Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Δήλωση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου για τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023

Δήλωση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου για τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023

 Οι 19ες εκλογές της Μεταπολίτευσης στη Χώρα μας ανέδειξαν και τεκμηρίωσαν ένα φαινόμενο και μια πρακτική που προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία.

Εννοώ την εργαλειοποίηση της θρησκευτικής ταυτότητος των πολιτών από κέντρα και εξουσίες που έχουν ως στόχο, αφ’ ενός μεν την χειραγώγηση των πολιτών στις εκλογές και αφ’ ετέρου, τον έλεγχο βασικών πυλώνων του πολιτικού μας συστήματος.

Η συγκεκριμένη επικίνδυνη πρακτική η οποία, σε μια πολιτική διαδικασία, προτάσσει το θρησκευτικό συναίσθημα έναντι της πολιτικά ιδεολογικής οικειότητος, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανατροφής φονταμενταλιστών και φανατικών ή υπάκουων πολιτικών στελεχών. Τα επικίνδυνα αυτά άτομα, στη συνέχεια, στρεβλώνουν και υπονομεύουν τους Κανόνες και τις Αξίες του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

Χαρακτηριστικές ανησυχητικές περιπτώσεις, που εμφανίσθηκαν στην προ ημερών εκλογική διαδικασία, είναι οι διεργασίες και τα αποτελέσματα στους κόλπους της μειονότητος στο Νομό Ροδόπης, καθώς και η προκλητική παρέμβαση μοναστικών και παρεκκλησιαστικών οργανώσεων στην υποστήριξη Κομμάτων. Ο αντιδημοκρατικός αυταρχισμός, ο ψηφοθηρικός κυνισμός και η εργαλειοποίηση του θρησκευτικού συναισθήματος, ως μέσα για την κατάκτηση αλλότριων στόχων, αποτελούν τεράστιες απειλές για το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία των προσώπων.

Ειδικότερα για την Θράκη, οι προκλητικές και φαύλες διεργασίες εντός της μουσουλμανικής μειονότητος, αποδεικνύουν περίτρανα ότι το περίφημο «Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης», εξόκειλλε τελικά, σε άλλοθι απενοχοποίησης των Κομμάτων από τις ευθύνες που έχουν απέναντι στην περιοχή. Και όχι φυσικά, αυτό που θα έπρεπε να είναι: ένα υλοποιήσιμο σχέδιο για την πολυδιάστατη ανάπτυξη της Θράκης υπέρ όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της.

† Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος

44 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σεβασμιότατε,
τι σημαίνει μοναστική οργάνωση;
Πάλι οι "παρεκκλησιαστικές" Οργανώσεις σας έφταιξαν;
Ποιες είναι αυτές οι ... "παρεκκλησιαστικές" οργανώσεις;
Γιατί δεν τις κατονομάζετε για να δούμε και εμείς
πόσο εκκλησιαστικός είστε εσείς
και πόσο ... παρεκκλησιαστικές είναι αυτές οι οργανώσεις;
Γιατί δε μας λέτε πού παρενέβησαν
και μάλιστα προκλητικά οι οργανώσεις αυτές
και 'αμολάτε μια' και όποιον πάρει ο χάρος;
΄Ηταν και ο Γέροντάς σας παρεκκλησιαστικός μήπως;

Ανώνυμος είπε...

Παρέμβαση Ιεράρχου ως αρμόζει.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι μόνο οι παρεκκλησιαστικοί που στελέχη τους πήραν μέρος στις εκλογές αλλά και εκκλησιαστικοί που πήγαν κόντρα στις Εκκλησιαστικές προτροπές στην πανδημία. Μοίραζαν διαφημιστικά φυλλάδια κομμάτων μικρών. Αφού πήραν συνδικαλιστικές θέσεις τώρα κατέβηκαν και στις εκλογές. Καταγγέλλης αλλά τι έκανες για δικούς σου παπάδες που κάνανε τους ναούς εκλογικά κέντρα. Το ίδιο κάναν και άλλοι στην Θράκη και σε μεγάλες μεγαλουπόλεις της πατρίδας.

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχουν αλλότριοι στόχοι σεβαστέ μου Μητροπολίτα αλλά ο σεβασμός του νόμου του Θεού στην κοινωνία και στις πολιτικές αποφάσεις.

Γιάννης Ιωαννίδης είπε...

Αναμένουμε και άλλες παρεμβάσεις στην ίδια κατεύθυνση.

Ανώνυμος είπε...

Στην Πάτρα τουλάχιστον ....εμφανώς ιερέας που ανήκει σε οργάνωση .....υποστήριξε τη νίκη

Ανώνυμος είπε...

Τα περί "παρεκκλησιαστικών " είναι έπεα πτερόεντα.
Υποτίθεται ότι κάθε επίσκοπος είναι γνώστης θεμελιωδών αρχών του Κανονικού Δικαίου.
Ή είναι κάποιος ενδοεκκλησιαστικός , δηλαδή εντός της Εκκλησίας ή εξωεκκλησιαστικός ,δηλαδή αποκεκομμένος από την Εκκλησία. Τι θα πει "παρεκκλησιαστικός";
Δυστυχώς, κάποιος κεκοιμημένος μητροπολίτης στη δεκαετία του 70 λάνσαρε τον αδόκιμο αυτό όρο προκειμένου να πλήξει τις ιεραποστολικές αδελφότητες.
Είναι λυπηρό τον αδόκιμο αυτό όρο να αναπαράγει και ο συγκεκριμένος μητροπολίτης προφανώς για να πλήξει κάποιους ευσεβείς χριστιανούς που θεώρησαν ορθό να πολιτευθούν.

Ανώνυμος είπε...

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος τόλμησε να κατονομάσει αυτά τα οποία άλλοι Μητροπολίτες τα προσπερνούν από δειλία γιατί δεν θέλουν να συγκρουστούν με φανατικές ομάδες μέσα στο χριστεπώνυμο πλήρωμα. Χρόνια τώρα οι ομάδες αυτές έχουν οπαδούς και όχι πιστούς. Τώρα θέλουν να πάρουν και πολιτική εξουσία για να ελέγχουν περισσότερο με τα παράκεντρά τους. Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι εκτός από Συλλόγους που καθοδηγούν κληρικοί το παράδειγμά τους το παίρνουν μοναστήρια και γεροντάδες μοναχοί και αγιορείτες. Το κακό του γεροντισμού έχει και πολιτικές τώρα προεκτάσεις.
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορεί κληρικός να είναι dealer κόμματος. Αλλά αφού δεν τον ελέγχει κάποιος...

Ανώνυμος είπε...

Δεν το πιστεύω... Τι είπες τώρα...

Ανώνυμος είπε...

Το δικαίωμα της ψήφου δέν μάς το δίνει η Εκκλησία αλλά η Δημοκρατία καί το Σύνταγμα. Ακόμη καί άν όλοι οι Ελληνες ήσαν άθεοι, πάλι θα είχαν δικαίωμα ψήφου.
Οσοι λοιπόν αισθάνονται Χριστιανοί Ορθόδοξοι, γιατί να μήν επιλέξουν κάποιους ανθρώπους με παρόμοιες απόψεις ;
Και επειδή είναι Χριστιανοί είναι φυσιολογικό να έχουν και Πνευματικούς.
Τί πρέπει να κάνουν λοιπόν ;
Να εγκαταλείψουν τους Πνευματικούς καί κατόπιν να πάνε να ψηφίσουν ή να ψηφίσουν άθεο κόμμα, για να μήν τούς κατηγορήσουν για γεροντισμό ;
Πραγματικά μερικές απόψεις είναι εκτός πάσης λογικής. Απορεί κανείς πώς γράφονται τέτοια πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

Φίλτατε εσένα βλέπω εκτός λογικής. Οι πνευματικοί είναι για να εξομολογούμεθα τις αμαρτίες μας και να μας υποδείξουνε τρόπους μετάνοιας. Από πότε θα μου υποδείξει ο Πνευματικός το τι θα ψηφήσω; Που είναι η ελευθερία της βουλήσεως; Τι με περνάς ότι ως χριστιανός θα είμαι πιόνι στο σκάκι που θα παίζει ο Γέροντας; Αυτά το μόνο που μου θυμίζουν είναι ο μεσαίωνας της δύσης ή ακολουθείς αυτό που λέει ο ιεροεξεταστής ή θα πας στην πυρά. Με την παράλογη λογική σου ας πάει ο Πνευματικός να ψηφίσει για σένα και τα άλλα πνευματικά του παιδιά. Ευτυχώς που η Εκκλησία δεν ασπάζεται τις απόψεις σου γιατί θα την είχα χαιρετήσει. Φασισμό δεν επιτρέπω στην ζωή μου ούτε από ιερέα ή οποιονδήποτε.

Ανώνυμος είπε...

Προς 11:33 . Και γω απορώ πώς αναδημοσιεύονται τέτοια προβληματικά κείμενα σαν αυτό του συγκεκριμένου μητροπολίτη.

Ανώνυμος είπε...

Μας κατακεραύνωσες 11.33 κάνε την αυτοκριτική σου. Αύριο να ρωτήσεις τον γέροντά σου αν θα πας στο πάρκο το παιδί σου διότι μπορεί να παίξει με παιδιά άθεων και θα αμαρτήσει. Να παραιτηθείς από την εργασία σου αφού ο προϊστάμενός σου δεν έχει την έγκριση του πνευματικού σου και δεν πατάει στον Ναό.
Ο πατέρας μου έλεγε τα καλά και συμφέροντα μας.

Ανώνυμος είπε...

Ο Πνευματικός μου είπε από μόνος του να ψηφίσω ένα νέο κόμμα. Της συζύγου μου ο Πνευματικός της είπε να ψηφίσει τους χριστιανούς που είναι ως τώρα σε άλλο μικρό κόμμα στη Βουλή. Τελικά ψηφήσαμε τους πρώτους αυτών των εκλογών.
Να το εξομολογηθώ ως αμαρτία;

Ο Αλεξανδρουπόλεως τα λέει μια χαρά.

Ανώνυμος είπε...

Να σταματήσουν οι παρεμβάσεις των εκκλησιαστικών ή παρεκκλησιαστικών στην πολιτική. Η Εκκλησία ενώνει τα κομματικά διαχωρίζουν.

Ανώνυμος είπε...

Οι αγαπητοί σχολιαστές που απάντησαν στο σχόλιο μου 11-33, δέν απάντησαν στο βασικό ερώτημα μου
"Οσοι αισθάνονται Χριστιανοί Ορθόδοξοι, γιατί να μήν επιλέξουν ανθρώπους με παρόμοιες απόψεις ;"
Οι Νεοφιλελευθεροι, οι Σοσιαλιστές, οι Κομμουνιστές ψηφίζουν ανθρώπους με απόψεις παρόμοιες με τις δικές τους. Οι Χριστιανοί δέν πρέπει να υποστηρίξουν ανθρώπους που αγαπούν την Εκκλησία, ώστε να μπεί ένα φρένο στην ψήφιση αντιχριστιανικών νόμων, που έχει γίνει καθεστώς τα τελευταία χρόνια ;
Αυτό θα έπρεπε να το σκέπτεται ο καθένας μόνος του, χωρίς να τού το πεί ο Πνευματικός του.
Με τήν ψήφο μας σε κάποιο κόμμα εγκρίνουμε τις πράξεις που θα κάνει τα επομενα τέσσερα χρόνια. Γι αυτό εξ άλλου τα κόμματα εκδίδουν Προγράμματα, ώστε ο πολίτης να εγκρίνει ή όχι το πρόγραμμα κάθε κόμματος.
Αυτό που θα ζήσουμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια εξαρτάται από τον τρόπο που θα ψηφίσουμε σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Αλεξανδρουπόλεως θα είχε δίκαιο αν ως τώρα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση πολλοί συνεπίσκοποί του, δεν χαριεντίζονταν και δεν προωθούσαν εμμέσως βέβαια αλλά ξεκάθαρα, υποψηφίους συστημικών κομμάτων. Θα είναι υποκρισία να αρνηθεί ότι συμβαίνει αυτό σε πολλές μητροπόλεις της πατρίδας μας. Στη Βόρεια Ελλάδα συγγενής μητροπολίτη κατέβηκε υποψήφιος με μεγάλο κόμμα και υποστηρίχθηκε από τη μητρόπολη, όπως είναι γνωστό στους ενδημούντας εκεί.
Για να μην μιλήσουμε για την απουσία ελέγχου από πλευράς της πλειοψηφίας των επισκόπων σε αντιχριστιανικές ενέργειες διαφόρων κομμάτων, ο οποίος έλεγχος, εάν γινόταν θα βοηθούσε τους πιστούς να αποφασίσουν σωστότερα για το ποιά προσόντα πρέπει να έχει ο κυβερνήτης τους!
Αυτό γινόταν πάντοτε καθώς ολόκληρες αδελφότητες, μοναστικές και λαικές, έδιναν γραμμή για βουλευτές είτε της ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ (θυμηθείτε τον Παπαθεμελή στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του 1980) είτε του Σαμαρά, είτε ακόμη και του Καμμένου, λεηλατώντας ουσιαστικά τις ψήφους των Χριστιανών.
Δεν θυμάμαι να μίλησε όμως άλλη φορά ο Αλεξανδρουπόλεως για αυτά, ούτε να ενοχλήθηκε για το γεγονός ότι Χριστιανοί επιβράβευαν με την ψήφο τους μασόνους ή άθεους!

Εκτός Ορίων είπε...

Οταν τα χρόνια εκείνα, έτρεχαν ιερεις και χριστιανοί βαρβάτοι σε ομιλιες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, χωρις καμια ντροπή και κρατούσαν σημαιες, δεν υπήρχε πρόβλημα? Και τώρα που εμφανίστηκε ένας άνθρωπος του Θεού ο οποίος, κάνοντας υπακοή, έβαλε το κεφάλι του στον ντορβά, τώρα σας έπιασε ο καημός! Δεσπότη μου άφησε τον κόσμο να κάνει αυτό που νομίζει πως είναι σωστό! Μην μπλέκεστε παντού. Δεν τα ξέρετε όλα! Για όνομα του Θεού!

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που εσύ τα γνωρίζεις όλα ΄΄Εκτός ορίων΄΄ και διδάσκεις τον δεσπότη.
Οι χριστιανοί έτρεχαν και τρέχουν σε ανθρώπους κομμάτων που όταν φθαρούν δεν κατηγορείται η Εκκλησία διότι δεν ζητούν σταυρό στο όνομα της Εκκλησίας. Σήμερα πολλά κόμματα κατεβαίνουν στο όνομα του χριστιανισμού και όχι μόνο αυτό που υπονοείς. Θα μπορούσα να ονομάσω και άλλα που υποστηρίζουν χριστιανοί δεν έχει όμως σημασία. Για μένα κανένα κόμμα δεν μπορεί να ονομαστεί χριστιανικό. Ο χριστιανισμός δεν είναι πολιτικό σύστημα όπως μαρξισμός, καπιταλισμός, φασισμός, σοσιαλισμός κλπ κλπ
Θέλω μια και δεν γνωρίζω να μου πεις αυτό το κόμμα που υποστηρίζεις σε ποιόν κάνει υπακοή. Ποιο το όνομα του Πνευματικού καθοδηγητή. Είναι μια αόρατη αρχή όπως στην Φιλική Εταιρεία ή υπαρκτό πρόσωπο. Θέλω όχι από εσένα αλλά από τον πολιτικό σχηματισμό να μου πει το όνομά του.
Στην διακαναλική ενός κόμματος στην Αθήνα είδα να την παρακολουθούν στην πρώτη θέση τρεις κληρικοί. Τον ένα τον γνώρισα είναι από μια μεγαλούπολη και είναι σε μοναστήρι του παλαιού ημερολογίου. Θα μου πεις πολυσυλλεκτικό είναι το κόμμα θέλω να γνωρίζω ποιος είναι ο άνθρωπος όπου «τώρα που εμφανίστηκε ένας άνθρωπος του Θεού ο οποίος, κάνοντας υπακοή, έβαλε το κεφάλι του στον ντορβά» ποιος είναι για να βγάλω και εγώ την ψήφο μου στην κάλπη. Ρώτησα κληρικό που δημοσίευσε επιστολές κατά της Ν.Δ. και δεν μου τον είπε. Ρώτησα υποψήφιο αλλά δεν μου τον είπε.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσα να σου πω ότι μια μεγάλη μορφή της Εκκλησίας μου είπε…. Θα ήταν ψέμα συγκαλυμμένο.
Περιμένω όνομα όσο δεν ακούω δεν εμπιστεύομαι τους πολιτικούς του Χριστιανισμού αλλά τους άλλους που δεν υποκρίνονται με την μάσκα σε υπακοή αγνώστου ή και ανύπαρκτου.
Με την αγάπη του εκτός κομμάτων Χριστού.

Ανώνυμος είπε...

Εύγε στον 11:39. Τα είπε όλα!

Ανώνυμος είπε...

Μέχρι σήμερα υπήρχαν πατριδοκάπηλα κόμματα και ελάχιστα χριστοκάπηλα. Σήμερα πλέον υπάρχει με βούλα ψεύτικης γνησιότητας χριστοκάπηλο κόμμα που υποστηρίζουνε ακραίοι που το παίζουν ευσεβείς. Καθημερινά η τηλεόραση αποδεικνύει τις ανοησίες που κατά καιρούς υπεράσπιζε και ντροπιάζουν την πίστη μας.

Ανώνυμος είπε...

Μιλάνε για εκκλησιαστικό κόμμα αυτοί που πήγαν κόντρα στις αποφάσεις της Εκκλησίας σε δύσκολες στιγμές παρασύροντας πολλούς με τα όσα αδόκιμα και αβασάνιστα έλεγα.
Ο πιστός Ορθόδοξος κόσμος έχει μνήμη και ρίχνει φούμο.
Ο Μητρ. Αλεξανδρούπολης μιλάει εκκλησιαστικά και θεολογικά. Όσοι υποψήφιοι πήγαν οι Μητροπολίτες τους δέχθηκαν. Από αυτό το κόμμα περιφρόνησαν τους Μητροπολίτες γιατί παίρνουν εντολές από παράκεντρα. Παρακολουθώντας το διαδίκτυο μόνο τον Μητρ. Κορίνθου είδα να επισκέπτονται οι υποψήφιοι αυτού του κόμματος. Μπορεί να πήγαν και κάπου αλλού που δεν δημοσιεύθηκε. Σήμερα ρώτησα στην εκκλησία τον Μητροπολίτη μας αν πήραν την ευλογία του και μου απάντησε «τους την έδωσαν άλλοι σε μένα δεν ήλθαν τους αρκούσαν των ιερέων που στρατολογούσαν τους υποψήφιους».

Ανώνυμος είπε...

Ο πολιτικός λόγος της Εκκλησίας πρέπει να είναι λόγος πατριωτικός και όχι κομματικός. Λόγος φροντίδας και αγωνίας για τον λαό, την πατρίδα και το Έθνος. Τα κόμματα δεν έχουν σχέση με την Εκκλησία.

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή και αίσχος σε όλους αυτούς που επικροτούν τις απαίσιες δηλώσεις του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι σίγουρος ότι λίγο αν το ξανασκεφτεί θα ζητήσει συγγνώμη για τον ατυχή παραλληλισμό του υποχθόνιου ρόλου του τουρκικού προξενείου στη Θράκη με τη δράση και τις αξίες μιας πολιτικής παράταξης που προσπαθεί να εμπνεύσει τους πολίτες για τη βέλτιστη πολιτεία!

Ανώνυμος είπε...

Με αυτή τη λογική κάποιοι σφετερίζονται την τέχνη, άλλοι τον αθλητισμό κ.ο.κ. για να υφαρπάξουν την ψήφο μας ενώ δεν είναι εκείνοι η αποκλειστική ενσάρκωση των αντιστοίχων θεσμών! Παρακαλώ αναδρομικά να μαυριστούν, να λασπολογηθούν και πριν προλάβουν να στεγνώσουν τα κόμματα που τους στρατολόγησαν να αποζημιώσουν τον ελληνικό λαό που έπεσε θύμα του λαϊκισμού τους!

Ανώνυμος είπε...

Είναι σε ισχύ πιστοποιητικό θρησκευτικών φρονημάτων που η ύπαρξή του απαγορεύει την ανάμιξη στην πολιτική;
Νόμιζα ότι μόνο οι ιερείς αποκλείονται του εκλέγεσθαι! Αλλά μάλλον επεκτάθηκε και σε όποιον μπορεί να πιστεύει στο Θεό. Μάλλον στους θρησκευόμενους πρέπει να αποκλεισθεί και το εκλέγειν, καθώς πρόκειται στην εκκλησιαστική γλώσσα για το λεγόμενο ποίμνιο (αμνοερίφια), γεγονός που αναγνωρίζει το πολιτικό status αυτου του τόπου ως πολιτική ορολογία, κατά το δοκούν πάντοτε!

Ζήτω η Δημοκρατία!

Ανώνυμος είπε...

Η θέση του μητροπολίτη θα εγκριθεί κατόπιν εκδίωξης όλων των υποψηφίων πολιτικών που προσέρχονται εκκλησιαζόμενοι προς άγρα ψήφων, αλλιώς δε θα κορδονοντουσαν στο σολέα, καθώς όπως πολύ καλά γνωρίζει και υποστηρίζει υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ Θεού και πολιτικής!

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν Μητροπολίτες που τολμούν να λένε τις απόψεις τους ΔΗΜΟΣΙΑ όχι όπως άλλοι που δεν τολμάνε γιατί επιθυμούν να τα έχουν καλά με όλους και με όλα. Χρυσές ελπίδες μας έχει αφήσει και από άλλες τοποθετήσεις του.
Άξιος!

Ανώνυμος είπε...

Δεν πιστεύω να έκανες κ εμβόλιο;;; Ο π..Α. διαφωνεί

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι πολύ ωραίο... Κάνει υπακοή για να μπει στη Βουλή.... Αχ θέλω κι εγώ

Ανώνυμος είπε...

Ο Μωυσής ήταν πολιτικός ή θρησκευτικός ηγέτης;
Τί δουλειά έχει το όνομα της Αγίας Τριάδος στην αρχή του Συντάγματός μας;
Όποιος απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα θα μπορεί πλέον να αποφασίσει αν η θέση του μητροπολίτη είναι αληθής ή ψευδής.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ειναι Χριστιανός Ορθόδοξος αυτος που διαφοροποιείται απο τη Σύνοδο που ο Θεος μας χάρισε στην Εκκλησία.
Οποιος θελει ας τους ψηφίσει, αλλά χριστιανοί ορθόδοξοι εξτός Εκκλησίας δεν υπάρχουν. Αιρετικοί ναι.

Ανώνυμος είπε...

Αν αισθάνεσαι Χριστιανός Ορθόδοξος δεν ψηφίζεις κόμμα που εχει εκφράσει δημόσια διαφορετική θέση απο αυτη της Συνόδου σε δυο τουλάχιστον θέματα, στο εμβολιο και στο αυτοκέφαλο της Ουκρανίας. ΔΕΝ ειναι Εκκλησία αυτοί, ειναι αυτόνομοι και εγωιστές χωρις ένταξη στην Εκκλησία του Χριστού.

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί πιστεύουν σε δικο τους θεό βεβαια και βγάζουν δικές τους οδηγιες κόντρα στην Εκκλησία που ανήκουμε ολοι εμεις οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή αγαπητέ 11 - 00, αυτοί που εκκλησιάζονται τακτικά, που έχουν Πνευματικό, που συμμετέχουν στα Μυστήρια, που προσπαθούν να ζούν καλή ζωή, είναι εκτός Εκκλησίας, ενώ αυτοί που εμφανίζονται σε ναό 3 φορές τον χρόνο, όταν υπάρχουν επισημες τελετές, που νομοθετούν αντίθετα από το Ευαγγέλιο, που προωθούν την ομοφυλοφιλία ακόμη καί στα σχολεία, που συμμετέχουν σε Λέσχες και Στοές, είναι εντός Εκκλησίας.
Νομίζω ότι θα πρέπει να ελέγξης τα κριτήρια σου, με τα οποία κρίνεις τον κόσμο γύρω σου, διότι βαδίζεις σε λάθος δρόμο.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου, αυτοί που τα κανουν αυτα που γράφεις δε διεκδικούν την ψήφο μας παίζοντας το εκπρόσωποι της Εκκλησίας. Ουτε εκφέρουν γνώμη για εκκλησιαστικά θέματα οπως το αυτοκέφαλο της Ουκρανίας, αναγνωρίζουν οτι η ευθύνη απόφασης γι αυτο (και για το αν ο εμβολιασμός αντίκειται στη χριστιανικη μας ιδιότητα) ανήκει στη Σύνοδο της Εκκλησίας!

Ενώ αυτοί που «εξομολογούνται και κοινωνούν» οπως αναφέρεις, τι να το κανω οταν αντιτίθενται στις οδηγιες της Εκκλησίας στην οποια ανήκουμε; Στην ουσία εκπροσωπούν έναν δικο τους θεό οπως θελουν αυτοί, δεν εκπροσωπούν την Εκκλησια ουτε εχει νόημα να ζητούν την ψήφο μας ως τάχα «χριστιανοί». Εμεις ανήκουμε στην Ορθοδοξη Εκκλησια που αυτοί λοιδορούν και αυτήν ακολουθούμε!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου 1 - 08, θα πρέπει να σού πώ, ότι για να γίνει κάποιος μέλος της Εκκλησίας κατηχείται, ομολογεί το "Πιστεύω", Βαπτίζεται, Χρίεται, καί κατόπιν οφείλει να αγωνίζεται πνευματικώς για την τελείωση του. Δεν είναι κριτήριο μέλους της Εκκλησίας η αναγνώριση του κ. Επιφανίου ούτε η αποδοχή των εμβολιασμών.
Αυτά είναι δικά σου κριτήρια.
Αλλωστε, σε όλες τις αποφάσεις που έλαβε η ΔΙΣ κατά την διάρκεια της πανδημίας, πουθενά δέν είπε, ότι όποιος δέν εμβολιάζεται εκπίπτει από μέλος της Εκκλησίας καί πιστεύει σε άλλο θεό.
Αυτά είναι δικες σου γνώμες.
Ομοίως ουδέποτε έθεσε ως κριτήριο πίστεως την αναγνώριση του κ. Επιφανίου.
Δέν θα μπορούσε να το κάνει άλλωστε, δεδομένου ότι 10 Εκκλησίες δέν τον αναγνωρίζουν (η πλειοψηφία) καί μόνον 4 τον αναγνωρίζουν.
Πέραν αυτού, αν εσύ θέλεις να κυβερνάσαι από τούς συγκεκριμένους, μπορείς να τούς ψηφίσης. Δεν σέ εμποδίζει κανείς.
Πάντως η Ορθόδοξη Εκκλησία την οποία ακολουθούμε, φρονίμως ποιούσα, δέν εξέδωσε οδηγία ψηφίσεως για κανένα κόμμα.
Αρα οι πιστοί έχουν ελευθερία επιλογής.

Ανώνυμος είπε...

Ως τί τα γράφετε εσείς 1:08 π.μ. αυτά; Ως πιστός ή ως πολίτης;

Το αν θα εμβολιαστείς λυπούμαι που παραπλανηθήκατε είναι θέμα του γιατρού σας και όχι της Εκκλησίας.

Αναφορικά με τα της Ουκρανίας. Έχετε εικόνα πώς ξεκίνησε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος; Σίγουρα όχι εκκλησιαστικά πάντως.

Και επίσης για τα της εξομολογήσεως και της στάσης των πιστών αποφασίστε με τον 25-05-23 8:16 μ.μ. ποια στάση θα υιοθετήσετε. Από τη μια κοροϊδεύετε την υπακοή από την άλλη την επικροτείτε.

Ανώνυμος είπε...

Να σας διαφωτίσω με τη στάση μου: ειναι ανήθικο να παρουσιάζεται ως κόμμα «θρησκευομένων» ενα κομμα που αντίκειται στη Σύνοδο μας. Τόσο απλά. Ειναι αιρετικοί, εχουν θέσει εαυτούς εκτος εκκλησίας και χρησιμοποιούν τον ορο εκκλησία για ψήφους.

Εχουν στους ώμους τους αμαρτίες απο χιλιάδες θανάτους ανθρώπων που πέθαναν στα χέρια μας γιατι τους εκαναν επιφυλακτικούς έναντι του εμβολίου.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά θέλετε υπηκόους-υποτελείς, ε; Δικούς σας, όχι του Χριστού. Έτσι έχετε κάνει το ποίμνιο και μετά τους επιπλήττετε για την τυφλή υπακοή.
Οι αδέσποτοι χαλάνε τη σούπα. Πολυδέσποτους θέλετε για να τους δένετε κύκλωθεν.
Τελικά αφού δεν πέρασαν από πολλούς δεσποταδες γιατί οι εκκλησιαστικοί κάθεδροι τους προσάπτουν ότι σφετερίζονται το θρησκευτικό αίσθημα;

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση εστάλη αλλά η λογοκρισία της "δημοκρατικής" χούντας του ιστολόγου την κράτησε για ιδία κατανάλωση, για να μη μολυνθεί το κοινό του και φανεί η ασυνέπεια της μεριάς που τον στρατολογεί!

Ανώνυμος είπε...

Μην δημοσιεύεις την κάθε σαβούρα που σου στέλνουν για σχόλιο οι γνωστοί εγκάθετοι.