Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Ποιος θυμάται τι έγινε σαν σήμερα; - Παναγιώτης Ασημακόπουλος

81 χρόνια από ένα συγκλονιστικό γεγονός. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά του Β'Παγκοσμίου πολέμου και της παγκόσμιας Ιστορίας εν γένει.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ!

Το πρωί της 20ης Μαΐου 1941 μαύρισε ο ουρανός της Κρήτης από αεροπλάνα και αλεξιπτωτιστές. Οι Ναζί νόμιζαν ότι θα κατακτήσουν την Κρήτη γρήγορα και χωρίς απώλειες. Λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο...

Οι λιγοστοί Έλληνες στρατιώτες που βρίσκονταν στο νησί, οι Βρετανοί σύμμαχοι, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Μαορί, αλλά και άοπλοι Κρητικοί με γεωργικά εργαλεία, μαγκούρες κι άλλα αυτοσχέδια "όπλα" μετέτρεψαν την από αέρος επίθεση των Γερμανών σε μια κόλαση. 

Τελικά, οι Ναζί κατέκτησαν την Κρήτη μετά από 11 ημέρες και ύστερα από την λανθασμένη εγκατάλειψη (μάλλον λόγω ασυνεννοησίας) του λόφου του Μάλεμε από τον Νεοζηλανδό διοικητή των αμυνομένων. Μετά την κατάληψη του νησιού τα αντίποινα των Ναζί προς τον Κρητικό λαό ήταν φρικτά, με πιο γνωστά την ισοπέδωση της Κανδάνου και την ομαδική εκτέλεση στο Κοντομαρί αργότερα.

Μόνο ο Χίτλερ είχε προβλέψει τις τεράστιες απώλειες από την επίθεση στην Κρήτη. Ο ίδιος είχε προτείνει τη χρήση των αλεξιπτωτιστών για την κατάληψη της Μάλτας, αλλά πείστηκε από τους στρατηγούς του. Τελικά, έχασε τον ανθό των επιλέκτων του και καθυστέρησε η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα για την κατάληψη της Σοβιετικής Ένωσης (κάτι που επίσης φοβόταν). Έτσι, όταν κάλεσε στο Βερολίνο τον Γερμανό στρατηγό Στούντεντ για να τον παρασημοφορήσει, είπε δημόσια: «Η Κρήτη αποδεικνύει ότι οι αλεξιπτωτισταί ανήκουν πλέον εις το παρελθόν". 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τσόρτσιλ έγραψε: «Στην Κρήτη, ο Goering επέτυχε μια Πύρρειο νίκη, διότι με τις δυνάμεις που σπατάλησε εκεί θα μπορούσε εύκολα να κατακτήσει την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και ίσως ακόμη και την Περσία». 

Ο επίσης Βρετανός ιστορικός Alan Clark, γράφει:

«Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο ρους της ιστορίας, εάν ένα χρόνο πριν οι κάτοικοι της Δύσεως είχαν δείξει το ίδιο θάρρος με τους Κρητικούς κατά την εισβολή των Γερμανών στα εδάφη τους;»


ΥΓ (θλιβερό): Το γεγονός αυτό είναι σχεδόν  άγνωστο ...στα ελληνικά σχολεία. Αντιθέτως, μαθαίνουν πολλά και κάνουν και πολλές εορτές στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία. 

Από δικές μου "ενοχλητικές" ερωτήσεις κάθε έτος διαπιστώνω τα εξής: Ελάχιστοι Κρητικοί μαθητές Λυκείου γνωρίζουν τα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης, ακόμη πιο λίγοι το έτος που συνέβη, ακόμη λιγότεροι το μήνα και σχεδόν κανένας την πλήρη ημερομηνία. Εκδηλώσεις από τα σχολεία ή προτάσεις από το Υπουργείο Παιδείας; Καμία!

Παναγιώτης Ασημακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: