Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Όταν βγάζω τη μάσκα, οι άνθρωποι σοκάρονται - π. Αλέξανδρος Σμέμαν

Κοσμήτορας, πρωτοπρεσβύτερος, καθηγητής: μερικές φορές αισθάνομαι πως όλα αυτά δεν έχουν τίποτε το κοινό με την προσωπικότητά μου, πως είναι μια φτωχή μάσκα, και όμως, το ενενήντα τοις εκατό της ζωής μου καθορίζεται απ' αυτούς τους τίτλους.

Όταν βγάζω τη μάσκα, οι άνθρωποι σοκάρονται - πως γίνεται να είναι ο εαυτός του; Όταν φορώ τη μάσκα, οτιδήποτε πω ή κάνω δικαιώνεται. Πόσο εύκολο είναι να διαλύεις την προσωπικότητά σου κάτω από μία μάσκα και το ακόμη χειρότερο να αγαπάς αυτή τη μάσκα...

π. Αλέξανδρος Σμέμαν

"Ημερολόγιο"


Μου έλεγε ο π. Μιχαήλ Καραμπατάκης  «Ο  ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ  ΠΟΙΜΗΝ ΚΑΙ  ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΣ  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ  ΗΓΕΤΗΣ» όπως γράφει ο π. Ευάγγελος Κ. Πριγκιπάκης,
μου έλεγε, ότι πήγε στην Ευαγγελίστρια ένας Ιεροδιάκονος από την Αρχιεπισκοπή που στην βαλίτσα με τα άμφιά του έγραφε στο μπιλιέτο του εκτός από το ονοματεπώνυμο του τίτλους και αρμοδιότητες. Οπότε ο π. Μιχαήλ πήρε ένα μολύβι και έγραψε στο μπιλιέτο του «μήπως ξεχάσατε κάτι άλλο;».
Γεμίσαμε τίτλους χωρίς ουσία.
Α.Κ.Κ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένα αξιοπρόσεκτο κείμενο όχι μόνο για κληρικούς αλλά για όλους μας.

Σωτηρία είπε...

Αυτό το βιβλίο, το "Ημερολόγιο" του π. Αλεξάνδρου Σμεμαν, τι ωραίο! Καταγράφει γεγονότα και σκέψεις του αυτής της δεκαετίας και αναφέρεται σε ζητήματα που μας απασχολούν σήμερα, π.χ.η ομοφυλοφιλία. Και άλλα, πολιτικά θέματα. Αν κάποιος θέλει να αρχίσει να διαβάζει Σμεμαν,από αυτό το βιβλίο καλύτερα να ξεκινήσει.