Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Το Gaslighting ως ένα κοινωνικό φαινόμενο χειραγώγησης του μυαλού - Πέλη Γαλίτη

 Το Gaslighting  είναι μια ύπουλη μορφή ψυχολογικου εκβιασμού η οποία έχει ως στόχο να οδηγήσει το θύμα στο να αμφιβάλλει για τη λογική του. 
 
Πρόκειται για χειραγώγηση του μυαλού  χρησιμοποιώντας διάφορες ψυχολογικές μεθόδους, προκειμένου στο τέλος το θύμα να αμφισβητήσει τη δική του λογική.
 
Ο όρος προέρχεται από το βρετανικό θεατρικό έργο Gas Light του Patrick Hamilton που παίχτηκε το 1938 και όπου ο σύζυγος τρελαίνει τη σύζυγό του αμφισβητώντας μεθοδικά και διαρκώς τη λογική της. 
Το φαινόμενο gaslighting αποτελεί ψυχολογικό -ψυχιατρικο όρο και έχει εξελιχθεί ως ένα κοινωνικό φαινόμενο χειραγώγησης του μυαλού, όπου αυτός που δε συμμορφώνεται στην παραποιημένη πραγματικότητα του "θύτη" παρουσιάζεται πλέον ως βρισκόμενος σε σύγχυση και θα πρέπει να αμφισβητήσει τον εαυτό του, το μυαλό του, τη μνήμη του, την αντίληψη του και τέλος τη λογική του. 

Το φαινόμενο εμφανίζεται παντού, στο οικογενειακό, σχολικό και εργασιακό περιβάλλον αλλά και στον χώρο της πολιτικής κατ'εξοχην. 
 
Για παράδειγμα, είναι σύνηθες κάτι που παρουσιάζεται τη μια μερα με τρόπο Α, την επόμενη μέρα ο θύτης να αρνηθεί κατηγορηματικά ότι συνέβη ή να υποστηρίξει ότι ήταν άλλος ο τρόπος με το όποιο παρουσιάστηκε και εμείς δεν το καταλάβαμε αμφισβητώντας έτσι τη λογική μας και διαταράσσοντας την ισορροπία του μυαλού μας.
 
Σας θυμίζει κάτι;
Πολύ καλά λοιπόν καταλάβαμε αυτό που είδαμε κατά την τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, κι ας προσπαθουν με τη μέθοδο του gaslighting  να μας πείσουν για το αντίθετο. Δεν φτάνει που δεν καταλάβαμε αλλά προσπαθούν να μας πείσουν και ότι είναι και δικό μας το πρόβλημα επειδή δεν είμαστε συμπεριληπτικοι, δεν καταλαβαίνουμε από τέχνη,  είμαστε άσχετοι από το πνεύμα του γαλλικού διαφωτισμού, δεν αναγνωρίσαμε το περίφημο "Συμπόσιο των Θεών", μπλα μπλα και όλα τα σχετικά άσχετα. Μη μασάτε! 

Πέλη Γαλίτη 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γεροντικό gashlighting υπάρχει?

Ανώνυμος είπε...

...και περισσεύει. Αλλά αυτό δεν μας απασχολεί γιατί μας βολεύει να σέρνονται πίσω μας ανώριμα άτομα που μας προσκυνάνε!!!
Ιφ

Σωτηρία είπε...

Το ίδιο είπε και ο Τζόναθαν Πατζο (Jonathan Pageau, Καναδός συγγραφέας και καλλιτέχνης χριστιανός ορθόδοξος) σε βίντεο στο κανάλι του στο Youtube, που πριν λίγο ανέβασε. Οτι, δηλαδή, όσα κανουν οι Γάλλοι μετά από τις αντιδράσεις του χριστιανικού κόσμου απέναντι στην τελετή έναρξης-παρωδία του "Μυστικού Δείπνου" είναι gaslighting και ότι είναι παράξενο ότι υπάρχουν άνθρωποι,μέσα σ'αυτους και ορισμένοι χριστιανοι, που αποδέχονται τις εξηγήσεις τους (με τον πίνακα του Ολλανδου ζωγράφου, κλπ) και υφίστανται πολύ εύκολα αυτή τη συμπεριφορά από τους δημιουργούς της τελετής.
Αυτά. Πολύ ασχολήθηκα με το θέμα, τρία σχόλια έγραψα, τέλος.