Τη μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου τιμά σήμερα η Εκκλησία, του οποίου η μνήμη τιμάται επίσης και την Κυριακή που ακολουθεί την εορτή των Χριστουγέννων. Επίσης, εορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Ιγνατίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και του Οσίου Μακαρίου του Ρωμαίου.
Ο Ιάκωβος ήταν γιος του Δίκαιου Ιωσήφ του Μνήστορος της Θεοτόκου και λόγω της συνεχούς συναναστροφής του με τον Ιησού, κατά τα παιδικά τους χρόνια, ονομάστηκε Αδελφόθεος ή Αδελφός του Κυρίου. Η υποδειγματική πίστη και αφοσίωσή του στο Χριστό αποδείχθηκε έμπρακτα μέσα από την ιεραποστολική, ποιμαντική και φιλανθρωπική δράση του ως πρώτου επισκόπου Ιεροσολύμων, αφού κατά την παράδοση είχε χειροτονηθεί από τον ίδιο το Θεάνθρωπο.
Το κύρος του και η υπόληψη με την οποία η πρώτη Εκκλησία περιέβαλλε το πρόσωπό του Αγίου Ιακώβου, εμφανίζονται ανάγλυφα στις τοποθετήσεις του κατά τις εργασίες της Αποστολικής Συνόδου του 49 μ.Χ., όπου η συμβολή του στην εξάπλωση της νέας πίστης σε όλα τα έθνη υπήρξε καθοριστική.
Ο Άγιος Ιάκωβος προίκισε την Εκκλησία με τη θεόπνευστη Καθολική Επιστολή του, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 27 βιβλία της Καινής Διαθήκης, καθώς και με την πρώτη Θεία Λειτουργία, που αποτέλεσε τη βάση για τις μεταγενέστερες Θείες Λειτουργίες του Μ. Βασιλείου και του ιερού Χρυσοστόμου.
Τη μεγαλειώδη προσφορά του προς την Εκκλησία ο Αδελφόθεος Ιάκωβος επισφράγισε με το μαρτυρικό του θάνατο, στον οποίο τον υπέβαλαν οι ομοεθνείς του. Γράφει στην Καθολική επιστολή: «Πᾶσαν χαρὰν ἡγήσασθε, ἀδελφοί μου, ὅταν πειρασμοῖς περιπέσητε ποικίλοις, γινώσκοντες ὅτι τὸ δοκίμιον ὑμῶν τῆς πίστεως κατεργάζεται ὑπομονήν· ἡ δὲ ὑπομονὴ ἔργον τέλειον ἐχέτω, ἵνα ἦτε τέλειοι καὶ ὁλόκληροι, ἐν μηδενὶ λειπόμενοι».
(Μετάφραση) «Όλη τη χαρά να θεωρήσετε πως έχετε, αδελφοί μου, όταν περιπέσετε μέσα σε ποικίλες δοκιμασίες, γνωρίζοντας ότι η δοκιμή της πίστης σας κατεργάζεται υπομονή. Και η υπομονή ας έχει έργο τέλειο, για να είστε τέλειοι και ολόκληροι, χωρίς να σας λείπει τίποτε». (Ιακ. 1, 2-4).
Στην Κύπρο έχουμε χωριό επ’ ονόματί του Αγίου Ιακώβου και Εκκλησίες, όπως στο Τουρκοκρατούμενο Τρίκωμο και στα Κονιά της Πάφου.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου