Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Για μια Μεταμόρφωση που δεν ήρθε (ακόμα) - Αλεξανδρεύς

 

Για μια Μεταμόρφωση που δεν ήρθε  (ακόμα)

Το εκκλησάκι της κατασκήνωσης ήταν αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Μικρό κι απέριττο, με χτιστό μόνο το ιερό κι ένα υπόστεγο να υποδηλώνει τον κυρίως ναό μπλεκόταν με τα μεγάλα πεύκα που το περιτριγύριζαν.

Το γνώρισα σαν πήγα πρώτη φορά στην κατασκήνωση. Δωδεκαετής. Ήταν λίγο πρωτόγνωρη η αίσθηση για μένα. Ένας ναός αλληλοπεριχωρούμενος με τη φύση. Χωρίς χτιστά όρια. Με το μάτι σου να μπορεί να απλωθεί στα πεύκα ή στη θάλασσα που βούιζε εκεί αποκάτω. Με το ψάλσιμο να ανακατεύεται με τα τζιτζίκια. Με τα ηλεκτρικά φώτα να εξαφανίζονται μπροστά στις ακτίνες του ήλιου που διαπερνούσαν το σύδεντρο. Ήταν ο ναός μας! «Το εκκλησάκι μας». Με το υποκοριστικό να δηλώνει την αγάπη και την κτητική αντωνυμία τη σχέση. Ποτέ δεν κατάλαβα ποιος κατακτούσε ποιον: Ήμασταν δικοί του ή ήταν δικό μας;

Κι από κοντά το απολυτίκιό του. «Μετεμορφώθης εν τω όρει…»  Όλοι μαζί το ψέλναμε. Έμοιαζε σαν εμβατήριο. Σαν σάλπισμα νίκης που θεωρούσαμε ότι αχνοφαινόταν ήδη στον ορίζοντα. «Λάμψον και ημίν τοις αμαρτωλοίς το φως Σου το αΐδιον». Θες γιατί με την επανάληψη το ήξεραν όλοι, θες γιατί κάθε χρόνο το πανηγύρι του ναού συνέπιπτε με την κατασκηνωτική μας περίοδο τούτο το τροπάριο «με» θα τολμήσω να πω «μας» σφράγισε. Το παράπονο του αιτήματος εισχωρούσε ξεκάθαρα στην μελωδία της φράσης.

Μα γρήγορα η παιδική μας βεβαιότητα για την Μεταμόρφωσή μας που θα ρχοταν σύντομα, δυναμωμένη μάλιστα από την παραίνεση του αρχηγού, του ομαδάρχη, του πνευματικού υποχώρησε μπροστά στη λαίλαπα της εφηβείας. Αλλά και πάλι έβαζε πλάτη ο εφηβικός ενθουσιασμός, να ξαναφουντώσει εκείνη τη φλόγα. Ναι, ναι! Δεν ήταν βέβαια παίξε γέλασε η κατάκτηση της Μεταμόρφωσης. Δεν ανέβαινες με δυο δρασκελιές στο Θαβώρ μα πάλι… Ήμασταν ακόμα στην αρχή. Όσο το πρώτο ψηφίο της ηλικίας παραμένει το ένα, άντε και στη στροφή του δυο, έχεις ακόμα ελπίδες, έχεις ακόμα ψευδαισθήσεις…

Ύστερα οι πολλοί αποχωρούσαν. Μαθητική ήταν τότε η κατασκήνωση και μένανε μονάχα όσοι θα συνέχιζαν ως ομαδάρχες. Αυτοί πλέον μάθαιναν στους νέους κατασκηνωτές το «Μετεμορφώθης». Και το τραγούδαγαν μαζί τους. Με ενθουσιασμό. Με δύναμη. Και με παράπονο στο «λάμψον».

Γύρω μας, παλαιότεροι κατασκηνωτές με άσπρα ή γκριζωπά μαλλιά, γονείς των νέων κατασκηνωτών. Στα δικά τους χρόνια, λέει, δεν ήταν ούτε το ιερό του ναού χτισμένο. Ένα τραπέζι για Άγια Τράπεζα εκεί μπροστά και τίποτε άλλο.  Τώρα ενώνονταν με μια φωνή στο απολυτίκιο και η φωνή τους αποκτούσε ξαφνικά έναν εφηβικό ενθουσιασμό. Και σταθερά το παράπονο στη φθορά του ήχου: «Λάμψον και ημίν τοις αμαρτωλοίς…»

Τότες δεν ήξερα. Τότε δεν είχα τις απορίες που μου γεννήθηκαν αργότερα. Τότε χαιρόμουν τον ενθουσιασμό τους. Κι ας ήταν από καιρό το πρώτο της ηλικίας τους ψηφίο 3 ή 4. Η δύναμη του τροπαρίου καλά κρατούσε. Και με συνέπαιρνε σταθερά. Μα, σιγά σιγά, έπαιρνε μορφή μέσα μου ο δρόμος προς το Θαβώρ.  Χτιζόταν λίγο-λίγο όπως χτίστηκε πρώτα το ιερό, έπειτα η σκεπή του κυρίως ναού αντικαθιστώντας τη σκεπή με κολώνες από ντέξιον. Όπως έγινε, τελικά, ένα άλλος ναός, κανονικός και πλήρης, ένας ναός όπως στην πόλη, χωρίς καμιά έκπληξη πια. Χωρίς καμιά αλληλοπεριχώρηση με τη φύση, χωριστός, με σαφή όρια. Με ψευτοχρυσωμένους πολυελαίους αντί για τις διαπεραστικές ακτίνες του ήλιου και με μοντέρνο ενισχυτή. Α! και το τροπάριο, το αγαπημένο απολυτίκιο των παιδικών μου χρόνων ερχόταν πια δεύτερο. Ο νέος ναός είχε άλλη αφιέρωση και το τροπάριο του ναού της Μεταμορφώσεως μπήκε δεύτερο στη σειρά. Σαν το απαραίτητο κομπλιμάν και στον άλλο συμπέθερο μετά τα παινέματα στον πρώτο.

Με πονούσε διπλά. Και που δεν μεταμορφωθήκαμε και που παρατήσαμε εκείνο το πρώτο όνειρο. Κείνον το πρώτο τόπο που σάρκωνε τις ελπίδες μας για Θέωση. (Η λέξη στα χρόνια της πρώτης μου εφηβείας μας ήταν άγνωστη). Γύρω μου φίλοι και αδελφοί, η μεγαλύτερη ορατή σερμαγιά από τα χρόνια της εφηβείας ως σήμερα μεγάλωναν, γίνονταν αυτοί πια πατέρες παιδιών, της αγκαλιάς πρώτα, του δημοτικού έπειτα. Οι πιο βιαστικοί είχαν ήδη παιδιά-κατασκηνωτές. Και, όρκο παίρνω, παρόλο που και στο κανονικό απολυτίκιο του ναού που στέγαζε τώρα τις προσευχές μας έψελναν με ζέση, σαν ξεκίναγε εκείνο το «Μετεμορφώθης» βγάζανε κάτι άλλο. Εκείνοι μόνο. Η νέα γενιά των κατασκηνωτών απλά ακολουθούσε.

Εκείνοι όμως ήξεραν. Ήξεραν πως δεν μεταμορφωθήκαμε με την εφηβική βιασύνη των πρώτων μας κατασκηνωτικών εμπειριών. Μα καθώς τους αγκαλιάζω σήμερα με το βλέμμα μου, σήμερα της Μεταμορφώσεως που μια και μοναδική φορά μέσα στο χρόνο λειτουργιέται ξανά εκείνο το Θαβώρ της παιδικής κι εφηβικής μας ηλικίας, καθώς ακουμπώ το βλέμμα και την καρδιά μου στα πρόσωπα τους που στολίστηκαν πια με ρυτίδες ξέρω πως κι αυτοί κι εγώ ελπίζουμε ακόμα σε μια μεταμόρφωση. Αργή κι επώδυνη. Και ίσως γι αυτό πιο δική μας.

Λάμψον και ημίν τοις αμαρτωλοίς το φως Σου το αΐδιον. Πρεσβείαις της Θεοτόκου, Φωτοδότα, ΔΟΞΑ Σοι!

Αλεξανδρεύς

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο.Μου θύμισες τη φωνή του αρχηγού που το ξεκινούσε στην προσευχή. Στιγμές ανάτασης

Ανώνυμος είπε...

Βιώματα όχι μόνο δικά σου. Τώρα που συλλογίστηκα τα όσα γράφεις ένιωσα και εγώ ένα άγγιγμα σκέψεων από τις ημέρες εκείνες και σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

Τότε στον Ναό που πρωί και βράδυ στέγαζε τις προσευχές μας. Τώρα επισκέπτες χωρίς όνειρα και ελπίδες για μια Μεταμόρφωση που ήλθε ακόμα. Να δώσει ο Θεός κάποτε να γίνει. Έστω και στο παραπέντε.

Ανώνυμος είπε...

Φίλτατε κ. Αναστάσιε,
Θα κάνω κατάχρηση της καλοσύνης σας και της φιλοξενία σας για να εκθέσω σκέψεις μου. Δεν σας θυμάμαι ως κατασκηνωτή, αλλά και ποτέ δεν σας είχα υπεύθυνο στην κατασκήνωση. Σας γνωρίζω από την κόψη και την όψη.
Διάβασα με προσοχή την δημοσίευση στην οποία ο «Αλεξανδρεύς» μας μετέφερε τους λογισμούς και την κριτική του, για θέμα πνευματικό, κτυπώντας τις χορδές της ψυχής μας, σχετικά με την μεταμόρφωσή μας, που όντως δεν ήλθε ακόμα.
Επιθυμώ να καταθέσω, ότι όλα τα κείμενα και τα ποιήματα που ο Αλεξανδρεύς δημοσιεύει στο υπέροχο και μοναδικό ιστολόγιό σας με ικανοποιούν και πάντα με ωφελούν. Πάντα μιλάει όταν έχει κάτι να πει.
Ο Αλεξανδρεύς είναι ένα κεφάλαιο για την πνευματική ζωή της Πάτρας, που προσπαθεί με την σεμνότητα που τον διακρίνει να είναι στο παρασκήνιο, αν και θα έπρεπε να είναι πρωταγωνιστής στο προσκήνιο. Ποιοι ευθύνονται για τον παροπλισμό αυτού του στελέχους;
Που είναι στο Βήμα το επίσημο; Στα Συνέδρια; Στις συναντήσεις; Γιατί δεν έχει Κύκλο;
Χθες δημοσίευσες αυτό το κείμενο το οποίο είδα προ ολίγου 7-8-2023 σε άλλη ιστοσελίδα στην οποία διαχειριστής είναι ο φίλτατος Ι.
α. Το δημοσίευσε χωρίς να έχει την πηγή. Μπορεί ο Αλεξανδρεύς να το έστειλε και αφού πέρασε την λογοκρισία μετά από 24 ώρες να το δημοσίευσαν.
β. Στις κατασκηνωτικές συναντήσεις των παλαιών κατασκηνωτών γιατί να μας φέρνουν τον κάθε άσχετο από άλλα μέρη, και δεν προσκαλούν παλαιά στελέχη ή και διαπρεπείς παλαιούς κατασκηνωτές, για να ζήσουμε το χθες σήμερα στην νοοτροπία των Πατρινών. Η Πάτρα δεν έχει στελέχη;;; Αν δεν έχει;;; οι υπεύθυνοι ας αναλογιστούν την ευθύνη τους και την πορεία τους… Ξεκίνησε κάποτε ο θεσμός με υπεύθυνους θυμάμαι τους κκ Χαλκιόπουλο, Σκόνδρα. Κάλλιστρο που υπέγραψαν την πρόσκληση. Εσάς σας θυμάμαι να ασχολίαστε με την τραπεζαρία, όπου ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα. Μετά από κάποια χρόνια όποιος ήθελε ερχόταν για να ακούσει τι;;; Θυμάμαι μια υπέροχη ημερίδα από τους π. Μιχαήλ Καραμπατάκη με τον ψυχίατρο κ. Κούλη περί εξομολογήσεως και ψυχιατρικής.
γ. Τώρα από 150 που κάποτε μαζευόμαστε ακούω -γιατί δεν με ενδιαφέρει μια τέτοια πρόχειρη συνάντηση- για μικρό αριθμό. Έτσι από διήμερο φέτος έγινε ‘’Ημερίδα’’ δεν φρόντισαν να φέρουν τους νεότερους αρκέστηκαν σε μας των 50 και…
δ. Και τέλος είδα μια δημοσίευσή σας για την κ. Φανή (ο Θεός να την αναπαύει), στην ιστοσελίδα της κατασκήνωσης που έπλενε πιάτα, καθάριζε, σκούπιζε, έτρεχε από πρωί μέχρι αργά καμιά αναφορά. Ήταν εργαζόμενη στην ζωή της, και έχουν και σε αυτό τις διακρίσεις τους οι αδελφοί του Χριστού. Δεν έπρεπε να γράψετε εσείς αλλά εκείνοι. Κρίμα και ξανά κρίμα.
Γ. Α.

ΥΓ. Το σχόλιο, σας το κοινοποιώ και με mail με το όνομά μου. Παρακαλώ μόνο για σας.
Πιστεύω να ξεπεράσει την λογοκρισία και να βγει στην δημοσιότητα.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι αυτό είναι από τα κείμενα που άγγιξε πολυυυυύ κόσμο!
Ευχαριστούμε!

Ανώνυμος είπε...

Μια ζωή μιλάμε για μεταμόρφωση χωρίς κανένα αγώνα προσωπικό. Χορτάσαμε από λόγια για μας και τους άλλους. Δεν προσμένω τίποτα. Βλέπω αυτούς που μας διδάσκουν από τον άμβωνα. Άνθρακας ο θησαυρός μόνο στα λόγια.

Ανώνυμος είπε...

Πόσο απλά συνομιλούσαμε τότε με το Θεό!!!...και πόση ελπίδα κρύβει μέσα του αυτό το "(ακόμα)"!!!