Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Βουλευτές της "Νίκης" κατά της εκκένωσης της Μ. Εσφιγμένου από ετερόδοξους καταληψίες - Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου Βαρθολομαίος

   

Βουλευτές της "Νίκης" κατά της εκκένωσης της Μ. Εσφιγμένου από ετερόδοξους καταληψίες

Νίκος Παπαδόλος ("Νίκη") -  Κατάληψη Μ. Εσφιγμένου - Αγ. Παϊσιος - Τατσόπουλος

Πέρα από τις πρόσφατες αντισυνταγματικές δηλώσεις του προέδρου της ΝΙΚΗΣ, Δημητρίου Νατσιού, στη ΔΕΘ κατά του αυτοδιοίκητου του Αγίου Όρους, οι οποίες έθιξαν το θέμα της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος επί εδάφους της Μακεδονίας, του Αγίου Όρους [1], το τελευταίο διάστημα βουλευτές της "Νίκης" έχουν εκφραστεί δημοσίως εναντίον της αποκατάστασης της ησυχίας και της τάξης στο Άγιο Όρος.

Τον Ιούλιο του 2024 ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της "Νίκης" Παπαδόπουλος Νικόλαος σε δημοσίευμα στον προσωπικό του ιστότοπο απείλησε πως η "Νίκη" ως κόμμα δεν θα επιτρέψει στις αρχές ασφαλείας να αποκαταστήσουν την τάξη στο Άγιο Όρος [2].  Ο Παπαδόπουλος ταύτισε την επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης - και τερματισμού της βεβήλωσης του ιερού βήματος της Μονής μας από ετεροδόξους - με δήθεν βεβήλωση και παραβίαση της ιερότητας του Αγίου Όρους. Ζήτησε η Ελληνική Πολιτεία να μην εφαρμόσει τις αποφάσεις της Ιεράς Κοινότητας και των Ελληνικών δικαστηρίων.

Ο Παπαδόπουλος Νικόλαος παραβλέπει την αναστάτωση και την βία που επικρατεί επί δεκαετίες στο Άγιο Όρος και την κατάσταση ανομίας που απειλεί το Άγιο Όρος με διάλυση, ενώ διαστρεβλώνει και παρουσιάζει την πραγματικότητα εντελώς ανάποδα γράφοντας χαρακτηριστικά για την ειδησεογραφία περί επικείμενης εκκένωσης της κατάληψης: "Ποιος χαίρεται από αυτήν την αναστάτωση τις τελευταίες ημέρες στο Άγιον Ορος; Φυσικά μόνο ο μισάνθρωπος διάβολος, αυτός που προσπαθεί να διαλύσει την ενότητα του!"

Ο Παπαδόπουλος ζητά "η Ιεραρχία να λύσει το πρόβλημα με εκκλησιαστικό τρόπο", ενώ η Ιερά Κοινότητα έχει λύσει ήδη από το 2002 εκκλησιαστικώ και διοικητικώ τω τρόπω το πρόβλημα. Πρόβλημα υπάρχει μόνο στην Ελληνική Πολιτεία που παραβαίνει το καθήκον της.

Η Ιερά Κοινότητα προσπάθησε να έρθει σε συνδιαλλαγή με τους καταληψίες της Μονής άπειρες φορές. Οι τελευταίοι δεν αναγνωρίζουν την εξουσία της Ιεράς Κοινότητας δηλαδή όλων των αγιορείτικων μονών, επί του Αγίου Όρους, "λογική" που συνάδει με το γεγονός ότι ανήκουν πνευματικά σε διαφορετικό δόγμα-θρησκευτική κοινότητα, από την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία στην οποία ανήκουν όλες οι μονές. "Λογική" που βολεύει και όσες δυνάμεις θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Άγιο Όρος ως γεωπολιτικό προγεφύρωμα αποσπώντας το από την Ελλάδα.

Οι απαιτήσεις του Παπαδόπουλου ουσιαστικά σημαίνουν την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Αγίου Όρους, καθώς απαιτεί να εφαρμοστεί αυτό που ζητάνε κάποιοι πολιτικοί και όχι ό,τι αποφασίζει η Ιερά Κοινότητα όλων των μονών του Αγίου Όρους. Δηλαδή, απαιτεί να μην εφαρμοστούν οι απόφασεις της Ιεράς Κοινότητας του 2002 για την απέλαση των καταληψιών και του 2005 για εκλογή αδελφότητας, την στιγμή που η Μονή Εσφιγμένου ήταν κενή αδελφότητας. 

Προσπαθεί με χρήση της κοσμικής δύναμης, που του δίνει το βουλευτικό αξίωμα, να παρέμβει στα εσωτερικά θέματα του Αγίου Όρους, σε αντίθεση με την βούληση του την οποία εκφράζει η Ιερά Κοινότητα. Ως πολιτικός με λαϊκίστικο ψευδοθεολογικό λόγο προσπαθεί να ανατρέψει τα θέσμια του Αγίου Όρους και του Ελληνικού Συντάγματος. Για να καλυφθεί αυτό το γεγονός, γράφει στο κείμενό του: "Ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα, θα μπορούσε να λυθεί ΟΧΙ με λαϊκισμό και πολιτικά μέσα". 

Το κείμενο του Παπαδόπουλου ξεπερνά σε διαστροφή ακόμα και τις επιθέσεις του Βελόπουλου Κυριάκου, προέδρου της "Ελληνικής Λύσης", εναντίον του Αγίου Όρους, καθώς ο λόγος του είναι πιο "περίτεχνος" ψευδοεκκλησιολογικώς σε σχέση με τις προφανείς φαιδρολογίες του δεύτερου. Συγκρίνοντας με τις αντίστοιχες δηλώσεις του Νατσιού στη ΔΕΘ κατά της εκκένωσης της κατάληψης της Μονής μας, ο Νατσιός φαντάζει "μαθητής" μπροστά στον "θεωρητικό" Παπαδόπουλο.

Ο λόγος του Παπαδόπουλου Νικόλαου, βουλευτού της "Νίκης", διακατέχεται από κορεσμό εκκλησιαστικής φρασεολογίας με σκοπό να φανεί πως είναι δήθεν εκκλησιαστικός λόγος. Στην πραγματικότητα όμως διαστρέφοντας το νόημα των λέξεων προσπαθεί να κτυπήσει την εκκλησιαστική τάξη εντός του Αγίου Όρους.

Επίσης, ο Παπαδόπουλος Νικόλαος σε αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης :

- στις 26 Ιουλίου 2024 "καμάρωσε" για φιλοκαταληψιακό πανό που σηκώθηκε σε γήπεδο ποδοσφαίρου [3] από μια ελάχιστη μερίδα οπαδών ποδοσφαιρικής ομάδας - για να δημιουργηθούν εντυπώσεις - γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από πληθώρα άλλων οπαδών.

- στις 11 Σεπτεμβρίου 2024 "απείλησε" πως αν η Ελληνική Πολιτεία επιτελέσει το καθήκον της να εκκενώσει την κατάληψη της Μονής "θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου". [4]

Εκτός από τον προαναφερόμενο, ο βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών της "Νίκης" Βρεττός Νικόλαος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλεί την αποχώρηση των καταληψιών από την Μονή μας ως "περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας" και την υποχρέωση του Πρωθυπουργού να εφαρμόζει το Σύνταγμα ως "επιχείρηση κατάληψης του Αγίου Όρους". [5]


Υπενθυμίζουμε πως οι Μονές του Αγίου Όρους υπάγονται εδώ και αιώνες στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία διά μέσου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που γίνεται προσπάθεια μονιμοποίησης κατάληψης από ετεροδόξους, όπως οι καταληψίες της Μονής μας που είναι μέλη της Εκκλησίας ΓΟΧ Ελλάδος. Τι θα έλεγε ο Παπαδόπουλος αν η Μονή μας ήταν κατειλημμένη από άλλους ετεροδόξους όπως τους Ρωμαιοκαθολικούς; Αν ο Παπαδόπουλος είναι ΓΟΧ, ας βγει να το πει δημόσια. Δεν είναι ντροπή. Ανεξιθρησκεία έχει το κράτος μας. Ντροπή είναι να γίνεται αρπαγή ναού-μονής άλλου δόγματος και αυτό να υποστηρίζεται με ψευδοεκκλησιαστικό λόγο.

Ο Παπαδόπουλος τον Δεκέμβριο του 2023 είπε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο εν είδη φονταμενταλιστή ιεροκήρυκα [6]: "...τις ημέρες αυτές ανοίγουν οι πύλες της κολάσεως και βγαίνουν τα δαιμόνια όλα, βγαίνουν και πειράζουν τον λαό του Θεού! Τους λέγαν μάλιστα καλικάντζαρους" και "τα απύλωτα στόματα ανοίγουν και ξερνούν δηλητήριο".


Αντιθέτως με τα παραπάνω πρωτοφανή για δημοκρατικό κοινοβούλιο λόγια, τον Παπαδόπουλο Νικόλαο δεν φαίνεται να τον απασχολούν ιδιαιτέρως οι "πύλες της κολάσεως" που είναι ανοικτές εδώ και κάποιες δεκαετίες στο Άγιο Όρος, ούτε τα "απύλωτα στόματα" των αρχηγών της κατάληψης που σκορπούν πνευματικό θάνατο και δηλητήριο πανελλαδικώς μέσω κηρυγμάτων μίσους, ρίχνοντας εκρηκτικούς μηχανισμούς και προβαίνοντας σε ξυλοδαρμούς εντός Αγίου Όρους. Επιπλέον δεν τον απασχολεί γενικότερα όλη αυτή η διαμορφούμενη κατάσταση με την κατάληψη της Μονής μας, που αποτελεί κερκόπορτα για την εθνική μας ασφάλεια και την ειρήνη στην Ελληνική κοινωνία.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος στην ίδια ομιλία του στην Βουλή αναφέρθηκε εμμέσως στον πρώην βουλευτή και συγγραφέα Τατσόπουλο Πέτρο και τις απόψεις που είχε εκφράσει ως πολίτης όσον αφορά τα αφηγήματα για τον Άγιο Παΐσιο και τις σχετικές λαϊκές θρησκευτικές πεποιθήσεις. Για τον αρχικαταληψία της Μονής, όμως, που ομιλεί ως δήθεν ορθόδοξος ποιμένας και υβρίζει τον Άγιο ως αιρετικό που απορρίπτει ο Θεός από προσώπου Του και άλλα φρικτά, διαπράττοντας ύβρη κατά του Αγίου Πνεύματος, ο Παπαδόπουλος δεν ενοχλείται καθόλου, δίνοντας το στίγμα του φαρισαϊσμού και της υποκρισίας του! 

Σε αυτό το θεμα ο Παπαδόπουλος θύμισε τους Χρυσαυγίτες, οι οποίοι την προηγούμενη δεκαετία προσπάθησαν να εκδιωχθεί ένας απλός πολίτης για μια φανταστική διαδικτυακή περσόνα (με όνομα που ομοίαζε με αυτό του αγίου - "Γέροντας Παστίτσιος"), που σκοπό είχε την με σατιρικό τρόπο έκφραση γνώμης για την θαυματολαγνία, ενώ ταυτόχρονα φωτογραφίζονταν καμαρωτοί με τον αρχικαταληψία Μεθόδιο και βασικό υβριστή κατά του προσώπου του Αγίου, που στρέφεται κατά των αφηγήσεων των θαυμάτων όλων των σύγχρονων αγίων, επειδή οι άγιοι αυτοί δεν ήταν ΓΟΧ, αλλά ανήκαν στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία!

Ευχόμαστε η Παναγία να προστατεύει το Άγιο Όρος από κάθε είδος εχθρού του! Το Άγιο Όρος αντιμετωπίζει μια "Λερναία Ύδρα" εχθρών διαφόρων αποχρώσεων και προσωπείων. Όλη η χορεία των πολιτικών που τα τελευταία χρόνια αποσκοπούν να αντικαταστήσουν την ιεραρχία της Εκκλησίας μας, και να καθορίζουν οι ίδιοι τα της Εκκλησίας, προσπαθούν να εξουσιάζουν τους ανθρώπους όχι μόνο στο πολιτικό, αλλά και στο θρησκευτικό επίπεδο. Λειτουργούν με άλλα λόγια εις τύπον Αντιχρίστου! Αποτελούν κίνδυνο και για την δημοκρατία και για την Εκκλησία.

 

Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου Βαρθολομαίος
Άγιο Όρος, Ελλάδα

Αναφορές

[1] https://www.esphigmenou.gr/2024/09/blog-post_17.html

[2] https://papadopoulosnikos.gr/2024/07/23/1136/

[3] https://x.com/nikos71papad/status/1816760374907273683

[4] https://x.com/nikos71papad/status/1833805890182398195

[5] https://x.com/vrettosnikolaos/status/1820928799388635256

[6] https://www.youtube.com/watch?v=wsz8D9iD2_Q

Απόσπασμα από τo διαστροφικό "κήρυγμα" του Παπαδόπουλου όπου υποδεικνύει στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους πως να επιλύσει τα εσωτερικά της ζητήματα:

Πως είναι δυνατό να δεχθούμε ότι μπορεί κανείς να παραβιάσει την Ιερότητα του Αγίου Όρους; Είναι το Περιβόλι της Παναγίας μας και όλοι μας έχουμε καθήκον να το σεβαστούμε! Ας μείνει μακριά το χέρι της Ελληνικής Πολιτείας από τα διοικητικά και τα Πνευματικά ζητήματα που αφορούν την Αγιορείτικη Κοινότητα!

Ούτε ΜΑΤ, ούτε απειλές εξώσεων σε Μοναχούς μπορούν να λύσουν τα όποια προβλήματα μπορεί να υπάρχουν στην Ιστορική Ιερά Μονή Εσφιγμένου όπου και σε αυτή βίωσε μέρος τής Μοναχικής του πορείας ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος!
Ποιος χαίρεται από αυτήν την αναστάτωση τις τελευταίες ημέρες στο Άγιον Ορος; Φυσικά μόνο ο μισάνθρωπος διάβολος, αυτός που προσπαθεί να διαλύσει την ενότητα του! Ας αναρωτηθούμε όλοι μας και πρώτα οι Αγιορείτες Πατέρες, θα ήθελε η Παναγία μας να βλέπει τα παιδιά της σε τέτοια αναταραχή;
Εμείς στη ΝΙΚΗ δε θα επιτρέψουμε να ασκηθεί βια από τα ΜΑΤ, ή άλλες δυνάμεις ασφαλείας μέσα στον Ιερότατο Τόπο του Αγίου Ορους. Υπάρχει η Ιεραρχία που οφείλει να λύσει το πρόβλημα με εκκλησιαστικό τρόπο. Φαντασθείτε στον Ιερό τόπο άλλων θρησκειών αν συνέβαινε τέτοια βεβήλωση. Θα το επέτρεπαν πχ. Στη Μέκκα λ.
Ο Θεός να φωτίσει του ιθύνοντες και να πρυτανεύσει η λογική.
Στον Ίδιο Χριστό δε πιστεύουμε;
Την Ίδια Μάνα δεν έχουμε όλοι στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας;
Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, γατί το Άγιον Όρος ανήκει στην Παναγία μας και την δική της παρέμβαση οφείλουμε να ζητήσουμε προσευχόμενοι και όχι αντιδικούντες!
Ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα, θα μπορούσε να λυθεί όχι με λαϊκισμό και πολιτικά μέσα, αλλά με Τη Χάρη του Θεού και τον Φωτισμό του Αγίου Πνεύματος!
Στην Ορθόδοξη Πίστη μας δεν υπάρχουν αδιέξοδα!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν με εκπλήσσουν αυτές οι θέσεις. Οι πολιτικοί ψάχνουν για ψηφοφόρους. Μεγάλη μερίδα στον θρησκευόμενο κόσμο -και όχι στους Χριστιανούς- κατέχουν οι συντηρητικοί, οι οργανωσιακοί, οι ανεμβολίαστοι, οι παλαιοημερολογίτες ΓΟΧ όπως οι καταληψίες της ιστορικής Μονής, οι ψεκασμένοι και γενικά οι ευκολόπιστοι.
Έναν από αυτούς τους βολεμένους ανεμβολίασους βουλευτές τον παρακολουθώ στο YouTube είναι κάτι σαν το δελφινάριο της λαϊκής εποχής μου. Ρίχνω γέλιο με τις γελοιότητες που ακούω. Είναι μια κάποια ψυχαγωγία. Είναι το μόνο που μπορεί να προσφέρει!!
π. Νεόφυτος

Γιάννης Ιωαννίδης είπε...

Λυπηρό το κατάντημα της ιστορικής ΑΕΚ, στην οποία επί έτη έχει παρεισφρύσει η ΑΝΤΙΦΑ και όπως διαπιστώνουμε τώρα, και οι παλαιοημερολογίτες.