Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Έγινε στον Πύργο η Κηδεία της 102χρονης Αθ. Παπαδοπούλου

 Έγινε στον Πύργο η Κηδεία της 102χρονης Αθ. Παπαδοπούλου

Αποχαιρετισμός σε μία Γυναίκα του Χρέους

Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης τελέστηκε η εξόδιος Ακολουθία της Αθηνάς Παπαδοπούλου, το απόγευμα της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Πύργου, με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου και Ιερέων της πόλεως. Η 102 ετών εκλιπούσα υπήρξε μία από τις τελευταίες αφανείς γυναίκες που στους μήνες των Πολεμικών επιχειρήσεων του 1940 στην Ήπειρο στάθηκαν με κίνδυνο της ζωής τους στο πλευρό των στρατευσίμων, μεταφέροντας πολεμοφόδια και τρόφιμα σε απάτητες κορφές των βουνών της Πίνδου. Είναι μία από αυτές που στο συλλογικό υποσυνείδητο καταγράφηκαν ως «Γυναίκες της Πίνδου».
Η ίδια έδρασε στην περιοχή της Θεσπρωτίας, κοντά στο χωριό της, Αχούρια Βαβουρίου, σημερινός Πλάτανος. Για την δράση της είχε τιμηθεί από Σωματεία της Ηλείας, όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, ενώ το 2018 το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης τής είχε προσφέρει ειδική διάκριση για το έργο της.
Μία γυναίκα που πίστεψε στην Ελευθερία και την Αξιοπρέπεια των Ελλήνων
Την Αθηνά Παπαδοπούλου, που ευτύχησε να δει παιδιά με τον άνδρα της Ελευθέριο, αλλά και εγγόνια και δισέγγονα, αποχαιρέτησαν συγγενείς, φίλοι και πολίτες του Πύργου, ενώ το παρών έδωσε αντιπροσωπεία Αξιωματικών της ΣΕΤΤΗΛ, ο νέος Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής και εκπρόσωποι των Συνδέσμων Εφέδρων Αξιωματικών και Οπλιτών Ηλείας. Με λόγια που τόνιζαν την προσφορά της στην Πατρίδα και την Κοινωνία μίλησε ο Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος, ενώ ο φιλόλογος και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Οπλιτών Ηλείας κ. Γεώργιος Κουρκούτας παρουσίασε στιγμές από την ζωή της, με έμφαση τις ημέρες του Πολέμου του 1940.  
Δέκα ημέρες πριν τιμήσουμε τους Ήρωες που από το πρωινό της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου 1940 πήραν τα όπλα για να υπερασπιστούν την Ελευθερία και την Αξιοπρέπεια της Ελλάδος, τόνισε ο κ. Κουρκούτας, αποχαιρετάμε μία γυναίκα του Χρέους, όπως τόσοι άμαχοι που τότε δεν φοβήθηκαν να σταθούν ηρωικά, ακόμη και αν κινδύνευε η ζωή τους.
Με την γαλανόλευκη στο φέρετρο……
 Το φέρετρο ήταν καλυμμένο με την γαλανόλευκη, πάνω στην οποία ήταν οι διακρίσεις που έλαβε στα τελευταία χρόνια της ζωής της, ενώ ένα ζεστό χειροκρότημα των παρόντων κάλυψε στο τέλος την όλη τελετή.
Η οικογένεια της εκλιπούσης εξέφρασε τις ευχαριστίες της στον Μητροπολίτη κ. Αθανάσιο, τον Ιερό Κλήρο, τον Φρούραρχο Διοικητή της 117 ΠΜ κ. Κουρουπάκη, την ΣΕΤΤΗΛ και τον Διοικητή της, τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Πύργου κ. Καννή και όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους τον ύστατο αποχαιρετισμό στην Αθηνά Παπαδοπούλου. Η ταφή της θα λάβει χώρα εντός των επομένων ωρών στην γενέτειρά της, τον Πλάτανο Θεσπρωτίας, εκεί που το φθινόπωρο του 1940 έγραψε την δική της σελίδα Ιστορίας στο Βορειοηπειρωτικό Έπος κατά των Ιταλών εισβολέων.  

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στο χωριό μου στη βόρειο Ήπειρο λένε,να είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει. Αιωνία της η μνήμη .

Ανώνυμος είπε...

Αυτές οι γυναίκες έγραψαν το δικό τους Έπος....