Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

"Ου επλεόνασεν η αμαρτία..." (Ρωμ. 1,26-28).

"Ου επλεόνασεν η αμαρτία..." (Ρωμ. 1,26-28).


Η καταδίκη της ομοφυλοφιλίας, η οποία στα χρόνια του Παύλου ήταν ευρέως διαδεδομένη στον ειδωλολατρικό κόσμο, όπως άλλωστε και στον κόσμο μας, δεν προέρχεται από μια  ηθική επιταγή, αλλά σημαίνει την απομάκρυνση από τον Θεό και από τη χάρη του που καθαρίζει τις καρδιές των ανθρώπων από τα σκοτεινά τους πάθη. Στην εποχή του Παύλου η ομοφυλοφιλία αποτελούσε, θα έλεγε κανείς, πολιτιστικό στοιχείο των παγανιστικών κοινωνιών, στις φιλοσοφικές ομηγύρεις, στα γυμναστήρια, και στο στράτευμα. Στην εποχή μας κύριο έναυσμα για την ομοφυλοφιλική σχέση είναι να θέλει κάποιος εκείνο που είναι ο άλλος. Αλλά και ο φόβος για τον άλλο, τον διαφορετικό. Ο άνδρας φοβάται να αφεθεί στη διαφορετική από αυτόν γυναίκα, κι η γυναίκα να αφεθεί στον διαφορετικό απ’ αυτήν άνδρα. Οι ομοφυλόφιλοι της εποχής μας εν πολλοίς φοβούνται το έτερο φύλο, φοβούνται το άγνωστο, στο οποίο θα πρέπει να αφεθούν. Ο φόβος να δοθεί, να αφεθεί στον άλλον, κρατά φυλακισμένο το άτομο στον εαυτό του και στην ποικιλία των ατομικών εκδοχών, που επιδιώκοντας την διαφορετικότητα ουσιαστικά δεν διαφέρουν μεταξύ τους, καθώς οι επιθυμίες είναι σε όλους κοινές.

Αν εμείς έχουμε σκοπό της ζωής μας την καλοπέραση - Άγιος Λουκάς ο ιατρός

"Αν εμείς έχουμε σκοπό της ζωής μας την καλοπέραση, αν όλες οι σκέψεις μας είναι πώς να περάσουμε καλύτερα σε αυτή την ζωή και μόνο αυτό επιδιώκουμε, τότε σίγουρα είμαστε μακριά απ' αυτό που ζητάει ο Κύριος. Διότι οι ευσεβείς άνθρωποι επιδιώκουν μόνο το να είναι κοντά στον Θεό, να έχουν κοινωνία μαζί Του, ζητάνε την Χάρη και την Αγάπη Του, θέλουν να είναι αδέλφια του Χριστού. Να διώξουμε από την καρδιά μας την προσκόλληση στα γήινα αγαθά.

Η Εκκλησία εκατό χρόνια μετά το 1925 Β΄ Μέρος - Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Η Εκκλησία εκατό χρόνια μετά το 1925
Β΄ Μέρος

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

                Στο πρώτο μέρος της έρευνάς μας και με την αναφορά στην κατάσταση της Εκκλησίας το 1925, εμμέσως πλην σαφώς,  καταδείχθηκαν οι ομοιότητες της με την σημερινή κατάσταση. Στο ανά χείρας κείμενο θα αναφερθούμε στα  ζητήματα σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, σε αναφορά με τα πριν εκατό χρόνια συμβάντα και με βάση την αναφορά προς τον τότε Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο (Παπαδόπουλο) Επιτροπής Αρχιμανδριτών, την οποία ανέγνωσε ο μετά Μητροπολίτης Νευροκοπίου Γεώργιος Παπαγεωργιάδης.

                Μεταξύ των εξωτερικών εχθρών της Εκκλησίας της Ελλάδος ονοματίσθηκε τότε το Ελληνικό κράτος, το οποίο ( το 1925…) με διαφόρους τρόπους δήμευε την εκκλησιαστική περιουσία, παρείχε προστασία και υποστήριξη σε αθέους και υπονομευτές των ιερών και των οσίων στα σχολεία, κατέλυσε και εκμηδένισε τον χριστιανικό γάμο και έπαιρνε αποφάσεις για την Εκκλησία ερήμην της Εκκλησίας.

Έως και το 2024 εκ μέρους του ελληνικού κράτους η επιχείρηση αμφισβητήσεως τη εκκλησιαστικής περιουσίας συνεχίστηκε. Η εκπαίδευση στην πράξη έχει μόνο υλιστικό υπόβαθρο, με ελάχιστες αναφορές σε αξίες και ιδανικά και στην Ελληνορθόδοξη Παράδοση και Ταυτότητά μας. Ήδη, με επίνευση «προοδευτικών» κύκλων, έχουν αρχίσει να προωθούνται μαθήματα στους μαθητές και στις μαθήτριες, από την τρυφερή τους ηλικία, περί της ζωής των ομοφυλοφίλων.

Κύριοι σκοτώστε την μνήμη.

«… Πρέπει να πω ότι δεν μ’ αρέσει η αναμνησιολογία.
Την απεχθάνομαι.
Είναι χειρότερη και από μνημόσυνο.
Τι πάει να πει μνημόσυνο;
Κάποιον που δεν θυμάμαι και μια δεδομένη στιγμή, καθορισμένη, οφείλω να τον θυμηθώ.
Τους ανθρώπους που έχουν φύγει, αλλά παραμένουν ζωντανοί, τους έχουμε τοποθετημένους καθημερινά μέσα μας και τους κουβαλάμε σε όλη μας τη ζωή.
Η αναμνησιολογία σχετίζεται με το θάνατο και τον απεχθάνομαι.
Σκοτώστε τη μνήμη!
Ξεκινείστε απ’ την αρχή!

Εξόριστε ποιητή…

«Και μετά θα μιλήσει, να πει: εξόριστε ποιητή, στον αιώνα σου, λέγε, τι βλέπεις;

-Βλέπω τα έθνη, άλλοτες αλαζονικά, παραδομένα στη σφήκα και στο ξινόχορτο.

-Βλέπω τα πελέκια στον αέρα σκίζοντας προτομές Αυτοκρατόρων και Στρατηγών

-Βλέπω τους εμπόρους να εισπράττουν σκύβοντας το κέρδος των δικών τους πτωμάτων.

-Βλέπω την αλληλουχία των κρυφών νοημάτων» 

Οδυσσέας Ελύτης

«Άξιον Εστί»

«ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ» ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία και πάνδημη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν, στο θέατρο «Ερωφίλη» της Φορτέτζας Ρεθύμνου, την 27η και 28η Ιουνίου 2024, δύο παραστάσεις του ιστορικού δράματος «Τέσσερις Μάρτυρες» από τη Θεατρική Ομάδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, Μανουήλ, Αγγελή, Γεωργίου και Νικολάου.

Το ποιητικό κείμενο του έργου «Τέσσερις Μάρτυρες», που πραγματεύεται τη ζωή και το μαρτύριο των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων του Ρεθύμνου και προσομοιάζει στα έργα της Κρητικής Αναγέννησης, έγραψε ο Γιώργης Καλογεράκης. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Μπλέτας, ενώ η μουσική είναι του Αντώνη  Ζαχαράκη. Οι λοιποί συντελεστές είναι οι Γιάννης Τσάβαλος - Νίνα Τσοτουλίδου (σκηνικά), Γιώργης Καλογεράκης (κοστούμια), Γιώργος Βαβουράκης (φωτογραφίες) και Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης (αφίσα), ενώ τη γενική οργανωτική ευθύνη έχει ο  Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Νικηφόρος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Πρόγραμμα Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν Μηνός Ἰουλίου 2024 τοῦ Ἱεροῦ Πανεπιστημιακοῦ Ναοῦ τῶν Ἁγίων Τριῶν Ἰεραρχῶν Πατρῶν

 Πρόγραμμα Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν
 Μηνός  Ἰουλίου 2024
 τοῦ Ἱεροῦ Πανεπιστημιακοῦ Ναοῦ
τῶν Ἁγίων Τριῶν Ἰεραρχῶν Πατρῶν

Κατάθεσις της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου (2 Ιουλίου)


Η Εκκλησία, εορτάζει σήμερα την κατάθεση της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχέρναις και τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιουβεναλίου, πατριάρχου Ιεροσολύμων, και του Νεομάρτυρος Λάμπρου.
Ο Άγιος Ιουβενάλιος, αναδείχθηκε σπουδαία εκκλησιαστική προσωπικότητα της Σιωνίτιδος Εκκλησίας. Έζησε επί βασιλέων Θεοδοσίου του μικρού, Πουλχερίας, Μαρκιανού και Λέοντος του Α’. Ποίμανε το λαό του Θεού για 28 έτη.
Έλαβε μέρος στη Γ’ Οικουμενική Σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε στην Έφεσο 431. Η παρουσία του στη Σύνοδο κρίνεται σπουδαία χάριν της Ορθοδόξου Πίστεως, του σταθερού φρονήματος και της πλούσιας θεολογικής κατάρτησης. Ο Ιουβενάλιος έγραψε λόγο για την Κοίμηση της Θεοτόκου. Επίσης, έστειλε στον αυτοκράτορα Μαρκιανό τα εντάφια της σπάργανα, που κατατέθηκαν στο Ναό των Βλαχερνών στην Επτάλοφο Πόλη.
Ο Άγιος Ιουβενάλιος, πέθανε, γύρω στο 457 μ.Χ.

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

«Τιμωρήθηκαν» - «Κ.Π.»

«Τιμωρήθηκαν»

«Κ.Π.»

Οἱ ἐκλογὲς τελείωσαν. Οἱ κάλπες ἔκλεισαν. Οἱ ψῆφοι καταμετρήθηκαν. Ὁ λαὸς ἔλαμψε διὰ τῆς ἀποχῆς του. Οἱ ἀναλυτὲς ἄρχισαν τὶς ἀναλύσεις τους. Τά κόμματα μουδιασμένα ἀρνοῦνται νὰ ὁμολογήσουν τὴν ἥττα τους. Χιλιάδες ψήφους ἔχασαν σχεδὸν ὅλοι τους. Ἐπιθυμοῦσαν καὶ ὀνειρεύονταν «τὸ ταβάνι» καὶ ἔπιασαν «τὸ πάτωμα» πρὸς «τὸ ὑπόγειο». Μὲ ἀτράνταχτα ἀριθμητικά, λογικὰ στοιχεῖα οἱ δημοσιογράφοι τοὺς πιέζουν νὰ παραδεχτοῦν καὶ νὰ ὁμολογήσουν τὴν ἀποτυχία τους. Ἀδύνατον! Πὼς τὰ πάνε, πὼς τὰ φέρνουν, τὰ κοσκινίζουν ἀπὸ ἐδῶ, τὰ κοσκινίζουν ἀπὸ ἐκεῖ καὶ νικητὴ παρουσιάζουν τὸν ἑαυτό τους. Περίεργες ἀλαζονικὲς ἀναλύσεις μπροστὰ στὰ μάτια τοῦ ἔκθαμβου λαοῦ. Ἡ δημαγωγία ἀγκαλιὰ μὲ τό συμφέρον στὰ καλύτερά τους, ἀκόμη καὶ τέτοιες στιγμές…

Μὰ τί φταίει; Πάντα οἱ ἄλλοι, οἱ ἀντίπαλοι καὶ προπάντων ὁ ἀνεύθυνος λαός, ποὺ προτίμησε τὶς ἀκρογιαλιὲς καὶ τὰ μπάνια του, ἀπὸ τὸ καθῆκον τῆς κάλπης. Ὁ λαὸς φταίει! Ποὺ τοῦ γκρεμίζουν τὶς αἰώνιες ἀξίες, ποὺ τοῦ φτωχαίνουν τὴν πολύτιμη ζωή. Ὁ λαὸς φταίει σὲ συνδυασμὸ μὲ τὶς παγκόσμιες καὶ ἐγχώριες συνθῆκες. Ὁ λαὸς φταίει, ποὺ φέρθηκε ἀνεύθυνα σὲ αὐτὲς τὶς ἐκλογές, ποὺ ἔχουν σήμερα τὴν τιμητική τους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Θ. ΚΟΥΛΗΣ: Ο ΔΙΑΚΟΝΟΣ ΟΛΩΝ! - π. Ανδρέας Θεοδωράτος

 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Θ. ΚΟΥΛΗΣ: Ο ΔΙΑΚΟΝΟΣ ΟΛΩΝ!
(1965 - 2023)

Ξημερώνοντας  Κυριακή  της  Ορθοδοξίας, 5  Μαρτίου  2023,    διαδόθηκε  σαν  αστραπή  το άσχημο  μαντάτο.  Ο  Κώστας  τελικά  μάς άφησε…!!!  Μετά  από  σύντομη  νοσηλεία, «ἠρπάγη ἵνα μή κακία ἀλλάξῃ σύνεσιν αὐτοῦ καί δόλος  ἀπατήσῃ  ψυχήν  αὐτοῦ».  Τόν  άρπαξε ο Κύριος την ώρα της προσφοράς! Ήταν μόλις 59 ετών!

Ο Κώστας ο Κούλης ένας χρήσιμος άνθρωπος. Χρήσιμος  παντού,  στην  οικογένεια,  στη υπηρεσία  του,  στον  Ελληνικό  Στρατό,  στην Χριστιανική  Στέγη  Πατρών,  στη  Κατασκήνωση  της  Ρίζας,  στο  μοναστήρι  της  Παναγίας  της  Γηροκομίτισσας,  στο  Ιεραποστολικό  έργο γενικότερα.  Στο  Σύλλογο  Εξωτερικής Ιεραποστολής  Πατρών  «Ο  ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ».

Ένας  Θησαυρός  που  ο  Θεός  στέλνει  ανάμεσα στους  ανθρώπους  γιατί  μάς  αγαπά.  Πανταχού παρών, ακούραστος, πρόθυμος!

Τα «Νομοκανονικά» περί εκκλησιαστικής περιουσίας - Του Χάρη Ανδρεόπουλου

Τα «Νομοκανονικά» περί
 εκκλησιαστικής περιουσίας
 
 * Η συγκριτική θεώρηση των διαφορετικών νομικών καθεστώτων στις Εκκλησίες Κύπρου και Ελλάδος στο νέο τεύχος της Επιθεωρήσεως Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου
Του Χάρη Ανδρεόπουλου*
 
Με αφιέρωμα στην Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου με θέμα «Η Εκκλησιαστική περιουσία στις Εκκλησίες Κύπρου και Ελλάδος: Συγκριτική θεώρηση» κυκλοφορήθηκε το νέο τεύχος (1/2024) της εξαμηνιαίας Επιθεωρήσεως Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου (τα) «Νομοκανονικά».
Η Ημερίδα που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυστοστόμου Β΄ πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Κυπριακή πρωτεύουσα με κεντρικό θεματικό άξονα τη συγκριτική θεώρηση ενός μείζονος ζητήματος, εκείνου της εκκλησιαστικής περιουσίας στο σύνολό της, μεταξύ δύο ομοδόξων και ομογλώσσων Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίες, όμως, διαφέρουν ριζικά στο εσωτερικό τους δίκαιο, όπως και στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, καθώς ενεργούν εντός διαφορετικών συστημάτων σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας. 
Το τεύχος προλογίζει ο ιδρυτής και διευθυντής του περιοδικού, ομ. καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Ιωάννης Κονιδάρης, του οποίου η δημοσιευομένη εναρκτήρια ομιλία, με θέμα «Η εκκλησιαστική περιουσία στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Απόπειρα περιθριγκώσεως μιας αχανούς θεματικής», αποτελεί το προοίμιο των επιστημονικών παρεμβάσεων της ημερίδας στη διάρκεια της οποίας ειδικοί επιστήμονες του Εκκλησιαστικού Δικαίου, νομικοί, θεολόγοι και αξιωματούχοι της Εκκλησίας της Κύπρου εξέτασαν συγκριτικά σειρά επιμέρους θεματικών.

Ειρήνη


Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ" ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ 3o τεύχος

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
«Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ»

Δοξάζουμε   τον   Θεό   που   μας αξίωσε να προβούμε στην έκδοση του Περιοδικού «Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ», (3 τεύχος) προκειμένου και με αυτό τον τρόπο, να πληροφορήσουμε τους αδελφούς μας όπου γης, για το σπουδαίο ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην Ιερά Μητρόπολη Κινσάσας της Κεντρικής Αφρικής, ώστε και εκεί πλέον, να διαδοθεί ο λόγος του Ευαγγελίου του Χριστού.

Η Συντατική Ομάδα της παρούσης εκδόσεως, επιθυμεί και ευελπιστεί μέσα από την παρουσίαση του πνευματικού, κατηχητικού, κοινωνικού, φιλανθρωπικού και εν γένει ιεραποστολικού έργου, του δραστήριου και κατά πάντα άξιου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κινσάσας κ. Θεοδοσίου, να μας καταστήσει όλους, μικρούς και μεγάλους, κοινωνούς της αγωνίας και των οραματισμών του, και να μας ευαισθητοποιήσει, καλώντας μας, σε πνευματικό συναγερμό και σε μια πανανθρώπινη πανστρατιά αγάπης, ώστε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, να συνδράμουμε αποτελεσματικά από την πνευματική μας έπαλξη, είτε προσευχητικά, που είναι το σπουδαιότερο, αλλά είτε και με υλική βοήθεια, που κρίνεται άμεσα απαραίτητη και αναγκαία.

Κήρυγμα τοῦ Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος. Εις τόν πρῶτο ἑορτασμό τοῦ Ἁγίου Γερβασίου στήν Πάτρα.

Κήρυγμα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος.
Εις  τόν πρῶτο ἑορτασμό τοῦ Ἁγίου Γερβασίου στήν Πάτρα.

 Πάτραι χορεύουσι καί ἀγάλλονται ἐπί τῇ θείᾳ μνήμῃ Γερβασίου τοῦ πάνυ

Σεβασμιώτατε καί περισπούδαστε ἐν Χριστῷ ἀδελφέ, Ποιμενάρχα τῆς Θεοσώστου ταύτης Ἐπαρχίας κύριε Χρυσόστομε,
Σεβασμιώτατοι καί προσφιλέστατοι ἀδελφοί καί συλλειτουργοί ἅγιοι Ἱεράρχαι,
Ἐξοχώτατοι καί ἐντιμότατοι Ἄρχοντες,
          Τίμιον Πρεσβυτέριον, ἐν Χριστῷ Διακονίᾳ, Ἀδελφοί καί Ἀδελφαί ἐν Χριστῷ,

Τῶν σήμερον τιμωμένων πάντων τῶν Ἁγίων μνημονεύσαντες, ἑορτάζομεν συγχρόνως τήν σύναξιν τῶν  Δώδεκα Ἀποστόλων  τοῦ Χριστοῦ, τῶν τῇ σαγήνῃ τοῦ κηρύγματος διαδραμόντων τήν Οἰκουμένην καί ζωγρησάντων τά ἔθνη εἰς εὐσέβειαν, «τοῦ Κυρίου συνεργοῦντος καί τόν λόγον βεβαιοῦντος διά τῶν ἐπακολουθούντων σημείων». Κυρίως, ὅμως, τελοῦμεν πανήγυριν ἱεράν Γερβασίου τοῦ Ὁσίου   τοῦ ἐν Πάτραις, τοῦ ἄλλου συγχρόνου ἰσαποστόλου, τοῦ οἰκείου ἰδιαιτέρως εἰς σᾶς∙ τοῦ διά τῆς πολιτείας καί τῆς ἐνθέου βιοτῆς του μεγαλύνοντος τό ὄνομα τῆς ἱστορικῆς ταύτης καί λαμπρᾶς πόλεως.
 
 Ὅσιος Γερβάσιος ἔζησε καί ἔδρασε εἰς τήν ἀποστολοβάδιστον, μαρτυροβάδιστον καί ὁσιοβάδιστον γῆν τῆς Ἀχαΐας, καί μιμούμενος τόν πολιοῦχόν της Πρωτόκλητον Ἀπόστολον Ἀνδρέαν ἐκήρυξε καί ἔδρασεν καί ἐσταυρώθη καί αὐτός ὂχι ὡς ὁ Ἀπόστολος, ἀλλά πολυμερῶς καί πολυτρόπως ἐσήκωσε ὡς ἄλλος κυρηναῖος καί συγκυρηναῖος πολλούς σταυρούς πασχόντων, πονεμένων, θρηνούντων βιοτήν καί τέκνα, πατέρας καί μητέρας καί ἀδελφούς καί ἀδελφάς καί μύρια ἄλλα τραύματα κατά τήν μαρτυρικήν ἐκείνην μετά τό 1923 προσφυγικήν περίοδον καί τήν ἄλλην άργότερον  κατοχικήν. Καί  ἀπέβη καί ὁ  ἴδιος ἀπόστολος καί ἰσαπόστολος ἐν ἑτέρᾳ μορφῇ. Καί ἄν οἱ συντιμώμενοι σήμερον Δώδεκα μαθηταί τοῦ Κυρίου ἀπεστάλησαν καί ἐπορεύθησαν εἰς τά ἔθνη, κατά τήν Κυριακήν προτροπήν, βαπτίζοντες αὐτά «εἰς τό Ὄνομα τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος» καί ἐδίδαξαν «τηρεῖν ὅσα ἐνετείλατο» ὁ Κύριος καί Δημιουργός τοῦ παντός, ὁ Ὅσιος Γερβάσιος ὑπῆρξεν ἀπόστολος τῆς ζωῆς καί ἀνεκούφισεν ἀποστολικῶς τόν ἀνθρώπινον πόνον καί ὡδήγησε καί ὁδηγεῖ εἰς σωτηρίαν καί παρηγορίαν καί δωροφορεῖ χάριν καί ἔλεος, ἀλήθειαν καί ζωήν, χθές καί σήμερον και αὔριον  καί εἰς τόν αἰῶνα.

Ὁ πρῶτος ἑορτασμός τοῦ Ἁγίου Γερβασίου στήν Πάτρα.

Μέ λαμπρότητα ἑόρτασε ἡ περικλεής καί Ἀποστολική πόλις καί Μητρόπολις τῶν Πατρῶν, τήν ἱεράν καί πανσεβάσμιον μνήμην τοῦ ἐν Ἁγίοις πατρός ἡμῶν Γερβασίου, τοῦ ἐν Πάτραις.
Ἡ Θεία Λειτουργία ἐτελέσθη τήν Κυριακή, 30.6.2024, στόν μεγαλοπρεπῆ Ἱερό Ναό  τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου Πατρῶν, ὃπου εἶχαν μεταφερθῆ, ἀπό τήν Ἁγία Παρασκευή τῶν Συχαινῶν ὃπου φυλάσσονται, τά σεπτά καί μυρίπνοα Λείψανα τοῦ Ἁγίου Γερβασίου.
Τῆς Θείας Λειτουργίας προέστη, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, ἐκ τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, ὁ ὁποῖος ἐκόμισε τίς Πατριαρχικές  εὐχές καί εὐλογίες τοῦ Παναγιωτάτου καί Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου καί ἐκήρυξε τόν θεῖο λόγο.


Συνελειτούργησαν, μετ’ αὐτοῦ, οἱ Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:

Θεία λειτουργία στον Ιερό Βυζαντινό Ναό Αγίου Δημητρίου Μπαδα μετόχι της Μονής Αγίας Μαρίνης Σανταμερίου.

Θεία λειτουργία στον Ιερό Βυζαντινό Ναό Αγίου Δημητρίου Μπαδα μετόχι της Μονής Αγίας Μαρίνης Σανταμερίου.





Ένα ελληνόπουλο που ομολογούσε τη χριστιανική πίστη του

Νεομάρτυς Φίλιππος
τον σκότωσαν επειδή φορούσε σταυρό!! 
Ένα ελληνόπουλο που ομολογούσε τη χριστιανική πίστη του, δολοφονήθηκε από κτήνη που μετέφεραν στην Ευρώπη τον σκοταδισμό των κρατών τους.

Γεώργιος Πρασιανάκης 

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρός Κοσμάς, ομιλητής για τον Απόστολο των Εθνών.

Κόρινθος: Συνοδικός εσπερινός για τον ιδρυτή της Εκκλησίας της Ελλάδος
29/06/2019
 
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς  ,ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο βίο, στη μόρφωση και στη δράση του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος ήταν φανατικός Φαρισαίος, νομοδιδάσκαλος και διώκτης της Εκκλησίας του Χριστού. Στην συνέχεια μίλησε για την μεταστροφή του Αποστόλου των Εθνών που έγινε, στον δρόμο προς την Δαμασκό με την εμφάνιση του ίδιου του Αναστάντος Κυρίου και η απόφασή του να διαδώσει το Ευαγγέλιο του Χριστού σε ολόκληρο τον γνωστό τότε κόσμο.

Κατασκηνωτική Περίοδος για παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος στην Ι. Μ. Αιτωλίας

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 η πρώτη κατασκηνωτική περίοδος των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, που ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου και φιλοξένησε παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος. Υπεύθυνος ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφος.

Στις Κατασκηνώσεις φιλοξενήθηκαν 11 παιδιά μαζί με τις οικογένειές τους, ενώ συμμετείχαν περισσότεροι από 30 εθελοντές και εθελόντριες. Το καθημερινό πρόγραμμα περιλάμβανε αθλητικές δραστηριότητες, θαλασσινό μπάνιο, χειροτεχνίες και κατασκευές, χορευτικά και τραγούδια, προσευχή και αγιογραφικά αναγνώσματα, προσαρμοσμένα όλα στις ανάγκες των παιδιών αυτών. 

Όλοι μαζί, τα παιδιά, οι οικογένειες τους και οι εθελοντές με κέφι, ζωντάνια και διάθεση προσφοράς συμμετείχαν στο καθημερινό πρόγραμμα, νοιώθοντας και βιώνοντας τη χαρά της προσφοράς και της θυσίας και εισπράττοντας πολλά περισσότερα από όσα προσέφεραν.

Ὁμιλία τῆς Α.Θ.Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου κατὰ τὴν Ἐνθρόνισιν τοῦ νέου Μητροπολίτου Σόφιας καὶ Πατριάρχου πάσης Βουλγαρίας κ. Δανιὴλ (Σόφια, 30 Ἰουνίου 2024)


  Ὁμιλία τῆς Α.Θ.Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου κατὰ τὴν Ἐνθρόνισιν τοῦ νέου Μητροπολίτου Σόφιας καὶ Πατριάρχου πάσης Βουλγαρίας  κ. Δανιὴλ 
(Σόφια, 30 Ἰουνίου 2024)

Μακαριώτατε Μητροπολῖτα Σόφιας καὶ Πατριάρχα πάσης Βουλγαρίας κ. Δανιήλ,
Ἱερώτατοι ἐκπρόσωποι τῶν κατὰ τόπους Ἁγίων τοῦ Θεοῦ Ἐκκλησιῶν,
Λοιποὶ Τιμιώτατοι Ἀδελφοὶ Ἀρχιερεῖς,
Μεγαλειότατε,
Ἐξοχώτατε κ. Πρόεδρε τῆς Δημοκρατίας,
Ἐξοχώτατε κ. Πρωθυπουργὲ καὶ λοιποὶ Ἐκλαμπρότατοι Ἄρχοντες τῆς Χώρας,
Τιμιώτατοι Ἐκπρόσωποι λοιπῶν Χριστιανικῶν Δογμάτων καὶ τῶν Θρησκειῶν,
Ἐξοχώτατοι Ἐκπρόσωποι τῶν ἐνταῦθα Διπλωματικῶν Ἀποστολῶν,
Εὐλαβέστατοι Κληρικοὶ παντὸς βαθμοῦ καὶ Ὁσιώτατοι Μοναχοὶ καὶ Μοναχαί,
Προσφιλέστατα τέκνα τῆς ἐν Σόφιᾳ καὶ πάσῃ τῇ Θεοσώστῳ Χώρᾳ τῆς Βουλγαρίας Ἁγίας Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας!
«Δεῖ δὲ τὰς ἀρετὰς τῇ πίστει παραπεπηγέναι καὶ δι᾽ ἀμφοῖν τὸν σπουδαῖον καταρτίζεσθαι. Καὶ γὰρ δογμάτων μὲν εὐθύτης πολιτείας προβάλλεται κοσμιότητα, πράξεων δὲ καθαρότης πίστεως ἀπαγγέλλει θειότητα». [1]

Τὴν ρῆσιν τοῦ ἐν Ἁγίοις προκατόχου ἡμῶν Φωτίου τοῦ Μεγάλου πρὸς τὸν Ἡγεμόνα τῶν Βουλγάρων Βόριδα-Μιχαὴλ πρὸ χιλίων διακοσίων σχεδὸν ἐτῶν βλέπομεν σήμερον πραγματοποιουμένην καὶ ἐπαληθευομένην, πολυφίλητε καὶ πολυτίμητε ἐν Χριστῷ τῷ Θεῷ ἀδελφέ κ. Δανιήλ, ἐν τῷ προσώπῳ τῆς Ὑμετέρας Μακαριότητος, τῆς μόλις ἀναδειχθείσης ψήφοις κανονικαῖς εἰς Μητροπολίτην Σόφιας καὶ Πατριάρχην πάσης Βουλγαρίας, διότι ἡ μὲν εὐθύτης τῆς πίστεως ἐγγυᾶται τὴν τοῦ βίου κοσμιότητα καὶ εὐπρέπειαν, ὁ δὲ ἀδάμας τῶν θείων δογμάτων καὶ τῆς εὐσεβείας ἡ στιλπνότης διαγγέλλει τῆς πολιτείας τήν τε ὡραιότητα καὶ ἀλήθειαν. 

«Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ» ΑΠΟ ΤΟ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τα 200 χρόνια από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, Μανουήλ, Αγγελή, Γεωργίου και Νικολάου, πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, μία ακόμη όμορφη εκδήλωση, το απόγευμα της Τετάρτης, 26ης Ιουνίου 2024, στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» του Ωδείου Ρεθύμνου.

Η Θεατρική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Ρεθύμνου παρουσίασε τη θεατρική παράσταση «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ», έργο της γραφίδας του κ. Μενέλαου Τζανακάκη.


Τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας του 3ου Γυμνασίου, με θαυμάσιο τρόπο, παρουσίασαν πτυχές της ζωής, της μαρτυρίας και του μαρτυρίου των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων και έδωσαν στο πολυπληθές ακροατήριο μηνύματα χαράς και ελπίδας.

Πρόγραμμα Ιουλίου 2024 Ιερού Ναού "Παναγία η Βοήθεια" Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

 

Πρόγραμμα Ιουλίου 2024
Ιερού Ναού "Παναγία η Βοήθεια"
Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

10/ΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΑΤΡΩΝ.

 10/ΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
 ΕΠΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ
 ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ, 
ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΑΤΡΩΝ.





Μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού (1 Ιουλίου)


 Τους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό τιμά σήμερα η Εκκλησία. Επίσης, τους Αγίους Απολλωνία και Μαυρίκιο, καθώς και το μάρτυρα Κωνσταντίνο το νέο, ο οποίος ζούσε και δίδασκε το Ευαγγέλιο. Ένεκα της παρρησίας του στη δόξα του Θεού και την παρηγορία των πιστών, ανοικοδομήθηκε ναός επ’ ονόματί του στην κοινότητα Ορμίδειας, όπου έζησε. Εκεί φυλάσσεται και το ιερό του Λείψανο.
Οι Ιατροί Κοσμάς και Δαμιανός ήταν φημισμένοι και παρείχαν θεραπεία σε ασθενείς δωρεάν, εξού και το προσωνύμιο Ανάργυροι. Συνδύαζαν τη γνώση της ιατρικής με την αληθινή φιλοσοφία της Εκκλησίας. Εκείνο που ζητούσαν από τους ανθρώπους ήταν ελεύθερα να δεχθούν και να ομολογήσουν πίστη στον ιατρό των ψυχών και των σωμάτων Ιησού Χριστό, ο οποίος τους ενίσχυε την ιατρική γνώση.