Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

π. ΙΛΙΕ ΛΑΚΑΤΟΥΣΟΥ (1909-1983) - π. ΑΚΓ

Εκοιμήθη την 22α Ιουλίου 1983

π. ΙΛΙΕ ΛΑΚΑΤΟΥΣΟΥ (1909 - 1983)
ΕΝΑΣ ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΑΦΘΑΡΤΟ ΛΕΙΨΑΝΟ

Ο π. Ηλίας γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1909 στο χωριό Κραπατούριλε, νόμος Βέλτσεα. Από μικρός ήταν κοντά στην εκκλησία και επιθυμούσε να υπηρετήσει το Θεό. Το 1934 αποφοίτησε τη Θεολογική Σχολή του Βουκουρεστίου και μετά από λίγο χειροτονήθηκε ιερέας.
Την περίοδο του κομμουνισμού ομολόγησε με θάρρος την πίστη του στο Θεό και υπέφερε πολλά.  Συνελήφθη το 1952 με αφορμή τη συμμετοχή του στην πατριωτική ομάδα των λεγεωναρίων και φυλακίστηκε στο Γκαλές. Απελευθερώθηκε το 1954. Το 1959 συνελήφθη ξανά και φυλακίστηκε έως το 1964 σε καταναγκαστικά έργα στο Δέλτα και στην Περιτράβα, όπου συνάντησε τον π. Ιουστίνο Πέρβου έναν από τους μεγαλύτερους εν ζωή πνευματικούς της Ρουμανίας.
Μετά την απελευθέρωσή του έζησε υπό επιτήρηση στο χωριό Μπολιντίν, όπου εργάστηκε ως οικοδόμος. Μεταξύ 1965-1970 ο π. Ηλίας υπηρέτησε σε μια ενορία του νομού Τελεορμάν ενώ το 1970 μετακινήθηκε στο Κουκουρούζ, όπου τον Ιανουάριο του 1978 συνταξιοδοτήθηκε.
Τα βάσανα και οι συνθήκες στις φυλακές είχαν προξενήσει βλάβες στην υγεία του και το τέλος της ζωής του το πέρασε στα νοσοκομεία. Εκεί το 1983 είπε ότι αν δεν πεθάνει μέχρι στις 22 Ιουλίου θα ζήσει ακόμη δύο χρόνια. Πράγματι εκοιμήθη στις 22 Ιουλίου 1983 όπως προείπε. Επίσης τότε είπε ότι αν η σύζυγος του πεθάνει σε 15 χρόνια, να την κηδεύσουν κοντά του, όπως και έγινε.
Στις 22 Σεπτεμβρίου 1998, στην κηδεία της συζύγου του π. Ηλία όλοι οι παρόντες έγιναν μάρτυρες ενός απρόσμενου γεγονότος: ήταν άφθαρτο το σώμα του και ευωδίαζε. Ζύγιζε 7-8 κιλά ήταν στεγνό και ελαφρύ και είχε χρώμα φυστικί.   Η είδηση της εύρεσης του λειψάνου του π. Ηλία διαδόθηκε γρήγορα σ’ όλη την χώρα. Οι πιστοί, μοναχοί και ιερείς τιμούν τον π. Ηλία και προσεύχονται για την γρήγορη αγιοποίησή του.
Τα λείψανα του προς το παρόν βρίσκονται σ’ ένα παρεκκλήσι στο κοιμητήριο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη συνοικία Τζιουλέστι του Βουκουρεστίου.

Υ.Γ. Σε αντίθεση με την Ρωσικη εκκλησια όπου έχει αγιοποιήσει πολλούς από τους μάρτυρες των κομμουνιστικών φυλακών στην Ρουμανία για πολιτικούς λόγους δεν έχει αγιοποιηθεί κανείς. Από το 2009 έχει ξεκινήσει στην Ρουμανια μια καμπάνια με τίτλο ΄΄Από τις φυλακές στο συναξάρι΄΄ όπου ζητούν την αναγνώριση της αγιότητος των μαρτύρων και ομολογητών των κομμουνιστικων φυλακών.

Ο π. Ιλίε Λακατούσου (άφθαρτο άγιο λείψανο)
και ένα θαύμα των ημερών μας

Διηγείται ο π. Ιουστίνος Πίρβου:
Με τον πατέρα Ιλίε Λακατούσου (1909-1983 – ένας ακόμη ιερέας ομολογητής της ορθόδοξης πίστης στα χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος της Ρουμανίας. Το σώμα του ανακαλύφθηκε άφθαρτο το 1998. βλ. σχετικά πιό κάτω) μείναμε μαζί τέσσερα χρόνια στην Περιπράβα στο Δέλτα. Διακρίθηκε γενικά για την εσωτερική του δύναμη και για τη σιωπή του. Σπάνια τον άκουγες να μιλάει και όταν το έκανε είχε κάτι σημαντικό να πει. Τις πιο πολλές φορές μας προέτρεπε να προσευχόμαστε όταν βρισκόμασταν σε κίνδυνο. Γι’ αυτόν τον άνθρωπο έχω να πω ότι ήταν πραγματικά ταπεινός. Ποτέ δεν ήθελε να βγει στην επιφάνεια, προσπαθούσε να περάσει απαρατήρητος.

Θυμάμαι ένα θαυμαστό γεγονός που έλαβε μέρος στο Δέλτα (του Δούναβη),όπου ο πατέρας Ηλίας έπαιξε έναν ρόλο πολύ σημαντικό.
Στις 30 Ιανουαρίου μας έστειλαν στο κανάλι να κόψουμε τύφη (υδρόβιο φυτό). Καταλαβαίνετε  τι σημαίνει αυτό μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Σίγουρος θάνατος. Ήμασταν επιπλέον τρομαγμένοι από το γεγονός ότι οι φύλακες είχαν μαζί τους τέσσερα πολυβόλα. Ίσως ήθελαν να μας εκτελέσουν, πιστεύοντας ότι θα αρνηθούμε να εκτελέσουμε τη διαταγή. Ήταν ένα άνοιγμα εκεί στο νερό γύρω στα σαράντα εκτάρια και η τύφη ήταν πέρα βαθιά. Όλοι αρχίσαμε να λέμε μεταξύ μας ότι δεν πρόκειται να μπούμε. Μας διέταξαν να μπούμε και να βγάλουμε δύο δέσμες.
Για ποιόν το κάναμε εμείς αυτό; Ήταν κάτι άσκοπο. Πώς να μπεις στο νερό; Αν πατήσεις στο βάλτο ποιος θα σε βγάλει; Διστάσαμε στην αρχή.
Τότε ο πατέρας Ιλίε αποφασιστικά μας ενθάρρυνε και μας είπε: «Μπείτε, επειδή αυτοί κάνουν κακές σκέψεις. Θα μας πυροβολήσουν. Μπείτε και η Παναγία και οι Τρεις Ιεράρχες θα μας βγάλουν σώους και αβλαβείς».
Μπήκαμε. Το νερό μας έφτανε μέχρι το πηγούνι. Δουλεύαμε σαν να είμαστε στην ξηρά. Σ’ άλλους το νερό έφτανε μέχρι το λαιμό, σ’ άλλους στο στήθος σ’ άλλους στη μέση, όπως πέτυχε ο καθένας. Μείναμε τρεις ώρες στο νερό και βγάλαμε ό,τι μας ζήτησαν όμορφα, περιποιημένα και στο ίδιο μέγεθος
Η θερμοκρασία ήταν -30 και ο πάγος είχε πάχος 20-20 εκατοστά. Κάτω από τον πάγο φαίνονταν τα κίτρινα ανθισμένα νούφαρα.

Μεγάλο θαύμα έγινε εκείνη την ημέρα. Το πρωί είχε ομίχλη, ήταν ο ουρανός συννεφιασμένος και το κρύο σου τρυπούσε τα κόκκαλα.  Ξαφνικά βγήκε ήλιος. Άρχισε να κάνει μια ζέστη που εκπλήσσονταν και οι φύλακες. Βγάλαμε τα ρούχα μας για να στεγνώσουν σαν να τα έβαζες στην πιο ζεστή σόμπα, έτσι όπως έβγαιναν οι ατμοί. Ντυθήκαμε και γυρίσαμε στη φυλακή.
Έτσι η Παναγία και οι Τρεις Ιεράρχες ήταν μαζί μας και μας βοήθησαν εκείνη την παγωμένη τριακοστή ημέρα του Ιανουαρίου. Κανένας δεν αρρώστησε. Χάρη στις προσευχές του πατέρα Ιλίε, αλλιώς όλοι θα ήμασταν νεκροί».

π. ΑΚΓ






Οι Φωτογραφίες είναι από την 6ήμερη προσκυνηματική εκδρομή
στην Ρουμανία του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πατρών

Πρώτη "διαδικτυακή" δημοσίευση:  Ανάστασιος

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγκλονιστικό

Ανώνυμος είπε...

Γιατί μπερδεύουμε την εθνική αντίστασή του με την θρησκευτική του πίστη;
Ο Ιερέας αυτός ήταν ένας αγωνιστής της πατρίδος του.Όχι και άγιος.Όλοι όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδος είναι άγιοι;
Μην το παρακάνουμε.

Ανώνυμος είπε...

Ευλογείτε π. Α.Κ.Γ.
Ευχαριστούμε για την ωραία ανάρτιση. Εντυπωσιαζόμαστε από τη ζωή των Αγίων! Την ευχή σας.
Μαρία Π.Μ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ 9:51
για ποια "εθνική αντίσταση" μιλάς και ποια "ελευθερία πατρίδος".
Και ο π. Ηλίας και οι χιλιάδες Νεομάρτυρες τηυς Εκκλησίας της Ρουμανίας φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και μαρτύρησαν για το όνομα του Χριστού.
Τιμάται από τον πιστό λαό ως Ομολογητής Χριστού.
π. ΑΚΓ

Ανώνυμος είπε...

Όταν η Χάρη του Θεού παρεμβαίνει στα ανθρώπινα με τόσο θαυμαστό τρόπο το μόνο που μπορούμε να αναφωνήσουμε είναι: ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΕΝ ΤΟΙΣ ΑΓΙΟΙΣ ΑΥΤΟΥ και ΔΌΞΑ ΣΟΙ Ο ΘΕΟΣ

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Δεν κατανοώ γιατί διαμφισβητείται η αγιότητα του Ρουμάνου ιερέως αφού το λείψανό του παραμένει άφθαρτο!

Από πότε έγινε τα σώματα των ηρώων και όχι των Αγίων να παραμένουν άφθαρτα;

Ελπίζουμε η αναγνώριση της αγιότητας του από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ρουμανίας να γίνει σύντομα.

Πάντως τα κριτήρια αγιοκατάταξης που ακολούθησε η Εκκλησία της Ρωσίας (βλέπε αγιοκατάταξη της τσαρικής οικογένειας) κρύβουν σκοπιμότητες.

Ανώνυμος είπε...

Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν οι Μάρτυρες του Χριστού. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα συνεχίζεται ο διωγμός των Χριστιανών σε διάφορες χώρες του κόσμου. Ο Τρισάγιος Θεός ας τους δυναμώνει την πίστη και ας ελεήσει και μας.

Ανώνυμος είπε...

Για τον Χριστό αγωνίσθηκε 9.51.
Για του Χριστού την πίστη την αγία.

Ανώνυμος είπε...

"Τοις αγίοις τοις εαυτού εθαυμάστωσεν ο Κύριος".
Αυτό Τους αρκεί. Η ανθρώπινες μικρότητες και σκοπιμότητες δεν Τους αγγίζουν.

Ανώνυμος είπε...

Ας πρεσβεύει ο ομολογητής του Χριστού και για μας.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ μπερδεύεις την εθνική αντίσταση με την θρησκευτική πίστη φίλε.
Σε ρωτάω αν δεν ήταν παπάς θα μαρτυρούσε;

Αληθεύοντες εν αγάπη είπε...

Χιλιάδες οι μάρτυρες του Χριστού οι οποίοι στέναξαν κάτω από τον άθεο κομουνισμό. Σας ευχαριστούμε π. ΑΚΓ για την προβολή ενός ακόμα συγχρόνου αγίου της Εκκλησίας μας. ας είναι παράδειγμα και για τους δικούς μας δυτικοθρεμένους κληρικούς που έχουν γίνει ένα με την ύλη ξεχνώντας ότι θα πρέπει να πηγαίνουν κόντρα στο άθεο κατεστημένο της πολιτικής νομενκλατούρας της αστικής Ελλάδας.

Ανώνυμος είπε...

Και σήμερα η Εκκλησία μας αναδεικνύει ΑΓΙΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστούμε πάτερ

Ανώνυμος είπε...

Και γω τον ευλαβούμαι πολύ αυτόν τον άνθρωπο. Δεν ξέρω γιατί, αλλά λαμβάνω πληροφορία εσωτερική να ζητήσω τις πρεσβείες του.
Γιατί έχετε δυσκολία να δεχτείτε την αγιοσύνη του; Υπάρχει συγκλονιστικό άγιο λείψανο, εκτός των άλλων.
Μήπως διστάζετε να δεχτείτε την αγιότητά του επειδή ήταν έγγαμος;
Προσωπικώς είμαι βαθύτατα συγκινημένη.

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα είναι η μνήμη του Αγίου Νέου Ομολογητού π. Ηλία Λακατούσου. Εκοιμήθη την 22α Ιουλίου 1983.
Δεν θέλησα αρχικά να δημοσιεύσω την κάτωθι μαρτυρία, αλλά κατά έντονη παρότρυνση αγαπητών φίλων, σας κάνω κοινωνούς :

Στην προσκυνηματική εκδρομή με την ενορία του Αγ. Νικολάου Πατρών, προσκυνήσαμε στο Τάφο του π. Ηλία την Τετάρτη 11.7.2012, λίγο πριν φύγουμε από το Βουκουρέστι. Περιμέναμε αρκετή ώρα να έρθει ο εγγονός του να μας ανοίξει.
Αξιοποιήσαμε την αναμονή μας ψάλλοντας ένα τρισάγιο στη μνήμη των γονέων του παλαιού εφημερίου του Ναού μας αειμνήστου π. Νικολάου Βοϊνέσκου, ο οποίος ήταν Ρουμανικής καταγωγής και είχε γεννηθεί στη Ρουμανία.

Πέρασαν αρκετοί κάτοικοι του Βουκουρεστίου για να προσκυνήσουν, εν οις και ένας ιερομόναχος με μια παρέα.

Στη συντροφιά μας ήταν δύο μικρά . ο Σταύρος (5 ετών) και η Ελένη (4 ετών). Σήκωσα εγώ τα μικρά και προσκύνησαν τα χέρια του π. Ηλία.
Βγαίνοντας ο μικρός Σταύρος είπε μεταξύ ερωτήσεως και θαυμασμού : «Ήταν ζωντανός ο παπούλης;!», ενώ η μικρή Ελένη στην πειρακτική ερώτηση του αδελφού της «ήταν άσχημος ο παπούλης;» απάντησε : «όχι, ήταν χαρούμενος»!
Για να επιβεβαιωθεί και πάλιν ο Κυριακός λόγος : «εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων κατηρτίσω αίνον»...

Ταις του Οσίου και θεοφόρου ημών Πατρός Ηλιού του Νέου Ομολογητού πρεσβείαις Χριστέ ο Θεός ελέησον και σώσον ημάς»

π. ΑΚΓ

Ανώνυμος είπε...

Ήμουν και εγώ στην εκδρομή και αξιώθηκα να προσκυνήσω τον π. Ηλία.
Ευχαριστούμε την ενορία για την εκδρομή και παρακαλούμε τον π. Αναστάσιο να παρουσιάσει στο ιστολόγιο και τα στοιχεία από τους νεομάρτυρες στο Αϊούντ.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ όμορφο το σχόλιο 10:51.
Μεγάλη ευλογία. Είθε ο Θεός να φωτίζει τα μικρά.

Ανώνυμος είπε...

Όταν διαβάζεις βίους ανθρώπων που για τον Χριστό έδωσαν ομολογία παίρνεις δύναμη για αγώνα. Ας πρεσβεύει για όλους μας.

Ανώνυμος είπε...

Θαυμαστός ο Θεός και με τους σύγχρονους ομολογητές αγίους του.

Ανώνυμος είπε...

Το ότι πάνε όπως δείχνει στο τάφο του πιστοί να προσευχηθούν αποδεικνύει ότι ο πιστός Ρουμανικός λαός αναγνωρίζει την αγιότητα του κληρικού αυτού.

Ανώνυμος είπε...

Έδωσε την μαρτυρία του με τίμημα της ζωής του. Εμείς σήμερα εδώ θέλουμε χριστιανική ζωή ανθόσπαρτη. Τελικά είμαστε για κλάματα συντριβής και μετανοίας.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό.
Αν και δεν συγκαταλέγομαι στους φίλους αφού δεν γνωρίζω τον Αλεξανδρέα το λαμβάνω και ως δικό μου αφού το κοινοποίησε στο ευρύ κοινό. Ευχαριστώ.