Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Αγώνας για το ψωμί - Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Δεν φρίττεις άνθρωπε, δεν κοκκινίζεις από ντροπή, ονομάζοντας επιτιθέμενο αυτό που παλεύει για το ψωμί του; …. Και αυτό είναι έγκλημα της δική μας ωμότητας. Διότι επειδή δεν ανεχόμαστε να δίνουμε εύκολα, αναγκάζονται να επινοούν μύριες πονηριές, ώστε να ξεγελάσουν την απανθρωπιά μας και να μαλακώσουν τη σκληρότητά μας. και μάλιστα επιτιθέμενος είσαι (εσύ), διότι αν και έρχεσαι συνέχεια στην εκκλησία και ακούς τα κηρύγματά μου, όμως στην αγορά προτιμάς και το χρυσάφι και τις επιθυμίες σου και τις ανθρώπινες φιλίες από τις δικές μου προτροπές.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΝΑΣΤΑΣΙΕ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΛΟΓΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό! Ακούει κανείς;;;;;;;;;;;;;;
γδμ

Ανώνυμος είπε...

Αναστάσιε οι επιλογές σου είναι θεσπέσιες.
Με αυτό τώρα σπάζεις κόκαλα πολλών εκ ημών και υμών.

Ανώνυμος είπε...

Τον μεγάλο Πατέρα της Εκκλησίας Ιερό Χρυσόστομο ούτε οι σημερινοί συνάδελφοί του δεν τον ακούν και μαζεύουν χρυσό «για τα γεράματά τους» και ο λαός πεινά..

Ανώνυμος είπε...

Όταν αγωνίζομαι για το ψωμί το δικό μου, αυτό είναι υλισμός, όταν αγωνίζομαι για το ψωμί του άλλου, αυτό είναι πνευματικό γεγονός. (Ν.Μπερδιάγεφ). αχ! και να ξέραμε τί είπαν και τί έπραξαν οι Πατέρες! Ή θα άδειαζαν οι εκκλησίες εξ αιτίας της συνειδητοποίησης της χριστιανικής ελλειματικότητάς μας ή θα έρχονταν τα πάνω κάτω και κάτι καινούργιο και επαναστατικό θα εδημιουργείτο...δεν μας προβληματίζει το γεγονός πως στην παρούσα κρίση οι ναοί αντί να γεμίζουν αδειάζουν;
υάκινθος

Ανώνυμος είπε...

Ο αγώνας του κάθε οικογενειάρχη στις μέρες μας είναι για το ψωμί. Καθημερινά μας λένε για νέες φορολογίες. Ο μισθός ελαττώνετε. Η οικογένεια ζητά και απαιτεί. Τώρα θα έλθει και η φορολογία ακινήτου. Που θα πάει τι θα μείνει και για αυτό το ψωμί;
Είναι τόση η αγωνία το άγχος και η μελαγχολία που δεν έχω διάθεση να πάω σε κάποια ναό για προσευχή. Νιώθω μερικά πράγματα να με προκαλούν. Λες και ο εκκλησιαστικός χώρος είναι έξω από την κρίση. Στα πανηγύρια υπερβολικά έξοδα. Γεμίζουν με άνθη δεσποτικά τέμπλα πολυελέους και ο λαός κάνει αγώνα για ψωμί. Παραχωρούν επίσημα γεύματα σε φίλους και ημετέρους ενώ εγώ τώρα το μόνο που μπορώ να προσφέρω μόνο κάποιο γλυκό.
Την νιώθω μακριά την εκκλησία μου αυτό τον καιρό. Δεν την ενδιαφέρει ο δικός μου ο πόνος αφού αυτή κατόρθωσε να μην πληρώσει φορολογία για μένα δεν νοιάζεται.
Στην οικογένεια μου έχω εργασία μόνο εγώ. Στην ενορία μου ψαλτάδες επί πληρωμή είναι τα δύο του παιδιά του παπά.
Κάποιοι θα μου πουν λόγους υπομονής παρηγοριάς και αγώνα εγώ όμως νιώθω απογοητευμένος δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα. Δεν έχω αγοράσει εγώ και η γυναίκα μου τίποτα το προσωπικό πάνω από ενάμιση χρόνο. Οι εκκλησίες ανακαινίζονται και οι κληρικοί φορούν εν μέσω πείνας υπερπολυτελή άμφια.
Μου φτάνει η προσευχούλα μου στον Χριστό στο σπίτι δεν τις θέλω τις Εκκλησίες. Εξάλλου δεν έχω και τα κατάλληλα πολυτελή ρούχα για να πάω.
Ας μείνω με την φτώχια μου και τον αγώνα για επιβίωση τον αγώνα για ψωμί.

Ανώνυμος είπε...

Ο Χρυσόστομος και ο Μπερδιάγεφ τα λένε υπέροχα. οι σημερινοί γιατί δεν έχου πάρει κάτι από αυτούς;
Στις εκκλησιές τρέχαν οι καταφρονημένοι για να πάρουν ελπίδα. Τώρα οι εκκλησιές έγιναν πολυτελείας. Άκουγα προχθές τον π. Θεολόγο Χρυσανθακόπουλο στον Λύχνο να λέει ότι τους ναός προσπαθεί να τους φτιάξει όπως κάθε αξιοπρεπές σπίτι με ότι καλύτερο και όχι υπερβολές. Έλεγε ότι πολλοί πιστοί έχουν σπίτι κλιματισμό αυτός όμως δεν βάζει για να μην προκαλέσει.
Ας γίνει σύγκριση με τα εδώ δεδομένα.
Πέρυσι ο π. Χαρίτων Αθανασόπουλος έκανε έκκληση να βρει κάποια στρωσίδια (χαλιά) και σόμπα για μια κάποια επίτοκη μοναχική ύπαρξη.
Δεν λέω τίποτα άλλο.
Οι βολεμένοι ας κάτσουν μόνοι τους να απολαύσουν το παντεσπάνι τους.
Οι αγωνιζόμενοι ας ελπίζουμε φως στο τούνελ.
Ο Θεός είναι δικαιοσύνη

Ανώνυμος είπε...

Σαν λίγο κομουνιστικό το παρατεθέν προ σχολιασμό πατερικό κείμενο. Τέτοιοι λόγοι δεν ωφελούν αλλά προκαλούν. Η σημερινή κοινωνία έχει άλλη δομή από εκείνη όπου ελέγοντο αυτά. Σήμερα είναι η κοινωνική πρόνοια, ο ΟΑΕΔ και πολλά άλλα προς βοήθειαν.

Ανώνυμος είπε...

Είναι γεγονός ότι με την εκδήλωση και κυρίως την κλιμάκωση της παρούσας κρίσης κυριάρχησε η αγανάκτηση και η εκτόξευση αρών,κατά πάντα δικαιολογημένων,εναντίον κυρίως των πολιτικών μας που κατά τεκμήριο θεωρούνται υπεύθυνοι για τη δημιουργία και τη διαιώνισή της,και λησμονήθηκε η καταφυγή στο Θεό.Η ηγεσία της Ελλαδικής Εκκλησίας θα έπρεπε να καλέσει το λαό σε εκστρατεία προσευχής,σε μετάνοια,σε τριήμερη νηστεία.Οι κατά τόπους μητροπολίτες επιβάλλεται να διοργανώσουν αγρυπνίες γι αυτό το σκοπό.Διά ειδικής δε εγκυκλίου της ΔΙΣ να απαγορευθούν τα λεγόμενα δεσποτικά φεστιβάλ,δηλαδή τα συλλείτουργα επί τη ευκαιρία των διαφόρων θρησκευτικών εορτών και πανηγύρεων,που τόσο σκανδαλίζουν τον πενόμενο λαό μας.Η Εκκλησία μας,δόξα τω Θεώ,επιτελεί τεράστιο φιλανθρωπικό έργο παρόλη τη ληστρική εναντίον της επιδρομή του δήθεν φιλόχριστου κράτους.Πρέπει όμως κατά τη γνώμη μου να στηρίξει πνευματικά το λαό.Να του εμπνεύσει όραμα με την υπογράμμιση του αθάνατου ουκ επ άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος!Να καταγγείλει στεντορεία τη φωνή την προσπάθεια εξοβελισμού της Εκκλησίας απ τη δημόσια ζωή των Ελλήνων,τον αποχρωματισμό της Παιδείας,την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών,τη νομιμοποίηση της σεξουαλικής διαστροφής και να μην παραπέμπει κατά τρόπο που δύναται να γεννήσει σοβαρές υποψίες περί κουκουλώματος τα εν λόγω ζητήματα σε επιτροπές όπως δυστυχώς μέχρι τώρα πράττει.Ο τρόπος προσεγγίσεως της εν λόγω καταστάσεως από πλευράς της διοικούσης Εκκλησίας μέχρι τώρα είναι επιεικώς απαράδεκτος.Η ΔΙΣ τυγχάνει αφωνότερη ιχθύος και απραγότερη βατράχου.Ο προκαθήμενος δυστυχώς είναι θιασώτης του ηπίου κλίματος και καλλιεργεί αγαθές σχέσεις με τους εκκλησιομάχους,νεροκουβαλητές της Νέας Τάξης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παρουσία της Εκκλησίας στη σύγχρονη ζωή.Συμπέρασμα λοιπόν,προσευχή και πέτρες όπως έλεγε κι ο Κολοκοτρώνης.Δεν αποκλείει το ένα το άλλο αλλά το συμπληρώνει!
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΝΑΝΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ας βγει ο ανώνυμος που λέει ότι είναι κομμουνιστικά αυτά, να μας τα πει δημόσια με το ονοματάκι του. θα του απαντήσουμε. εκτός αν μας τσιγκλάει για πλάκα για να τσιμπήσουμε
γδμ

Ανώνυμος είπε...

Ο λόγος των Πατέρων της Εκκλησίας είναι διαχρονικός και αθάνατος.
Δυστυχώς εμείς οι σύγχρονοι επίγονοί τους είμαστε μπασταρδεμένοι και χλιαροί.

Μαρία είπε...

Γιατί είστε σχεδόν όλοι ανώνυμοι;

Ανώνυμος είπε...

Έγραψες και εσύ το Μαρία και ρωτάς περί ανωνύμων.
Στην Πάτρα λέμε «κάτι τρέχει στα γύφτικα»
Μαίρη

Μαρία είπε...

Αν το βαπτιστικό όνομα είναι κάτι "τρέχει στα γύφτικα" για σένα, συγνώμη αλλά για εμένα είναι σημαντικό. Μπορούμε να προσευχηθούμε γνωρίζοντας το όνομα των εν Χριστώ αδελφών μας.

Μαρία είπε...

Θα ήθελα να απαντήσω στον ανώνυμο που έγραψε στις 19/9, 9:36.
Εάν ο φούρναρης είναι πλούσιος, δεν θα πατε να αγοράσετε ψωμί; Εάν ο μανάβης έχει κάποιο ελάττωμα, θα χάσουν την ποιότητά τους τα προϊόντα;
Είναι κρίμα που δεν έρχεστε στο Ιησού Χριστό για να αγαλλιάσετε και να λάβετε τις ευλογίες Του από τον εκκλησιασμό. Θα δείτε τις ουράνιες ευλογίες Του άμεσα στην οικογένειά σας. Καλή είναι η προσευχή στο σπίτι, αλλά εάν δε συμμετέχετε στα ιερά μυστήρια της εκκλησίας μας, θα νιώθετε απογοητευμένος και αδύναμος.
“Δύναμις”. Εύχεται ο ιερέας, κι έρχεται η δύναμη από το Άγιο Πνεύμα κι όλες οι ευχές του ενισχύουν, ευλογούν κι αγιάζουν το εκκλησίασμα.
Καλή φώτιση ας έχουμε όλοι.

Αληθεύοντες εν αγάπη είπε...

Αυτή είναι η φωνή των Αγίων Πατέρων. Ας την μιμηθούν και οι σύγχρονοι Δεσποτάδες που δεν τολμούν να ανοίξουν το στόμα τους.