Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025

Μπορεῖ νά ἀλλάξει ἡ ὥρα «Ἀναστάσεως;» - π. Βασιλείου Μπακογιάννη

    
Μπορεῖ νά ἀλλάξει ἡ  ὥρα «Ἀναστάσεως;»

Ὑπό Ἀρχιμ. Βασιλείου Μπακογιάννη

       Καί βέβαια μπορεῖ· καί πρέπει·  μήπως μπεῖ στόπ  σ' αὐτό τό ἀνεπίτρεπτο πού γίνεται·  οἱ πιστοί, ἀκούγοντας τό Χριστός ἀνέστη, νά ἐξαφανίζονται ἀπό τίς ἐκκλησίες!

    Τόσες καί τόσες ἀλλαγές, ἀκόμα καί αὐθαιρεσίες,  γίνονται στήν  Ἐκκλησία,  ἐδῶ πού χρειάζεται ἀλλαγή,  παρατηρεῖται μιά ἀνεξήγητη ἐμμονή.

   Ἡ Μαρία ἡ Μαγδαληνή καί ἡ Μητέρα τοῦ Χριστοῦ, ξημερώματα  Κυριακῆς, πῆγαν στόν τάφο τοῦ Χριστοῦ·  ἔγινε σεισμός· ἦρθε  ἄγγελος,  ἄνοιξε τόν τάφο· καί εἶδαν τόν τάφο ἄδειο (Μτ.28:1-2)· ὁ Ἰησοῦς εἶχε ἤδη ἀναστηθεῖ!  Χωρίς νά τό ἀντιληφθοῦν οἱ στρατιῶτες! Καί χωρίς νά ἀνοίξει ὁ τάφος! Καί  οἱ στρατιῶτες συνέχιζαν νά φυλᾶνε τόν  τάφο....

     Ὅμως, πότε,  ποιά ἀκριβῶς ὥρα ἀνέστη ὁ Κύριος, κανένας δέν τό ξέρει. Προανήγγελε  ὅτι θά ἀναστηθεῖ τήν τρίτη μέρα· ὅμως, τήν τρίτη μέρα, σύμφωνα μέ τό Ἰουδαϊκό ἡμερολόγιο,  κατά τό ὁποῖο ἡ μέρα ἄρχιζε μέ τή δύση τοῦ ἡλίου. Καί ἔχουμε:  Μ. Παρασκευή βράδυ,  μία μέρα·  Μ. Σάββατο βράδυ, δεύτερη μέρα· Μ. Σάββατο βράδυ,  εἰσήλθαμε στήν τρίτη μέρα· καί  ἐμεῖς  περιμένουμε νά  «ἀγγίξουμε» τήν τρίτη μέρα, μέ βάση τό δικό μας ἡμερολόγιο, (ξημερώματα Κυριακῆς, δώδεκα καί ἕνα), γιά νά ποῦμε τό «Χριστός Ἀνέστη»! Ὅμως, ἐφόσον ὁ  Χριστός ἀνέστη   στό διάστημα πού μεσολαβεῖ ἀπό τή δύση τοῦ ἡλίου Μ. Σαββάτου μέχρι ξημερώματα τῆς Κυριακῆς, ἡ Ἀνάσταση μπορεῖ νά γίνει καί στίς ὀχτώ καί στίς ἐννιά καί στίς δέκα τό βράδυ τοῦ Μ. Σαββάτου.   

Πρόγραμμα Απριλίου 2025 Ιερού Ναού "Παναγία η Βοήθεια" Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

 

Πρόγραμμα Απριλίου 2025
Ιερού Ναού "Παναγία η Βοήθεια"
Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών
 
   Στο νοσοκομείο, οι Ιερές Ακολουθίες είναι μια ουράνια παρηγοριά μέσα στον δοκιμαζόμενο κόσμο της ασθένειας. Εκεί όπου ο πόνος και η αγωνία βαραίνουν τις ψυχές, η Θεία Χάρη απλώνεται σιωπηλά, καθαγιάζοντας τον χώρο και μεταμορφώνοντας την ανθρώπινη αδυναμία σε προσευχή και ελπίδα. Είναι η παρουσία του Χριστού ανάμεσά μας, που σκύβει με αγάπη στις πληγές του ανθρώπου, προσφέροντας όχι μόνο θεραπεία, αλλά και αληθινή ειρήνη και σωτηρία.

Κανείς δεν πήγε με άνεση στον Ουρανό - ΓΕΧΑ Αιγίου

 

Παρουσίαση του βιβλίου «Με τα τσαρούχια στον Παράδεισο» στην Κόνιτσα

Σε ζεστό και ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – βιβλιοπαρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Με τα τσαρούχια στον Παράδεισο», το Σάββατο 29/3/2025 στο Δημαρχείο της ακριτικής Κόνιτσας. Στην κατάμεστη, από μικρούς και μεγάλους, αίθουσα του δημαρχείου έγινε ένα αφιέρωμα όχι μόνο στο εν λόγω βιβλίο αλλά και στον Άγιο Γεώργιο τον Νεομάρτυρα.

Την εκδήλωση άνοιξε η βυζαντινή χορωδία νέων, υπό τη διεύθυνση του κ. Χρήστου Παπαδόπουλου, όπου απέδωσαν κατανυκτικά επιλεγμένα τροπάρια από τον Κανόνα του Αγίου Γεωργίου.



Αμέσως μετά η γυναικεία χορωδία φοιτητριών και μαθητριών λυκείου του Ορθοδόξου Ιεραποστολικού Συλλόγου «Ο Απόστολος Παύλος» στα Ιωάννινα, ενθουσίασε το κοινό με τα μελωδικά της τραγούδια, ιδιαιτέρως με το τελευταίο που ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, με στίχους και μουσική που οι ίδιες έγραψαν.

Έαρ Book Day στην Αθήνα

Έαρ Book Day στην Αθήνα– Μια ξεχωριστή ημέρα για τα παιδιά!

Μήνας ανοιξιάτικος και οι εκδόσεις Έαρ βρήκαν την ευκαιρία να οργανώσουν μια ξεχωριστή μέρα για το παιδικό βιβλίο στην Αθήνα το Σάββατο 29 Μαρτίου 2025 για να συναντήσουμε την άνοιξη στην καρδιά μας!

Στον φιλόξενο χώρο της ΓΕΧΑ Αγίας Παρασκευής, πλήθος από μικρούς μας φίλους ασχολήθηκαν δημιουργικά με δραστηριότητες φιλαναγνωσίας.  Εξερεύνησαν τα μυστικά των βιβλίων, έπαιξαν πρωτότυπα παιχνίδια, δημιούργησαν υπέροχες λαμπάδες, έτρεξαν για να φτάσει το αίμα έγκαιρα από τον αιμοδότη στον  ασθενή, ενώ δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις: κληρώσεις παιδικών βιβλίων με προσωπική επίδοση από τον συγγραφέα!

Ο θεματικός άξονας της Έαρ Book Day ήταν «Κάθε βιβλίο και ένα σκαλί, μια αρετή προς τη Λαμπρή». Μέσα από τις δραστηριότητες τα παιδιά γνώρισαν τις αρετές της πίστης, της προσευχής, της νηστείας, της χαράς, και της προσφοράς.



Στις δημιουργικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις συμμετείχαν οι συγγραφείς των εκδόσεων κ. Κατερίνα Μουρίκη, κ. Νικολέττα Σκάλκου-Διαμαντίδη, κ.Ρουμπίνη Τσακανίκα-Λευθεριώτη και κ.Δέσποινα Ανταράκη που μάς ενέπνευσαν με την δική τους αγάπη για τα βιβλία!

ΟΙ Δ΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το απόγευμα της Παρασκευής της Δ΄ Εβδομάδος των Νηστειών, 28ης Μαρτίου 2025, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος χοροστάτησε κατά την ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων πόλεως Ρεθύμνης.

Τους ύμνους απέδωσε η Χορωδία Εκκλησιαστικής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου υπό τη διεύθυνση του κ. Δημητρίου Κολλίντζα, Δρος Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας Α.Π.Θ. και Καθηγητού Βυζαντινής και Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου.



Προ της απολύσεως της ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος με συγκίνηση εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στο Μουσικό Σχολείο της πόλεώς μας, στον παριστάμενο Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου κ. Σπυρίδωνα Ραφτάκη, καθώς και στον παριστάμενο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Μανούσο Μαραγκάκη, για την όμορφη αυτή πανδαισία που απόψε τα παιδιά χάρισαν σε όλους κατά την ακολουθία των Χαιρετισμών.

Η ομορφιά των Φυσικών Επιστημών μέσα από εντυπωσιακά πειράματα

Την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2024 στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε η δράση πειραμάτων Φυσικών Επιστημών με τίτλο << Η Επιστήμη ταξιδεύει στο σχολείο>>. Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου παρουσίασαν πειράματα Χημείας (Το φλεγόμενο μαντήλι, Μπαλόνι στη σούβλα,  Φύσα όσο θές …, Λαχανόκηπος, Λαστιχένιο αυγό, Μπαλόνι CO2, Νερό που γίνεται κρασί, Το φαινόμενο του αλατόνερου, Eνδόθερμο-Eξώθερμο φαινόμενο, Μπαλόνι που φουσκώνει ανάποδα)  με υλικά καθημερινής χρήσης (ξύδι , σόδα, μπαλόνι, αμμωνία, αυγό, tuboflo,κλπ),  υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Χημείας κ. Πικέα Χαραλαμπίας. Ο καθηγητής Βιολογίας κ. Λιακόπουλος Διονύσης πραγματοποίησε την πειραματική απομόνωση DNA μαθητών, ενώ στα μικροσκόπια παρουσίασε φυτικό κύτταρο και κύτταρα κατά τη διαίρεσή τους. Η Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών κ. Μπίρμπα Μαρία καθοδήγησε  τους μαθητές της Β Λυκείου  να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν τη δική τους ιδιότυπη σεληνάκατο και μετά να δοκιμάσουν στην πράξη τις κατασκευές τους,

Η φιλοσοφία όλης της δράσης ήταν να αναδειχτεί η ομορφιά των Φυσικών Επιστημών μέσα από εντυπωσιακά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν με απλά υλικά καθημερινής χρήσης,  αλλά και η μεγάλη αξία τους ως προς τον τρόπο που χρησιμοποιούν τη Λογική για να εξηγήσουν  τον υπέροχο κόσμο μας

Επίσκοπος Αχελώου κ. Νήφων: «Για εμάς τους χριστιανούς, ο χρόνος μετατρέπεται σε καιρό» - Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς

Αν εκμεταλλευθούμε το χρόνο μας σωστά και ενωθούμε με τον Χριστό και προοδεύσουμε πνευματικά, τότε και αιώνια θα χαιρόμαστε από την όψη του προσώπου του Κυρίου μας, από την κοινωνία μαζί Του και με τους αγίους Του.
 
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αχελώου κ. Νήφων προέστη της θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο λόγο, την Κυριακή 30 Μαρτίου (Δ´ των νηστειών, Ιωάννου οσίου συγγραφέως της Κλίμακος), στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην ερώτηση του Κυρίου που σημειώνεται στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, όπου ένας πατέρας έφερε τον δαιμονισμένο γιό του μπροστά στον Κύριο και ζήτησε την θεραπεία. Και πριν ο Κύριος κάνει το θαύμα και θεραπεύσει τον δαιμονισμένο, κάνει στον πατέρα την ερώτηση «πόσος χρόνος ἐστὶν;», πόσο χρόνο το παιδί παιδεύεται από τα δαιμόνια. «Κάνει αυτήν την ερώτηση για να δείξει σε όλους εμάς, τι σημασία έχει ο χρόνος για τη δική μας πνευματική πορεία πάνω στη γη, όπου ο χρόνος κυλά και τρέχει».

Η συγγραφέας Κατερίνα Μουρίκη στον ΡΣ της Πειραϊκής Εκκλησίας

 

Ποτέ δεν είσαι πολύ μεγάλος για να βάλεις άλλον στόχο

 

"Ποτέ δεν είσαι πολύ μεγάλος για να βάλεις άλλον στόχο
ή να ονειρευτείς ένα νέο όνειρο"

Κλάιβ Στέιπλς Λιούις

π. Μάρκελλος Καμπάνης: Λόγος Οσίου Ιωάννου περί αγάπης, ελπίδος και πίστεως…


 Η πίστη δύναται να επιτελέσει τα πάντα, η ελπίδα περικυκλώνει με το έλεος του Θεού και δεν ντροπιάζει αυτόν που ελπίζει και η αγάπη δεν πέφτει ποτέ από το ύψος της, ούτε σταματά από το τρέξιμο της, ούτε επιτρέπει σε αυτόν που πλήγωσε με τα βέλη της να ηρεμήσει από τη μακαρία μανία που του προξένησε.
 
Κατανυκτική ιερά αγρυπνία τελέστηκε το Σάββατο 29 Μαρτίου, (Κυριακή Δ´ Νηστειών – Ιωάννου οσίου συγγραφέως της Κλίμακος) στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, κατά τη διάρκεια της οποίας ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο  Αρχιμανδρίτης π. Μάρκελλος Καμπάνης, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.
Ο π. Μάρκελλος στο κήρυγμα του σταχυολόγησε κάποια τμήματα από την 30η βαθμίδα των λόγων της Κλίμακας του Οσίου Ιωάννη, που αναφέρεται στην αγάπη, την ελπίδα και την πίστη. Ο Όσιος την πίστη την βλέπει ως ακτίνα, την ελπίδα σαν φως και την αγάπη σαν τον ηλιακό δίσκο και όλες μαζί σαν ένα φωτεινό απαύγασμα και μία λαμπρότητα.

Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου για έρανο για τους Χριστιανούς της Συρίας

Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου για έρανο για τους Χριστιανούς της Συρίας

Προς το ευσεβές Πλήρωμα
της καθ’ ημάς Αγιωτάτης Εκκλησίας Κύπρου.
 
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Κατά τις ημέρες αυτές όλοι είμαστε μάρτυρες του θρήνου, του πόνου και της συμφοράς των αδελφών Ορθοδόξων Χριστιανών της Συρίας. Το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αντιοχείας έχει δεχθεί, τα τελευταία χρόνια, μεγάλο πλήγμα λόγω της δραματικής συρρίκνωσης του Ορθοδόξου ποιμνίου του.
Η Εκκλησία της Κύπρου, η οποία έχει ιδίαν πείρα του διωγμού του Χριστεπώνυμου πληρώματός της από τις πατρογονικές του εστίες, της συνεχιζόμενης κατάληψης του 37% της πατρώας γης του, της σύλησης και καταστροφής πέραν των 560 ναών του και των εντεινόμενων απειλών για κατάληψη ολόκληρης της γης του από την Τουρκία, συμπαρίσταται, με όλες τις δυνάμεις της, στην αδελφή Ορθόδοξο Εκκλησία της Αντιοχείας και στους Χριστιανούς των άλλων δογμάτων της περιοχής.
Για τον λόγο αυτό η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη διεξαγωγή εράνου σε όλους τους ναούς της Κύπρου για ενίσχυση των δοκιμαζομένων Χριστιανών της Συρίας, σήμερα Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, 6 Απριλίου 2025, ώστε να δοθεί η ευκαιρία και στον λαό μας να εκφράσει τα αισθήματα της έμπρακτης συμπαράστασής του προς τους σκληρά δοκιμαζόμενους Χριστιανούς της γειτονικής χώρας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κ. ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΣΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ & ΤΙΣ ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
κ. ΦΙΛΟΘΕΟΥ
 ΣΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ & ΤΙΣ ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025
(ΑΠΟ 02.04.2025 - 27.04.2025)
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 02.04.2025
6.30 μ.μ.: Ακολουθία της Θ΄ Ώρας και του Εσπερινού μετά της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων στον ιερό μετοχιακό Ναό του Οσίου Δαβίδ - Μονή Λατόμου (Άνω Πόλη).-
ΠΕΜΠΤΗ 03.04.2025
9.00 π.μ.: Χοροστασία στην ακολουθία της Θ΄ Ώρας και του Εσπερινού μετά της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων στον ενοριακό ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Πυλαίας.-
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 04.04.2025 (ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ)
7.00 μ.μ.: Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον ενοριακό ιερό Ναό του αγίου Θεράποντος Κάτω Τούμπας.-
ΣΑΒΒΑΤΟ 05.04.2025
7.00 - 10.30 π.μ.: Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πολιούχου - Τέλεση του 40νθημέρου Μνημοσύνου μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Ανθίμου.-

Μνήμη του Ιερομάρτυρα Υπατίου Επισκόπου Γαγγρών (31 Μαρτίου)


Σήμερα, η Εκκλησία, τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρα Υπατίου Γαγγρών, καθώς και του Οσίου Ακακίου Μελιτηνής του Ομολογητού.
Ο Υπάτιος, από την Κιλικία της Μικράς Ασίας, έζησε επί Μεγάλου Κωνσταντίνου. Αναδείχθηκε επίσκοπος Γαγγρών της Παφλαγονίας και διακρίθηκε για τον ιεραποστολικό του ζήλο και το φιλανθρωπικό του έργο. Η χάρη του Θεού τον αξίωσε να θαυματουργεί. Ευεργέτησε και τον ίδιο τον αυτοκράτορα.
Συμμετείχε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο που συγκροτήθηκε πριν 1700 έτη στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. και ανέπτυξε σημαντική αντιαιρετική δράση κατά των Αρειανών και των Ναυατιανών. Οι τελευταίοι, ενώ πορευόταν από την Κωνσταντινούπολη προς την επισκοπική του έδρα, τον συνέλαβαν και αφού τον βασάνισαν, τον οδήγησαν σε μαρτυρικό θάνατο.

Κυριακή 30 Μαρτίου 2025

Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ 2 - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

 

Η  ΕΞΟΔΟΣ  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ   2

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

          Κυριακή 4η των Νηστειών Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής 2025. Κήρυγμα στην Ευαγγελική περικοπή, Κατά Μάρκον θ΄ 17-31.

      Υπάρχει κάτι κοινό ανάμεσα στον πατέρα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής και στον άνθρωπο της εποχής μας, τον τυπικά χριστιανό, τον τυπικά ορθόδοξο, υπάρχει κάτι σαν συγγένεια εδώ. Αυτό το κοινό, αυτή η συγγένεια είναι η ολίγη πίστη, και η πολλή αμφιβολία. Όπως γράφτηκε «η ψυχή εκατομμυρίων ανθρώπων της σήμερον ταλαντεύεται, αν μη βασανίζεται μεταξύ πίστης και αμφιβολίας, αν μη απιστίας. Το δράμα τους συνίσταται στο ότι πιστεύουν τόσο μόνο, όσο χρειάζεται να μη φανούν και άπιστοι, δεν πιστεύουν όμως τόσο, όσο χρειάζεται να θεωρηθούν πραγματικά πιστοί» !

     Ο δύστυχος πατέρας της ευαγγελικής ιστορίας φέρνει το γιο του στο Χριστό. «Κύριε, του λέει, σου έφερα το γιο μου που έχει καταληφθεί από δαιμονικό κι έχει μείνει άλαλος. Και όχι μόνο, κάθε που τον πιάνει κρίση βγάζει αφρούς, τρίζει τα δόντια, πέφτει, μένει σχεδόν σαν νεκρός. Τον πήγα στους μαθητές σου πιο μπροστά, μα δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα». Αλλά, και προσθέτει, και προσέχουμε πολύ τον όλο διάλογο που ακολουθεί. «Αν εσύ μπορείς να κάνεις κάτι, λυπήσου μας και κάνε το». Τον κοιτάζει ο Χριστός, αναλογίζεται το δράμα του, αλλά και του επισημαίνει. «Αυτό το αν μπορείς να μας κάνεις κάτι, δε φτάνει. Πιστεύεις ότι μπορώ να θεραπεύσω το παιδί σου ή δεν πιστεύεις; Αν όντως το πιστεύεις, όλα είναι δυνατά». «Ποτάμι το δάκρυ στα μάτια του δύστυχου πατέρα, και έκραξε παρευθύς και έλεγε δυνατά. «Πιστεύω Κύριε βοήθα με να ξεπεράσω την όση με διακατέχει ολιγοπιστία» !

Αποχαιρετούμε τον στρατηγό ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΝΙΚ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟ

Αποχαιρετούμε έναν σπάνιο άνθρωπο έναν πραγματικό ευπατρίδη

τον  στρατηγό ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΝΙΚ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟ

Παρέδωσε το πνεύμα του στον Θεό χθες, μετά από τιτάνιο μάχη με την υγεία του, αφού παρασύρθηκε προ μηνών από τραίνο, που κινούνταν με υπερβολική ταχύτητα σε αφύλακτη διάβαση.

Με καταγωγή από την Δάφνη των Καλαβρύτων πίστευε στα ευαγγελικά διδάγματα και αγωνίσθηκε να τα πραγματοποιήσει στην ζωή του και την σπουδαία οικογένειά του. Ήταν ένας φωτισμένος, αληθινός εργάτης του Ευαγγελίου.  Μέχρι που «έφυγε», οι πράξεις και ἡ ζωή του έδειχναν, πίστη στην Πατρίδα και στην Ορθοδοξία, όχι μόνο με λόγια, αλλά κυρίως με έργα.

Υπήρξε δημιουργικός και δραστήριος στην στρατιωτική σταδιοδρομία του, εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευέλπιδων και ορίστηκε Ανθυπολοχαγός στο όπλο του Πυροβολικού. Παράλληλα ολοκλήρωσε τη Νομική και αρίστευσε σε βαριά ειδίκευση στην Αμερική πάνω στην διαχείριση της πληροφορίας.  Έφθασε μέχρι το τέλος της ιεραρχίας και οργάνωσε το ΠΣΕΑ στη Νομαρχία Αχαΐας.

Ήταν νυμφευμένος με την Ουρανία Παρπαρούση δασκάλα του Αρσάκειου, κόρη του Ιακώβου Παρπαρούση ενός καταξιωμένου οινοποιείου της Πάτρας και ευεργέτη χριστιανικών προσπαθειών. Απέκτησαν 4 παιδιά και 3 εγγόνια.

Πολιτεία και Εκκλησία στην πράξη ΕΝΑ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ – ΑΠΑΝΘΙΣΜΑ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ κ. ΙΩΑΝΝΗ Μ. ΚΟΝΙΔΑΡΗ - Του Χάρη Ανδρεόπουλου

 

Πολιτεία και Εκκλησία στην πράξη

ΕΝΑ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ – ΑΠΑΝΘΙΣΜΑ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ κ. ΙΩΑΝΝΗ Μ. ΚΟΝΙΔΑΡΗ

Του Χάρη Ανδρεόπουλου*

Ο καθηγητής κ. Ιωάννης Μ. Κονιδάρης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις καθώς είναι πολύ γνωστός όχι μόνο στον πανεπιστημιακό χώρο και ιδιαίτερα αυτόν της νομικής επιστήμης, αλλά και στο ευρύ κοινό χάρις στις συχνές, δημόσιες αρθογραφικές του παρεμβάσεις, κυρίως από των στηλών της εφημερίδος «Το Βήμα», της οποίας εδώ και 25 χρόνια τυγχάνει τακτικός συνεργάτης. Πρόκειται για τον ακαδημαϊκό δάσκαλο ο οποίος με το πλούσιο επιστημονικό του έργο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη συμμετοχή του στο δημόσιο διάλογο επί θεμάτων τα οποία εν γένει άπτονται των σχέσεων της Πολιτείας με την Εκκλησία και επί το ειδικότερον ρυθμίζουν τις έννομες σχέσεις της Εκκλησίας στην ελληνική επικράτεια, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του ιδιαιτέρου περί των εν λόγω θεμάτων κλάδου της νομικής επιστήμης, ήτοι του Εκκλησιαστικού Δικαίου. Το συγγραφικό του έργο –  συγγράμματα / μελέτες - είναι καθιερωμένο στον επιστημονικό χώρο, πέραν της μορφής των εγχειριδίων για τους φοιτητές της Νομικής, και ως κατατοπιστικό βοήθημα, γενικώς, για τους νομικούς τόσο της θεωρίας, όσο και της πράξεως, αλλά και τους θεολόγους  που εξειδικεύονται σε νομοκανονικά ζητήματα, όπου το Κανονικό Δίκαιο συναντά το Εκκλησιαστικό και συμπορεύονται άλλοτε αρμονικά και άλλοτε με δυσχέρειες. 

Σάββατο 29 Μαρτίου 2025

Η πίστη είναι πορεία ΜΑΖΙ με τον Ιησού. - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Η πίστη είναι πορεία ΜΑΖΙ με τον Ιησού.

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Διαβάζοντας το αυριανό ευαγγελικό ανάγνωσμα έκαμα κάποιες σκέψεις:

α. το περιστατικό το οποίο περιγράφει ο ευαγγελιστής Μάρκος συνέβη στους πρόποδες του όρους Θαβώρ, μετά την Μεταμόρφωση του Κυρίου μας και κατά την διάρκεια της πορείας προς τα Ιεροσόλυμα πριν από το εκούσιο Πάθος Του.

Θα έλεγα ότι στο Θαβώρ συνέβησαν ταυτόχρονα δύο γεγονότα. Στην κορυφή του όρους η αποκαλυπτική φανέρωση της θεϊκής δόξας, στους πρόποδες το δράμα του ανθρωπίνου γένους το οποίο είναι υπουδουλωμένο στην φθορά και την τυραννία του διαβόλου.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Παράλληλα με τον κόσμο της φθοράς και του θανάτου υπάρχει και η Εκκλησία, ο κόσμος της χάριτος, όπου συνεχώς λαμβάνει χώρα η μεταμόρφωση της κτίσεως δια της χάριτος του Θεανθρώπου. Εμείς επιλέγουμε σε ποιό κόσμο θέλουμε να ανήκουμε!

β. Οι μαθητές, αν και τους είχε δωθεί η εξουσία να θαυματουργούν, δεν μπόρεσαν να απαλλάξουν το παιδί από το δαιμόνιο. Αυτό το γεγονός μας υπενθυμίζει την μεγάλη αλήθεια ότι η χάρις δεν είναι κάτι που κατέχουμε. Μετέχουμε στην Χάρη. Ο Χριστός ενεργεί τα θαυμάσια, όχι εμείς με τις ανθρώπινες δυνάμεις μας.

ΜΙΑ ΠΑΛΑΙΑ ΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ: Η ΚΟΙΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ - Ιωάννης Σπιτέρης

ΜΙΑ ΠΑΛΑΙΑ ΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ: 

Η ΚΟΙΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Ιωάννης Σπιτέρης

Φέτος, ένα από τα θέματα που συζητούνται, τόσο στους καθολικούς όσο και στους ορθόδοξους εκκλησιαστικούς κύκλους, είναι αυτό του κοινού εορτασμού του Πάσχα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος εορτάζουμε την 1700η επέτειο της Συνόδου της Νικαίας, η οποία καθιέρωσε μια κοινή ημερομηνία για τον εορτασμό του Πάσχα για όλους τους χριστιανούς, και στο γεγονός ότι φέτος όλοι οι χριστιανοί θα εορτάσουν το Πάσχα την ίδια ημέρα και συγκεκριμένα την Κυριακή 20 Απριλίου. Ωστόσο, η συζήτηση για την κοινή ημερομηνία του Πάσχα είναι πολύ παλαιά, καθώς χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα του Χριστιανισμού. Το πρόβλημα, πάντως, δεν έχει επιλυθεί ακόμη έως σήμερα, παρά τις καλές προθέσεις πολλών χριστιανών.

Για τον 2ο αιώνα, ο κύριος όγκος των πληροφοριών μας προέρχεται από τον Ευσέβιο της Καισάρειας (περ. 265 – 340 μ.Χ.) και την «Εκκλησιαστική Ιστορία» του. Το πρόβλημα ξεκίνησε γύρω στο 167 στη Λαοδίκεια της Φρυγίας. Οι εκκλησίες της Ασίας εόρταζαν το Πάσχα, θέτοντας τέλος στη νηστεία που προηγείτο της ημέρας κατά την οποία οι Εβραίοι θυσίαζαν το αρνί, τη δέκατη τέταρτη δηλαδή ημέρα της σελήνης, τη 14η του μήνα Νισάν , εξ’ου και η ονομασία «Τεσσαρεσκαιδεκαδίτες». Το Πάσχα θα μπορούσε να πέσει οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας, είτε ήταν Τετάρτη είτε ακόμη και Πέμπτη. Αυτό δεν σημαίνει όμως, όπως πιστεύουν μερικοί, ότι εόρταζαν τον θάνατο του Χριστού και όχι την ανάστασή του: γιόρταζαν και τα δύο μαζί.

Ο Μητροπολίτης Σιγκαπούρης και Ν. Ασίας για τον σεισμό στη Μιανμάρ - Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ - π. Δημητρίου Μπόκου


Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ

π. Δημητρίου Μπόκου

Στην καρδιά της εκκλησιαστικής ασκητικής παράδοσης χτυπάει η περίφημη «Κλίμακα». Κορυφαίο βιβλίο αναφοράς για την ορθόδοξη πνευματικότητα, αξεπέραστο εδώ και χίλια πεντακόσια χρόνια, γραμμένο από έναν ασκητή-ορόσημο, τον άγιο Ιωάννη ηγούμενο του Σινά. Είναι τόσο σπουδαία η μορφή του και η πνευματική του σοφία που με χαρισματικό τρόπο αποτυπώνεται στο εν λόγω σύγγραμμά του, που η Εκκλησία τον προβάλλει εν μέσω της Μεγάλης Σαρακοστής σαν διαχρονικό πρότυπο πνευματικής ζωής (Κυριακή Δ΄ Νηστειών).

Από τον έκτο αιώνα και μετά λοιπόν ο άγιος Ιωάννης με τα ζωοποιά του νάματα, «ως πηγή ανεξάντλητος, αντλουμένη» συνεχώς και «χεομένη», αλλά παραμένουσα εσαεί «αδαπάνητος», ποτίζει και αυξάνει πνευματικά τα τέκνα της Εκκλησίας. Από την αρχή της Σαρακοστής στις ιερές μονές αρχίζει η καθημερινή ανάγνωση της «Κλίμακος». Διαβάζουμε στο βιβλίο του Τριωδίου ήδη από την Καθαρά Δευτέρα, την πρώτη μέρα της νηστείας: «Και ευθύς αναγιγνώσκομεν εις την Κλίμακα». Και λίγο παρακάτω: «Είτα γίνεται ανάγνωσις εις την Κλίμακα». Το βιβλίο σήμερα είναι ήδη μεταφρασμένο σε γλώσσα απλή και μπορεί και πρέπει ο κάθε Χριστιανός να το κάνει καθημερινό πνευματικό του εντρύφημα.

Δ’ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ - π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ

Δ’ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ

«Ὦ, γενεά ἄπιστος καί διεστραμμένη! ἕως πότε ἔσομαι μεθ’ ὑμῶν; ἕως πότε ἀνέξομαι ὑμῶν»; Ἡ Ὀρθόδοξος πίστη ἀδελφοί εἶναι δωρεά τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ καί τοῦ Θεανθρώπου Ἰησοῦ Χριστοῦ.

Εἶναι ἀγαπητικό χάρισμα, ὑψηλό καί σπουδαῖο, ἀποτέλεσμα τῆς ἀγάπης τοῦ Δημιουργοῦ καί Πλάστη, στό πλάσμα Του. Τό θέμα πού προκύπτει εἶναι, ἄν ἡ Χάρις οἰκειώνεται χαρισματικῶς στόν ἕσω τῆς καρδίας ἄνθρωπο καί ἐνεργοποιοῦνται τά πνευματικά αἰσθητήρια τῆς ψυχῆς, ὥστε ἡ πίστις νά αὐξάνεται. Τότε ὁ ὀρθόδοξος πιστός βλέπει, ἀκούει, γεύεται καί ζεῖ ὑπαρξιακά, ψυχοσωματικά τίς ἄκτιστες ἐνέργειες τοῦ Θεοῦ.

Ὁμιλεῖ αὐθεντικά γιά τήν Ἀλήθεια καί τήν Δικαιοσύνη, γιά τόν Τριαδικό Θεό· ἀποφεύγει τόν ψεύστην καί ἀνθρωποκτόνον διάβολο· φυλάσσει τήν δημιουργία καί τήν πλάση, ὡς ἀποτέλεσμα τῆς ἀγάπης τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Παράλληλα ὁρᾶ, βιώνει τήν πιστοποίηση αὐτῶν τῶν πραγμάτων πού σαφῶς ὑπαινίσσεται ὁ Ἰησοῦς Χριστός σήμερα στήν Εὐαγγελική Περικοπή. Βεβαιώνεται δηλαδή ἐν τοῖς πράγμασι, ὅτι ἡ ἀπιστία διαστρέφει τά ψυχοσωματικά αἰσθητήρια τοῦ ἀνθρώπου καί καταντᾶ τήν Εἰκόνα τοῦ Θεοῦ κατοικητήριο τῶν δαιμόνων.

ΕΙΣ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΟΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΠΕΤΑΣΜΑΤΟΣ - π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός

ΕΙΣ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΟΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΠΕΤΑΣΜΑΤΟΣ

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός
 
 «Ἥν ὡς ἄγκυραν ἔχομεν τῆς ψυχῆς ἀσφαλῆ τε καὶ βεβαίαν καὶ εἰσερχομένην εἰς τὸ ἐσώτερον τοῦ καταπετάσματος, ὅπου πρόδρομος ὑπὲρ ἡμῶν εἰσῆλθεν ᾿Ιησοῦς, κατὰ τὴν τάξιν Μελχισεδὲκ ἀρχιερεὺς γενόμενος εἰς τὸν αἰῶνα» (Εβρ. 6, 19-20).
«Αὐτή μας ἡ ἐλπίδα μᾶς ἀσφαλίζει καὶ μᾶς βεβαιώνει σὰν ἄγκυρα, καὶ μᾶς ὁδηγεῖ στὰ ἐνδότερα τοῦ καταπετάσματος, ὅπου μπῆκε πρὶν ἀπὸ μᾶς καὶ γιὰ χάρη μας ὁ ᾿Ιησοῦς, ἀρχιερέας γιὰ πάντα ὅπως ὁ Μελχισεδέκ».
 
            Στο αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής Δ’ Νηστειών ο απόστολος Παύλος, αναφερόμενος στους Εβραίους, μάς υπενθυμίζει  την υπόσχεση του Θεού στον γενάρχη τους Αβραάμ, γενάρχη όλης της ανθρωπότητας ως προς την πίστη στον ένα και αληθινό Θεό. Ο Θεός του  ζήτησε να αφήσει τον τόπο κατοικίας του στην Ουρ της Μεσοποταμίας και να πάει στη γη της επαγγελίας, στην Παλαιστίνη, και του υποσχέθηκε ακόμη ότι θα τον καταστήσει γενάρχη πολλών ανθρώπων, παρότι δεν είχε παιδιά. Η υπόσχεση του Θεού εκπληρώθηκε, ενώ και ο Αβραάμ υπάκουσε στην προτροπή του ουρανού. Το ότι ο Θεός τηρεί τις υποσχέσεις Του είναι δεδομένο. Αυτή η τήρηση γεννά ελπίδα. Και η ελπίδα γίνεται άγκυρα στους κλονισμούς και στους σταυρούς της ζωής, ώστε να μπορούμε να μπούμε κι εμείς «στα ενδότερα του καταπετάσματος», στα Άγια των Αγίων, όπως ήταν ο ιερότερος χώρος του ναού του Σολομώντα, εκεί όπου προσφέρονταν η εξιλαστήριος θυσία μία φορά τον χρόνο από τον Αρχιερέα των Εβραίων, προκειμένου να συγχωρεθούν οι αμαρτίες των ανθρώπων έναντι του Θεού.

Κυριακή δ΄ νηστειών - κήρυγμα Δημ. Τσαντήλα

 Ομιλεί ο Δημήτριος Τσαντήλας, ομότιμος καθηγητής ιατρικής σχολής Α.Π.Θ. και θεολόγος, για τον Άγιο Ιωάννη της κλίμακος και την θεραπεία του δαιμονισμένου παιδιού που ακούμε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας

Κυριακή Δ΄ Νηστειών | Ἡ βέβαιη καί ἀσφαλής ἐλπίδα στό Χριστό - Μητροπολίτης Ἀττικῆς καί Μεγαρίδος Νικόδημος

Ἀποστολικό κήρυγμα Κυριακῆς Δ΄ Νηστειῶν
Ἡ βέβαιη καί ἀσφαλής ἐλπίδα στό Χριστό
(Ἑβρ. στ΄, 13-20)
Μητροπολίτης Ἀττικῆς καί Μεγαρίδος Νικόδημος


Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΑΙΜΟΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΝΕΟΥ - ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ

 
ΚΥΡΙΑΚΗ Δ
  ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΑΙΜΟΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΝΕΟΥ  (Μαρκ. 9, 17-31)
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ
(Κήρυγμα στον Ωρωπό  Πρέβεζας στις 6/4/2008)
 
Χωρίς δουλειά δεν βλέπεις καρπό
 

Το τροπάριο: «δεύτε εργασώμεθα εν τω μυστικώ αμπελώνι», που ακούσαμε, μας δίνει άριστα το μήνυμα της σημερινής Κυριακής. Μας λέγει: «Εμπρός, ελάτε και στρωθείτε στη δουλειά στο μυστικό αμπελώνα του Χριστού».

Όταν έχεις ένα αμπέλι, ένα χωράφι, κάποιο μαγαζί, βάζεις όλη σου την ψυχή, όλη σου την δύναμη, όλη σου την φιλοτιμία, να το έχεις όμορφο, αποδοτικό. Για να δρέπεις καρπούς, κέρδη, ωφέλεια. Να αισθάνεσαι χαρά, βλέποντας τους κόπους σου να γίνονται για σένα ωφέλεια, και για την οικογένειά σου να γίνονται ζωή και προκοπή.

 Βέβαια το τροπάριο μιλάει για έναν άλλο αμπελώνα, ένα άλλο χωράφι, πέστε ένα άλλο εργαστήρι, που είναι «μυστικό», δηλαδή πνευματικό. Και έχει μια προοπτική αιώνια, κάτω από το βλέμμα του Θεού. Αυτό σημαίνει «μυστικό» Αυτόν τον αμπελώνα τον κοιτάζει ο Θεός, δεν τον βλέπουν οι άνθρωποι. Αλλά κι εσύ πρέπει να τον κοιτάζεις. Γιατί αυτός ο αμπελώνας, είσαι πρώτα εσύ ο ίδιος και μετά οι άνθρωποι του σπιτιού σου. Να πού πρέπει να εργαστούμε.

π. Νικόλαος Βουρλάκος: Εκείνη που ήταν άνθρωπος και Θεοτόκος, είναι η μόνη που μπορεί, σαν Μητέρα στοργική, να προστατεύσει τα παιδιά Της

Ο καθένας από εμάς ας έχει την Παναγία μας πάντοτε στο στόμα του, στην καρδιά του, γιατί είναι Εκείνη μόνο που μπορεί να μας βοηθήσει, ως μεσίτρια προς τον Κύριο, να καταπολεμήσουμε τους ποικίλους εχθρούς που μας περιβάλλουν.
 
Στην 3η ακολουθία της Δ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 28 Μαρτίου, ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Βουρλάκος, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «Ευαγγελίστρια 2025».
 
Στο κήρυγμα του ο π. Νικόλαος, σημείωσε αρχικά πως η Εκκλησία έρχεται σε αυτήν την μεγάλη και σημαντική περίοδο της ζωής μας, την Μ. Τεσσαρακοστή,  και τοποθετεί την θαυμάσια ακολουθία των Χαιρετισμών, η οποία έχει άμεση σχέση με την μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ.

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025
ΜΟΝΗ ΡΟΒΕΛΙΣΤΑΣ
ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΑΡΤΗΣ
ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΝΑΌ ΤΟΥ ΑΓΊΟΥ ΜΕΡΚΟΥΡΊΟΥ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΡΤΗΣ κ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟ
ΜΟΝΗ ΚΑΤΩ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 



Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Παπασταύρου: Ο Ακάθιστος Ύμνος αποτελεί πραγματικά ένα κόσμημα


Η Υπεραγία Θεοτόκος είναι η Μητέρα του Θεού ημών, την οποία δοξολογούμε και παρακαλούμε και ικετεύουμε, αλλά έχουμε πάντα την πλήρη επίγνωση ότι όταν αυτό γίνεται ταπεινά και μέσα από την καρδιά μας και με μικρή προσπάθεια για τη σωτηρία μας, Αυτή θα οικονομήσει τα πράγματα.

Στην 2η ακολουθία της Δ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 28 Μαρτίου, ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Παπασταύρου, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «Ευαγγελίστρια 2025».

Ο π. Αθανάσιος στο κήρυγμα του μιλώντας για τον Ακάθιστο Ύμνο, τόνισε πως αποτελεί έναν Οίκο, ένα ολόκληρο οικοδόμημα δηλαδή,  το οποίο έχει όλα τα στοιχεία που αφορούν το πρόσωπο το οποίο τιμάται. Αφορούν και τον χαρακτήρα του προσώπου, την ηθική του ταυτότητα, την πνευματική του ταυτότητα, αλλά ομιλούν και περί της θεολογίας που αναπτύχθηκε γύρω από αυτό το πρόσωπο.

Σε μια Ζωγραφιά - Ταινία Μικρού Μήκους

"Σε μια ζωγραφιά"
Ταινία Μικρού Μήκους
 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Μανέα Λετίσια Θεοδώρα Α7
Φιλίππου Ξένια Β6
Κωνσταντίνου Αντώνης Γ6
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Δήμητρα Γεωργίου, Φιλόλογος
ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ
Δήμητρα Γεωργίου, Φιλόλογος
Ελένη Σταύρου Χαραλάμπους, Φιλόλογος
    ΠΟΙΗΜΑ
«Σε μια ζωγραφιά», Ελένη Σταύρου Χαραλάμπους
ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΦΗΓΗΣΗΣ
Μαρία Χατζηαυξέντη, Στιχουργός
Ορθοδοξία Τορνάρη, Φιλόλογος

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος στο 3ο StarForum στην Λαμία: «Η Κύπρος είναι ελληνική!»


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο 3ο StarForum στην Λαμία Ομιλία Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεωργίου Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος στο 3ο StarForum στην Λαμία: «Η Κύπρος είναι ελληνική!»

Με μία συγκλονιστική αφυπνιστική ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεωργίου στο 3ο πολυθεματικό Συνέδριο «Starforum 2025» ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Προκαθημένου της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Κύπρου στην Λαμία και στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Την εμβληματική ομιλία του Μακαριωτάτου κ. Γεωργίου για την Κύπρο, τόσο στο χθες όσο και κυρίως στο κρίσιμο σήμερα, παρηκολούθησαν


μαζί με τον οικοδεσπότη Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.Χρυσόστομος, Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ενώ παραβρέθηκαν πολιτικοί, διπλωμάτες, στρατιωτικοί, καθηγητές πανεπιστημίου και πλήθος κόσμου.

Εκδήλωση-Αφιέρωμα για τα 70 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της ΕΟΚΑ.

Εκδήλωση-Αφιέρωμα για τα 70 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της ΕΟΚΑ.
 
Οι Εκδόσεις Έαρ σας προσκαλούν στην εκδήλωση-αφιέρωμα για τα 70 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. με αφορμή την κυκλοφορία των νέων βιβλίων «Μετά την Απόδραση» & «Γράμματα και Άρματα» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο της ΓΕΧΑ Αμπελοκήπων, Μεγ. Σπηλαίου 4, Αθήνα

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν
      Κωνσταντίνος Χολέβας – Ιστορικός-Πολιτικός Επιστήμονας, Συγγραφέας
      Κωνσταντίνος Γεωργιάδης – Εκπαιδευτικός-Φιλόλογος, Συγγραφέας
 
Συντονίζει: Μάριος Μιχαηλίδης – Εκπαιδευτικός-Φιλόλογος, Συγγραφέας