Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Ερωτήματα και προβλήματα για το παρόν και το μέλον. - Σταύρος Γιαγκάζογλου

 Σχεδόν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες ήλθαν σε άμεση επαφή με το δυτικό πολιτισμικό παράδειγμα και εξέφρασαν την αντίθεση και τον προβληματισμό τους έναντι της ευρωπαικής νεωτερικότητας. Ο νεότερος αντιδυτικισμός των Ορθοδόξων φαίνεται να έχει αφετηρία τη σκέψη των σλαβοφίλων και προέκυψε ασφαλώς από την οξεία αντιπαράθεση με το ρεύμα των Ευρωπαιστών ή Δυτικιστών στη Ρωσία του 19ου αιώνα. Αναφερθήκαμε ήδη στον Ντοστογέφσκι και στον Λόγο για τον Πούσκιν  όπου επιχείρησε να συμφιλιώσει τα δύο ρεύματα και να αναδείξει την πανανθρώπινη και οικουμενική αποστολή της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο. Ωστόσο, ο Χριστιανισμός της Δύσης καθηλώθηκε στη μεσαιωνική του εκδοχή και τίποτε άλλο δεν παρήγαγε; Νομιμοποιούμαστε οι Ορθόδοξοι να βλέπουμε την χριστιανική Δύση ακινητοποιημένη στο Μεσαίωνα; Ο 20ός αιώνας προσέφερε μια σειρά από ανανεωτικά θεολογικά ρεύματα, όπως η πατερική, η λειτουργική, η οικουμενική κίνηση, η επιστροφή στις πηγές (ressourscement)  και η nouvelle thologie, η συνειδητοποίηση της σημασίας της εσχατολογίας κ.ά., με τα οποία διαλέχθηκε γόνιμα και η νεότερη ορθόδοξη θεολογία και ιδιαίτερα οι Ρώσοι της διασποράς! Ο τρόπος και το απολογητικό φαινόμενο της κριτικής του π. Ιουστίνου Πόποβιτς εντάσσεται σαφώς στην εμπειρία και στα δεινά των δύο μεγάλων πολέμων που ξεπήδησαν από την Ευρώπη. Ωστόσο, η κριτική αυτή είναι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να εκφράσουμε σήμερα ως Ορθόδοξοι προς την Ευρώπη ή την Δύση; Τί, γίνεται, άραγε, με τις χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης σήμερα; Θα τις καταδικάσουμε συλλήβδην; Τίποτε θετικό δεν παρήγαγε η Ευρώπη; Πώς θα προχωρήσουμε στο μέλλον; Υπάρχει κάπου σαρκωμένος ένας Ορθόδοξος πολιτισμός τον οποίο αντιπαραβάλλουμε στη Δύση;

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΜΕΛΑΜΠΕΣ

Το πρωί της Κυριακής, 28ης Ιουλίου 2024, με την ευχή, ευλογία και κανονική άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος μετέφερε τις Τίμιες Κάρες των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, Μανουήλ, Αγγελή, Γεωργίου και Νικολάου, των εκ Μελάμπων καταγομένων και εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων, από τον Ιερό Ναό τους, στο Ρέθυμνο, όπου θησαυρίζονται, στη γενέτειρά τους, τις Μέλαμπες Αγίου Βασιλείου, και στον εκεί επ’ ονόματί τους Ιερό Ναό.

Το γεγονός τούτο κατέστη ιστορικό, καθώς είναι η πρώτη φορά, μετά την προ 200 ετών μαρτυρική τελείωση των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, της «επιστροφής» των Τιμίων Καρών τους στο γενέθλιό τους τόπο.

Οι Τίμιες Κάρες των Αγίων έγιναν δεκτές με αισθήματα ενθουσιασμού και βαθειάς συγκίνησης από όλους τους κατοίκους των Μελάμπων και τους πολυπληθείς προσκυνητές που κατέφθασαν για το γεγονός αυτό.



Μετά την υποδοχή, ακολούθησε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, στην οποία συμμετείχαν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, και πλήθος Κληρικών από τις Ιερές Μητροπόλεις Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΚΟΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΙΒΟΥ κ.κ. ΤΙΜΟΘΕΟΥ

ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΚΟΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΙΒΟΥ κ.κ. ΤΙΜΟΘΕΟΥ

Με την Σεπτή Ευλογία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικης κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄, τελέστηκε με κατάνυξη, λαμπρότητα και σύμφωνα με την Εκκλησιαστική τάξη η τελετή της Ενθρονίσεως του πρώτου Επισκόπου της Ιεράς Επισκοπής  Γκόμας και Μεγάλου Κίβου κ. Τιμοθέου, στον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Νεκταρίου στη Γκόμα την Κυριακή 28/7/2024. Της όλης τελετής προέστη ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας κ. κ. Θεοδόσιος.

   Η τελετή της Ενθρόνισης ήταν για τον πιστό λαό της Γκόμας ένας τριήμερος εορτασμός που άρχισε την Παρασκευή 27/7/2024 με την την υποδοχή του Σεβ. Μητροπολίτη Κινσάσας στο αεροδρόμιο Γκόμας.

   Αναλυτικότερα: Στις 5.00μμ ήλθε αεροπορικώς από την Μπούνια ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπούνιας Κισανγκάνι και  G. Orientale κ. Πολύκαρπος τον οποίο υποδέχθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Γκόμας και Μεγάλου Κίβου κ. Τιμόθεος. Στις 6.00μμ έφθασαν στο αεροδρόμιο  Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπούνιας Κισανγκάνι και  G. Orientale κ. Πολύκαρπος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Γκόμας και Μεγάλου Κίβου κ. Τιμόθεος με συνοδεία τριών ιερέων της επισκοπής Γκόμας και πολλών πιστών. Στις 7.00μμ αφίχθη ο Σεβ. Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Θεοδόσιος τον οποίο υποδέχθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Γκόμας και Μεγάλου Κίβου και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου της Γκόμας και Ανωτάτου Επιτρόπου της Αστυνομίας, κ. KAPEND KAMΑΝD FAUSTIN. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε χαιρετισμό προς τους πιστούς, τους ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και παρέμεινε για λίγο στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου. Έπειτα αφού έδωσε την ευλογία του στους πιστούς κατευθύνθηκε με τη συνοδεία του στο Ξενοδοχείο LINDA όπου και διέμεινε. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από τις Υπηρεσίες του Κράτους ώστε η διαμονή των επισήμων να είναι κατά πάντα ασφαλής καθώς και η όλη τελετή της Ενθρονίσεως, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή..




   Το Σάββατο 27/7/2024 ο Σεβ. Κινσάσας καί ο Θεοφ. Μπούνιας και Κισανγκάνι μέ τη συνοδεία τους πήραν το πρωινό στό Ξενοδοχείο και στις 8.00πμ κατευθύνθηκαν στήν επισκοπική κατοικία στο Carmel. Από εκεί πήγαν στην Ενορία του Αγίου Ιωάννη του Χοζεβίτη στο Munigi. Εκεί επισκέφθηκαν τον Ναό, όπου τέλεσε ο Μητροπολίτης Κινσάσας Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Σεβασμιωτάτου Νικηφόρου Μικραγιαννανίτης  Μητροπολίτου Κινσάσας, ο οποίος εκοιμήθη στη Θεσσαλονίκη στις 27 Ιουλίου 2021.

Πρόγραμμα Αυγούστου 2024 Ιερού Ναού "Παναγία η Βοήθεια" Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

Πρόγραμμα Αυγούστου 2024
Ιερού Ναού "Παναγία η Βοήθεια"
Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

ΗΣΥΧΙΑ, ΑΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

ΗΣΥΧΙΑ, ΑΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Η κατάσταση στις 30/7/2024

Παρά την φασαρία που ξεσήκωσαν οι καταληψίες της Μονής μας και τα "παπαγαλάκια" τους περί δήθεν αστυνομικής επέμβασης, την δήθεν κλιμάκωση και την δήθεν αποκλιμάκωση που παρουσίασαν οι ίδιοι ως δήθεν νίκη τους, δεν κουνήθηκε φύλλο στο Άγιο Όρος.
Ησυχία: Δεν ακούστηκε τίποτα.
Αταξία: Συνεχίζεται η αταξία ενάντια στην εύρυθμη λειτουργία του Αγίου Όρους. Καταληψίες και άγνωστοι μπαινοβγαίνουν χωρίς έλεγχο και διαμονητήρια στο Άγιο Όρος
Ανασφάλεια: Οι βομβιστές και βιαιοπραγούντες συνεχίζουν να παραμένουν δίπλα μας απειλώντας ανά πάσα στιγμή την σωματική μας ακεραιότητα.
αρχιμ. Βαρθολομαίος
Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου
Άγιον Όρος
Ελλάδα

Η Ψυχή σου μιλάει με τη Σιωπή της - Στρατής Μυριβήλης

Τότες είναι η πιο σπουδαία στιγμή, γιατί η Ψυχή σου, λεύτερη σα χελιδόνι, ξεφεύγει κι ανταμώνει την απέραντη ψυχή του κόσμου και χάνεται και χωνεύει μέσα της αδερφικά. Όμως τις πιο πολλές φορές η Ψυχή σου μιλάει με τη Σιωπή της. Ωστόσο, για πρόσεξε πόσο απαραίτητος σου είναι ο άλλος, ο εκλεχτός, που κάθεται δίπλα σου αμίλητος ή λέει κάπου-κάπου καμιά κουβέντα για τις τρεχούμενες υποθέσεις, μια κουβέντα που είναι η φτωχή απολογία του λογικού του για τη γλυκόφωνη σιωπή!”

Στρατής Μυριβήλης

«με τη χάρη του Θεού»

Όποιος πειρασμός έλθει στον άνθρωπο, να λέει:
«τούτο μου συνέβη, για τις αμαρτίες μου»·
και οποιοδήποτε καλό
«με τη χάρη του Θεού».

Αββάς Σισώης

Ἔτσι εἶναι ὁ ἄνθρωπος ποὺ γνώρισε τὸν ἑαυτό του - Αββάς Ποιμήν


Ἕνας ἀδελφὸς εἶπε στὸν ἀββᾶ Ποιμένα:
«Μὲ ταράζουν οἱ λογισμοί μου καὶ δὲν μ᾿ ἀφήνουν νὰ φροντίσω γιὰ τὶς ἁμαρτίες μου, ἀλλὰ μὲ κάνουν νὰ προσέχω τὶς ἐλλείψεις τοῦ ἀδελφοῦ μου».
Ὁ Γέροντας τοῦ μίλησε τότε γιὰ τὸν ἀββᾶ Διόσκορο, ὅτι στὸ κελί του ἔκλαιγε πάντοτε γιὰ τὸν ἑαυτό του, ἐνῷ ὁ μαθητής του καθόταν στὸ ἄλλο κελί.
Πῆγε λοιπὸν κάποια φορὰ ὁ μαθητὴς στὸ κελὶ τοῦ Γέροντα καὶ τὸν βρῆκε νὰ κλαίει, ὁπότε τοῦ λέει:
«Πάτερ, γιατί κλαῖς;»
Κι ὁ Γέροντας τοῦ ἀπαντᾶ:
«Τὶς ἁμαρτίες μου, παιδί μου, κλαίω».
Τοῦ λέει ὁ ἀδελφός:
«Δεν ἔχεις ἁμαρτίες, πάτερ».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΑΠΟ 1ης ΕΩΣ ΚΑΙ 15ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΠΑΤΡΩΝ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΑΠΟ 1ης ΕΩΣ ΚΑΙ 15ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024.

 Πέμπτη 1 Αὐγούστου: Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱ. Ν. Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου Ἐπισκοπείου Πατρῶν.
•Ἑσπέρας: Ἱερά Παράκλησις εἰς τόν Ἱ. Ν. Ἁγ. Γεωργίου Κάλφα
Παρασκευή 2 Αὐγούστου: Ἱερά Παράκλησις εἰς τόν  Ἱ. Ν. Ἁγ. Ἀνδρέου Ρουπακιᾶς
Σαββατο 3 Αὐγούστου: Θεία Λειτουργία εἰς Ἱ. Ν. Ἁγ. Γεωργίου Καλεντζεΐκων
Ἑσπερινός εἰς τόν Ἱ. Ν. Προφήτου Ἠλιού Δεμεστίχων
Κυριακή 4 Αὐγούστου: Θεία Λειτουργία και χειροτονία Διακόνου εἰς τόν νέον Ἱ. Ναόν Ἁγίου Ἀνδρέου Πατρῶν
 Ἑσπέρας Ἱερά Παράκλησις εἰς τόν Ἱ.Ν. Ἁγ. Δημητρίου Χαϊκαλίου
Δευτέρα 5 Αὐγούστου: Θεία Λειτουργία εἰς Μπινιερέικα
Ἑσπερινός εἰς τον Ἱ. Ν. Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Γλαύκου.
Τρίτη 6  Αὐγούστου: Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱ. Ν. Παντοκράτορος Πατρῶν.

Μνήμη του Αγίου Ευδοκίμου (31 Ιουλίου)


 Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα, 31 Ιουλίου, τη μνήμη του αγίου Ιωσήφ από την Αριμαθαία, του νυχτερινού μαθητή του Χριστού που, μαζί με το Νικόδημο, ενταφίασαν το σώμα του Ιησού Χριστού στο κενό μνημείο που ο ίδιος προσέφερε στο Θεάνθρωπο Λυτρωτή. Επίσης, σήμερα εορτάζουμε την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του αγίου αποστόλου Φιλίππου, δηλαδή τη μεταφορά τους από την Ιεράπολη της Φρυγίας και την κατάθεσή τους σε ναό στην Κύπρο, ο οποίος φέρει το όνομά του.
Σήμερα, ακόμη, εορτάζουμε τα εγκαίνια της Μονής της Παναγίας των Βλαχερνών και τα προεόρτια της Προόδου του Τιμίου Σταυρού, ο οποίος λιτανεύεται, από την 1η Αυγούστου, σε όλες τις ενορίες της Επταλόφου Πόλεως, για να ευλογηθούν και να αντλήσουν δύναμη οι πιστοί, καθώς επίσης με την ευλογία του Τιμίου Σταυρού να απαλλαγούν από κάθε επιδημία και ασθένεια.

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Η έπαρση της πολεμοχαρούς χανούμισσας Αισέ Γκιουνές: Το σύμβολο ενός κράτους-τρομοκράτη κουβαλήθηκε στην κατεχόμενη Κύπρο για να …”εορτάσει”!

Η Αϊσέ, η κόρη του διαβόητου τότε Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Τουράν Γκιουνές. Φωτογραφία από βίντεο του πρακτορείου Ανατολού (ΑΑ)

 Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ* – Λευκωσία

Πενήντα χρόνια μετά την ιταμή και βάρβαρη εισβολή των μεχμετζίκ της Άγκυρας στο πολύπαθο Νησί μας, η θυγατέρα του διαβόητου τότε Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Τουράν Γκιουνές, Αισέ, περιφερόταν στα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια και έμπλεος έπαρσης και ικανοποίησης δήλωνε τη χαρά της για το γεγονός ότι το όνομα της συνδέθηκε με την πλέον έκνομη και καταδικαστέα πράξη της επεκτατικής χώρας της, την εισβολή και κατοχή τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το συνθηματικό μήνυμα που έμεινε στην ιστορία “Η Αισέ μπορεί να πάει διακοπές” έστειλε ο Τουράν Γκιουνές προς τον Πρωθυπουργό της εισβολής, Μπουλέντ Ετζεβίτ, αφού πρώτα κατάφερε να τορπιλίσει τη διάσκεψη της Γενεύης, με την υπόγεια στήριξη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Κάλλαχαν, ώστε να εξαπολύσει τη δεύτερη και σφοδρότερη φάση της εισβολής με την οποία ολοκληρώθηκε το σχέδιο της Άγκυρας για κατάληψη του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Αισέ εξέφρασε στις συνεντεύξεις της την ευτυχία της για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής υπογραμμίζοντας ότι συντηρεί αυτές τις μνήμες με σθένος και ευλάβεια. Αυτές τις μνήμες επιθυμεί να κληροδοτήσει και στην κόρη της! Οποίος κυνισμός και πρόκληση προς τον απανταχού Ελληνισμό και ιδιαίτερα τους Κυπρίους.

  • “Το όνομα μου είναι σύμβολο”, διαλαλεί η Αισέ. Όντως χανούμισσα, εσύ μια ακαδημαϊκός και συγγραφέας, γνήσια εκπρόσωπος του Κεμαλισμού, είσαι το “σύμβολο” μιας χώρας εισβολέα, άρπαγα, μιας χώρας επιδρομέα που έχει καταδικαστεί από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Το Gaslighting ως ένα κοινωνικό φαινόμενο χειραγώγησης του μυαλού - Πέλη Γαλίτη

 Το Gaslighting  είναι μια ύπουλη μορφή ψυχολογικου εκβιασμού η οποία έχει ως στόχο να οδηγήσει το θύμα στο να αμφιβάλλει για τη λογική του. 
 
Πρόκειται για χειραγώγηση του μυαλού  χρησιμοποιώντας διάφορες ψυχολογικές μεθόδους, προκειμένου στο τέλος το θύμα να αμφισβητήσει τη δική του λογική.
 
Ο όρος προέρχεται από το βρετανικό θεατρικό έργο Gas Light του Patrick Hamilton που παίχτηκε το 1938 και όπου ο σύζυγος τρελαίνει τη σύζυγό του αμφισβητώντας μεθοδικά και διαρκώς τη λογική της. 
Το φαινόμενο gaslighting αποτελεί ψυχολογικό -ψυχιατρικο όρο και έχει εξελιχθεί ως ένα κοινωνικό φαινόμενο χειραγώγησης του μυαλού, όπου αυτός που δε συμμορφώνεται στην παραποιημένη πραγματικότητα του "θύτη" παρουσιάζεται πλέον ως βρισκόμενος σε σύγχυση και θα πρέπει να αμφισβητήσει τον εαυτό του, το μυαλό του, τη μνήμη του, την αντίληψη του και τέλος τη λογική του. 

Το φαινόμενο εμφανίζεται παντού, στο οικογενειακό, σχολικό και εργασιακό περιβάλλον αλλά και στον χώρο της πολιτικής κατ'εξοχην. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

Πιστεύω στὸν Χριστό! Ἀλλά… μακριὰ ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία… - «Κ.Π.»

Πιστεύω στὸν Χριστό! 
Ἀλλά… μακριὰ ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία… 

«Κ.Π.»

Κάποτε, μετὰ τὴ μεταπολίτευση, ὑπῆρχε μία μεγάλη τάση, κυρίως στὴ νεολαία, νὰ δηλώνει ἄθεη! Ἦταν τῆς μόδας ὁ ἀθεϊσμός! Σήμερα, πολλοὶ  ἔχουν ἀσφαλῶς ἀποφύγει τὸν ἀθεϊσμὸ καὶ λιγότερο ἢ περισσότερο ἀποδέχονται τὴν ὕπαρξη τοῦ Θεοῦ. Αὐτὸ εἶναι ἕνα καλὸ βῆμα. Νὰ δέχεται κανεὶς ὅτι ὑπάρχει Θεός. Νὰ μὴν ἀπορρίπτει τὴν ὕπαρξη τοῦ Δημιουργοῦ του καὶ τοῦ Δημιουργοῦ τοῦ σύμπαντος. Παλαιὰ ντρέπονταν, τώρα μὲ θάρρος ὁμολογοῦν. Ναὶ πιστεύω στὸν Θεό!

Ἐδῶ ὑπάρχει μία παγίδα: Ποιὸς εἶναι ὁ Θεός σου; Γενικὰ καὶ ἀόριστα μία ἀόρατη δύναμη; Ἢ κάποιος ἀπὸ τοὺς πολλοὺς θεοὺς ποὺ κυκλοφοροῦν παγκοσμίως, ὅπως ὁ Μωάμεθ, ὁ Βούδας, ὁ Κομφούκιος, οἱ παραμορφώσεις τῶν Καθολικῶν, τῶν Εὐαγγελικῶν, τῶν Προτεσταντῶν καὶ τῶν ἑκατοντάδων παραφυάδων αὐτῶν; Ἢ κάποιος ἀπὸ τοὺς δώδεκα τοῦ Ὀλύμπου ἤ…; Ποιὸς τελικὰ εἶναι ὁ Θεός σου;

Στὴν Ὀρθόδοξη Πίστη μας ἔχουμε τὴν εὐλογία καὶ τὸ προνόμιο νὰ πιστεύουμε στὸν ἕνα, μοναδικό, ἀληθινὸ Θεό. Εἶναι ὁ Πανάγιος Τριαδικὸς θεός μας! «Σὺ εἾ ὁ Χριστὸς ὁ Υἱὸς τοῦ Θεοῦ τοῦ ζῶντος! Οὐκ ἔστιν ἐν ἄλλω οὐδενὶ  ἡ σωτηρία»! Καὶ ὁ Κύριος δίδασκε συνεχῶς: «Ὁ Πατὴρ με ἀπέστειλε! Γενόμενος ὑπήκοος τοῦ Πατρὸς μέχρι θυσίας»! Ὁ ἴδιος μάλιστα ὑποσχέθηκε στοὺς Μαθητές Του ὅτι θὰ τοὺς στείλει τὸν Παράκλητο καὶ τὸ πραγματοποίησε μὲ τὴν Πεντηκοστή. Στὸν δὲ Πέτρο τόνισε «Ἐπὶ ταύτη τῆ πέτρα οἰκοδομήσω Μου τὴν Ἐκκλησίαν καὶ πύλαι Ἅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς»!

Σκεφθήτε ως φρόνιμοι, ότι θα πεθάνετε - π. Φιλόθεος Ζερβάκος

Σκεφθήτε ως φρόνιμοι, ότι θα πεθάνετε. Και την ώρα του χωρισμού της ψυχής από το σώμα, δεν θα σας συνοδεύσουν ούτε οι γονείς σας, ούτε οι αδελφοί και οι συγγενείς σας, ούτε ο κόσμος, ούτε ο πλούτος, ούτε η δόξα, ούτε τα γράμματα, ούτε οι τρυφές και οι σωματικές αναπαύσεις. Μετανοήσατε και επιστρέψατε καλώς, από όπου εξήλθατε κακώς με το θέλημά σας και ευρίσκεσθε στην παρακοή. Το θέλημα και η παρακοή είναι θάνατος ψυχικός, θάνατος αιώνιος. Σας εύχομαι αληθινή μετάνοια, με συντριβήν και ταπείνωσιν.
Αρχιμανδρίτης  Φιλόθεος Ζερβάκος

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2025 (ΤΣΕΠΗΣ)

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2025 (ΤΣΕΠΗΣ)
Ημερολόγιο 2025 τσέπης αφιερωμένο στoν άγιo Λουκά, αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας.

Περί της βλάσφημης παρωδίας κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων - Του Β. Χαραλάμπους

Περί της βλάσφημης παρωδίας κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
_________________________
Σε άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στο news.rik.cy στις 28/7/2024 με τίτλο ‘’Ολυμπιακοί Αγώνες : Έντονες αντιδράσεις για την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου’’, σημειώνοντο μεταξύ  άλλων τα εξής : «Την έντονη αντίδραση της Καθολικής Εκκλησίας στην Γαλλία προκάλεσε η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου, με βάση το έργο τέχνης του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, από drag queens, κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι» (Π.Χ. / Μ.Α.).
 
Υπήρξε απάντηση ότι δήθεν δεν αποτελούσε παρωδία του Μυστικού Δείπνου.  Αν ήθελε ο δημιουργός της παρωδίας αυτής να δημιουργήσει παράσταση με τον Διόνυσο, δεν θα χρησιμοποιούσε τον σχετικό πίνακα με τον Μυστικό Δείπνο ως πρότυπο. 
 
Αν προστρέξει κανείς στις παραστάσεις με τον Διόνυσο στην αρχαία ελληνική αγγειογραφία, όπου είναι οι μόνες και αρκετές, μπορεί να πει κανείς σωζόμενες παραστάσεις, θα δημιουργούσε κάτι πολύ διαφορετικό.  Καμιά των παραστάσεων με τον Διόνυσο στην αρχαία ελληνική αγγειογραφία, δεν χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο. 
 
Γιατί μόνο από την Εκκλησία της Ελλάδας υπήρξαν διαμαρτυρίες;  Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε η Ορθόδοξη  Μητρόπολη Γαλλίας;  Γιατί σωπαίνουν οι υπόλοιποι Ορθόδοξοι Ιεράρχες και δη Προκαθήμενοι; 

Πατρῶν Χρυσόστομος: «Κρατεῖστε ζωντανή τήν Ἑλλάδα».

 Πατρῶν Χρυσόστομος: «Κρατεῖστε ζωντανή τήν Ἑλλάδα».

      Μέ αὐτά τά λόγια μεταξύ τῶν ἂλλων, ἐχαιρέτισε τήν ἒναρξη τοῦ 26ου Φεστιβάλ Παραδοσιακοῦ χοροῦ, στό Σούλι Πατρῶν, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος.
          Θέμα τῶν ἐφετινῶν Ἐκδηλώσεων, ἦτο «Ἂκου με νά τραγουδῶ, μέ ταμποῦρλο καί χορό...».
          Τό Φεστιβάλ διοργάνωσε καί ἐφέτος ὁ Πολιτιστικός Σύλλογος – Χορευτικό τμῆμα Σουλίου Πατρῶν καί διεξήχθη κατά τό τετραήμερο 25-28 Ἰουλίου 2024.
          Ἐκτός ἀπό τόν Πολιτιστικό Σύλλογο τοῦ Σουλίου συμμετεῖχαν χορευτικά καί ἂλλων τοπικῶν Συλλόγων, ἀλλά καί ἀπό ἂλλα μέρη τῆς Ἑλλάδος, τά ὁποῖα μέ τόν παλμό τους καί τήν ζωντάνεια, ξεσήκωσαν τό πολυπληθές ἀκροατήριο  πού καταχειροκρότησε ὃλα τά δρώμενα καί τά χορευτικά. Ζωντάνεψε στό Σούλι ἡ παράδοση τῆς Πατρίδος μας, ἡ ἀρχοντιά, ἡ ἑλληνική λεβεντιά, ὁ πολιτισμός, οἱ ρίζες μας, ἡ πατρογονική μας κληρονομιά.


          Ὁ Σεβασμιώτατος, συνεχάρη τόν Πρόεδρο τοῦ Πολιτιστικοῦ Συλλόγου Σουλίου Πατρῶν, κ. Κωνσταντῖνο Χαρμαντᾶ καί τούς συνεργάτες του, τούς Δασκάλους τοῦ χοροῦ, τά Χορευτικά τμήματα, τίς ἑκατοντάδες παιδιῶν πού συμμετεῖχαν, τούς Γονεῖς, τόν Πρόεδρο τοῦ Τοπικοῦ Συμβουλίου, τήν Διευθύντρια καί τούς Δασκάλους τοῦ Δημοτικοῦ Σχολείου Σουλίου, καί ὃλους τούς κατοίκους τοῦ χωριοῦ, πού ἒχουν ἀγκαλιάσει αὐτές τίς θαυμάσιες καί συγκινητικές ἐκδηλώσεις.

Η Παναγία θα παρακαλέσει, ο Χριστός να συγχωρήσει όλους τους ανθρώπους - π. Ανανίας Κουστένης

 Παναγία  της Λάγνης στην Κλήρου-Κύπρος

 Στη Δευτέρα Παρουσία θα παρουσιαστούν άνθρωποι, στους οποίους έχουμε προσφέρει αγάπη έμπρακτη.

Και θα πουν στον Κύριο: Αυτός μου έδωσε να φάω, αυτός με σκέπασε, αυτός με συγχώρεσε, αυτός μου έδειξε την πόρτα της εκκλησίας, αυτός με έφερε κοντά Σου. Κάνε τον ό,τι νομίζεις.

Αυτή η αγάπη, η έμπρακτη, η διφυής, που απευθύνεται στη ψυχή και στο σώμα του ανθρώπου, θα σταθεί πρεσβευτής για τον καθένα μας μπροστά στον Εύσπλαχνo Πλάστη.

Ανάθεμα τα νιάτα μου

 
 «Ανάθεμα τα νιάτα μου, κρίμα τη λεβεντιά μου,
βλέπω να φεύγει μου η ζωή και καίγεται η καρδιά μου»
«Βάλε να πιούμε κάπελα , του χρόνου ποιος το ξέρει,
για θα πεθάνω για θα ζω για θα 'μαι σ' άλλα μέρη»

 Λαϊκό δίστιχο από την Κάλυμνο

Από το Αούστερλιτς στο Βατερλό - Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

 

Από το Αούστερλιτς στο Βατερλό

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
 
               Η πολυδιαφημισμένη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι από μεγαλειώδες υπερθέαμα, που θα έδειχνε το μεγαλείο της Γαλλίας, ήταν μια αήθης, διχαστική, ανιστόρητη, κακόγουστη παράσταση, προσβλητική για τους αθλητές, τους Χριστιανούς, την Ιστορία και την Τέχνη. Όπως ο Γάλλος Ακαδημαϊκός Alain Fimkielkraut δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro (29/7/2024 σελ. 17): « Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων η γαλλική σοφία έλαμψε δια της απουσίας της», και πρόσθεσε: «Ήταν η χειρότερη, πιο άσεμνη και πιο κονφορμιστική παράσταση ακόμη και από την Eurovision». Ως παράδειγμα της διαστρέβλωσης της Ιστορίας της Γαλλίας ο Γάλλος ακαδημαϊκός ανέφερε πως κατά τους διοργανωτές της τελετής ως το μείζον και πιο ένδοξο γεγονός της μακράς ιστορίας της προβλήθηκε ο αποκεφαλισμός της νεαρής βασίλισσας Αντουανέττας, της οποίας το κομμένο κεφάλι επιδεικνυόταν επί αρκετό χρονικό διάστημα…
Στην τελετή παντελώς έλειψε η κομψότης, η χάρη, η ευγένεια, η ομορφιά. Αυτά όλα, κατά την ιδεολογία των οργανωτών, ανήκουν στο παρελθόν, τώρα είναι η ώρα της καταργήσεως των διακρίσεων γενικώς. Η γαλλική μόδα, η γαλλική μουσική, η γαλλική κουζίνα, ρίφθηκαν στο καλάθι των αχρήστων. Στο Παρίσι επικράτησαν οι εκπρόσωποι των ΛΟΑΤΚΙ, και ό, τι πιο κακόγουστο και εχθρικό προς κάθε τι το παραδοσιακό, ηθικό και σύμφωνο με το πνεύμα και τους κανόνες του Ολυμπισμού.

Το μακρινό και τ' άπιαστο

 

 «Το μακρινό και τ' άπιαστο καλά το μοιραζόμαστε.
Να 'τανε και το κοντινό μας έτσι.»

Γιάννης Ρίτσος

«Η ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΗ WOKE ΑΤΖΕΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ 2024» - Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ

«Η ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΗ WOKE ΑΤΖΕΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ 2024»
 
Μέ κατάπληξι καί βαθύτατο παραπικρασμό παρακολουθήσαμε τήν ἔναρξι τῶν Ὀλυμπιακῶν Ἀγώνων 2024 στό Παρίσι τοῦ Γαλλικοῦ Νομικοῦ Πολιτισμοῦ τῆς κοιτίδας τοῦ Διοικητικοῦ Δικαίου καί διαπιστώσαμε τήν «ἀπεγνωσμένη» προσπάθεια τῶν διοργανωτῶν νά ἐπιβάλουν μέ μιά βλάσφημη γιά τόν Χριστιανισμό ἀντιπαραβολική ἐξεικόνισι τοῦ μνημειώδους ἔργου τοῦ Ντα Βίντσι «Μυστικός Δεῖπνος» τήν δική τους εἰκονοκλαστική ἀναπαράστασι μέ τρανς ἄτομα.
Woke ἀτζέντα καί τά κέντρα πού τήν προωθοῦν «ἀγωνίζονται» νά ἐπιβάλουν παγκοσμίως τήν ἀνατροπή τῆς ἀνθρώπινης ὀντολογίας καί φυσιολογίας μέ τήν προώθησι τῶν LOATKI+, ὡς δῆθεν συμπερίληψι τῆς διαφορετικότητας καί ὡς θέμα ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων πού ὅμως δέν στηρίζονται στήν μορφολογία τοῦ ἀνθρωπίνου σώματος, ἀλλά ἀντιθέτως εἶναι παράχρησι τῶν σωματικῶν ὀργάνων καί σάν φαλκίδευσι τοῦ ἀνθρωπίνου ἐρωτισμοῦ πού εἶναι τό Ἱερό ἐφαλτήριο ὥστε νά ἀποβαίνει ὁ ἄνθρωπος συνδημιουργός μέ τόν Θεό.

Παράκληση της Θεοτόκου στον Άγιο Δημήτριο Μπάδα

Μνήμη των Αγίων Σίλα, Σιλουανού, Επαινετού, Κρήσκεντος και Ανδρονίκου (30 Ιουλίου)


 Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη πέντε αγίων των αποστολικών χρόνων, που ανήκαν στον ευρύτερο κύκλο των εβδομήντα μαθητών του Κυρίου.
Τα ονόματα τους είναι: Σίλας, που σύμφωνα με το βιβλίο των Πράξεων ήταν ακόλουθος του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος φυλακίστηκε μαζί του στους Φιλίππους της Μακεδονίας και έγινε επίσκοπος Κορίνθου. Σιλουανός, επίσης συνοδοιπόρος του Αποστόλου Παύλου, που έγινε επίσκοπος Θεσσαλονίκης και υπέστη πολλά βάσανα για τη διάδοση του ιερού Ευαγγελίου, αφού οι Θεσσαλονικείς, επηρεασμένοι από την ελληνική φιλοσοφία, αντιμετώπιζαν ορθολογιστικά το κήρυγμα του Χριστού. Κρήσκης, που σύμφωνα με τη Β΄ προς Τιμόθεον Επιστολή, πορεύθηκε στη Γαλατία, δηλαδή τη σημερινή Γαλλία, και έγινε επίσκοπος Καρχηδονίας. Ανδρόνικος, που βοήθησε τον απόστολο των εθνών κατά την περιοδεία του στη Ρώμη, και Επαινετός, ο οποίος δίδαξε στα μέρη της Βορείου Αφρικής και έγινε επίσκοπος Καρθαγένης.

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Ευαγγελία Ανδρ. Μενελάου

«Ου φοβούμαι τον φόβον, μη τις την αλήθειαν υπερδάμωμεν» 
Αυτά είπε ο Άγιος Γρηγόριος (Ε.Π.Ε. 6,346) στο σκήνωμα της αδελφής του Γοργονίας.

 Τις πρωινές ώρες σήμερα, έκλεισε τα μάτια της στο Mangrove της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, η θεία μου, αδελφή της Μητέρας μου. 

Ευαγγελία Ανδρ. Μενελάου

 Νεαρή κοπέλα μετά τις σπουδές της, έφυγε από την Ελλάδα ως μετανάστρια αφού γνώριζε αγγλικά, με πρόσκληση μετά από διαγωνισμό στην Πρεσβεία της Αθήνας, με έξοδα της Αυστραλιανής Κυβερνήσεως αεροπορικά, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Δεν δέχθηκε να τοποθετηθεί σε Δημόσια υπηρεσία. Πήγε ως εργάτρια για να λαμβάνει μεγαλύτερο μισθό.

Παντρεύτηκε τον Ανδρέα Μενελάου με καταγωγή από το Μαρώνι της Κύπρου, μετανάστης και αυτός. Εργάστηκαν πυρετωδώς σε όλη τους τη ζωή αποκτώνας καλή περιουσία, χωρίς διακοπές και ανάπαυλα. Δεν απέκτησαν παιδιά, ο Θεός δεν τους έδωσε. Η ζωή τους όλη ήταν μια προσφορά στον άνθρωπο. Υπήρξε ξεχωριστός άνθρωπος, δυνατή, αποφασιστική, ελεύθερο πνεύμα με «φόβο Θεού» που αγαπούσε σωστά τους ανθρώπους, γιατί αγαπούσε πραγματικά τον Θεό.

Υπήρξε προστάτης πλήθους πτωχών. Η ελεημοσύνη της ήταν απαράμιλλη. Παραστάτης και συμπαραστάτης πλήθους ιερομονάχων και κληρικών. Συμπαραστάτης στο έργο του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού, ως κατηχήτρια, δασκάλα της Ελληνικής γλώσσας, ιεροψάλτρια, καθώς και στον φιλανθρωπικό τομέα και πολλά άλλα, πάντα μετά την εργασίας της. 

Ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Οι Ολυμπιακοί αγώνες αποτελούν κορυφαίο αθλητικό γεγονός, το οποίο προσελκύει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων συνανθρώπων μας από κάθε γωνία της υφηλίου και η τελετή έναρξής τους έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς προσφέρεται για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της διοργανώτριας χώρας και τη διάχυση θετικών μηνυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Με πολλή θλίψη παρακολουθήσαμε να προβάλλονται, κατά τη διάρκεια της τελετής στο Παρίσι, προσβλητικές παραστάσεις για τον Χριστιανισμό και το ιερό Ευαγγέλιο, αλλά και για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, ο οποίος αναγνωρίζει το δικαίωμα της πίστης και του σεβασμού στα θρησκευτικά σύμβολα. 

Εὐχές τῶν Κατηχουμένων (Εὐχή διά Προσφωνήσεως, Συναπτή)· Πόσοι προσεύχονται παράλληλα καί ταυτόχρονα; Ἀναφορές Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου, καί περί Προσευχῆς στήν Λειτουργία - Παν. Δ. Παπαδημητρίου

Εὐχές τῶν Κατηχουμένων (Εὐχή διά Προσφωνήσεως, Συναπτή)· 
Πόσοι προσεύχονται παράλληλα καί ταυτόχρονα; 
Ἀναφορές Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου, καί περί Προσευχῆς στήν Λειτουργία

   Παν. Δ. Παπαδημητρίου
αʹ ἔκδοσις, 22/7/2024

  Ἡ Παράδοσις τῶν διὰ Προσφωνήσεως Εὐχῶν, 
ἀναδεικνύει τὴν Παράδοσιν τῶν Μυστικῶν Εὐχῶν τῆς Λειτουργίας.

    Ἡ Εὐχὴ διὰ Προσφωνήσεως ὑπὲρ τῶν Κατηχουμένων (Κατηχούμενα), καὶ ἡ ἀνάλυσή της ἀπό τὸν Ἅγιο Ἰωάννη τόν Χρυσόστομο (+407), εἶναι στὴν οὐσία ὁ «ὁδηγός» γιὰ τὴν παράδοσιν τῶν Συναπτῶν Εὐχῶν. Σήμερα ἔχει ὡς ἑξῆς·

    Ὁ Διάκονος· Εὔξασθε οἱ κατηχούμενοι τῷ Κυρίῳ.

    Πῶς ἐννοεῖ ἡ προσφώνηση νὰ προσευχηθοῦν οἱ Κατηχούμενοι; Ἐκφώνως; Φυσικά ὄχι. Ἐννοεῖται, καθ’ ἑαυτόν, ἐν σιγῇ, μυστικῶς, κατὰ διάνοιαν, μέσα τους, ἄνευ ἐξωτερικῆς φωνῆς,1 βλ. [ΠΠ7], [ΠΠ8]. —Αὐτὴ εἶναι προσφώνησις τοῦ Διακόνου πρὸς τοὺς παρισταμένους Κατηχουμένους γιὰ νὰ προσευχηθοῦν. Ἄρα ἄνευ Κύριε ἐλέησον.

  Οἱ Κατηχούμενοι προσεύχονταν καὶ ἐν σιγῇ, κατὰ διάνοιαν, καὶ στὰ πρῶτα χρόνια γονατιστοί.2 Παράλληλα, ὡς δείχνει ἡ ἐπόμενη προσφώνησις πρὸς τοὺς πιστούς, καὶ οἱ πιστοὶ προσεύχονται γιὰ τοὺς κατηχούμενους,3 ἐν σιγῇ, κατὰ διάνοιαν.4

  Ὁ Διάκονος· Οἱ πιστοί,5 ὑπὲρ τῶν κατηχουμένων δεηθῶμεν,6 ἵνα ὁ Κύριος αὐτοὺς ἐλεήσῃ.

  Οἱ Χοροὶ ἐναλλάξ (ἀρχομένου τοῦ αʹ)· Κύριε, ἐλέησον.

  Ὁ Διάκονος· Κατηχήσῃ αὐτοὺς τὸν λόγον τῆς ἀληθείας.

  Ὁ Διάκονος· Ἀποκαλύψῃ αὐτοῖς τὸ εὐαγγέλιον τῆς δικαιοσύνης.

  ....

  Στὶς Ἀποστολικὲς Διαταγές, ἡ πρώτη αἴτησις εἶχεν ὡς· 

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

Μία ομάδα 28 ατόμων, στην οποία το μικρότερο μέλος της ήταν 8 ετών και το μεγαλύτερο 74, με επικεφαλής τον π. Αναστάσιο Γκοτσόπουλο επισκέφτηκε τον επιβλητικό Όλυμπο  από τις 23 έως τις 25 Ιουλίου 2024.
Την πρώτη μέρα η ομάδα ξεκίνησε από τα Πριόνια (1.100μ.) ανέβηκε μετά από επίπονα 6,1 χιλιόμετρα στο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός  στα 2.100 μ. όπου και διανυκτέρευσε.
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε στοχεύοντας το καταφύγιο "Γιώσος Αποστολίδης" μέσω των Ζωναριών προς το Οροπέδιο των Μουσών, σε υψόμετρο 2.697μ.
Το βράδυ της ίδιας μέρας είχαμε την μεγάλη ευλογία να  συμμετέχουμε στην Ιερά Αγρυπνία, η οποία έγινε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στα 2.803 μ., η οποία ήταν και ο βασικός σκοπός της εξόρμησής μας.
Το εκκλησάκι έχει ιδρυθεί από τον Άγιο Διονύσιο τον εν Ολύμπω τον 16ο αιώνα και είναι το υψηλότερο εκκλησιαστικό κτίριο της Ορθόδοξης Εκκλησίας παγκοσμίως, καθώς η κορυφή Προφήτης Ηλίας βρίσκεται κοντά στις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου, τον Μύτικα και το Στεφάνι.



Το πιο ταπεινό, απέριττο, φτωχικό και πρωτόγονο εκκλησάκι, που θύμιζε, τηρουμένων των αναλογιών, την Φάτνη που γεννήθηκε ο Χριστός, έγινε μυστικά ουράνιος θρόνος του Τρισηλίου Θεού.
Η εμπειρία μοναδική, η Θεία Λειτουργία μυσταγωγία... απλή -αναφορικά με τα υπάρχοντα μέσα- αλλά μεγαλειώδης και μεγαλοπρεπής... σίγουρα θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη μας για πάντα!

Πατρῶν Χρυσόστομος: «Δέν θά μποροῦσε νά ὑπάρξῃ πιό θλιβερά τελετή ἐνάρξεως τῶν Ὁλυμπιακῶν ἀγώνων».

Στόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Ἐλευθερίου Πατρῶν ἐλειτούργησε τήν Κυριακή, 28 Ἰουλίου 2024 ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, συμπροσευχομένου στό ἃγιο Βῆμα τοῦ πολιοῦ καί σεβασμίου Μητροπολίτου, πρώην Καλαβρύτων καί Αἰγιαλείας κ. Ἀμβροσίου, μετά τοῦ ὁποίου ἐτέλεσαν τό ἱερό Μνημόσυνο τοῦ ἀοιδίμου θεολόγου Ἀθανασίου Μπιλάλη, στενοῦ συνεργάτου τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ἀμβροσίου.

Στό κήρυγμά του ὁ Σεβασμιώτατος Πατρῶν, ἀνεφέρθη στήν θεραπεία τῶν δαιμονιζομένων τῶν Γεργεσηνῶν καί στά περιστατικά πού ἒλαβαν χώρα μετά ταῦτα. Στάθηκε δέ ἰδιαιτέρως στό γεγονός ὃτι οἱ Γεργεσηνοί δέν ἠθέλησαν νά εἰσέλθῃ στήν πόλη τους ὁ Ἰησοῦς Χριστός, ἀλλά τόν παρεκάλεσαν νά φύγῃ μακριά τους.


Ὁ Κύριος κρούει τήν θύρα μας, εἶπε ὁ Σεβασμιώτατος. Ἀπό ἐμᾶς ἐξαρτᾶται ἐάν θά τοῦ ἀνοίξωμε νά εἰσέλθῃ. Ἂλλοι δέν τοῦ ἀνοίγουν ποτέ. Ἂλλοι μέ τήν θέα τοῦ προσώπου του τόν ἀπομπέπουν μέ τόν χειρότερο δι’ αὐτούς τρόπο. Καί οἱ εὐλογημένοι τοῦ ἀνοίγουν, ὣστε νά εἰσέλθῃ καί νά δειπνήσῃ μαζί τους.

Δυστυχῶς ἡ ἐποχή μας χαρακτηρίζεται ἀπό τήν ἂρνησή της στό Χριστό καί ἀπό τήν ἀπομάκρυνσή της ἀπό τό θέλημά Του, ἀπό τήν ἠθική καί τήν ἀξιοπρέπεια.

Ἐπίσκεψις Ἀνθυπολοχαγῶν τοῦ ΚΕΤΧ Πατρῶν στόν Μητροπολίτη Πατρῶν.

  Τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομο, ἐπεσκέφθησαν ὁμάδα, Ἀνθυπολοχαγῶν, ἀνδρῶν καί γυναικῶν, οἱ ὁποῖοι ἐκπαιδεύονται αὐτή τήν περίοδο στό ΚΕΤΧ Πατρῶν.
Τούς Ἀνθυπολοχαγούς, συνόδευσε ὁ Διοικητής τοῦ ΚΕΤΧ, Ταξίαρχος Γεώργιος Ἀλεξίου.
Ὁ Σεβασμιώτατος, ἐδέχθη μέ ἀγάπη τούς νέους καί τίς νέες Ἀνθυπολοχαγούς, τούς μίλησε γιά τόν Ἀπόστολο Ἀνδρέα καί τήν Ἀποστολική πόλη τῶν Πατρῶν καί ἀπήντησε σέ ἐρωτήσεις τῶν παιδιῶν, τά ὁποῖα ἐξέπληξαν μέ τήν εὐγένεια καί τήν βαθειά τους πίστη στό Θεό, τήν προσήλωσή τους στίς πνευματικές ἀξίες καί τήν ἀγάπη τους γιά τήν Πατρίδα.

Μέ ἀφορμή τήν καταγωγή τοῦ καθενός ἀπό τήν πόλη τους ὁ Σεβασμιώτατος μίλησε γιά τήν ἐκκλησιαστική καί γενικώτερη ἱστορία τοῦ τόπου τους καί γιά τήν προσφορά στήν πορεία τῶν ἐθνικῶν πραγμάτων, ἀλλά καί γενικώτερα.