Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Το πρώτο παιδικό βιβλίο για τον άγιο Γερβάσιο των Πατρών της κ. Νίκης Κατσιάπη από τις εκδόσεις Έαρ

 

 Το πρώτο παιδικό βιβλίο για τον 
άγιο Γερβάσιο των Πατρών 
από τις εκδόσεις Έαρ

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Έαρ το πρώτο παιδικό βιβλίο για τον άγιο Γερβάσιο των Πατρών, με τίτλο: «Το παιδί που ήθελε να γίνει άγιος». 

Συγγραφέας του βιβλίου είναι η κ. Νίκη Κατσιάπη  και η εμπνευσμένη εικονογράφηση ανήκει στον κ. Σπύρο Ζαχαρόπουλο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος έγραψε το -αντί προλόγου- εισαγωγικό σημείωμα, στο οποίο παραθέτει το τελευταίο τμήμα της μακράς και εμπεριστατωμένης εισήγησής του προς την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αγιοκατάταξη του αγίου Γερβασίου.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο σε όλα τα χριστιανικά βιβλιοπωλεία και από το site των εκδόσεων Έαρ.

https://ear-books.com/shop/paidika/to-paidi-poy-ithele-na-ginei-agios-o-agios-gervasios-ton-patron/

Γι΄αυτούς τους δύο λόγους ο αριστούχος Λάμπρος φεύγει από την Κύπρο...

 «Να με συγχωρέσετε γιατί είχα ετοιμάσει έναν διαφορετικό λόγο για απόψε, αλλά σήμερα όταν το έκανα πρόβα, συνειδητοποίησα ότι αυτά που ερχόμουν εδώ για να σας πω, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Με έπιασε μια τρομερή απελπισία, μια απογοήτευση.»
 
Έτσι άρχισε την ομιλία του ενώπιον της Προέδρου της Βουλής, των πρυτανικών αρχών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Αριστούχος Απόφοιτος της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λάμπρος Διονυσίου. Ο λόγος του νεαρου απόφοιτου, κάνει από χθες το βράδυ τον γύρο του διαδικτύου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποσπώντας ποικίλα σχόλια.
 
«Ζούμε δυστυχώς σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε παρακμή. Οι θεσμοί καταρρέουν, οι πολίτες αγανακτούν και η διαφθορά θεριεύει. Ζούμε σε μια χώρα στην οποία βλέπουμε το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο, σε μια χώρα που διασύρεται διεθνώς. Ζούμε σε μια χώρα που παρόλα αυτά, δεν τιμωρείται κανείς και δεν αλλάζει τίποτα. Ζούμε σε ένα νησί που παραμένει μοιρασμένο, με ανοικτές πληγές.»

Τήρησε τον λόγο του ο Χριστοδουλίδης! Η Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων στη Μέση Εκπαίδευση

Μεγάλη μέρα για την Κύπρο! Το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε τη θεσμοθέτηση Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου

Του Χρήστου Κωνσταντινίδη

«Από το νέο σχολικό έτος, η 19η Μαΐου θα καθιερωθεί ως μια από τις επίσημες ημέρες τιμής στα σχολεία, όπου μέσα από ειδικές σχολικές εκδηλώσεις θα τιμάται η θυσία των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».
Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα λόγια του Νίκου Χριστοδουλίδη στο μνημόσυνο των θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Έγκωμη, στις 19 Μαΐου 2024. Πέρασε ένας μήνας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κράτησε τον λόγο του. Γιατί όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας της Μεγαλονήσου, στις 19 Ιουνίου 2024, τo Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε απόφαση στη βάση της οποίας προωθούνται σημαντικές τροποποιήσεις στους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.
Μεταξύ των τριών τροποιήσεων που ανακοινώθηκαν ήταν και η θεσμοθέτηση της Ημέρας Μνήμης και Τιμής των Θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων. Έτσι κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου, στις 19 Μαΐου και στις 7 Αυγούστου, οι μαθητές και οι μαθήτριες, σε εκείνη την άκρη του Ελληνισμού, με ειδικές εκδηλώσεις, θα τιμούν τις ψυχές των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων που μαρτύρησαν εξαιτίας των γενοκτονικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Τουρκία.

20 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

20 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ Α.Ο. ΑΧΑΪΑΣ «Η ΓΑΛΗΝΗ»

Τα Ι΄ ΠΡΟΔΡΟΜΕΙΑ από τον Άγιο Ιωάννη Παραλίας Πατρών σήκωσαν την αυλαία τους με την Γιορτή Λήξης των Κατηχητικών Σχολείων. Ήταν μια Γιορτή Χαράς και Παιχνιδιού για παιδιά και γονείς στον αθλητικό χώρο του Αθλητικού Ομίλου Αχαΐας «Η ΓΑΛΗΝΗ» στα Δεμένικα Πατρών. Σε αυτή την γιορτή δεν έλειπε τίποτε: τα παιδιά έψαλαν, τραγούδησαν, χόρεψαν και διαγωνίστηκαν σε παιχνίδια σκυταλοδρομίας, μπάσκετ, ποδοσφαίρου, πινγκ πονγκ με την βοήθεια των προπονητών της ΓΑΛΗΝΗΣ κ. Σωτήρη Ζήκο (πινγκ πονγκ), κ. Κώστα Γιαννόπουλο (μπάσκετ), κ. Ιωάννα Σιακαμπέτη (ποδόσφαιρο). 



Προβλήθηκε όλο το πλούσιο και ποικίλο Κατηχητικό Έργο της χρονιάς που πέρασε και στο τέλος απονεμήθηκαν μετάλλια στους νικητές, σε παιδιά και γονείς. Επίσης, βραβεύτηκαν και οι αντρικές Ομάδες Μπάσκετ και Πινγκ Πονγκ της ΓΑΛΗΝΗΣ για τις πρωτιές τους κατά την αθλητική χρονιά 2023-24 (Πρωταθλήτρια στηνΑ1 Κατηγορία ΕΣΚΑ-Η και άνοδος στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία, Κατάκτηση 3ης Θέσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Π.Ο.Φ.Επ.Α., αντίστοιχα.

Το νέο τεύχος της «Σύναξής» (αρ. 170) - «άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς και η ορμή του προφήτη»

«άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς και η ορμή του προφήτη»

Το νέο τεύχος της «Σύναξής» μας (αρ. 170).

Παραθέτω το ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ και στη συνέχεια τα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ.

[Το εξώφυλλο: έργο του Μάξιμου Βασίλιεβιτς, Σέρβου επισκόπου στις ΗΠΑ].

………………………………………

Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Ο

Με την ορμή του προφήτη

Στις 2 Μαΐου 2010 ανακηρύχθηκε άγιος ο Σέρβος ιερομόναχος Ιουστίνος Πόποβιτς (1894–1979) και ημέρα μνήμης του ορίστηκε η 14η Ιουνίου. Ως θεολόγος ο π. Ιουστίνος είχε γίνει γνωστός στον εκκλησιαστικό και θεολογικό χώρο πολλών χωρών – οπωσδήποτε της Ελλάδας από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Με την θεολογία του και την στάση ζωής του συνέβαλε εξαιρετικά στη διαμόρφωση όχι μόνο θεολογικής οπτικής, αλλά και του εκκλησιαστικού τοπίου, πράγμα το οποίο είναι έκδηλο στην γήινη πατρίδα του, αλλά έχει αποτυπώματα και ευρύτερα στον Ορθόδοξο κόσμο.

Όσα χάρισε στους ανθρώπους μελετώνται, εμπνέουν, ερμηνεύονται ακόμη – 130 χρόνια φέτος από την γέννησή του και 45 από την κοίμησή του. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν η ορμητικότητα και συχνά η οξύτητα με την οποία διατύπωνε την αποφασιστικά φιλάνθρωπη θεολογία του, ορμητικότητα και οξύτητα όπως αυτή που συναντάμε σε προφήτες σαν τον Ηλία, για τον οποίον ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είχε γράψει ότι «εμέθυε τω ζήλω» [1].

Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Γεν. Γραμματέας Θρησκευμάτων στην Κύπρο

Τη Μεγαλόνησο Κύπρο επισκέφθηκαν κατά το διήμερο 19-20 Ιουνίου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και ο Γεν. Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας κ. Γεώργιος Καλαντζής και συναντήθηκαν με την πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου. 

Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν, κατά το πρόγραμμα της επισκέψεως, την Υπουργό Παιδείας της Κύπρου κ. Αθηνά Μιχαηλίδου, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νικ. Χριστοδουλίδη, την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο. 

Κατά τις συναντήσεις ο Σεβασμιώτατος τους επέδωσε προσκλήσεις για την συμμετοχή τους στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνουν, η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, σέ συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στην πόλη της Καλαμάτας, κατά τον προσεχή Δεκέμβριο, με αφορμή την συμπλήρωση πενήντα ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και με τίτλο : O ελληνισμός της Κύπρου : πολιτική καί κοινωνική οργάνωση, προσλήψεις στην Ελλάδα και αμφίπλευρες σχέσεις με τε Ελληνικό Κράτος, 19ος – 20ος αι.”.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΡΥΑΣ ΠΑΤΡΩΝ - ΙΕΡΑ ΠΑΝΥΓΗΡΙΣ

 

Οι συγγραφείς Μαρία Ξανθάκη, Νίκη Κατσιάπη και Κατερίνα Μουρίκη στο ΡΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 στις 5 μ.μ.,
οι συγγραφείς των εκδόσεων ΕΑΡ Μαρία Ξανθάκη, Νίκη Κατσιάπη και Κατερίνα Μουρίκη
θα φιλοξενηθούν στην εκπομπή «Απόγευμα στον 89,5» του κ. Αντώνη Γιαννακόπουλου στην Εκκλησία της Ελλάδος,
όπου θα συζητήσουν σχετικά με τα βιβλία
«Άκου χελιδόνι», «Το παιδί που ήθελε να γίνει άγιος» και «Η αγία Πελαγία και η Παναγία της Τήνου» αντίστοιχα.

Διονυσία Ν. Ξανθάκη - Εὐτυχίας Γερ. Μάστορα


Διονυσία Ν. Ξανθάκη

Εὐτυχίας Γερ. Μάστορα
δασκάλα Κωφῶν

«Κλάδος εὐθαλής, καρπὸν ὡραῖον φέρων περιήρηται• 
ἀπῆλθεν ἡ καλὴ καὶ θαυμασία εἰκών… 
Ἀλλ’ ὁ γραφεὺς ἔτι τὴν χείρα κινεῖ…» *
«Τὸ ἀκμαῖο κλωνάρι πού δίνει ὡραίους καρποὺς κόπηκε πιὰ•
 χάθηκε ἡ καλὴ καὶ θαυμασία εἰκόνα. 
Ὁ γραφεὺς ὅμως κινεῖ ἀκόμα τὸ χέρι…». 
Γράφει τὴν τελευταία σελίδα στὸ ἀκριβὸ συναξάρι τῆς Διονυσίας.

Μακάρι νὰ ἔφτανε μιά μόνο σελίδα γιὰ νὰ χωρέσει τὰ ὑπόλοιπα δέκα χρόνια τοῦ μαρτυρικοῦ ἐγκόσμιου βίου της, τὴν ἀγόγγυστη καρτερία της, τὶς ἀλάλητες ὑπομονὲς της· νὰ χωρέσει καὶ τὸν σκόλοπα πού τὴν δυναστεύει ὅλο καὶ πιὸ σκληρά…ὅλο καὶ πιὸ ἀλύπητα… νὰ χωρέσει καὶ τὸ ἀδυσώπητο χτύπημα τοῦ καρκίνου, πού θὰ συντρίψει τὸ καταπληγωμένο κορμί της. 

Ὅλο κι ὅλο, αὐτὸ τῆς ἔμεινε πιά.Δὲν ἔχει τίποτε ἄλλο νὰ δώσει σ’Ἐκεῖνον πού τοῦ ἔταζε κάποτε τὴ ζωή της καὶ τοῦ πρόσφερε ὅλο της τὸν ἑαυτό.

Κι Ἐκεῖνος πού καταδέχτηκε τότε τὸ πανάκριβο τάμα της, καλωσορίζει μιά Κυριακὴ στὸν Παράδεισο τὴ μακαρία ψυχή της. Ἔχει τεχνουργήσει γι’αὐτὴν «τὸν στέφανον» τῆς δικαιοσύνης καὶ τῆς δόξας, κεκοσμημένον μὲ πετράδια ἀτίμητα τὶς ἀπερίγραπτες θυσίες της, τοὺς ἀσταμάτητους ἀγῶνες της, τὶς ἀδιατίμητες ἀρετές της!

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΤΡΩΝ.

Ἓνα ὂμορφο καί κατά πάντα ἐπιτυχημένο φιλανθρωπικό διήμερο διοργάνωσε τό Σάββατο 15.6.2024 καί τήν Κυριακή 16.6.2024, ὁ Ἐνοριακός Ἱερός Ναός τοῦ Ἁγίου Νικολάου Πατρῶν, στόν προαύλιο χῶρο τοῦ 7ου Δημοτικοῦ Σχολείου Πατρῶν,στήν παλαιότερη συνοικία τῆς Πάτρας,  δίπλα ἀκριβῶς στήν Πλατεία Ἀνδρούτσου, στό γραφικό Βλατερό.
Ἡ πρωτότυπη καί ὡραία αὐτή πρωτοβουλία τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ, ἡ ὁποία πραγματοποιήθηκε γιά πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ἒτυχε τῆς μεγάλης ἀνταποκρίσεως τοῦ εὐσεβοῦς Λαοῦ τῆς Ἐνορίας καί ὂχι μόνο, ἀφοῦ πλῆθος κόσμου συμμετεῖχε προκειμένου νά ἐνισχυθῇ τό φιλανθρωπικό ἒργο τῆς ἱστορικῆς Ἐνορίας τοῦ Ἁγίου Νικολάου τῶν Πατρῶν, ἀλλά καί τά ἒργα ἀποπερατώσεως τοῦ ἱεροῦ Παρεκκλησίου τοῦ Ὁσίου Παϊσίου τοῦ Ἀγιορείτου.



Τήν ἐκδήλωση ἐτίμησε μέ τήν παρουσία του ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ὁ ὁποῖος μετέφερε τίς πατρικές εὐχές τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ.κ. Χρυσοστόμου καί συνεχάρη τόν Ἀρχιμ. π. Ἱερόθεο Ἀνδρουτσόπουλο, Προϊστάμενο τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ γιά τήν δραστηριότητα αὐτή καί γενικῶς γιά τήν λειτουργική καί κοινωνική ζωή καί δράση τῆς Ἐνορίας.

Αν θέλεις

 

«γιά ὃλα φταῖν οἱ ἂλλοι;»

 

 Α Λ Η Θ Ε Ι Α . . .

Ἀλήθεια,
γίνονται τόσο μικροί,
καμιά φορά
οἱ μεγάλοι,
ὣστενά θέλουν
νά τούς λές,
ἐνῶ εὐθύνονται αὐτοί,
«γιά ὃλα φταῖν οἱ ἂλλοι;»

Α.Ρ

Ὁ πόνος σφυρηλατεῖ τὴν ἀγάπη πρὸς τὸν Χριστό

Ὁ πόνος σφυρηλατεῖ τὴν ἀγάπη πρὸς τὸν Χριστό, καὶ αὐτὴ ἡ ἀγάπη εἶναι πλήρωμα ζωῆς. 
Ὁ ἄνθρωπος εὐρύνεται, πλατύνεται, ἀποκτᾷ διαστάσεις οἰκουμενικές. 
«Ἐν θλίψει ἐπλάτυνάς με» (Ψαλμ. 4, 2). 
Ζεῖ στὴ γῆ καὶ πολιτεύεται στὸν οὐρανό. 
Προσεύχεται, καὶ ἡ καρδιά του ἀγκαλιάζει ὅλο τὸν κόσμο. 
Μιλάει, καὶ ὁ λόγος του πέφτει σὰ δροσιὰ στὶς καρδιὲς τῶν ἄλλων. 

Σε αναμονή...

Ι. Ν. ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΣ - ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ

 


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ 
 
1) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  21 ΙΟΥΝΙΙΟΥ 
ΑΠΟ ΤΙΣ 2μμ έως τις 7μμ ΘΑ ΤΕΛΟΥΝΤΑΙ  ΤΡΙΣΑΓΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΩΝ. 
 
2) ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ 
22 ΙΟΥΝΙΟΥ  ΩΡΑ 7πμ έως 9πμ 
Θ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΩΝ 
 
3) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ  23 ΙΟΥΝΙΟΥ 
ΟΡΘΡΟΣ - Θ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ- ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΓΟΝΥΚΛΗΣΙΑΣ 
ΩΡΑ 6.30πμ έως 10.30πμ 
 
4) ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 
ΓΕΝΕΘΛΙΟΝ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ 
24 ΙΟΥΝΙΟΥ Θ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 7πμ ΕΩΣ 10πμ

Μνήμη του Αγίου Νικολάου Καβάσιλα (20 Ιουνίου)


 Σήμερα τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Μεθοδίου επισκόπου Πατάρων, που έζησε κατά τον 6ο αιώνα και υπήρξε γόνιμος συγγραφέας και υπερασπιστής της Ορθοδοξίας έναντι των αιρέσεων. Τιμούμε επίσης τη μνήμη ενός από τους κορυφαίους εκφραστές του ορθόδοξου φρονήματος και συνεχιστή της ησυχαστικής παράδοσης, του αγίου Νικολάου Καβάσιλα, η αγιοκατάταξη του οποίου έγινε το 1983.
Γεννήθηκε το έτος 1322 και ήταν ανιψιός του αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης Νείλου. Σπούδασε θεολογία, ρητορική και φυσικές επιστήμες, στη Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη, όπου και υπηρέτησε ως αυτοκρατορικός σύμβουλος.
Τα έργα του «Περί της εν Χριστώ ζωής» και «Εις την Θείαν Λειτουργίαν», περιλαμβάνονται ανάμεσα στα πλέον σημαντικά και πολυδιαβασμένα της Ορθόδοξης Πατερικής Γραμματείας.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ. ΜΠΙΛΑΛΗΣ, Θεολόγος - Νομικός, Αιωνία η μνήμη του.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ. ΜΠΙΛΑΛΗΣ
Θεολόγος - Νομικός

Θα σας θυμόμαστε! 


Ο αγαπημένος μας
Αθανάσιος Γ. Μπιλάλης
έφυγε ξαφνικά από κοντά μας για την αιώνια πατρίδα,
την άνω Ιερουσαλήμ, με έργα ζωής αγαθά.


«Ουκ έστιν ουν, Κύριε, τοις δούλοις σου θάνατος... 
αλλά μετάστασις από των  λυπηροτέρων επί τα χρηστότερα 
και θυμηδέστερα και ανάπαυσις και χαρά».

Υπήρξε γόνος οικογένειας με τεράστια προσφορά στην θεολογία, την ιεραποστολή, και στην  Αδελφότητας της Ζωής. Ο ίδιος ήταν υπόδειγμα ενάρετου ανθρώπου, γνησίου χριστιανού, διακεκριμένου θεολόγου, χαρισματικού εκπαιδευτικού, αφοσιωμένου στο έργο της μορφώσεως και της αγωγής της ελληνικής νεότητας. 

Από πολύ νέος πυρπολύθηκε με τα ιδανικά της πνευματικής και ηθικής αναγέννησης της πατρίδας μας με τα όσα του δίδαξε η οικογένειά του και το Οικοτροφείο της Ζωής. Συνδεδεμένος από την εφηβική του ηλικία με το Χριστιανικό Έργο κάτω από την καθοδήγηση άξιων και φωτισμένων εργατών του Ευαγγελίου, και των ευλαβών γονέων του μπολιάστηκε με τα νάματα της χριστιανικής πίστεως. Σπούδασε την Θεολογία και την Νομική, διάλεξε να υπηρετήσει ως εκπαιδευτικός, και χάραξε δρόμους και πορεία ζωής σε πολλούς νέους και νέες, και στάλαξε αφειδώλευτα τη δροσιά της ψυχής του στους πολυάριθμους μαθητές του. Ο μεταστάς, είχε και το χάρισμα του δεινού συζητητή. Η ηρεμία του και η επιχειρηματολογία του σε αφόπλιζαν, έλεγε λίγα και ορθά. Είχε επίσης το χάρισμα της κοινωνικότητας και ήταν πάντα ευχάριστος.

 Ο αγαπημένος μας εν Χριστώ αδελφός Αθανάσιος Μπιλάλης υλοποίησε στην ζωή του το σύνθημα του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου: «Σοφισθήναι και ούτω σοφίσαι· γενέσθαι φως και φωτίσαι· εγγίσαι Θεώ και προσαγαγείν άλλους».  Με τη γλυκύτητα των λόγων του, με τον πλούτο των γνώσεων του και κυρίως με την αγάπη και τον σεβασμό που έδειχνε στους άλλους, κέρδιζε την αγάπη, την εμπιστοσύνη, και την απεριόριστη εκτίμηση.

Τα χρόνια να περνάνε γρήγορα


Προπαντός όταν οι μέρες φαίνονται ατέλειωτες,
είναι που αρχίζουν τα χρόνια να περνάνε γρήγορα.

Αλμπέρ Καμύ

Αν υπήρχε λίγο περισσότερο σιωπή,

 
Αν υπήρχε λίγο περισσότερο σιωπή, 
αν μπορούσαμε όλοι να σιωπήσουμε… 
ίσως θα μπορούσαμε να καταλάβουμε κάτι

Φρεντερίκο Φελίνι

Χιούμορ;


 

ΠΕΡΙ ΔΗΘΕΝ ΚΑΛΩΝ ΕΝΟΧΩΝ - π. Εφραὶμ Τριανταφυλλόπουλος

ΠΕΡΙ ΔΗΘΕΝ ΚΑΛΩΝ ΕΝΟΧΩΝ

Ὁ Θεὸς μᾶς ἁγιάζει παρὰ ταῦτα καὶ ὄχι ἕνεκα τούτων. Ἐνοχὴ δὲν πρέπει νὰ ὑπάρχει στὸν πιστό, ὅ,τι κι ἂν κάνει. Εἶναι ψυχολογικὸ μέγεθος καὶ τὸν καταστρέφει. Ἀντιθέτως πρέπει νὰ ἔχει διηνεκὲς πένθος ἀκόμη κι ὅταν δὲν πράττει τὴν ἁμαρτία, γιατὶ ξέρει ποιὸς εἶναι στὸ βάθος. Διηνεκὴς χαρμολύπη σημαίνει πένθος. Αὐτὸ εἶναι τὸ ζητούμενο καὶ ὁ ἀγώνας. Αὐτὸ ἀπομακρύνει καὶ τὴν βλακώδη θεωρία τῶν "καλῶν" ἐνοχῶν. Ὁ ἄνθρωπος ὅτι καὶ νὰ κάνει, καλὸ ἢ κακό, δὲν παύει νὰ εἶναι μιὰ κακῆς ποιότητας γελοιογραφία κωμική (Ν. Γ. Πεντζίκης). Τὸ ὅτι τὸν δέχεται ὁ Θεὸς ὅποιος κι ἂν εἶναι, τὸν γεμίζει δάκρυα εὐγνωμοσύνης καὶ λησμονεῖ, ξεχνάει τὶς πτώσεις. Γι' αὐτὸ δὲν πέφτει. Δὲν σημαίνει ὅμως ὅτι τὸ ἐγωιστικὸ στοιχεῖο χάνεται τῆς πτώσεως ἀπούσης. Πάντοτε ὑπάρχει ἡ ἀρρώστια. Ἁπλῶς ὅταν εἶναι παρούσα ἡ χάρις κρύβεται, ὅταν συστέλλεται ἡ χάρις, ἐμφανίζεται τὸ ὅτι εἴμαστε ... πάτοι ἅπαντες. Ἐφόσον ὁ πταίσας ἑνί, γέγονε πάντων ἔνοχος. Ἑπομένως; Ποιός δὲν ἔπεσε τοὐλάχιστον σὲ ἕνα; Ἀπὸ κεῖ κι ἔπειτα τί νόημα ἔχουν οἱ ... συγκρίσεις "πνευματικότητας";

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΥ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΥ
ΕΠΙ ΤΗ ΠΑΝΗΓΥΡΕΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ  ΚΑΙ
ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΩΝ 100 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΚΤΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ
 
22 Ἰουνίου 2024 (ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ)
Ὧρα 7.00 π.μ. Θεία Λειτουργία και Ἱερό Μνημόσυνο  πάντων τῶν δωρητῶν, τῶν ἱεροψαλτῶν, καί  τῶν παντοιοτρόπων διακονησάντων στόν Ἱερό Ναό.
 
22 Ἰουνίου 2024 ( Ἀπόγευμα)
Ὡρα 6.30 μ.μ. Ὑποδοχή τιμίας κάρας τοῦ ὁσίου ΓΕΡΒΑΣΙΟΥ  τοῦ ἐν Πάτραις καί στή συνέχεια
Ὧρα 7.00 μ.μ. Ἀρχιερατικός πανηγυρικός Ἑσπερινός χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου και Ποιμενάρχου μας κ.κ.  ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
 
23 Ἰουνίου 2024 ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ
Ὡρα 6.30 π.μ. Ὄρθρος,  Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ἑσπερινός Γονυκλισίας ἱερουργοῦντος τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Κερνίτσης κ.  ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ
Ὥρα 7.00 μ.μ. Ἱερά Παράκληση στην Ἁγία Τριάδα

29 χρόνια από την κοίμηση του Γέροντος Ευσεβίου Γιαννακάκη


Το βίντεο δημιουργήθηκε το 2015 για την εικοσαετή επέτειο μνήμης του μακαριστού Γέροντος Ευσεβίου Γιαννακάκη για βιωματική προσέγγιση της αγιασμένης ζωής του, από την Ιερά Μονή αγίου Ιωάννου Θεολόγου Αιγιαλείας. 

Η αγάπη... - Γέροντας Ευσέβιος Γιαννακάκης

 

Το gay pride, η Ελένη Λουκά κι ο σωστός (!) ευρωβουλευτής - Παναγιώτης Ασημακόπουλος

 

Το πιο συστημικό πανηγυράκι, που διαφημίζεται και χρηματοδοτείται από τον Μπάιντεν και την πρεσβεία των ΗΠΑ έως και σχεδόν όλες τις πολυεθνικές, δεν με ενδιαφέρει καθόλου.
Με ενδιαφέρουν όμως κάποιες πολύ ουσιαστικές λεπτομέρειες.
 
Στη φωτογραφία δεξιά είναι η Ελένη Λουκά, που πηγαίνει κάθε χρόνο στο gay pride. Κάθε χρόνο φροντίζουν να την διαπομπεύουν και να αναρτούν περιπαικτικά βίντεο και φώτο αυτοί που (υποτίθεται ότι) είναι της αποδοχής, της συμπερίληψης και της love for love.

Ο τύπος, που δήθεν συζητάει μαζί της με το εμφανώς ειρωνικό ύφος, είναι ψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς, ΧΩΡΙΣ την άδεια της Λουκά, ΧΩΡΙΣ ίχνος σεβασμού και ΧΩΡΙΣ ίχνος επαγγελματικής ευσυνειδησίας ανέβασε τη φωτογραφία στο προφίλ του και την έδωσε στον όχλο του.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΔΥΟ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ - π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός

 

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΔΥΟ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός
 
Πρόσφατα, ένα συγκρότημα έδωσε δύο συναυλίες στην πρωτεύουσα της χώρας ελκύοντας χιλιάδες, κυρίως  νέους, ανθρώπους, οι οποίοι έσπευσαν να συμμετάσχουν και να ζήσουν εξαιρετικές στιγμές, με μηνύματα που ξεπερνούσαν τα όρια μιας ευχάριστης διασκέδασης. Η συναυλία είχε χαρακτηριστικά οικολογικής ευαισθητοποίησης, όσο αυτό είναι εφικτό, με την άρνηση χρήσης πλαστικών συσκευασιών, με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από ποδήλατα στα οποία αθλούνταν οι θεατές, ενώ έκλεισε με έναν χαρακτηριστικό τίτλο: “believe in love”, «να πιστέψουμε στην αγάπη».
                Ανεξαρτήτως της όποιας πραγματικής συνέπειας λόγων και έργων και της όποιας μόδας, το συγκρότημα συγκλόνισε χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι τραγούδησαν και κράτησαν, ακόμη και ως μήνυμα που δεν κάνει θόρυβο, αυτό το «να πιστέψουμε στην αγάπη». Και γεννιέται ένας βαθύς προβληματισμός σε όσους από εμάς διαβάσαμε και είδαμε τις εικόνες από αυτή τη συναυλία, η οποία έλαβε μεγάλη δημοσιότητα. Τι είναι αυτό που κάνει ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου να ελκύονται από τέτοια συγκροτήματα;

Από τους κλέφτες, οι πιο επιζήμιοι είναι οι βλάκες

 Από τους κλέφτες,
οι πιο επιζήμιοι είναι οι βλάκες:
ταυτόχρονα μας κλέβουν και το χρόνο
και τη διάθεση.

Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε 

Πώς γίνεται

 

 Πώς γίνεται 
οι άλλοι να ορίζουν λίγο-λίγο τη μοίρα μας, 
να μας την επιβάλλουν κι εμείς να το δεχόμαστε;

Γιάννης Ρίτσος

Μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ιούδα του Θαδδαίου (19 Ιουνίου)


Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ιούδα του Αδελφοθέου, γνωστού και ως Θαδδαίου ή Λεββαίου, του Μάρτυρα Ζωσίμου, του Οσίου Παϊσίου του Μεγάλου και του Οσίου Ζήνωνος.
Ο Άγιος Απόστολος Ιούδας ο Θαδδαίος, είναι διαφορετικό πρόσωπο από τον Ιούδα τον Ισκαριώτη. Ήταν γιος του Ιωσήφ του μνήστορος της Υπεραγίας Θεοτόκου και ο αδελφός του Ιακώβου του Αδελφοθέου, πρώτου Ιεράρχου των Ιεροσολύμων. Ανήκε στον κύκλο των δώδεκα μαθητών του Κυρίου.
Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση του σημερινού τιμώμενου Αποστόλου Ιούδα του Αδελφοθέου, με τον Απόστολο Θαδδαίο, του οποίου η μνήμη τιμάται στις 21 Αυγούστου. Ενδεχομένως η σύγχυση επήλθε λόγω του ότι και οι δύο απόστολοι έζησαν και κήρυξαν την ίδια εποχή και στην ίδια γεωγραφική περιοχή.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΣΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΟΛΗΣ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

 

Ο  ΤΕΤΑΡΤΟΣ  ΣΠΟΡΟΣ  ΤΗΣ  ΠΑΡΑΒΟΛΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

      Η όλη ουσία της Αλήθειας σε καρπό χριστιανικής ζωής ! Όλα τα άλλα, λυρική επιθετικότητα, υποδόριο αυτό-αλάθητο, «παιχνίδι εν ου παικτοίς» !

    Το ορώμενο ως μη ορώμενο ! «Ίνα βλέποντες μη βλέπωσι και ακούοντες μη συνιώσιν»-«Ώστε να κοιτάζουν, αλλά να μη βλέπουν, και ν’ ακούνε, αλλά να μην καταλαβαίνουν»-Λκ.8,10. Οι άλλοι, οι πολλοί, απ’ τα πράγματα όμως δυστυχώς, κι οι πολύ δικοί ! Χίλια χρόνια, λοιπόν, Ορθοδοξία και Ρωμαιοκαθολικισμός, απέναντι και χώρια, και πεντακόσια, συν Προτεσταντισμός, «το γε και νυν έχον Status quo»-ήγουν, καθεστώς ! Και καθένας ως δηλώνεται ο ίδιος, αδελφός αποδεκτός-Κρήτη 2016.

      Δυο χιλιάδες χρόνια ιστορικός Χριστιανισμός-Εκκλησία, κι η απαίτηση των δυο Ζεβεδαίων για πρωτιά, εκεί στης Ιερουσαλήμ ανηφοριά, λίγο πριν το Μαρτυρικό Σταυρό, σε πρώτο επίπεδο, σε πρώτη γραμμή ! Όχι η αντιστροφή της από το Χριστό ! Από τούτο το αίτημα Αυτού στον Πατέρα, «ίνα ώσιν εν-ένα-καθώς ημείς», και οι δικοί Του, ανοιχτό !

    Κάπου χάνουμε οι χριστιανοί, στον τέταρτο σπόρο της παραβολής, θαρρώ. «Το δε εν τη καλή γη, ούτοι εισίν οίτινες εν καρδία καλή και αγαθή ακούσαντες τον λόγον κατέχουσιν, και καρποφορούσιν εν υπομονή»-«Με το σπόρο που έπεσε στο γόνιμο έδαφος εννοούνται όσοι άκουσαν το λόγο με καλή και αγαθή καρδιά, τον φυλάνε μέσα τους καλά, και καρποφορούν υπομονετικά»-Λκ.8,15.

Ο ΓΕΡΟΝΤΙΣΜΟΣ στοὺς Λαϊκοὺς - π. Εφραὶμ Τριανταφυλλόπουλος

Ο ΓΕΡΟΝΤΙΣΜΟΣ στοὺς Λαϊκοὺς εἶναι καμιὰ φορὰ πολὺ χειρότερος ἀπὸ αὐτὸν τῶν Κληρικῶν, διότι ὁ δεύτερος εἶναι εὐκολότερα ἀνιχνεύσιμος, μιὰ καὶ τὸ ρᾶσο φαίνεται. Εἰδικὰ στοὺς θεολογικοὺς - θολολογικοὺς κύκλους τῆς βελούδινης κουλτουριάρικης ἀπόρριψης καὶ ἀπαξίωσης καὶ ὅλων ὅσων ἔχουν σχέση μὲ τὴ θεσμικὴ Ἐκκλησία (προσώπων, ποιμαντικῶν τακτικῶν καὶ προσπαθειῶν κλπ) ἐν ὀνόματι κάποιας ἀόριστης "ἀγάπης", φουσκωμένης μὲ μπόλικο ναρκισσισμὸ καὶ ἐπιζητούσης τὰ χειροκροτήματα ἀπὸ ὅλους. Ὄχι πὼς δὲν ὑπάρχουν καὶ οἱ όντως φονταμενταλιστικοὶ κύκλοι μὲ λαϊκοὺς καὶ κυρίως λαϊκὲς "γερόντισσες", ποὺ μόνο δὲν ἐξομολογοῦν κιόλας... ἀλλὰ τώρα μιλᾶμε γιὰ τοὺς μοδέρνους. Νὰ ἀρέσουμε σὲ ὅλους τοὺς "ἐκτὸς" καὶ αὐτὴ θὰ εἶναι ἡ δύναμή μας, λένε ἢ μᾶλλον ὑπονοοῦν αὐτοί. Μά, ὁ Χριστὸς σὲ ὅλους ἄρεσε κύριοι;

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υποστηρίζει το “Κοινό Ανακοινωθέν για ένα Πλαίσιο Ειρήνης” της Διεθνούς Διασκέψεως Κορυφής για την Ουκρανία

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο συμμετείχε διά της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για την Ουκρανία, υποστηρίζει το Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών της Διασκέψεως, η οποία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 15-16 Ιουνίου 2024 στο θέρετρο Bürgenstock της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

Το Κοινό Ανακοινωθέν για ένα Πλαίσιο Ειρήνης υποστηρίζουν πλήθος κρατών και διεθνών Οργανισμών που συμμετείχαν στην εξαιρετικά σημαντική αυτή Διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Εξοχ. κυρίας Viola Amherd.

Κατά την καταληκτήρια συνεδρία της Ολομελείας της Διασκέψεως, ο Παναγιώτατος απηύθυνε μήνυμα προς τους συμμετέχοντες, υπογραμμίζοντας το καθήκον όλων να υπερασπιστούν και να προωθήσουν την ειρήνη. [Διαβάστε εδώ την ομιλία του Πατριάρχου]

Πρώην Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου. Νικόλαος : “σας ζητώ να είστε πιο αυστηροί στην επιλογή των άρθρων ή των επιστολών που δημοσιεύετε…….”

Πρώην Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος, Νάξου-Πάρου-Τήνου-Άνδρου και Μυκόνου, κ. Νικόλαος : “σας ζητώ να είστε πιο αυστηροί στην επιλογή των άρθρων ή των επιστολών που δημοσιεύετε…….”

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τα ΜΜΕ: ΑΚΤΙΝΕΣ, Εξάψαλμος, Ιερά Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου, Εκκλησία online, ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΑΧΩΡΗΤΟΥ, Adologala.gr, Romfea.gr, Arxon.gr, iNews, Poimin.gr

Αγαπητοί,

Γνωρίζοντας το πνεύμα και το σκοπό των ΜΜΕ που διαθέτετε, μένω κατάπληκτος, διότι, κατά καιρούς, δημοσιεύετε άρθρα και επιστολές που προσβάλλουν, άθελά σας, μεγάλη μερίδα αναγνωστών σας. Μια τέτοια δημοσίευση έγινε και προ ημερών με τίτλο: «Τα διαχρονικά εγκλήματα του Παπισμού κατά της ανθρωπότητας είναι αδιαμφισβήτητα!»(11/6/2024)

Γνωρίζω ότι ο συγγραφέας του σχετικού άρθρου, δυστυχώς, όταν αναφέρεται στην Καθολική Εκκλησία, προσβλητικά και υποτιμητικά, χρησιμοποιεί τον ανύπαρκτο όρο ΠΑΠΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!

Γνωρίζω το πνεύμα του, που, παρά την ιδιότητά του, κάθε άλλο παρά χριστιανικό μπορεί να θεωρηθεί, γι’ αυτό και θεωρώ περιττή κάθε απάντησή μου προς τον ίδιο.

Περί πασών των αρχιμανδριτών

 

 Περί πασών των αρχιμανδριτών

Ποια είναι η μονή της ηγουμενίας του για κάθε αρχιμανδρίτη;

Ποιοι είναι η μάνδρα του;

Μετά από πόσα έτη - δεκαετίες, όπως αναφέρει η από αιώνες εκκλησιαστική ευχή, έλαβε το οφίκκιο του αρχιμανδρίτη;


[Να προσπεράσω την αστεία ευχή του αρχιμανδριτικού οφικκίου που διαβάζεται τα τελευταία χρόνια;
Να προσπεράσω και την αστειότητα να φέρει κάποιος τίτλο που δεν στηρίζεται πουθενά και δεν έχει καμιά σχέση με την
πραγματικότητα;]

Επιπλέον, τηρήθηκαν τα ηλικιακά τους έτη χειροτονίας;

Έκκληση Πατριάρχη Ιεροσολύμων και Αρχιεπισκόπου να σταματήσει ο πόλεμος


 Έκκληση να σταματήσει ο πόλεμος και να αρχίσει η συζήτηση για την επικράτηση της ειρήνης απηύθυναν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον Πατριάρχη και ενδιαφέρθηκε να μάθει για την κατάσταση και τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή, καθώς και για τον τρόπο που θα μπορούσε να αποσταλεί βοήθεια με είδη πρώτης ανάγκης.
Ο Πατριάρχης δήλωσε ευγνώμων προς την Εκκλησία της Ελλάδος και τον Αρχιεπίσκοπο και τον ενημέρωσε για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται. Μίλησε, ακόμη, για την χριστιανική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία διατηρεί τις ισορροπίες, αλλά και για τη Μονή του Αγίου Πορφυρίου και για την στήριξη που παρέχει στους πιστούς.

Πριν οκτώ χρόνια, 18 με 27 Ιουνίου το 2016 συγκροτήθηκε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, στην Ορθόδοξη Ακαδημία στην Κρήτη.

 Πριν οκτώ χρόνια, 
18 με 27 Ιουνίου το 2016 συγκροτήθηκε 
η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, 
στην Ορθόδοξη Ακαδημία στην Κρήτη. 

"Ἡ παροῦσα Σύνοδος, ἀρξαμένη τοῦ ἔργου αὐτῆς καὶ κατακλείουσα αὐτὸ διὰ τῆς τελέσεως τοῦ μεγάλου Μυστηρίου τῆς Εὐχαριστίας, διακηρύττει ὅτι ὕψιστος σκοπὸς αὐτῆς εἶναι ἡ ἐπιβεβαίωσις τῆς ἑνότητος ἡμῶν "ἐν τοῖς Μυστηρίοις", καὶ ἡ παντὶ σθένει διατήρησις καὶ διαφύλαξις αὐτῆς."

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος


 " Όντως ! Και Αγία και Μεγάλη η Σύνοδος της Ορθοδοξίας-Ιούνιος, 2016- στην Αποστολική μας μεγαλόνησο, την Κρήτη. Σημαδεμένη με την εναρκτήρια Λειτουργία της γιορτής των Γενεθλίων της Εκκλησίας, της Πεντηκοστής, από την πυρφόρο χάρη του Αγίου Πνεύματος που, «θεραπεύει τα ασθενή και αναπληρώνει τα ελλείποντα» !