Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Έχει πάτο ο εξευτελισμός; - π. Βασίλειος Θερμός

 

Έχει πάτο ο εξευτελισμός;

 π. Βασίλειος Θερμός*

Επιλέγω μερικές ψηφίδες της πρόσφατης επικαιρότητας:

-Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS ανακοινώθηκε ότι το 36% του δείγματος 1954 ατόμων της έρευνας πιστεύει ότι ο ιός HIV μεταδίδεται απλώς με αγκάλιασμα! Με άλλα λόγια, εκτός από το ότι πολλοί συγχέουν τον οροθετικό με τον πάσχοντα, 40 ολόκληρα χρόνια μετά από την εμφάνιση του ιού, με άπειρα στοιχεία να έχουν γραφτή και ειπωθή, με αναρίθμητα άρθρα και εκπομπές, πάνω από το ένα τρίτο των συμπολιτών μας αγνοεί πώς μεταδίδεται ο ιός!

Επιπλέον, το 29% είπε πως τα άτομα με HIV αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία (!), το 28% δήλωσε πως τα άτομα με HIV δεν μπορούν να εργασθούν σε κανονικές δουλειές (!), το 25% ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί φιλικές σχέσεις με οροθετικούς, δεν θα τούς ενοικίαζαν σπίτι και δεν θα κάθονταν δίπλα τους (!), το 41% δήλωσε πως ο ιός HIV μεταδίδεται από τη χρήση τουαλέτας (!), και το 30% πως μεταδίδεται με κοινή χρήση ειδών -πχ μαχαιροπίρουνα, πιάτα κλπ! (https://www.news247.gr/sunday-edition/stin-ellada-to-36-pisteyei-oti-o-ios-hiv-metadidetai-me-mia-agkalia.9444623.html).

Αδυνατώ να σχολιάσω και παραμένω άφωνος… Τι λαό ποιμαίνουμε;

 

-Τον τελευταίο καιρό λίγοι (ελάχιστοι μπροστά στους 80) μητροπολίτες αρχίζουν να αντιδρούν δυναμικά κατά των αρνητών ιερέων τους. Δύο χρόνια μετά! Και αφού εκτιθέμεθα καθημερινά με άρθρα σαν αυτό: https://www.athensvoice.gr/politics/737754-i-parthena-kai-oi-sehtes-me-ta-rasa.

Η αποφασιστικότητα των αρνητών, η δικτύωσή τους, η μαχητικότητά τους, και η παράνοιά τους είχαν ήδη γίνει αντιληπτά από την αρχή της πανδημίας. Γιατί οι μητροπολίτες μας δεν αντέδρασαν αμέσως; Γιατί περίμεναν να γίνει τόσο προφανής η σύνδεση θανάτων και αρνητών; Γιατί και τώρα ακόμη η συντριπτική πλειοψηφία τους σιωπά;

Έχω ξαναγράψει επανειλημμένα πως οι αρνητές κληρικοί οφείλουν να υποστούν τις συνέπειες των Κανόνων. Όσο δεν γίνεται αυτό οι μητροπολίτες τους παραμένουν ηθικοί αυτουργοί και συνένοχοι! Μέχρι τώρα οι φονταμενταλιστές μάς ντρόπιαζαν στην κοινωνία, καθιστώντας την Εκκλησία μας συνώνυμη του σκοταδισμού. Τώρα σκοτώνουν κιόλας! Τι άλλην χρείαν έχομεν μαρτύρων;

 

-Στο γειτονικό μας κράτος των Σκοπίων το 65% των ερωτηθέντων πιστεύει πως ο κορονοϊός δημιουργήθηκε για να ελέγχει τους ανθρώπους! https://www.tovima.gr/2021/11/30/world/voreia-makedonia-to-65-ton-politon-pisteyei-oti-o-koronoios-dimiourgithike-gia-na-elegxei-tous-anthropous).

Και στις επίσης Ορθόδοξες χώρες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων την 1 Δεκεμβρίου ανέρχεται στο 39% και 26% αντίστοιχα! Το χαμηλότερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πελώρια διαφορά από τις νότιες Ισπανία (81%) και Πορτογαλία (87%) (https://www.politico.eu/article/coronavirus-vaccination-europe-live-data-tracker-coverage ).

Εδώ τι σχολιάζουμε; Πώς απαντάμε στους ορθολογιστές που χλευάζουν τους καθυστερημένους Ορθοδόξους ότι δεν θέλησαν (και ακόμη δεν θέλουν) να συναντηθούν με τον διαφωτισμό και την επιστήμη; Πόση ευθύνη διατηρούμε εμείς οι ποιμένες όταν επιτρέπουμε να ανθίζουν στο ποίμνιό μας θεωρίες συνωμοσίες, στερεότυπα που δείχνουν ρηχή σκέψη, και αντανακλαστικοί αυτοματισμοί αντίθεσης σε κάθε τι Δυτικό;

Πληρώνουμε την αδιαφορία μας. Υφιστάμεθα τώρα ό,τι ανεχθήκαμε. Συγκρουόμαστε κατά μέτωπο με τον φόβο μας απέναντι στους φονταμενταλιστές, με την ιδιοτέλειά μας που επιζητούσε τη στήριξή τους, με την ίδια μας την άγνοια επίσης…

 

Τα εντελώς ενδεικτικά αυτά παραδείγματα αντανακλούν την κατάσταση του πληρώματος της Εκκλησίας. Μεγάλοι αριθμοί από όσους δίνουν στις δημοσκοπήσεις απαντήσεις που ταιριάζουν σε εικόνα αγράμματων ή προκατειλημμένων ή ανόητων, είναι αυτοί που γεμίζουν τους ναούς μας. Δεν είναι όλοι τους πιστοί, αλλά μεταξύ των πιστών υπερεκπροσωπούνται. Μειοψηφία παραμένουν εντός των πιστών οι νηφάλιοι, οι συστηματικά και σφαιρικά σκεπτόμενοι, οι διαθέτοντες θεσμική συνείδηση και συλλογική ευαισθησία. Πλεονάζουν οι ατομικιστές, όσοι λένε ‘αντί’ σε όλα, οι τζάμπα αντιστασιακοί με χρήματα των άλλων. Διότι, ας μην ξεχνάμε, τα αποτελέσματα της αντιεμβολιαστικής στάσης τά πληρώνουμε όλοι οι φορολογούμενοι.

Καμαρώνουμε που οι ναοί μας γεμίζουν στις μεγάλες γιορτές, χαιρόμαστε που ο κόσμος εξομολογείται όσο ποτέ άλλοτε, επιχαίρουμε για την διαχρονική ευλάβεια του λαού μας. Και ήλθε η πανδημία να αποκαλύψει το πραγματικό μας πρόσωπο. Αρκούν κάποιες δημοσκοπικές ερωτήσεις για να ξεγυμνώσουν την δήθεν ενθαρρυντική επιφάνεια.

Μού έλεγε μητροπολίτης: «Σε συζητήσεις μεταξύ Ιεραρχών δώσε τους νομικά και διοικητικά ζητήματα να δεις ενδιαφέρον! Μόλις η κουβέντα μεταπέσει σε ποιμαντικά βαριούνται…». Αλλά θυμάμαι και από ιερατικές συνάξεις ανά την Ελλάδα: πλεονάζουν οι ερωτήσεις γύρω από τυπικό και τα επιτίμια, αλλά κανένας προβληματισμός για το τι είδους Χριστιανούς φτιάχνουμε!

Δεν έχω κάτι για επίλογο. «Από φόβο χάσαμε» λέει ένα σύγχρονο τραγούδι. Ή και από πολιτισμική υστέρηση. Ή και από διανοητική οκνηρία.

Άραγε υπάρχει καιρός ακόμη ώστε να μην ηττηθούμε οριστικά;


*π. Βασίλειος Θερμός Ψυχίατρος παιδιών καί εφήβων. Δρ. Θεολογικής Σχολής του Παν/μιου Αθηνών. Αναπληρωτής καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχει πάτο. Διότι είμαστε κάτω από τον πάτο. Όσο και να προσπαθούν άνθρωποι φωτισμένοι να τους ξυπνήσουν δεν θα γίνει τίποτα ο λήθαργος όλο και επεκτείνεται.

Ανώνυμος είπε...

Τους αρέσει να ζουν στον κόσμο τους που είναι ο πάτος για να είναι με τους ίδιους και με τις αιρετικές δοξασίες τους. Το κακό ότι ο πάτος δεν έχει άνοιγμα ώστε να φεύγουν, και το αποτέλεσμα είναι σε κάθε ανατάραξη να ανεβοκατεβαίνει η μούργα και να χαλάει το καλό λάδι η το κατακάθι και να χαλάει το κρασί.
Η παρουσία σας π. Βασίλειε είναι μια όαση αφύπνισης και προσφέρει δυνάμεις σε όσους αντιστεκόμαστε στον λήθαργο.

Ανώνυμος είπε...

Πάτερ πολύ εύστοχο άρθρο. Έχεις πείρα και αυτά που γράφεις αντίκρυσμα πρακτικό. Τεράστια η ευθύνη των ποιμένων. Είμαστε ακατήχητοι, ουσιαστικά χωρίς διαποίμανση. Σίγουρα δεν πέφτουμε απ' τα σύννεφα με όσα συμβαίνουν και γράφονται. Δε χρειάζεται κανείς να έχει προφητικό χάρισμα για να προβλέψει την κατάντια αυτή. Ήταν παραπάνω από βέβαιη. Χρόνια τώρα πνιγόμαστε στο βόθρο και οι ποιμένες σφυρίζουν αδιάφορα.
Αλλά να μην απελπιζόμαστε όμως. Γιατί εκεί που αποτυγχάνει ο άνθρωπος, επεμβαίνει ο Κύριος. Και συμπληρώνει τις ελλείψεις μας, όπως Εκείνος ξέρει για τα πρόβατά Του. Αισιοδοξία και προσευχή.

Ανώνυμος είπε...

Σας διαβάζω και συμφωνώ στο 98% των άρθρων σας εδώ και αλλού. Δοξάζω τον Θεό που υπάρχουν φωτισμένοι άνθρωποι ιερείς σε ένα εκκλησιαστικό χώρο που οι Επίσκοποί μας αυτολιβανίζονται και ο κλήρος και ο λαός συναγωνίζεται στα κοσμητικά επίθετα για το «έργο» που προσφέρουν.
Τα άρθρα σας με πονούν διότι γνωρίζω πλέον -αλλά ως μονάδα δεν μπορώ να αντιδράσω- το μόνο που κάνω είναι να παραπέμψω τα άρθρα σας σε φίλους για να αφυπνιστούμε.
Ευχαριστώ για το ότι είσθε θαρραλέος στην δημόσια σκέψη σας.
Άγγελος

Ανώνυμος είπε...

Όταν πλεονάζει ο φοβοπληξία ή μάλλον η τρομοφιλία, κάθε πνευματικότητα ακυρώνεται, κάθε χριστιανοπρέπεια καταρρέει. Η πανυβλακίαση είναι η εσωτερική μας νόσος. Δεν αγαπάμε με ευθύνη, με υπέρβαση.

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχει πάτο.
Τα ίδια πρόσωπα το παίζουν ποιμένες.
Δεν γνωρίζουν από ποιμαντική.
Δεν θέλουν να μάθουν.

Ανώνυμος είπε...

"Μέχρι τώρα οι φονταμενταλιστές μάς ντρόπιαζαν στην κοινωνία, καθιστώντας την Εκκλησία μας συνώνυμη του σκοταδισμού. Τώρα σκοτώνουν κιόλας!"

Είναι το μόνο σημείο με το οποίο διαφωνώ με το κατά τα άλλα εξαιρετικό άρθρο.
Σήμερα, η πληροφόρηση είναι προσβάσιμη στον οποιοδήποτε διαθέτει ένα κινητό ή ένα υπολογιστή ή μια τηλεόραση, στη χειρότερη περίπτωση.
Είναι θέμα προσωπικής ευθύνης η στάση απέναντι στα όσα ακούγονται.
Υπάρχουν μητροπολίτες αλλά και ιερείς που εκτός από πλούσιες επιστημονικές γνώσεις έχουν να επιδείξουν και αρκετή αρετή, ώστε να σε πείσουν για το ορθό των λόγων τους.
Γιατί προτιμούν να ακούν και να ενστερνίζονται σενάρια μυθοπλασίας, θεωρίες συνωμοσίας, επιχειρήματα που μπορεί να καταρρίψει ακόμα κι ο μαθητής της Γ΄ Λυκείου με τις στοιχειώδεις γνώσεις Βιολογίας που διαθέτει;
Προσωπικά πιστεύω πως με τη στάση του αρνητή, έχουν τη βεβαιότητα πως κατατάσσονται αυτόματα στους μάρτυρες. Είναι πεπεισμένοι ότι θα τους περιμένει το στεφάνι του μαρτυρίου όταν θα φτάσουν στην άλλη ζωή.
Κι αυτό είναι κάτι που πολύ δύσκολα μπορεί να αλλάξει.

Ανώνυμος είπε...


Πάτερ μου, σας διαβάζω και σας ακούω για χρόνια! Σχεδόν συμφωνώ σε όλα και σας εκτιμώ πολύ ως άτομο και θαυμάζω την ανοιχτοσύνη του μυαλού σας συνδυασμένη με πνεύμα αγάπης και ταπείνωσης (σπάνιος ίσως συνδυασμός!). Στο συγκεκριμένο άρθρο, ωστόσο, επιτρέψτε μου... έχω αρκετές επιφυλάξεις.. Δεν συμφωνώ με τον σκοταδισμό... αλλά μήπως κάποια από τα επιχειρήματα που κυκολοφορούν εναντίον των εμβολίως έχουν κάποια βάση (επιστημονική και πνευματική); Ψάξαμε αρκετά το θέμα; Το τι αυταρχισμός επικρατεί και τι μονόπλευρη ενημέρωση... νομίζω το αντιλανβάνεται κάθε μη-προκατηλημένος παρατηρηρτής!! Ακόμα και το επιχείρημα πως 'τα αποτελέσματα της αντιεμβολιαστικής στάσης τά πληρώνουμε όλοι οι φορολογούμενοι' θεωρώ πως είναι άστοχο και το μόνο που πετυχαίνει είναι να στρέψει τους μεν ενάντια στου δε. (Μ' αυτό το σκεπτικό θα έπρεπε να κατηγορούνται να μην περιθάλπτονται όσοι 'φταίνε' για τη νόσο τους!) Να μην αναφερθώ στο αναχρονιστική και πλήρως δικτατορική απόφαση για πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως στους ανεμβολίσατους συνατξιούχους! Ακόμα και η λέξη 'αρνητές' κουβαλά, θεωρώ μέσα της μια συναισθηματική φόρτιση που επηρεάζει αρνητικά τη στάση του πληθυσμού προς όσους δεν επιθυμούν το εμβόλιο.. Και το χειρότερο απ' όλα, αν με ρωτάτε, είναι αυτός ο φανατισμός (κι απ' τις δυο μεριές) και ο διαχασμός μεταξύ ημών και υμών... των λεγόμενων Χριστιανών.. Με πόνο και γάπη σας τα γράφω αυτά. Και για προβληματισμό όλων. Ο Θεός να μας φωτίζει όλους!

Αλεξανδρεύς είπε...

Εξαιρετικός όπως πάντα! Σας ευχαριστούμε πολύ!
γδμ