα και να σκοτώνουν ιερωμένους προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ιερέα Πέτρου Ντούτση ο οποίος αρνήθηκε να προσχωρήσει στην εξαρχία και το πλήρωσε με τη ζωή του. Οι Βούλγαροι τον κατακρεούργησαν και το όνομα του συμπεριλαμβάνεται στους αφανείς ήρωες του Μακεδονικού αγώνα

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αιώνια η μνήμη αυτού.

Ανώνυμος είπε...

Κλαίω καθώς το διαβάζω, σκεπτόμενος πόσο ανάξιοι απόγονοι είμαστε τέτοιων ηρώων.

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία η μνήμη του μάρτυρος..

Ανώνυμος είπε...

Οχι μόνον είμαστε ανάξιοι απόγονοι, αλλά επί πλέον έχουμε τρομοκρατηθεί από έναν ιό και παράλληλα επιζητούμε την τιμωρία Κληρικών, επειδή δεν υπάκουσαν στην Υπουργική Απόφαση και τέλεσαν Θεία Λειτουργία !
Τί να πούν τότε οι Μακεδόνες Κληρικοί, που τούς σκότωναν οι Κομιτατζήδες, επειδή δεν Λειτουργούσαν στα Βουλγάρικα ;